icon

Matka hrubo zaobchádza s postihnutým dieťaťom

20. okt 2022

Ahojte, rada by som si precitala vase nazory. Uz dlhsiu dobu pozorujem pred nasou bytovkou jednu pani s dcerou (predpokladam tinedzerka, mozno aj starsia, tazko povedat), ktora je postihnuta, sedi vo voziku. Je na dceru velmi hruba, obcas pocujem az hore na piatom, ako s nou vykrikuje a jej dcera iba place alebo hulaka. No a dnes som akurat sla do najblizsieho obchodu a akurat som ich tam zastihla ako ponej neskutocne krici, ze ona nemoze bez nej ani z bytu von triasla nou vozikom,obcas ponej capla, skoro ju vykotila z vozika, dievca iba hadzalo rukami a hulakalo, strasny pohlad. Samozrejme som sa hned spytala, ci jej nemozem nejako pomoct, ona iba odvrkla, ze nie, tak som to dalej neriesila a odisla...stale mi to ale vrta v hlave. Naozaj nechcem pani odsudzovat, naozaj si ani predstavit neviem, ake moze byt tazke vychovavat postihnute dieta, ale neviem, ci je vhodne taketo zaobchadzanie s postihnutym clovekom. Skusenosti nemam, naozaj neviem, ze ci je obcas naozaj nevyhnutne s niektorymi chorymi ludmi takto hrubo zaobchadzat, lebo to inak proste nejde, preto som sa chcela poradit mozno s mamickou, ktora ma podobne tazky osud resp. ci to mam podla vas riesit? Ide mi iba o dobro tej dievciny a naozaj neviem, co je pre nu najvhodnejsie, nechcem sa pustit do riesenia niecoho a este jej viacej ublizit. Dakujem za vas nazor.

selest
21. okt 2022

@banderaska29 si z inej galaxie, bola si uz v takom ustave. Sice je to viac rokov dozadu ale zazila som nadopovane deti, deti v klietkovem posteli cely den v izbe, priviazane.. krmenie hrubo nasilu ked klient nechcel jest alebo jedol pomalsie.. A hrubsie reci ci popostrcenie ak neposluchal nespolupracoval... ja ako rodic som zazila ako moje dieta pani tahala po zemi kricala po nom a zbila ho po ruke ked mal zachvat. Co asi by spravila keby tam niesom kedze moj syn nevie povedat ze sa mu nieco stalo. Taky rodic predsa ma viac trpezlivosti, viac ho to mrzi ak v blbej situacii prestreli. Niekedy to moze tak vypadat ze je clovek velmi prisny ale len ten rodic vie co by bolo ak to dieta v tej situacii neukociruje. Ak si nikdny nemala na starost 24/7 x rokov postihnute dieta tak nemas sajnu o com pises. Taka matka denne kazdu sekundu riesi take veci pod neustalim stresom ze si to nevies predstavit. Uplne bezne cinnosti ktore ty doma robis, ze sa napijes vody alebo sa osprchujes, vyberies nieco zo skrine alebo len tak ides kupit sampon atd.moj syn pri vsetkom dokaze spravit taky cirkus ak to neurobim podla jeho predstav ze rozbija nabytok atd. To ze cely den len tak vrieska skrieka, nechce ist nikam von nechce nic robit, nikto okrem muza ho plnohodnotne nevie postrazit aby som mohla von z domu. Ja som robila op s dementnymi pacientami a myslela som ze na taketo nieco som pripravena. Prd. Pretoze vtedy som po 3 tyzdnoch isla domov a zazila reset. Pri postihnutom m dietati toto nemas. A na sk ti velmi nik nepomoze, prosto si v uplnej p**i a velmi dobre vies ze to bude len horsie a bude to na dlho. Malokto by v takej situacii sral duhu. Ja neznasam ked niekto ublizuje postihnutemu kt sa nevie branit. Ale treba si uvedomit ze rodina a opatrujuca osoba je v takomto pripade postihnuta tiez a potrebuje realnu pomoc, ale kazdy caka ze to zazracne zvladne..

slovakboy
21. okt 2022

Si úžasná. Málo kto by sa zaujímalo osud postihnutej. Ona kričí lebo inak nevie. A nerozumie prečo je mamka na ňu zlá. Je odkázaná len na ňu.

