Matka hrubo zaobchádza s postihnutým dieťaťom
Ahojte, rada by som si precitala vase nazory. Uz dlhsiu dobu pozorujem pred nasou bytovkou jednu pani s dcerou (predpokladam tinedzerka, mozno aj starsia, tazko povedat), ktora je postihnuta, sedi vo voziku. Je na dceru velmi hruba, obcas pocujem az hore na piatom, ako s nou vykrikuje a jej dcera iba place alebo hulaka. No a dnes som akurat sla do najblizsieho obchodu a akurat som ich tam zastihla ako ponej neskutocne krici, ze ona nemoze bez nej ani z bytu von triasla nou vozikom,obcas ponej capla, skoro ju vykotila z vozika, dievca iba hadzalo rukami a hulakalo, strasny pohlad. Samozrejme som sa hned spytala, ci jej nemozem nejako pomoct, ona iba odvrkla, ze nie, tak som to dalej neriesila a odisla...stale mi to ale vrta v hlave. Naozaj nechcem pani odsudzovat, naozaj si ani predstavit neviem, ake moze byt tazke vychovavat postihnute dieta, ale neviem, ci je vhodne taketo zaobchadzanie s postihnutym clovekom. Skusenosti nemam, naozaj neviem, ze ci je obcas naozaj nevyhnutne s niektorymi chorymi ludmi takto hrubo zaobchadzat, lebo to inak proste nejde, preto som sa chcela poradit mozno s mamickou, ktora ma podobne tazky osud resp. ci to mam podla vas riesit? Ide mi iba o dobro tej dievciny a naozaj neviem, co je pre nu najvhodnejsie, nechcem sa pustit do riesenia niecoho a este jej viacej ublizit. Dakujem za vas nazor.
@banderaska29 nechodis v jej topankach takze nekritizuj.ty si nejaka slnieckarka.
Potom napíš, či prijala tvoju pomoc
Neboj sa, určite ju netýra. Ja som tiež na moje malé zlá vonku, lebo napríklad potrebujem ísť nakúpiť a oni vrieskajú, utekajú... Pamätám si ako som raz bola v Tescu a jedna pani doslova vliekla malé dievča za ruku. Ešte ňou aj sem tam trhla... Ja sa dívam, že pre boha, tá malá je týraná. Ako sa k nej správa?! ... Teraz keď mám dve deti tak neľutujem to dievča, ale tú matku, lebo si viem predstaviť čo vyvádzala a prečo bola tá žena taká na*ratá 😀
Este ma napadla taka vec, ak to tu bolo spomenuté tak sa ospravedlnujem za opakovanie. Su organizacie, ktore spravia transparetnu zbierku. Mozno by sa mamine ulavilo a odladcilo financnu zataz aspon z casti
Samozrejme, že to máš riešiť, super, že ti to nie je ľahostajné. Podľa popisu matka akútne potrebuje pomoc. Možno aj kadečo iné, to zistíš časom. Matka potrebuje akútne čas pre seba. Možno aj psychológa, ale tým by som nezačínala. Je možné, že svoje dieťa vyslovene týra, to je pot iný level a treba kontaktovať sociálku. Ale to zistíš len časom. Podľa mňa by bolo super ponúknuť jej priateľstvo a to, ze občas s jej dcérou budeš - buď ty alebo niekoho nájsť (ak by to bolo okres Brezno, rada sa hlásim). Hoci aj len hodinu týždenne. Nespomínas muža, tak asi ziju samé a možno jej ozaj nemá kto pomôcť, aby bola chvíľu sama, mohla ísť len tak na kávu či čo... Sú rôzne dobrovoľnícke organizácie, dá sa to robiť aj za peniaze ako osobná asistencia, ale to všetko časom. Prvý bod je osloviť ju, byť priateľská a ponúknuť svoj čas. A opakovať to, ak aj na prvý krát odmietne. Ak by bolo treba peniaze na to, napíš mi správu.
@katus226 odkiaľ si? Napíš mi správu ak chces... Mám kade-tade kontakty na dobrých ľudí. Ak chces, nájdeme niekoho na postrazenie. Nejaký dobrovoľník, alebo ak chces môžem ti aspoň na pár hodín stráženia mesačne posielať peniaze .. a škôlka - podľa diagnóz má isto nárok na asistenta v škôlke! Náš syn má nabeh (ešte skoro povedať) na ADHD a keď sa potvrdí diagnóza, bude mať asistenta... Určite pýtajte... Cez CVI alebo CPPPaP...
