Matka alkoholička
Ahojte idem si k vam po radu, lebo ja uz neviem ako dalej. Klasicky pripad. Moja mama pije. Neviem presne kolko, ale cez 12 rokov urcite. Zacala este kym sme boli so sestrou v puberte. Flase poschovavane kade tade po skriniach. Doma pre to boli x krat hadky aj s otcom, vzdy na druhy den vytriezviela a pravdepodobne jej to vsetko bolo luto, tak sa “vtierala” a snazila sa par dni/ niekedy tyzdnov sekat dobrotu. X krat sme ju prosili, aby s tym prestala, ze ju zoberieme aj k psychologicke a pojdeme tam s nou ako cela rodina aj na sedenia ju podporit, aj to zaplatime, len nech s tym nieco robi. Kazdopadne vzdy ostalo len pri sluboch a my sme jej vzdy uverili.
Teraz mame so sestrou male deti. Jej vnucata. Moje najmladsie babo ma pol roka. A babka pit neprestala. Namiesto toho sa to stupnuje. Naposledy mi volala vcera cez den, ozrata. Kricala mi do telefonu, padali na moju adresu vulgarne nadavky. Zlozila som jej to a cislo som zablokovala, aby mi uz nemohla volat. Neviem, co uz dalej. Na jednu stranu viem, ze musim prerusit kontakt, lebo sa ma to velmi dotyka, napr po tom vcerajsom telefonate som bola velmi smutna sklamana, preplakala som, deti to vnimaju a drzi ma to doteraz. Na druhu stranu ma velmi trapi, ze babka neuvidi svoje vnucata a pride mi to krute.
Co sa tyka liecby, stale jej ponukam tu moznost, aj ze to zaplatim, aj ze ju budeme vsetci podporovat. Ale pna si odmieta priznat, ze pije... a viem, ze by to bolo zbytocne.
X krat som jej dala aj ultimatum. Ale ona sa ako keby vzchopila, chvilu sekala dobrotu a potom spadla opat do toho isteho bahna.
Neviete mi prosim poradit, ako by sa dal takyto problem vyriesit. Dakujem velmi pekne.
Podľa mňa sa nedá vyriešiť. Vždy môžeme mať snahu niekomu pomôcť, ale ak sa ťa pomoc neprijme, nemôžeme robiť nič a odstrihnúť človeka od seba, ako sa to len dá. Hoci je to mama. :( Za svoj život je zodpovedná ona. Nie ty. Tak sa ani neobviňuj.
@ewelinka21 Nechýba jej niekto, s kým sa pozhovára, bez fľaše? Pri odvykačke hrá dôležitú úlohu zmena prostredia, keď sa vráti na to isté miesto s rovnakými podmienkami, opäť do toho spadne. Potrebuje mať niekoho pri sebe. Prerušiť kontakt pre vulgárne nadávky je pochopiteľné. Ale je to Tvoja mama.
@katkamatka7 ma dost kamaratok, bohuzial aj take ktore s nou piju. Este ju v tom podporuju. My so sestrou sme ju vzdy vypoculi. Davali sme na jej rady, lebo ked je triezva tak sa s nou da aj porozpravat, dokonca aj poradi.
Nemyslim, ze jej niekto chyba.
Ale je to dost zly pohlad, ked pridete s rodinou v nedelu k starym rodicom na obed a babke sa pletie jazyk.
Co sa tyka mojho otca. Ten uz rezignoval.
Hovori sa, ze takeho cloveka musis padnut. Ak je vo vas neustale kus podpory, ona nema dovod menit sa. Cize je to bolave pre teba, ale pre nu prave to, ze sa zablokujes a nekomunikujes moze byt tou poslednou ranou, aby sa prebrala a zacala sa liecit. Musi chciet sama.
@ewelinka21 u nas bolo to iste,nskoniec cirhoza pecene,vykrvacala
@ewelinka21 ahoj. Moja mama pila a teda viem čo si zaživas. Moja pila od mojich 12 rokov. Keď bola triezva bola super 🙂 inak veľmi to bolo zle, neznasala som ju vtedy. Nadávky lietali. Keď som bola staršia vylievala som jej alkohol. A teda bude to kruté ale. Moja mama prestala piť keď zistila že ma rakovinu. A teda vedela presne o tom, že je chorá 3 týždne a zomrela.
Mama mi chyba veľmi ale ak si predstavím, žeby som to mala riešiť aj teraz a vidieť mamu v takom zúboženom stave tak to nedám.