selest
21. okt 2022

@banderaska29 to sa neda tak porovnavat, kazde postihnutie je ine, aj mezdi autistami su velke rozdiely v spravani, pridruzene dg atd. A kazda ta matka je ina inak zvlada veci, ma inu oporu v rodine atd. A zas je ine autiska kt sice ma zachvaty ale nema mr a pekne komunikuje ako clovek neverbalny, s mr, agresivny. Mame v okoli takeho chlapca uz je velky vzdy ho musia riadne drzat a len zacne byt agresivny tak hned stopnut. Ked ho vidim vonku dakujem ze moj je "len" autista a ma aj dobre dni..

banderaska29
21. okt 2022

ja nie som za bitky na zdravých deťoch, niesom za žiadne fyzické tresty ani násilie. čiže nie som vhodný adept na pochopenie elaborátov, aký si mi napísala vyššie.
bijem sa iba keď boxujem a keď sa musím seberovnému človeku v rámci sebaobrany vyrovnať a obrániť.

všetko ostatné sú iba tláchanice. nie je v poriadku týrať žiadneho človeka, vonkoncom nie na vozíku či postihnutého človeka . ak sa oňho neviem starat - ústav ak nie ústav, zaplatím si opatrovateľku.. ak je rodina postihnuta spolu s postihnutym - psycholog, terapeut... v žiadnom prípade neznesiem aby niekto obhajoval tyranie postihnuteho cloveka lebo rodič / opatrovateľ je zraniteľny.

ty nepoznáš moje dieťa a našu situáciu, takže než odsudiš že autizmus je vlastne super a v pohode tak sa najprv skus slušne opytat že ako to máme my, lebo nemáš ani šajnu.
@selest

vevesh
21. okt 2022

@banderaska29 prepac, ty si myslis, ze na slovensku je ustav, terapeutka, osetrovanie zadarmo a na pockanie? Ze ked povies, ze nezvladas opateru, hned za par hodin ti nabehne pomoc alebo ti to dieta niekam vezmu? A este zadarmo, lebo na to nemas? (Lebo pri takychto postihnutiach vacsina nask trpi chudobou, kedze matky nemozu ist pracovat a este ako bonus vo vacsine ich aj chlap opusti....).Ani nie pred par dnami tu bola na nastenke mamima so silne mentalne postihnutym polodospelym dietatom, ktore ani po roku a pol na sk poriadne nezdiagnostikovali, toboz umiestnili do ustavu!!!!! A ona stale caka na umiestnenie a osetrenie.....

selest
21. okt 2022

@banderaska29 to je uplne jedno ako to mate vy, ocividne si tak nastavena ze to zvladas a to je super. A tato pani zrejme nie je tak mentalne a emocne vybavena a zrejme aj okolnosti su take ze to takto dopadlo. Ja si myslim ze velka chyba je v state a spolocnosti kt na to uplne serie. Ano mas pravdu ze moze napr vyhladat terapeuta ale mozno jej dieta za ten cas nikto nepostrazi, nemoze si dovolit tam chodit pravidelne a mozno ho vyhladala a nepomohlo. Nevieme.

banderaska29
21. okt 2022

@selest
@vevesh dobre takže vy dve ste za aby sa postihnutí ľudia tĺkli. tak si teda za tym stojte, hladajte iba dovody pre ktoré to je obhájiteľné. to ste vy, aj takí su ľudia, mna už na tomto fore nič neprekvapi

selest
21. okt 2022

@banderaska29 neprekrucaj dobre, to nikto nenapisal. Pisem len ze pani tiez potrebuje pomoc ktora sa jej nedostava.
Zial u nas je to tak nastavene, je matka ma to zvladat, bez pomoci, bez volna, bez dovolenky, bez sebarealizacie 24hodin denne. A potom to tak vyzera, tazko to moze po x rokoch pre taku matku dopadnut inak ako takto.

vevesh
21. okt 2022

@banderaska29 nie, nie som za tlcenie postihnutych ludi. Len ty nechapes, ze tym ludom, ktori sa o takychto ludi staraju, nepride pomoc, ani ked o nu poziadaju. Zmenit sa to da, ak sa zmeni samotny socialno- zdravotny system, a dovtedy s tym nikto nic neurobi, lebo nema ako. Darmo sa tu budes pohorsovat, pokial nezriadis na slovensku dostupnu fungujucu ustavnu liecbu ci terapeuticku pomoc takymto rodinam, mozes byt tak akurat pisomne proti a tam si skoncila. Susedsky sa mozes pokusit, ale ked bude zena z nervami na konci, tak skor nebude ustretova....

