icon

Matka a kostol

6. mar 2022

Ahojte mate aj vy taky problem ze vasa mama je velmi silne veriaca zena, vy do kostola nechodite lebo v tom nevidíte nejaky vyznam? A ona vas zsto odsudzuje a vyhadzuje vam to na oci kazdu nedeľu?
Je nejaky spôsob aby to matky prijali ze ich deti niesu takéto nábožne alebo k ucte k nej sa premôcť a do toho kostola nasilu ist alebo ako? Aby bola spokojnost a pochopenie na obidvoch stranách. Dakujem ☺️ Len poznámka, mam po 30tke a svoju rodinu

autor
6. mar 2022

@shee11 Ano to mi je jasne ale nútenie ozaj nieje cesta k dosiahnutiu cieľa

loliki
6. mar 2022

A ty netúžiš po tom, aby tvoja rodina, tvoje deti mali dobrý vzťah k Pánu Bohu? Vedieš svoje deti k viere v Boha? Modlíte sa spolu? Bavíte sa o týchto veciach? O duši, o posmrtnom živote? Vieš, aby si nešla v šlapajach matky, že doma ste sa o tom nebavili?

autor
7. mar 2022

@loliki nechám to ako rečnícku otazku na zamyslenie
A vsetkym vam velmi pekne Dakujem za vaše názory 🙏

zuzliq
7. mar 2022

Ahoj, je mi ľúto, že u vás doma nie je o tomto by otvorená komunikácia. Neviem, čo sa stalo, prečo máš zlý vzťah k cirkvi, ale ako veriaca sa ti ospravedlňujem, ak ti niekto ublížil. Skús nájsť v srdci odpustenie a pokoj, možno to zmení tvoj postoj k viere.
Mame rázne povedz, že na túto tému už toho povedala dosť. Ak chce ešte niečo urobiť, nech sa za teba modlí. Všetko ostatné bude už jej hriech. Nemá právo ti píliť uši. Povedať, upozorniť, to áno. Ale nie posudzovať a odsudzovať vlastné dieťa.

yoxinka
7. mar 2022

Ahoj. Ja som veriaci človek z neveriacej rodiny. Vieru som objavila asi ako 13 ročná vďaka ľuďom, ktorí ju REÁLNE žili. Doma ma celé detsvo nútili chodiť do kostola (napriek tomu, že od nás nechodil nikto!!!), lebo to bola na dedine akási prestíž a automaticky ťa radilo k tým lepším. Do kostola nechodili ozaj len úplni vyvrheli dedinskej spoločnosti. Haluz ale je, že 90% tých ľudí, ktorí v kostole sedeli boli totálni pokrytci, tetky ešte len vyšli z dverí a už ohovárali. Rodin rozvadené, vkuse sa hádali o peniaze, majetky, súrodenci sa nebavili medzi sebou, ale v nedeľu sa toto všetko zmenilo na najlepších ľudí na svete - kresťanov. Až na strednej škole a ešte intenzívnejšie na vysokej som objavila reálne veriacich ľudí. Ľudí, ktorí robili toľko dobra, že jeden len kukal, ľudi, ktorí sa doma s deťmi každý deň modlili, chodili trebárs pomáhať bezdomovcom, keď sa začalo ohovárať, veľmi nenápadne, ale zároveň účinne zmenili tému … boli to ľudia, ktorí sa snažili mať reálny vzťah s Bohom. Pokiaľ ti túto túžbu po vzťahu s Bohom mamina neodovzdala, musí sa s tým, že do kostola nechodíš, proste zmieriť. Viera nie je posedieť si v nedeľu hodinu na omši. Áno, takých kresťanov je veľa. A ja chápem aj všetky námietky, ktoré majú neveriaci na veriacich. Každopádne, najdôležitejšie je rešpektovať sa. Viem si presne predstaviť, aká je tvoja mama, ten typ si chybu neprizná a keby jej naznačíš, že jej viera povrchná (len ísť do kostola) úplne sa urazí. Asi s tým nič nespravíš, ale môžeš si dupnúť, že si dostatočne stará na vlastné rozhodnutia a nech ti s tým dá láskavo pokoj.