Držím Vám palce ale aj mojej mame “pomohlo” až samotné uvedomenie toho, že môže naozaj prísť o zivot o ktorý dovtedy nemala záujem. To že sme ju prosili, potom kričali proste nič nepomáhalo. Mama bola nešťastná, no.
Je to ťažké
@staskast presne toho sa obavam aj ja, ze sa raz doslova upije k smrti. Nechcem, aby k tomu doslo, hlavne ja osobne by som mala potom vycitky svedomia, ze som jej nedokazala pomoct. Preluskala som diskusie tu na koniku k danej problematike, bohuzial nic som nenasla. Len jednu knihu dospele deti alkoholikov, skusim si ju precitat, hadam mi to nieco da.
@ewelinka21 ja som vycitky nemala,vybrals si sama,zomrels 3 tyzne pred mojou druhou svadbou a nezrusila som
@ewelinka21 ale preco pije? aky ma dovod?
@liz_lemon dovod so sestrou nepozname. Vykricala nam vselijake veci ked bola opita. Ale realne dovod nepozname, aj ked sme sa nan x krat pytali. Ale maju to v rodine. Nasi starki tiez pili.
@ewelinka21 Bez alkoholu je iný človek. Pomôže, poradí, vypočuje. Horšie je, že z jedného pohárika sa stáva návyk, zlozvyk, ktorý premení veselého príjemného človeka na bombu nadávok, vulgarizmov, neschopného sa z kolobehu pitia vymaniť sám. Opúšťajú ju sily vymaniť sa z tej kolomaže blata, opúšťajú ju jej deti. Pre jej vyčíňanie. Mne tak odišla mama, nezmením na tom nič, nepomôžem jej. Po operáciách a veľmi mladá. Spätne by som vyhľadala odbornú pomoc, liečebňu, nenechala ju samu utápať si dušu a svedomie. Údajne existuje dedičnosť na alkoholizmus. Prostredie, v ktorom je, jej niečo pripomína, že si stále nalieva, či už s kamarátkami, alebo sama. Pomohol by film, dokument, osobný príbeh niekoho, kto spadol na dno a dostal sa z toho? Liečebne od závislostí sú plné dojímavých príbehov. Vyhľadať niekoho, kto tam pracuje, že by poradil? Zakázať v najbližšom obchode predaj alkoholu? Asi by len krútili hlavami, že to nejde. Zmeniť prostredie, ale kam, na aké, ku komu?
@katkamatka7 bohuzial, zakaz predaja alkoholu v obchode asi nedosiahnem. Aj kebyze len v najblizsom, pojde do ineho a kupi si. To nie je problem. Co sa tyka zdravotneho stavu. Trpi obezitou, bohuzial nemieni s tym ani nic robit. Niaka snaha schudnut hoci len 2-3 kg nie je. Neje vela, ale alk sam o sebe je dost kaloricky. Takisto sa jej kazia zuby, ale aspon to jedine riesi, pravidelne chodi k zubarovi. Sestra sa ju snazila dokopat k niakemu pohybu, tak jej navrhla aby spolu chodili bicyklovat. Dopadlo to tak, ze v najblizsom bufete si kupila aspon pivo. Ked som sa jej opytala, ze ako jej mam zverit deti, ked pije odvrkla mi, ze ona nepije, ze ja som jeb...
A ked sa jej opytam, ze ako chce utekat za mojim najmladsim ked zacne chodit odvrkne, ze ona nebude. Cize asi tak. Deti mam este velmi malicke, vela veci si neuvedomuju, ale za chvilu budu v tom veku, ze pochopia, ze nie je nieco v poriadku.
Psychiatra/ psychologa som chcela riesit, nasla som kliniky, ambulancie, liecebne pobyty na liecbu zavisloti, nukali sme jej to, prosili ju, plakali, kricali vrieskali hadali sa... nic nepomaha.
Mame v okoli jeden pripad, kedy sa dcera prestala rozpravat a prerusila akykolvek kontakt s rodinou. Odstahovala sa do zahranicia a uz je to rok, co ju naposledy jej mama fyzicky videla a 9 mesiacoc co ju naposledy pocula v telefone. Pani a aj cela rodina to velmi zle znasaju. Ked bola moja mama triezva som sa jej opytala, ze ci chce aby sme takto skoncili. Povedala nie. Ale vcera ked mala hladinu a som sa jej opytala opat, ze co chce aby sme sa takto rozkmotrili, tak najskor vulgarizmy a potom, ze fajn, nechce nas ani vidiet. Manzel vidi, ze ma to trapi. Ale on je za to, aby sme prerusili vztahy a zili my svoj vlastny zivot
@ewelinka21 matka je dospelá a svojprávna, nie si zodpovedná za jej konanie a nie si ani pán Boh aby si ju spasila. Nie Ty. Ona si vyberá či bude nepiť a mať rodinu, alebo sa ochlasce a ostane sama.