banderaska29
21. okt 2022

@vevesh
@selest tvrdit mi ze to je uplne jedno ako to mame nastavene my s nasim autistickym dietatkom.. čo ty o mne a nás vieš ako to my zvladame ? to si ako dovoliš povedať ? maly nam skoro ako maly zomrel a ptom sme roky bojovali a doteraz bojujeme. myslíš si že to je super easy, že som nezažila sračky, shity, že som si myslela ze som na konci so silami ? plus sama na deti plus doma ešte jedno dieta ? vieš akurat tak to čo si žijes pod svojim nosom tak laskavo nehodnot. ale ano zvladli sme to, sukromne terapeutky, všetky uspory išli tam, opatrovatelka, makala som za dvoch aby som to ustála.. nemáš ani len ponatia čim sme si prešli tak ta poprosím ked si taky filantrop tak nesud mna ani nikoho len na zaklade tvojej subjektivnej nalady že v niecom s tebou nesuhlasim,.

ak by som videla ženu ktorá bije mentálne retardovaného alebo inak postihnutého človeka tak by som sa jej opytala čo sa deje, ak by nebola ochotná spolupracovať určite by som to riešila cez inštitút, ktorý vie takuto situáciu riešiť. prvorade su pre mna zaujmy a potreby postihnuteho cloveka v takomto prípade.

nikolka1986
21. okt 2022

Ak dievča na vozíku nie je mentálne postihnuté, má právo na osobného asistenta, tým by úplne odbremenila matku, ale niektoré matky sú radšej na opatrovnom alebo majú napísanú asistenciu na blízkeho a poberajú ju tie matky. Určite treba dievčaťu pomôcť, či keby sa to dialo zdravému dieťaťu, tak by ste sa len prizerali? Choré.

selest
21. okt 2022

@banderaska29 a kde si mala dietatko kym si makala, a aku pracu si robila. Lebo ak pani nema kde umiestnit dieta a vie si na zaklade schopnosti najst max pracu upratovacky tak z toho nezaplati opatrovanie, terapeuta pre seba, nie kazdy ma uspory atd. Je super ze si to zvladla ale je ok to nezvladnut, clovek nie je superman. Chyba je system prosto nefunguje v prospech takychto ludi.

betulinka1
21. okt 2022

Nie toto spravanie nie je v poriadku a evidetne je postihnute dieta týrané. Takze mozes oslovit sociálnu kuratelu aby poskytli matke a malej pomoc. Matka bude asi vyhorena, to znamena, ze uz nezvláda situacie. Ja keby som videla, co ty volam policajtov na nu.

banderaska29
21. okt 2022

@selest ja pracujem v medialnej sfere plus riesim obchodnu sferu keď ta to tak veľmi zaujima a mam tím ľudí ktorí som riadila na diaľku. okrem ineho - to čo si mi napisala - slušnost by bola aby si sa mi ospravedlnila, pretože ty nemas pravo mna hodnotit ani to nejak sama uzavriet ako to ja mam aake tazke ci lahke to ja mam. nemas na to pravo žiadne.

selest
21. okt 2022

@banderaska29 ja som teba nijak nehodnotila, to ty si odsudila tu zenu o kt nic nevies

banderaska29
21. okt 2022

@selest
Dnes o 12:36
@banderaska29 to je uplne jedno ako to mate vy, ocividne si tak nastavena ze to zvladas a to je super. A tato pani zrejme nie je tak mentalne a emocne vybavena a zrejme aj okolnosti su take ze to takto dopadlo. Ja si myslim ze velka chyba je v state a spolocnosti kt na to uplne serie. Ano mas pravdu ze moze napr vyhladat terapeuta ale mozno jej dieta za ten cas nikto nepostrazi, nemoze si dovolit tam chodit pravidelne a mozno ho vyhladala a nepomohlo. Nevieme.

za toto ! hodnotila si .

