icon

Matka a kostol

6. mar 2022

Ahojte mate aj vy taky problem ze vasa mama je velmi silne veriaca zena, vy do kostola nechodite lebo v tom nevidíte nejaky vyznam? A ona vas zsto odsudzuje a vyhadzuje vam to na oci kazdu nedeľu?
Je nejaky spôsob aby to matky prijali ze ich deti niesu takéto nábožne alebo k ucte k nej sa premôcť a do toho kostola nasilu ist alebo ako? Aby bola spokojnost a pochopenie na obidvoch stranách. Dakujem ☺️ Len poznámka, mam po 30tke a svoju rodinu

autor
9. mar 2022

@zltalienka tak to sa velmi mýliš

zltalienka
9. mar 2022

Iste.... keďže nič viac nepíšeš, tak je to vymyslené

autor
9. mar 2022

@zltalienka si predstav ze chodím aj do práce, mam deti a rodinu a nemam casu odpovedať na kazdy jeden komentár ktorý niekto napíše. Akurat cakam na 15:00 aby som sa pipla. Si nejake velmi domýšľava nie? Alebo co ti vadi?

sara07
9. mar 2022

@zltalienka s krestankou čo si myslí že je to šialené že niekto odmieta jej vieru, do toho farar kde máte dcéru ,syna prečo nevediete k viere
ale ano toto je skutočne slovensko .. tlaky si zober čo sa robí pre krst tu aké donucovačky a scény
je tu kopu vymyslených tém ano hlavne ako píšeš ale toto je žial aj z reality

mandarinka555
9. mar 2022

Niektorí ľudia chodia do kostola preto, aby sa stali lepším človekom.....to je, akoby som šla do garáže, mysliac si, že budem auto 😝

0silvia0
9. mar 2022

Autorka, ked mas svoje deti, riesi tvoja matka aj tvoje deti?
Lebo ja si pamatam z detstva moju babku, ta pred mojimi rodicmi vyplakavala, ako nas rodicia nevedu k viere. Moji rodicia to neriesili. Jednym uchom dovnutra, druhym von. Ty to musis riesit? Nevies ako dospela osoba matke vysvetlit, ze je to jednoducho tvoja volba a dalej neriesit?

krkavcia_mater
9. mar 2022

Možno citi vinu, že ti neodovzdala vieru tak, aby si aj ty videla zmysel vo viere a v kostole. Skus jej povedat, ze ona urobila vsetko dobre, ze ty sama si sa rozhodla zatvorit Boha do posledneho suflika .. ale ze momentalne to tak mas a jej narazky ten suflik len viac a viac vzdaluju od teba.

zltalienka
9. mar 2022

Vieš čo, nejde mi do hlavy, že žena 30+ s vlastnou rodinou si nevie ustáť komunikáciu s vlastnou mamou. Ak je taká ako píšeš, že "ma potrebu kazdeho prevychovávať" prečo sa nechávaš vťahovať do tejto komunikácie. V ostatných témach Ťa nemá potrebu prevychovávať? Neverím, že sa 100% zhodujete v téme výchovy detí, v téme trávenia voľného času, vo finančných otázkach.....mám skúsenosť, že ak má nejaká osoba "potrebu kazdeho prevychovávať" tak to rieši širokospektrálne, v každej oblasti. Montuje sa do všetkého.
Ak si si túto tému nevymyslela a naozaj je Tvoja mama taká, ako ju opisuješ a poradila si si v komunikácii s ňou v ostatných oblastiach tak si určite poradíš aj v tejto oblasti. Ak si si neporadila ani v ostatných oblastiach, tak prečo tu vypichuješ práve tu jednu jedinú oblasť?

zltalienka
9. mar 2022

@sara07 Aby si dospelá osoba s vlastnou rodinou nevedela obhájiť svoj postoj k veciam? Môže sa mama, farár a aj neviem kto aj na mihalnice postaviť.... neverím že toto je pravda

autor
9. mar 2022

@zltalienka ty si si aj precitala pôvodný prvý prispevok? Lebo dost si ides svoje 😀

autor
9. mar 2022

@krkavcia_mater asi je to tak…Dakujem ❤️

autor
9. mar 2022

@zltalienka keby som si nevedela obhájiť veci tak kazdy den do toho kostola naklušem so sklopenými ušami😀