diamond007
7. mar 2022

@elizabet173 to samozrejme áno. Ale je jednoduchsie povedať mame nestaraj sa do mňa ako sa s ňou o Tom porozprávať. Prečo tam nechce chodiť, prečo tomu neverí atď atď. Podľa mňa je super o Tom si s mamou pohovoriť, mamu nemusí presviedčat prečo to je zle, ale vysvetliť čo sa je tam nepáči.

andreja13
7. mar 2022

Hmmm toto musi byt velmi tazke lebo viem si predstavit aka je tvoja mama. Mam taku svokru, tiez mala vseliake pokusy ako ma do toho kostola dostat, no aj keby som tam proste sla, nebolo by to o tom, o com by to malo byt. No zatial uspesne odolavam, aj ked sa teda snazi vsemozne

lubka261
Autor odpoveď zmazal
autor
7. mar 2022

@yoxinka super Dakujem ti krasne, uplne si to vystihla.. človek to musi mat v srdci

loliki
7. mar 2022

Rečnícka otázka? Deti veľakrát treba nútiť, napr. aby si umývali zuby. Ak nepochopia význam, tak nútiš. Ak začneš včas vytvárať hyg. návyky, považujú to za normálne a potrebné. Podobne je to aj so starostlivosťou o svoju dušu. Kým to nechápeš, tak ťa matka núti. Ty, ako matka svojich detí sa máš starať nielen o hygienu tela, ale aj o čistotu duše. Napriek toľkej starostlivosti o naše telo, zuby, kosti tu zostanú. Zážitky ľudí na prahu smrti hovoria o tom, že duša žije ďalej. Nebo nie je výmysel.

zltalienka
7. mar 2022

Píšeš, že Tvoja mama "ona zas ma potrebu kazdeho prevychovávať" predpokladám že túto vlastnosť mala vždy a aj vždy bude mať. Očakávať, že sa zmení, alebo že to nebude zasahovať do všetkých oblastí jej života (kde patríš aj Ty a aj jej chodenie do kostola) je nereálne. To nie kvôli tomu že "je silne veriaca žena" Ti to každú nedeľu vyhadzuje na oči, ale preto, lebo je to jej povahová črta. Keby nebolo toho, našla by si iný dôvod na "prevýchovu" svojej dospelej dcéry.

skvarkaoskvarka
8. mar 2022

Ahoj. Podľa mňa tvoja mamina si myslí, že niekde spravila ona chybu, keď nechodíš ty do kostola. Len to ešte v sebe nespracovala a preto ti to vyčíta. Tí čo nechodia do kostola ťažko pochopia, že ľudom ktorí chodia, záleží, aby ich deti boli na omši Ale samozrejme, nemala by ťa už nútiť. Si dospelá, zodpovedná sama za seba. Držím palce, aby ste sa o tom vedeli porozprávať bez hádok.

autor
8. mar 2022

Ďakujem vam zienky ❤️

sara07
8. mar 2022

@oktoberka má právo povedať ale v tomto veku ako rovnocenný partner, nie z pozicie ja som rodič ja som povedal atd .. a pokial to druhá strana takto berie tak stále je brané ako deco čo bude slepo posluchat a ked poviem vysvetlím načo ? načo ? načo ? to má byť každu nedelu dookola riešené ? lebo viera ????????????????????????

sara07
8. mar 2022

@skvarkaoskvarka však nech si to matka spracuje v sebe ale nerieši cez nu, ako ked ona tam pôjde aby mala kľud od matky tak ako vyriešené ?

sara07
8. mar 2022

@loliki pekná blbost
zrovnavať zuby a vieru v niečo ..
zuby ked si nebudeš umyvať sa ti pokazia atd,... vypadnu
ked nebudeš verit v boha a chodit do kostola nestane sa ti absolutne nič

autor
8. mar 2022

@sara07 tiez uplne z cesty mi pride porovnávať každodennú hygienu zubov a chodenie do kostola.. nikdy to nebude to iste