@banderaska29 prečítala som si celú diskusiu a podľa mňa strašne preháňaš a prekrúcaš čo napísali iné ženy.
@aurora33 nemám ten pocit skôr nechápem c akom svete žijem že sa toto akceptuje. Ale zasa nedivím sa, keď si vezmem že existujú ľudia čo volili Matoviča tak je naozaj všetko možné 😂
@miadi nemala by si zovšeobecňovať,lebo len veľmi ťažko je uveriteľné,že štát sa postará o všetkých,ktorí pomoc potrebujú.
Tak ako aj na Slovensku to funguje a funguje,pretože moja mama ako pedagóg ,keď išla do dôchodku,volali ju hneď pracovať do denného stacionára.a tam to všetko fungovalo ako má,boli tam dospelí ľudia s rôznymi diagnózami
Ale urcite to tak nefunguje všade na Slovensku
Takže neexistuje povedať štát kašle na všetkých alebo naopak štát sa o všetkých postará.
Nie, nemáš to riešiť. Maximálne keď bude pani kľudná jej skús ponúknuť (ak teda chceš niečo riešiť) pomoc.. osobne som si viac menej istá že pani je absolútne vyhorena a maximálne vyčerpaná z dcéry a jej výbuchy sú len výkrikmi zúfalstva.. sama mám jedno z deti postihnuté a ver že občas som absolútne zúfalá. Nemám síce prejavy ako pani o ktorej píšeš, no vo mne to vrie tak že sa občas čudujem ako to vôbec ešte zvládam ovládať sa.. naše postihnuté dieťa má 10,5 roka. Ja som za 10,5 roka bola sama bez neho toľko že to spočítam na 4 rukách.. jediný čas keď som od neho odchádzala bol keď som školu dorabala. Ale napríklad sama s mužom som bola od jeho narodenia 2x.. raz keď bol 4 mesačne bábätko a musela som ísť po muža do nemocnice a druhý raz 3 roky dozadu keď sme boli podpisovať hypotéku.. netušíš čo to je mať postihnuté dieťa, teda určite jej nepridávaj trápenie. Radšej ponúkni pomoc. Či už s dieťaťom, nákupom, čímkoľvek..
@banderaska29 a napísal niekto že to akceptuje? Nik to nenapísal. Skôr majú pochopenie aj pre matku a neodsudzuju ju.
@bykaterina píšeš o tom ako by to malo byť, respektíve možno sú mestá (okresy), kde to takto funguje. Bohužiaľ, neplatí to pre celé Slovensko, respektíve pre všetky diagnózy. A čím je dieťa staršie, tým sú možnosti obmedzenejšie, detto pri niektorých psychiatrických diagnózach (ak ide napr. o vysokofunkčný autizmus, kde je intelekt zachovaný, ale správanie je poznačené aj sprievodnými psychiatrickými diagnózami + telesným popr.viacnásobným postihnutím). Nie je nič nezvyčajné, že riaditeľ DSS, ktorú má rodina v dosahu autom jednoducho oznámi, že dieťa, resp.osobu s takýmto postihnutím nezoberie, lebo na to nemá personál, peniaze atď. Rodič síce má v rukách rozhodnutie z VUC, že jeho dieťa má nárok na umiestnenie, ale miesto nemôže nájsť.
Je to začarovaný kruh.
@slafi6996 to súhlasím, Treba však na obce dupat a samozrejme netreba to nechávať roky tak. Samozrejme píšem vo všeobecnosti nie na daný prípad. Máme v rodine autistku s mentálnou retardaciou. Taktiež odkázaných seniorov. Starostka obce že je kovid a podobné keci že odlahcovacia služba teráz nefunguje. No teta to riešila Cez ministerstvo písomne. Že to nie je dôvod na to aby odlahcovacia nefungovala. A starostka Musela poskytnúť danu službu.
Tá autostka dokonca bola na ZŠ v rámci inkluzie a pótom študovala dve stredne školy, keďže človek do 25 -26 môže študovať. Takže píšem z reálneho života, ale chápem ako si to Myslela.