zltalienka
9. mar 2022

Prečítala...aj všetky Tvoje reakcie. Máš 2 typy ľudí: tých čo rešpektujú názory iných a tých čo nerešpektujú. Ty si opísala svoju mamu ako osobu, čo nerešpektuje názory iných. Osobne nepoznám spôsob ako donútiť nerešpektujúcu osobu rešpektovať iný názor.
Takže ak Tvoja mama nerešpektuje Tvoj názor na chodenie do kostola, tak s tým nespravíš nič. Bude Ti to otrepávať o hlavu každú nedeľu, čo tam prídeš. Je iba jedno jediné riešenie - neprísť tam. A budeš mať kľud. Otázka je, či Ti to za to stojí. Otázka je, či to JEJ za to stojí. Nejako si tu "hranicu" rešpektu vybudovať musíš. Predpokladám že rozprávala si s ňou už dosť a nič z toho nezabralo.
Len mi je čudné, že v ničom inom ste problém nemali. Také nerešpektujúce osoby sa motajú do všetkého. Ako si si vykomunikovala odlišnosti vo výchove detí napríklad?

zltalienka
9. mar 2022

A keď si vieš obhájiť, tak prečo tu vešias tému?

zltalienka
9. mar 2022

Veď Ty vlastne žiadny problém nemáš, len si tu prišla rozvíriť vášne. Ak svoju mamu ľúbiš, prijmi ju takú aká je. Ak sa nedokážete navzájom rešpektovať, preruste kontakt

autor
9. mar 2022

@zltalienka dobre.

autor
9. mar 2022

@zltalienka myslim si ze jedine kto tu rozprúdil vášne si ty. Pri všetkej ucte. Zamysli sa nad sebou 🙏

oktoberka
9. mar 2022

@sara07 počkaj,počkaj
Kto iný ako rodič má právo povedať dieťaťu,čo robí dobre,čo nie.
Jasné,že dospelému vie povedať iba svoj názor.
A druhá vec,ono,teraz čokoľvek rodič povie už 15r,tak je to overenie o osobnú slobodu,zasahovanie do integrity a iné blbosti.
Tu nejde o nátlak. A vôbec tu nejde o náboženstvo.
Čokoľvek,čo si dovolí povedať rodič dospelému dieťaťu je v dnešnej dobe neprípustné,pýtam sa prečo?
Keď si neviem rady so životom,nájdem si psychiatra. Chcem sa o niečom poradiť?tajne napíšem na fórum.
Kde sme došli?
Smutná doba.
Rodič nesmie nič.
Cudzí človek na nete,kt.mi drží stranu a absolútne má nepozná,ani celú situáciu,má pravdu. A jeho rady prijímam.

sara07
9. mar 2022

@oktoberka zbytočne to ako hrotíš a vytrhávaš z kontextu
rodič je zodpovedný právne za dieta do 18 rokov nie, a potom rodič môže max upozorniť, poprosiť , povedať svoj názor
ale slovenská spoločnosť berie rodič svoje dieta ako otroka čo ma držat hubu a krok a on sa obetoval a obetuje tak má právo
rodič samozrejme vychováva svoje dieta ale nie v 30 ,ty si to zvrtla na pubertáka čo je uplne iná situácia
jasne ked ide o kostol všetko ide bokom a niekoho kto nenapíše že matka má právo ju buzerovat pre krestanstvo musi ist preč

zltalienka
9. mar 2022

@sara07 hej a presne to je zjavne problém, že jej matka jej každú nedeľu "povie svoj názor" na chodenie do kostola. A autorke to lezie na nervy. Chápem, komu by to nešlo na nervy počúvať každú nedeľu to isté. Našťastie takých ľudí v okolí nemám, ktorí dlhé roky nechápu, že je zbytočné "hubu drať".

loliki
9. mar 2022

@sara07 Aby si bola v obraze, v posmrtný život verí väčšina ľudí vo svete. Zamysli sa, či sa nemýliš ty. Ak chceš, nájdi si novšie grafy. https://www.bing.com/images/search?view=detailV...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
sara07
Odpoveď bola odstránená
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
cervenaruza123
9. mar 2022