Jasné že Ťa to mrzí, ale nie si zodpovedná za to ako sa ona chová.
Pozri. Je to smutné, kruté, ale nič nemôžeš urobiť. Ani prinútiť, ani uprosiť. Je to dospelý človek, a ak ona sa chce dobrovolme takto zničiť, bohužiaľ
Iste, je to tvoja mama... Ale nie si za ňu zodpovedná, za vlasy ju na liečenie nedotiahnes. Proste "komu niet rady, tomu niet pomoci". Alkoholikovi sa dá pomoct, len ak sám to chce
Ak nie okolie sa aj potrhat môže a nič. Bol raz film o rodine, kde dcéra začala brať drogy. Bola krásna, úspešná modelka, a postupne úplná troska. Matka ju zúfalo chcela zachrániť, robila všetko, prosby, liečenia, doktori, ozdravovne, nič, vždy pár dní vydržala a opäť do toho spadla. Začala kradnúť z domu, otec ju niekoľkokrát vyhodil, matka ju doviedla späť a nasilu zase "zachraňovala", rodina sa rozpadla, muž odišiel, mladšia sestra bola zúfalá, lebo jej ukradla mobil, tablet, a aj tak neprestala s drogami. Čiže bohužiaľ, ak dotyčný nechce, nič neurobíš. Len zničís sami seba zúfalstvom a marnou snahou
A druhy príklad, robila som na oddelení, mali sme pacientku cirhoticku, ťažkú alkoholicku, inak študovana žena, s titulmi, krásna (podľa starších fotiek) sympatický muž, dvaja pekní synovia, bohatá rodina, zúfalo pri nej stali, snažili sa, podporovali... Nič. Upila sa k smrti. Doslova.
@ewelinka21 ved si sa snazila, celym srdcom a cele roky. Vycitky sa objavia stále, ale sama si odpovedz ze snaha a veľká bola
@ewelinka21 vyhladaj odbornika ty, ako spoluzavisla osoba, trochu ti to pomôže.
Moj partner mal zopar rokov velky problém s alko, este sme sa nepoznali. Bol 2x na liečení(raz riadne potom posilnenie) Az ked nepil cca 15r sme sa stretli. Tento rok bude 30.vyrocie jeho abstinencie.
Poznam komunitu liečených, aj niekolko odborníkov. Všetci do 1 tvrdia, ze pomôcť môžeš iba tomu kto pomoc chce/prijme.
Skus prejst pohovormi ty, aby sa ti uľavilo. Tieto komunity/kluby sa stretavaju a navzajom podporuju, komunikuju s odbornikmi aj s rodinou zavisleho . neviem odkial si, keby Ba a okolie ,
( TT MY TR MA LV PK NR DS) vedela by som ti poradit kam ist.skus na nete najst psychiatra kt.sa venuje a ma skusenosti so zavislakmi. psychiatricka liecebna.
Podľa môjho názoru, aj ked je to kruté, v zmysle toho, že asi musí padnúť najskôr na samé dno, sa s ňou musí rozviesť jej muž, tvoj otec. Teda, ak spolu žijú. Alebo ju k tomu donútiť dobrovoľne nasilu.. Zrejme treba hľadať páku na ňu, taktiku. Ak ju necháš tak ako je, budeš si to potom vyčítať..hoci pije už dlho.. Dohováranie nepomôže, tak asi toto zaberie..odchod otca. Neviem, nemám skúsenosť z blízkeho okolia, je to určite bolestné..
@ewelinka21 treba zistiť dôvod, niekedy je to ťažké. Poznám veľa ľudí čo pijú, dovolím si o niektorých povedať ze áno sú to alkoholici, ktorí nezvládajú alebo neunášaju určite situácie v živote. Ale vždy je nejaky spúšťač, nikto nezačne piť iba tak, alkohol opanta mozog a nachvilu pomáha dostať sa do iného sveta až to časom prerastie do toho, že dotyčný nevie bez neho fungovať, lebo tu vzniká ťažká psychická aj telesná závislosť. Za všetky spúšťače spomeniem problémy v manželstve, choré deti, osobnostné vyhorenie. Ťažko budete liečiť problémy s alkoholom, keď neodstránite príčinu, prečo to človek robí. Tu pomôže asi len dobrý psychológ, ktorý problém vašej mamy rozpitve a pomôže jej s nim. Možno ju ťaži a trápi niečo, o čom ani netušite, a vám ako svojim deťom to nikdy nepovie. Psychika človeka je zložitá, mnohokrát ľudí alkoholikov odpisuju štýlom nechať tak nikdy sa nezmení a podobne. Lenže alkohol je vždy dôsledok niečoho, čoho to je veľmi individuálne, nikto sa nestane alkoholikom len tak z dlhej chvíle.