katus226
21. okt 2022

Mam dve take deti. Prisla som logicky o pracu - nebol uz cas ani 2 hodiny denne z domu. Uvolnit sa od nich mam moznost tak 1-2krat do mesiaca, aj to tak na 2 hodky. To je vsetko. Vonku ma zastavuju ludia, ked sa mi hadzu po zemi alebo si buchaju hlavu, ze pockajte, ja by som ho prevychovala, tak by som ho zmlatila... To bola jedna starsia pani. Dalsia ze no pockaj, ja si ta zoberiem domov, uvidis! Isla ho akoze zobrat, maly jej kludne chytil ruku, ona ako obarena... Ze on by isiel... Dalsia dochodkyna ho chcela ovalit svojou barlou, ked plakal pred obchodom! Financne to je stale tazsie, ideme aspon skusit dve percenta zbierat. Vsetko aby clovek platil. Byvame oproti skolke a vyhodili nam maleho, zevraj su z neho ucitelky psychicky a fyzicky vycerpane. Chodil len na 2 hodiny denne rano. Oni isli potom na prechádzku a nas domov. Ja s malou vtedy stvrt roka na kramaroch. Bez spanku, lebo som pocitala a zapisovala jej epilepticke zachvaty, zapisovala kolko zje a vypije, kazdy gram vydaj prijem vazila. Doma partner s malym, ktory nechapal, kam mama zrazu zmizla. Zobrala nas totiz sanitka, kym spal... Nehovori, porozumenie len teraz zacina. Je autista, ma o neskoreny vyvoj, poruchu reci. Mala zas neznesie uzavrety priestor, bucha si hlavicku, sotva ju naucim gesto, tak ho zas zabudne, dosledok zachvatov. Prostred noci sa zobudi a niekolko hodin je hore. Spavam cca 4-5 hodin denne, niekedy ani to nie. Uprimne mi po rokoch uz totalne preskakuje, som vyhoreta, frustrovana a nasrata na tento stat, ktory nas nechava bez ucinnej pomoci. Najviac by som uvitala, keby ma ludia na ulici bud ignorovali (a nie sa mi smiali do ksichtu ako minule) alebo ponukli, ze deti chvilku postrazia, aby som aspon na par minut mohla vypnut.

banderaska29
21. okt 2022

@katus226 boze toto sa mi presne premietlo. aj tie kramáre a rátanie epilepsií a aj tí sprostí ľudia čo mali poznámky na môjho syna že ako je to vychovaný a nevie sa správať. raz som bohužiaľ zvrieskla na takuto osobu v kauflande že ma autizmmus a že sa moze hanbit tak sa veru aj hanbila, ludia okolo čo to poculi aj videli jej ešte do kráv vynadali... mrzí ma čo prežívaš, veľmi. ak ti mozem nejak prispiet finančne, aspon symbolicky budem rada ak mi das svoje č.u. a verím - kedže tu máme take skvele ženy, ktoré sa zaujimaju tak sa pridaju aj ostatné a to napr @selest a @vevesh 🙂

selest
21. okt 2022

@banderaska29 len som skonstatovala co si ty sama napisala, ze to zvladas dost na to aby si nezlyhala. Clovek nikdy nevie co by bolo keby. Pani ma zrejme nula moznosti na pracu, vela tazkych chvil po vela rokov a malo peknych ked dietatu toto vycitala.A takto sa to podpisalo. Ja nevravim ze je to v poriadku, ale z vlastnych skusenosti viem ze po mesiacoch nedobrovolneho domaceho vazenia ked dieta nechce von, nechce nikoho aby ho strazil, cele dni iba vrieska a pri kazdom ukone sa brani kope, nevyspatost z nocnych desov atd, k tomu si pridaj financnu tiesen kedze moznost zamestnat sa je nulova, socialne vazby ziadne, nik k nam uz nechodi okrem mamy a sestry aj to cela navsteva prevrieskana... ja som po par mesiacoch bola z toho v prdeli po psychickej stranke. A to moj syn je dietatko. Co by bolo po par rokoch takehoto zivota neviem, urcite to musi cloveka velmi poznacit.

katus226
21. okt 2022

@banderaska29 dakujem ti velmi za mile slova. Peniaze sa pytam hanbim 🙈 dlho sme sa odhodlavali aj na tie dve percentá. Ale dame si asi nakoniec aj vyzvu na ludialudom. Kedysi som prispievala ja, vo sne by mi nenapadlo, že raz budem aj ja tam 😔

banderaska29
21. okt 2022

@selest ty si sa ma opytala, či som to zvládala ? či som nezlyhala ?

banderaska29
21. okt 2022

@katus226 pošli mi do správy č.u. 🙂

vevesh
21. okt 2022

@banderaska29 precitaj si este raz s porozumenim moj prispevok s 13.26 .
Presne o tomto pise tato mamina, nedostane pomoc, ani ked sa na hlavu postavi. Cely system je v pecku a to nie je rok. Ale roky rokuce. Ja mam postihnuteho surodenca, takmer polku zivota som prezila v tejto komunite, lebo za sociku sme boli ako rodina a aj moj surodenec odsuvany nie na druhu, ale na desiatu kolaj. Nikoho nezaujimalo, ci mas z coho terapie a pomocky platit, ale platit bolo potrebne- vsetko, aj ustavna starostlivost. A toto sa ani za 40 rokov nezmenilo a zahraniciu v tomto nesiahame ani po malicek na chodidle....

