Matka alkoholička

daduska2009
23. máj 2017

Ahojte idem sa k vam aj ja vyzalovat lebo neviem ako dalej a mozno mi aj niekto poradi,detstvo som nemala bohvie ake kedze rodicia boli alkoholici otec uz nezije no mama ano a o nu ide pila velmi do jula min. roka potom sme ju museli odviest na psychiatriu co bola na tom az tak ona s jednou oblickou cukrovkou vysokym tlakom.Poca jej liecenia mi moj manzel navrhol aby sme ju vzali k nam byvat aby mala motivaciu v rodine co sa mi aj pozdavalo no mama ako k nam prisla bolo to ok ale postupom casu som si vsimla ze je na deti odmerana a pripomina mi to casi mojho detstva vela krat som sa s nou rozpravala ze sa mi nepaci ako sa sprava malo chodi von skoro vobec stale len televizor vo dne v noci pozera mame syna poruchou pozornosti a treba mu vel vysvetlovat ona je velmi nervozna pri nom a uz aj manzel spominal ze ked malemu nieco povoli ona zacne kricat na maleho ze mamina ti to zakazala ja uz fakt neviem ako dalej nemam vztah k mame ako dcera matka neviem stale zabudnut n moje detstvo ako sa spravali rodicia nechcem toto pre moje deti uz som rozmyslala navrhnut jej nech ide byvat kde bola ma sa kde vratit no bojim sa aj toho ze zacne zase pit poradte mi prosim dakujem

janinah
23. máj 2017

Nešla by k psychologovi? Nech ide bývať k sebe,na tv môže čumieť aj tam,tak jej povedz...alebo nech sa spamätá,nájde si koníček,osloví staré kamarátky...a treba jej dať nejakú povinnosť,asi sa nudí....zahradku nemáte?potrebuje fyzickú činnosť primeranú jej zdrav. stavu,záhradka je balzam na psychiku.

alenkay7
23. máj 2017

@daduska2009 Pozri viem že je to mama, ale zas podla thto takisto jej bolovždy jedno ako sa citiš a že ťa to trapi. Takže ak nechceš byt ako ona, tak tvoje deti musia byt na prvom mieste a nevystavuj ich takemuto stresu, matka nech odide by vat kde byvala. ona tiež nebere ohlad. a pomahat jej možeš aj tak.

vespertine
23. máj 2017

Ak sa vrati tam, kde bola a bude nadalej byvat sama, urcite zacne znova pit. Viem o com hovorim. Otazne uz iba je, ci by si to videla ako svoje zlyhanie, resp. ci by si mala pocit, ze na tom mas svoj podiel viny...toto je otazka, s ktorou sa treba vysporiadat ako s prvou. Mozes to brat tak, ze aj ona ma nejaku zodpovednost za svoj vlastny zivot, a ze ty si spravila dost. Ale ak mas pocit, ze to jej dalsie pitie neunesies...ze pokial sa jej nedajboze nieco stane, budes sa obvinovat...tak skus inu cestu. Aku, to velmi neviem poradit. Tiez by som navrhla psychologa, avsak nie pre mamu. Pre teba. Aby si sa vyznala vo svojich pocitoch a nejakym sposobom vas vsetkych nasmerovala.

jumama
24. máj 2017

Precitaj si co to na stranke spoluzavislost.sk, mozno najdes odpovede na niektore svoje otazky.

emilia25
24. máj 2017

Velke plus ma tvoja mama ze uz nezacala hned pit.moja mamka sa tam dala akoze a tiez zavislost na automatoch.no ona nesla tam z umyslom prestat chlastat a hrat ale kvoli pnke aby mohla dalej marodovat.hned ako dosla uz bola na pita.aj vcera som s nou volala a uz mala vypite.ja som normalne stastna ze mi moj muz nepije ani pivo a ani ja.a aj tak ma ta zena vyse stastia ako rozumu.

vondolina
24. máj 2017

tak tak ešte je celkom dobré, že do toho znova nespadla. ale asi sa nedá očakávať, že keď niekto takto prežije celý život tak potom po liečení z neho bude šťastný a usmiaty človek :/ možno sa skús s ňou o tom ešte porozprávať a vysvetliť jej, že vám ide o to aby sa necítila sama a aby mala vo vás podporu tak ste ju zobrali k sebe bývať a ona by sa mala začať podľa toho správať. nech si trošku uvedomí, že to nie je samozrejmosť, nie všetci sa dokážu takto postarať o rodičov keď im vlastne počas detstva ani veľmi rodičmi neboli

evica01
24. máj 2017

Ak hy sa jej dalo ist byvat blizko ku vam. Kupit byt a pod.