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
autor
8. mar 2022

@elizabet173 👍👍👍

loliki
8. mar 2022

@elizabet173 A máš tú schopnosť to vôbec zistiť, kto má akú dušu? Písala som o nútení ak niekto nechápe význam danej činnosti.
Autorka písala, že chápe, prečo ľudia do kostola chodia.
@sara07 Väčšia blbosť je to, čo píšeš Ty. Prídeš na to, keď sa troška budeš zaujímať o posmrtný život. Kým žiješ len pre tento pozemský svet, tak Ti to zmysel nedáva. Veriaci však veria, že život po smrti tela pokračuje. Preto im nie je ľahostajná ich budúcnosť na druhom svete.

loliki
8. mar 2022

Autorka, zbytočne to riešiš na MK, keď to neriešiš so svojou mamou. S ňou si to musíš vydiskutovať.

oktoberka
8. mar 2022

@sara07 nikde som nepísala to,čo tam vidíš ty.
Toto celé s vierou nemá nič.
Keď rodič upozorní svoje dieťa na niečo,je to jeho právo.
Keď ho upozorní na duchovný život,tiež ma to právo má
Skôr si myslím,že autorku irituje to,že máme jej to pripomenie. Nútiť ju ťažko v 30r môže. To si celkom reálne neviem predstaviť.
Či ty vieš?
S pubertálnom nepohnes,keď sa mu nechce vyniesť kôš.
Hádam nebudem veriť,že 30r osobu bude mama nútiť každú nedeľu do kostola.

sara07
9. mar 2022

@loliki posmrtný život ak veríš na tieto rozprávky je jasné čo tu budeš vypisovať a slepo obhajovať
proste ked chcete byt muchotrávkami ked exnete kľudne aj muškami duchami čo len chcete ale neotravujte nevnucujte to druhým
my chceme normálne zomrieť a bodka nič viac skúste to proste akceptovať ale to vy neviete a ešte sa robíte chúdatka utlačované prenasledovane
ako chce se mi blejt velebnosti

sara07
9. mar 2022

@oktoberka vzhľadom že patríš k tej druhej skupine budeš stále písať o tom ako je tá zlá len autorka a rodič ma pravo lebo je viera a podobné dristy
a pubertáka mám doma a viem ho motivovať vyniesť smeti neuveríš ale viem
a kedže to mama rieši každú nedeľu znamená že robí tlak ale jasné
a rodič nemá právo zasahovať do života jeho dietata aj ked je jeho , dal mu život vychoval bodka, čo takto nechať žiť slobodne žiť ak vychvovala dobre nemá sa čoho báť
ale večne gezovať ? ano nič iné neviete lebo VY máte právo na totálne všetko lebo ste veriaci ámen tma sodoma gomora bodka

bluka2
9. mar 2022

Toto je fakt téma z tohto storočia?

autor
9. mar 2022

@bluka2 ??

sara07
9. mar 2022

@bluka2 ano a žiaľ posledných 5 rokov , úplne normálne , ja ako som často chodila chodím len pre súkromné skupiny , vyslovene pre tieto náboženské témy prestávam chodiť
takto to na sk vyzerá

bluka2
9. mar 2022

@sara07 akože ja sa len čudujem, ako iní ľudia majú úplne inú realitu sveta ako ja. Ja si neviem predstaviť, že by na mňa vytiahol niekto nejaký kostol a to mám kamarátky, ktoré tam chodia. Nepoznám nikoho, kto nechápe, že viera je osobná voľba človeka.

zltalienka
9. mar 2022

@bluka2 za mňa, keďže autor je anonym, tak je to vymyslená téma za účelom rozprúdiť vášne medzi "veriacimi" a "neveriacimi" užívateľmi MK. Nič viac.
Ak by to bola téma pravdivá a autorka má po 30-tke neverím tomu, že za minimálne 12 rokov (od 18 rokov) si nenašla stratégiu ako fungovať so svojou vlastnou mamou "v pohode" aj v tejto oblasti.

bluka2
9. mar 2022

@zltalienka tak jasne, to vždy môže byť, že sa niekto nudí. Ale nájdu sa aj také témy, ktoré znejú ako určite vymyslené a pritom niekto tak naozaj rozmýšľa