Ahoj. Myslim, ze na tuto vec sa da pozriet z viacerych rovin.
Prva je, ze mas pravo robit to, co uznas za vhodne. Nemusis to nikomu hlasit ani vysvetlovat ci obhajovat sa. Prave krestania by mali chapat slobodnu volu druheho a respektovat ich, tak by som to podala aj matka, ze ty necitis potrebu chodit do kostola, tak nech prejavi respekt a chapanie ako krestan. Ja osobne si myslim, ze do kostola ma chodit ten, co chce a nie koho nutia. Je to navsteva chramu, Krista a ked aj ideme na hocijaku inu navstevu, nikomu nie je prijemne, ked sme tam z donutenia. Clovek chce, aby sme prisli hoci menej casto, ale s uprimnou radostou ako by sme sa mali zastavit niekde na kave kazdy druhy den, ale byt ofucany a urazeny, ze sme museli prist. Tak pripadne aj to povedz matke. Ja si myslim, ze ani Boh nie je nadseny, ked sa chodi do kostola zo zvyku ci z donutenia. Myslim, ze tam chce ludi preto, aby chceli byt blizko pri nom a nie z inych dovodov. Potom je aj zbytocne tam ist da sa povedat.
Druha rovina ale je, ze matka ako rodic samozrejme chce pre svoje dieta to najlepsie. A ked podla nej je najlepsie chodit do kostola, ked citi zodpovednost ti to stale pripominat, vlastne ma na to pravo. Myslim si, ze je dobre, ak sa rodicia snazia deti upozornovat na veci, co robia nespravne alebo co im mozu ublizit a mali by mat o to zaujem cely zivot. Samozrejme, uz v dospelosti musime sami posudit, co z toho ma zmysel a co je prehnane ci dokonca nespravne, tak ci tak si myslim, ze z jej strany je to prejav lasky a starosti o teba a uprimny zaujem. A jasne, ze to bude spominat dookola a pravidelne, ak je to pre nu nieco podstatne. A pre vacsinu veriacich ludi na Slovensku chodenie do kostola je velmi podstatne, lebo take tu su zvyky.
Ja by som mame zbytocne nic nevysvetlovala, ale nevyhovarala by som sa ani neklamala. Musi si zvyknut. Ale zaroven by som jej nechala tu moznost povedat mi to, ak to tak citi. Mne raz mamka povedala, ze jedna vec je, ze vie, ze ju neposluchnem. Ale to je uz moja vec. Ale keby mi ona nic nepovedala, aj ked to pokladala za dolezite, tak by si to vecne vycitala, preco bola ticho, povazuje to za svoju povinnost povedat mi niektore veci, aby si to neskor nevycitala. A myslim, ze toto je aj pravda. Mame pravo robit svoje, ale nemozme rodicom zakazat, aby nikdy uz nic nepovedali. Vsetko ma ale svoje hranice samozrejme.
No a pokial to nebude vediet prijat ani tak, ani tak, najlahsie bude do toho kostola pre jej spokojnost zajst. Viem, ze vela zien berie chodenie do kostola priam fanaticky a nijak im to nevysvetlis. A zbytocne sa s tym prilis stresovat.

oktoberka
10. mar 2022

@sara07 trošku rešpektu.
Keď ty neveríš,je to ok.
Aké respektuj vieru iných.
Niekto môže veriť v slivku,niekto v energiu a niekto verí v Boha.
Človeka človekom robí jeho vyjadrovanie,správanie sa k iným a rešpekt iných.
Samotná viera,či nevieš v niečo z nikoho automaticky neurobí ani lepšieho,ani horšieho človeka.

sara07
Odpoveď bola odstránená
oktoberka
10. mar 2022

@sara07 veriaci sú ľudia ako aj iní.
A majú právo "kecat" do všetkého,tak ako aj iní.
Chodia do práce,platia dane,sú aj nazlosteni,aj zúfalí,aj smutní,aj padnú,aj robia chyby.
Ale skúšajú každý deň,či možno minútu dňa vstávať a byť lepsimi-adpon by sa o to mali snažiť.
Nerob z veriacich niečo,čo nie sú.
Boh nekasle na nikoho, bohužiaľ,my kašleme na neho.

zltalienka
10. mar 2022

@sara07 zaujímavá forma rešpektu .... chceš upierať ľuďom chodiacim do kostola (alebo veriacim) rovnaké práva ako majú ostatní? Takého sme tu už mali ....volal sa Adolf Hitler, akurát si vybral iné náboženstvo.

loliki
10. mar 2022

@sara07 Z plnosti srdca hovoria ústa. Buď taká láskavá, ak nevieš iné ako urážať ostatných za to, že veria v to, čo ty nie, radšej sa zdrž komentárov. Tebe podľa všetkého nechýba len viera ale aj základná slušnosť. Moja viera je o večnom živote a nie o prevteľovaní. Život na zemi je len cestou nie cieľom.