@nini1978 napisala som ze stat nekasle na otazku niekoho zaujimalo ako to je v zahranici. Nezovseobecnujem. Prepac Ale to co si mi odpisala je uplne blah blah . Vobec netusis ako veci funguju inde. Pisala som konkretny priklad nezovseobecnovala som a o tom ako je to na Svk som nepisala! Neviem naco mas teraz potrebu negovat ako veci funguju inde. Pisala som o kanade ze stat na ludi v nudzi nekašle nikde som nepisala ze slovensko kasle! Ale Tento rok mi velmi vela ludi pise spravy ze chcu odist zo Svk koli .. a pytaju si rady ako .. .ty si mala reagovat tej co sa pytala ci aj v zahranici sa kasle na ludi ! Lebo ona mà predpokladam osobnu skusenost a mozes sa snou dohadovat ze to vidis inak. A ona ti moze opisal svoju skusenost a vysvetlit svoj pohlad na vec . 😉
@banderaska29 zrejme tým, že robíš v mediálnej sfére máš profesionálny defekt…typicky príklad: uverila si, že to, ako si TY poňala príspevky iných užívateliek a svojimi slovami si si ich pretransformovala, to tak aj automaticky je. Ani jedna žena nenapisala, že toto chovanie je NORMÁLNE, BEŽNÉ, a AKCEPTOVATEĽNÉ! Načo potrebuješ pretáčať, kriviť a prispôsobovať si informácie podľa svojho pocitu? Bez ohľadu na to, že všetky ženy odsudzujú akúkoľvek agresiu sa oháňaš, že my to akceptujeme a ty jedina si tu Matka Tereza a normálna, lebo odsudzuješ agresiu. Kurnik šopa, žiadna z nás to neakceptujeme! Len chápeme zlyhanie ženy a matky.
@kukulienka999 lepsie by som to nenapísala. Ale ona si stále dookola ako verklik opakuje len to svoje.
Ja mám hendikepované dieťa. Atrofia mozgu, veľmi ťažká epilepsia, ležiaca, tešíme sa, keď vôbec na nás zareaguje, pozrie sa na mňa. Pred tým ako sa mi narodila a videla som iných s postihnutým dieťaťom, nemyslela som si, že je to až tak náročné. Väčšinou ľudia riešia, či dieťa chodí/ nechodí, ale to je to najmenej. To množstvo vecí, ktoré treba riešiť, strach, čo tomu dieťaťu je, lebo poškodený mozog = celé telo nefunguje ako má, nie len pohyb a dieťa to nevie povedať. Celé dni sledovať záchvaty (5-6 x denne) či podať diazepam alebo nie. Každé dieťa je iné, záleží, čo má poškodené, ale chcem povedať, že je to niekedy ozaj psycho. A keby nemám vieru v Boha a oporu rodiny, tak neviem kde by som bola. Často reagujem tak, že som sama zo seba prekvapená. Tej mamičke najviac pomôžeš, ak by si jej navrhla, že môžeš sem tam zobrať dcéru von, nech si oddýchne.
@miadi nie je to blah blah
Ty máš jednu skúsenosť a píšeš akoby to proste fungovalo na 100%
Ja mám konkrétnu skúsenosť,že to nie je úplne v prdeli na Slovensku,neobhajujem ,píšem ,že nie je pravidlo,bohužiaľ,že to by malo fungovať všade,ale nefunguje.
Píšeš o Kanade?
Ja napíšem o Taliansku - ani tu to nefunguje tak ako by malo
Takže asi blah blah píšeš len ty.
@kukulienka999 "Uz dlhsiu dobu pozorujem pred nasou bytovkou jednu pani s dcerou (predpokladam tinedzerka, mozno aj starsia, tazko povedat), ktora je postihnuta, sedi vo voziku. Je na dceru velmi hruba, obcas pocujem az hore na piatom, ako s nou vykrikuje a jej dcera iba place alebo hulaka. No a dnes som akurat sla do najblizsieho obchodu a akurat som ich tam zastihla ako ponej neskutocne krici, ze ona nemoze bez nej ani z bytu von triasla nou vozikom,obcas ponej capla, skoro ju vykotila z vozika, dievca iba hadzalo rukami a hulakalo, strasny pohlad."
ešte raz si prečítaj úvodný príspevok. aký je teda podľa teba rozdiel medzi akceptovať a chápať ? tu nejde o "skrat", ale o zjavne dlhodobé týranie. a ja by som toto nenechala iba tak. ak je pre Teba tažko rešpektovať moj názor a moj pohlad tak na mna proste nereaguj ani ty ani tebe podobné.
@kukulienka999 a to že pracujem v medialnej sfere nema s tym, že mám srdce na správnom mieste nič spoločne. ešte mi nikdy nikto nepovedal nič ubohejšie ako ty. ja by som išla osobne za tou ženou a zaplatila jej terapie u psychologa s tym že cas kedy by tam bola by som bola s jej dcerou, pretože ja si to časovo možem dovolit a nehladam dovody ako vy všetky, aby ste to obhajovali ale sposob ako to riešit. lebo ja som človek, nie hyena, ako si ma nepriamo pomenovala.. mna by zaujimalo ako by ste jej realne pomohli vy všetky čo ste ok s tym ze jej tresne od nervov.