@sigma510 Určite máš svätú pravdu. Len ked ona nechce isť k psychológovi, nechce si priznať problém, nechce riešiť..treba hľadať spôsob, niečo, čo ju donúti konať.. Kedysi bol v Nebezpečných vzťahoch jeden prípad- mama alkoholička prišla do tv, lebo sa každý od nej odvrátil, ale všetci, kamaráti, muž, deti, zrazu ostala sama.. Hrozne plakala a zaprisahávala sa, že už pôjde na liečenie, že je to pre ňu hrozné poznanie, že nik jej neberie telefón a aj jej muž od nej odišiel.. Potom prišiel ajk on, tvrdila, že už pôjde, len nech sa vráti..doslova bolo na nej vidieť, že sa toho chytá ako slamky, ked videla, že jej muž by ešte mohol prísť naspäť domov. A oni na ňu ušili búdu- muž jej totiž pobalil doma veci a tam priamo v stúdiu jej povedal, že sa vráti jedine v tom prípade, ak sa pôjde liečiť do protialkoholickej liečebne. Ona, že äno, áno, pôjde..ale kedže to už sľubovala x krát, povedal jej muž, že tú liečeňu už má vybavenú a odtiaľto ju tam rovno zavezú... No šok v jej očiach- to nečakala, normálne to sa dalo čítať z jej tváre, ako by pred kamerami sľúbila čokoľvek, a aj ked by to mohla myslieť vážne, zasa by to nedodržala. Tak súhlasila. Neviem, ako tento príbeh dopadol, nedopátrala som sa..
@tinapa neviem či je zrovna riešenie aby sa s ňou rozviedol muž, keďže je ťažko povedať, čo u dotyčnej spôsobilo tieto problémy. Rozvod by bol možno len posledný klinec do rakvy na jej už beztak pravdepodobne dosť podupanu psychiku. Ja práve mam s alkoholikmi skúsenosti vo svojom blízkom okolí, aj v rodine sme mali, a naozaj je to kus od kusu, kto prečo pil/pije a je to veľmi zložitá problematika. Aj ženy poznám co pijú, poznám aj pozadie ich problémov a jednoducho neuniesli určite veci, ktoré sa im v živote stali a možno práve keď sa im stali, nebol nikto pri nich kto by im bol opora a hľadali útechu na dne pohárika, a teraz je už neskoro, keď je tam závislosť, pracovať s tým človekom, resp teraz už je to oveľa ťažšia situácia. Jedna vec je priznať si ze mam problém s alkoholom, druhá že mám problém, nejaký neviem aký, rodinný, pracovný, to môže byť naozaj čokoľvek, pocit samoty, nedocenenia, pracovné problémy, niekto neunesie že mu dospejú deti a odídu, mohla tam byť v minulosti nevera z jednej alebo druhej strany,... Nad tým tu môžeme len polemizovať o co tu ide.
@ewelinka21 keď pije tolke roky a ani raz sa nesnazila s tým skončiť je to zbytočné ešte, keď ona si nič nepripúšťa.Asi jedine prerušiť kontakt trápiť sa budeš tak či tak:(
Ako, keby pises o mne. Mam tiez pije, ale uz 15 rokov, odkedy zomrel nas tato. Za tie roky uz bolo tolko slubov, tak sme na nu tlacili velakrat aby isla na liečenie. Nic sme nedosiahli. Vzdy slubi ze uz nebude pit , chvilu vydrzi a potom znova zacne. To je ako dokola zly sen. A uz s tym asi nedokážeme nic urobit a tiez to prezivam ako aj ty. Viem ze by aj chcela prestať ale potom pride slaba chvila a uz to ide. Ona to nazyva ze príde na nu uzkost a nevydrzi. Navrhli sme aj psychologa aj liecenie, ale to je ako hadzat hrach o stenu...
@ewelinka21 naša mamina to iste a nepomáhalo naozaj nič . Zašlo to dokonca tak ďaleko že skončila v práci , dokonca mala kvôli tomu zdravotné problémy a brala ju aj sanitka kvôli krvácaniu 🤦♀️ Proste naozaj veľmi zle . Keď som bola tehotná ešte pila a povedala som jej že proste malu neuvidí a nemusí čakať že jej ju prinesiem ukázať že proste k ozralemu človeku dcéru dávať nebudem . Aj tak stále pila už som stratila nádej ale keď sa mala narodila tak aspoň u nás to pomohlo , mamina prestala piť a teraz je úplne ako vymenená . Treba na ňu tvrdo keď uvidí že sa jej všetci na ktorých jej záleží odvrátia chrbtom tak si myslím že to s ňou môže pohnúť aby sa dala do poriadku .