selest
21. okt 2022

@banderaska29 preco by som sa ta mala pytat. Ty si sa pytala tej pani, alebo mna. Z toho ako si rovno tu zenu odsudila som pochopila ze ty si na dieta nikdy nekricala ani ho necapla v zatmeni zmyslov. Ak sa mylim tak sa ti ospravedlnujem, ak sa nemylim tak nechapem o com sa tu tocime..

maranta_leuconeura
21. okt 2022

@llull ked budem generalizovat, tak veriaci vo zvysenej miere si nechavaju postihnute deti, pretoze veria, ze ,,zabit dieta" (ist na potrat) je hriech, neviem nakolko je hriechom aj vzdat sa dietata. Vseobecne su nachylnejsi prijimat utrpenie v zivote (,,Boh ma skusa") a verit, ze za to budu po smrti odmeneni. Ja by som takto postihnute dieta dala do ustavu, pretoze odmietam svoj zivot takto obetovat, kedze si myslim, ze ziadny posmrtny zivot neexistuje. Hoci nechapem, ale respektujem, ze sa niekto rozhodne inak.

banderaska29
21. okt 2022

@vevesh ale ja o tom ze system je v uplnej ciernej diere viem a v tom mas pravdu. my sme si vsetko platili z nasich zdrojov, nikto nam nedal ani cent, ziadna podpora finančna od statu a pre taketo rodiny. je to hrozne stalo nas to majland ale dieta mame ako tak zaradene do spolocnosti a chodi do statnej skoly s asistentkou.. len hovorim otom že neuznavam ak starajuci sa človek ktory je na tom psychicky zle ( čo chapem ze je psychicky zle ja som nebola tiez dobre) nema sil a "ujde mu ruka a udrie postihnute dieta"...

vevesh
21. okt 2022

@banderaska29 ja s tym tiez nesuhlasim, ale viem pochopit, ze jej ruka vyletela (vynimocne a nie na dennom poriadku)- nie je postihnutie ako postihnutie a bohuzial, niekto to ma lahsie a niekto tazsie (i ked vdaka postihnutiu si vsetci myslia, ze prave oni maju najhorsie...). Ale v zivote je vzdy tak, ze nikdy nie je tak zle, aby nemohlo byt horsie...

slafi6996
22. okt 2022

Dievčatá, mnohé neviete o čom hovoríte. „Ja by som urobila toto a hento.., Ja by som nikdy nespravila to a to...",
Nedá dcéru do ústavu, lebo rada trpí?!
Nechce jej vybaviť osobnú asistenciu, aby mohla byť sama na opatrovateľskom?!
Pani, očividne na konci svojich síl, potrebuje pomoc, rovnako ako jej dcéra, bohužiaľ podľa mojich skúseností sa jej pravdepodobne v tomto štáte nedočkajú. Tu veci fungujú iba akože, v realite nie.

zuzuliennka1
22. okt 2022

@banderaska29 takze nervy mozu prasknut len zdravym rodicom so zdravymi detmi? ktori tiez toho maju obcas plne kecky a stane sa…
autorka vonku videla jednu situaciu, vytrhnutu z kontextu.
ak aj pozna tuto pani, pocuje len ako sa krici, nevidi, nie je tam, netusi, co tomu predchadza, a kolko takych situacii pani zvladla aj bez kriku…
vidi jednu situaciu a ty tiez to hned uzavries, ze clovek co to psychicky nezvladala, si aj tak nesmie dovolit, aby mu usla ruka na postihnute dieta…
posledne co taky clovek potrebuje, je odsudzovanie… potrebuje pomoc….
aj ja mam syna autistu a dostane aj na rit, aj po nom zvresknem, aj vonku… aj mi brutalne rupnu nervy…. netvrdim, ze mam na to pravo, to nie, ale stane sa, sme len ludia a ake je narocne 24/7 sa starat o take deti, pochopia len rodicia takych deti

llull
22. okt 2022

@maranta_leuconeura podľa mňa to súvisí hlavne s charakterom a svedomím. Utrpeniu sa nevyhne nikto žiaľ...