Podľa mňa to nieje normálne takto desiť dieťa a ešte postihnuté
@banderaska29 ty sa už len niečo udristaš
@macik166 dnes rano som ich akurat stretla, snazila som sa naviazat komunikaciu, zacala som iba tak jemne, ze Dobry den, ako sa maju, ze ich tu zvyknem vidat prechadzat sa a pod...ja som bola tiez akurat s dietatom...ale mala som pocit, ze je jej to neprijemne a nechape preco sa s nou "chcem kamaratit" lebo odpovedala tak stroho, co teda chapem, vsak aj mne by to bolo asi divne 😬🙂. Tak som jej vravela, ze aj ja sa tu zvyknem prechadzat s malym, ze mozeme sa spolu poprechadzat a porozpravat ak by mala zaujem...tak iba tak povedala, ze noo mozeme raz 😅. Tak zatial som to viacej nesilila, fakt nechcem vyzerat ako nejaka "divna teta co sa vnucuje". Pojdem na to pomalycky a uvidime ako to dopadne.
@aurora33 alečo 😀 ty hrdinka trapna, vy vsetky len dristate, ale skutek utek. ostane to iba pri debate anonymnych žien na modrom koníkovi 😀
@banderaska29 no hlavne že ty so svojimi výrokmi, čo tu vypisuješ si spasila svet 200x. Ty potrebuješ v prvom rade pochopiť, že by si nemala súdiť knihu podľa obalu a nemala hovoriť o dlhodobom tyrani, keď máš k dispozícii 10 viet autorky. Po prvé tými výrokmi urážaš aj všetky ženy, ktoré kedykovlkek zlyhali a majú pochopenie a po druhé klameš, krivíš vyjadrenia a vymyslaš opakovane, že my akceptujeme agresiu a ešte sa spolupodielame na tyrani, lebo nezasahujeme. Dávam ti nevyžiadanú radu, daj sa do kopy, otvor oči a začni žit reálny život, ktorý nie je vždy dokonalý a na všetko nie sú riešenia. Respektíve sú, ale veľa krat aj človek s postihnutím nemusí rešpektovať rozhodnutie rodiča byť napríkad s cudzou osobou počas hodin terapie, ako mozes vedieť, aké ma človek postihnutie a ako môžeš vedieť, či sa už nesnažila aj dotknutá navštíviť odborníka, nevies mentálny stav postihnutej, nevieš nič a hovoriš tu ako by si ty komu čo zaplatila a ako stražila postihnute dieťa na voziku. Uplne smiešne a úsmevné. Proste tu tliachaš neskutončné hlúposti. Nevieš, čo zaživa ta matka, ty sa tu oháňaš svojim náročným autistickým dietatom a na druhej strane mas toľko voľna, že by si dokázala strážiť aj postihnutého človeka na vozíku, tak sa nehnevaj potom to tvoje dieťa nebude až take náročné a nesiahla si si na dno svojich sil, alebo možno siahla a odložila si dieta niekam mimo teba, aby si mala klud na svoju psychiku a mohla sa venovať MK a riešiť tak problemi iných ľudí z pohodlia domova . A na tvoje vyjadrenia sa nedá nereagovať, lebo ti tu x žien napíše niečo a ty nemas ani trošku chochmesu rešpektovať iný názor. Ale tvoj sa podľa teba má a je najsprávnejší na svete 😁 nikto tu tebe nepíše, že máš zlý názor, ale ty opakovane útočíš na nás a robíš z nás podporovateľky agresie. Už na teba nebudem reagovať, lebo je to ako hádzať hrách o stenu a ty si aj tak vždy tvrdíš svoje. Veď si vypýtaj kontakt od autorky na mamičku a chod, rieš a zachraňuj, čo sa dá. Držím ti v tom palce a som rada, že máš kapacitu pomôcť

Netreba to prehliadať detto týranie starých ľudí. Žiaľ bežné sa to deje a niekedy to skončí smrťou Alebo ťažkým ublížením na zdraví.
Sú odlahcovacie služby na ktoré má každý takýto rodič právo. Ďalšia vec ambulantná dss, kde takýto človek chodí ako keby blbo to nazveme do školy- škôlky. Venujú sa im profesionáli od pondelka do piatku. Počas nápr 7-8 h denne v DSS.
Mamina si oddýchne prípadne môže ísť do práce na pár hodín.