mandala77
24. máj 2017

@vondolina ona je takpovediac suchá alkoholička. Asi nepije, ale vnútorne neprešla zmenou. Ty nie si zodpovedná za ňu, či piť začne. No ja nevidím ten čin, že ste si ju k sebe zavolali bývať ako pozitívny. Ty si zapletená do spoluzávislosti, si dieťa alkoholikov. Pre seba vyslovene pomoc môžeš nájsť v svojpomocnej skupine Al-anon. Alebo pochopenie v knihách Koniec spoluzávislosti, Dospelé deti alkoholikov.
Ak pri vás zostane, budeš neustále konfrontovaná s bolestnou minulosťou.
Ak pôjde bývať k sebe, s pocitom viny (a hlavne ak opäť začne piť).
Cesta je pomoc sebe.

libawet
24. máj 2017

@daduska2009 no, ak chceš, aby sa Ti rozpadol vzťah s manželom a celá rodina, mamu si tam aj naďalej nechaj. Spolunažívanie dvoch generácií v jednom byte/dome nikdy ešte dobre nedopadlo, aspoň takých nepoznám. Vy máte svoj život a mama zasa svoj. Ak mama má problém žiť sama, skôr by som volila domov pre seniorov, kde by si našla svojich rovesníkov. Píšeš, že mama pije alebo by mohla začať - čo takto aj protialkoholické liečenie ? Ty a Tvoja rodina toto nevyriešite tým, že ona bude u vás bývať, doplatíš na to len Ty. Mama sa tiež musí snažiť a chcieť so sebou čosi robiť.

meryika
24. máj 2017

Môj otec je tiež alkoholik. Jeho závislosť sa stupňovala,až sa dostal do nemocnice na psychiatriu. Bol tam mesiac a prvé čo urobil keď ho pustili bola návšteva obchodu, áno kúpil si fľašu. My sme ostali zlý lebo sme pre neho chceli dobré. Teraz je na dôchodku a celý deň sedí pri telke. Ak sa dostane k alkoholu je to zlé. Chodil k psychologičké a tam jej klamal, mal dokonca tu drzosť že na vyšetrenie prišiel opitý. Je to smutné ale nedá sa im pomôcť, vždy si nájdu výhovorku prečo piť.Skúšali sme sa s nim nerozprávať na druhý deň keď bol po opici aby si uvedomil čo urobil ale ani to nepomohlo. Použil to proti nám a mal ďalší dôvod piť. Ak si nevystúpi do svedomia, tým že sa niečo stane, tak všetka snaha je zbytočná.

carrot_apple
24. máj 2017

@daduska2009 ja som mala takýto problém s otcom, ono závisí ako hlboko klesla a podľa toho bude aj dlhá cesta k normálnemu životu. Mala by pracovať alebo sa o niekoho starať, chodiť niekde, ja neviem do klubu katolíčok? treba jej dať niečo nastarosť, má príjem dáky? nech vám varí, pečie?môže bývať aj inde a môžete ju navštevovať ak sa vám dá a stále ju "otravovať" primerane jej zdr. stavu a vôle, ale stále byť pri nej...tak nech chodí k psychológovi, ty s ňou, možno prídete na to, čo jej vadí a prečo sa opustila a padla na dno.

alaguema
24. máj 2017

@daduska2009 ak pila celý život, jej osobnosť je už deformovaná alkoholom, navyše u dlhodobých alkoholikov dochádza k mozgovej atrofii, u žien zvlášť. Neviem, koľko má rokov, ale ak bola kvôli alkoholu hospitalizovaná na psychiatrii, tak sa už nejaké zázračné zmeny očakávať nedajú. Zrejme nenašla žiadny zmysel svojej existencie a nepije asi len preto, že by ju to pri jej diagnózach doslova zabilo. Prehodnoť, aké prínosy pre vás má toto spoločné bývanie. Ak je to naozaj len a len kvôli tomu, aby ona nezačala znova piť, tak to nie je v poriadku. A už vôbec nie, ak sa nevhodne chová k tvojim deťom. Ty nie si zodpovedná za to, čo robí tvoja mama, ale si zodpovedná za to, s čím prichádzajú do kontaktu tvoje deti a si zodpovedná za ne a za seba a za to, aký život má tvoja rodina.