U nas si casto vypil otec, teraz ked je vsetko zavrete tak sa to utlmilo avsak nemôzem povedat ze by si nedal. Tiez sme sa s nim zhovarali za triezva ale pomohlo to len na “cas”. Kedze vyhrazky, dohovaranie ani osobne postoje nezaberaju zvolila som inu taktiku.Som veriaca. Milujem svojho otca a modlim sa za jeho spasu. Prave v tychto dnoch je odsluzena aj sv.omsa za neho. To su tie najsilnejsie zbrane. Ja tomu verim, lebo my svojimi schopnostami nedokazeme nic. Ale Bohu nic nie je nemozne. Verim , ze dostane milost zit iny krajsi zivot. Aj Vam a Vasim rodinkam budem vyprosovat to iste. Pekny vecer
@sarah1234
@ewelinka21 toto presne som sa chcela opytat, ci je niekto z Vas veriaci. Podla mna, len Boh vidi do nasho srdca, co nas trapi a preco to riesime tak ako to riesime, aj ked je to alkohol. Mne pil ocino. Ale tak narazovo, ze aj 3 tyzdne klud, chodil normalne do prace, vsetko. Ale vikend, raz za mesiac, bud v piatok alebo v sobotu, sa opil sam doma. Teda to bolo neskor, kym bol mladsi, tak aj do krcmy zasiel. No ale obmedzil to vyrazne, ked mu zomrel brat na zlyhanie pankreasu, pecene. Podla mna, on si tym liecil uzkosti, psychicke napatie, ktore nevedel inak zvladat a spracovat. Potom mu diagnostikovali cukrovku a uz je aj po operacii srdca kvoli upchatym cievam...hovori, ze kebyze si vypije, srdce mu to nevydrzi, byva mu zle. Ale pivo si sem tam da. Ale uz sa neopije. Ma strach a chce zit. Ja som sa pred 9 rokmi stala katolickou, tiez som mala za sebou take zazitky, ze som bola psychicky na dne, depresie som mala. Tiez som parkrat siahla po flaske. Ale kedze som si uvedomila, ze toto je zly vzorec a nic to neriesi, tak som sa zacala modlit k Bohu. Do cesty mi potom prisiel jeden knaz, ktory mi velmi pomohol, modlil sa so mnou, za mna, vkladal na mna ruky, vzal ma do Medzugoria. Tam som pocula pribehy z Cenacola (neviem, ci to dobre pisem), a hlavne, boli sme u Gorana doma. Je to zachraneny narkoman. Tolko lasky, nadeje z neho srsalo. Su videa na nete, pozrite si to a modlite sa, volajte k Bohu, aj ked nie ste veriaci, On pocuje a nikoho neodmieta a dnes je prave ucta k svatemu Charbelovi, to je jeden svaty z Libanonu, ktory ma na "konte" vela vymodlenych zazrakov a uzdraveni. Maminka potrebuje vnutorne uzdravenie. Alkoholizmus je choroba duse. Mozno po modlitbach, po case, bude ochotna pristupit na liecbu. Volajte a proste Boha, aby zivot, ktory ste dali Vasim detom, bol pre nu nadejou a inspiraciou a radostou a aby dostala do srdca tuzbu byt dobrou babkou detom. Verte, Boh robi zazraky, ja uz verim 😇🙏
Vôbec to neber, že by som zatracovala vieru, viem, že v niektorých prípadoch fakt viera k bohu dokázala vyliečiť takýchto ľudí, no žiaľ nie je to pravidlom. Tu platí len jedno, človek sa dokáže vyliečiť z alkoholizmu len vtedy, pokiaľ bude on sám chcieť. Nik iný ho k tomu proste nedonúti

@ewelinka21 kiezby sa dal niak vyriesit tento problem.
Ale to pokial dotycny nechce zmenit teba čaká stále to isté dookola. Chviľu dobre chvíľu zle.
Mám obidvoch rodičov alkoholikov,matka ma takto ovplyvnuje tiež,proste som s nou prerusila akykolvek kontakt a zmierila sa s tym ,ze moje deti starych rodicov nebudu mat.
Drž sa a mysli na seba a svoje deti. To že nebudu mať babku len bude v tomto prípade dobre.