icon

Matka išla na 4 dni preč od 6-ročného dieťaťa. Je to normálne?

21. dec 2022

Aky mate názor na to keď mama 6 rocneho dieťaťa ide od piatku do pondelka prec na wellness s kamarátkami? Je to fakt nieco tak hrozne zle? Urobila som to, dieta bolo u svokrovcov (otec nemohol strážiť). A veľmi mi to vycitaju! Pritom o tom vedeli a súhlasili s tým. Lenze keď som prisla tak som si vypočula že čo som to za matku keď odidem od dieťaťa na tak dlho. Ako keby to bolo každý mesiac🙄nepamatam si kedy som isla takto prec.
Podotýkam maly vobec neplakal, bol spokojný že je s babkou a dedkom. Volala som mu 2x denne. Posledný deň som nestíhala a tak som mu zavolala až keď som isla na vlak vecer. Zdvihol mi s krikom že prečo som si nenašla cas na to zavolat mu, že prečo až teraz vecer a že kamarátky sú mi prednejšie ako on. (Tato veta bola na milión percent z hlavy starých rodicov.)
Je to fakt take hrozne že som isla?

mircalla
21. dec 2022

Tak ja by som to neurobila hodit niekomu na 4 dni deti. Ale nevidim na to nic zle. Najma ak s tym suhlasili

maranco
21. dec 2022

Predtým už bol malý na noc mimo domu bez mamy? Na koľko dní najviac a ako to zvládal? Je navyknutý a v pohode byť bez teba aj keď mu celý deň nezavoláš?

Bol predtým už u starých rodičov na víkend a viac nocí?

Mali sme raz na akcii deti cca 9-11r. a niektorý rodičia sa priznali, že to je prvýkrát čo je dieťa mimo domu na noc a rodičia sa tešili že, si už aj nachystali vínko.

maranco
21. dec 2022

oprava: prvýkrát čo je dieťa mimo domu na noc bez rodičov

minarova22
21. dec 2022

@hedviga2
Takýchto starých rodičov mat je na nezaplatenie 💕
Ja mam 5r a 3r dieťa a svokru pod sebou(plná síl) a za 5rokov mi mala deti tak 4-5x na dvore po hodinke-nič viac.... Takú ako Vás mat, by som ruky nohy bozkavala(za pomoc s deťmi) prajem veľa zdravia 💚

zorkahorka
21. dec 2022

@vevapeto suhlasili,ved dopredu s nimi o tom hovorila

aurora33
21. dec 2022

@yanni ináč nemusíš sa báť o moje deti. Su zdravé, šťastne spokojne šikovne a predstav si aj samostatne. Len jednoducho nemám potrebu ich odkladať k starým rodičom. Ak niekto takú potrebu má tak ok, ale štyri dni je fakt dosť. Plus ešte si to vyrátavat že za 6 rokov som nikde nebola, no naozaj tomu nerozumiem. Ešte máš nejaku potrebu si kopnúť?

poslednepogo
21. dec 2022

Naši išli na 2 týždne do Bulharska keď som mala 1 rok, a bola som u babky a dedka kde sme všetci bývali

yoxinka
21. dec 2022

@aurora33
Moje deti majú 10,6 a 3 roky a prehnané je považovať za prehnané ísť na pár dní od 6ročného dieťaťa. To že ty si s deťmi nonstop 8 rokov a je to tak pre teba OK, neznamená, že to tak má každá žena. Ty to považuješ za prehnané, ja poznám matky, ktoré odišli od ročného dieťaťa, nechali ho s otcom a nie sú to žiadne krkavčie matere, ktoré potrebujú utekať pd detí.

mircalla
21. dec 2022

@aurora33 To nevysvetlis, moje deti boli same este v skolke ako 4-5 rocne na 6 dni, isli do skolky v prirode. Suhlasim s tebou, ze je to o tom, ze nerada s detmi obtazujem inych ludi, pokial to nie je ich otec, 4 dni je dost. Takze uplne chapem ako to myslis

aurora33
21. dec 2022

@yoxinka ja netvrdím že som s nimi nonstop. Idem si aj ja napr s manželom na koncert ale je to max dve noci. Nemusíš prekrúcať čo píšem.

aurora33
21. dec 2022

@mircalla konečne to aspoň niekto pochopil ☺️

yoxinka
21. dec 2022

@aurora33
Ja nič neprekrúcam. Napísala si, že ísť od 6ročného dieťaťa na 4 dni je prehnané. Lebo 4 dni sú už ozaj mega dráma pri tak veľkom dieťati, keď sama píšeš, že nemáš problém ísť na dva dni od nich …

mircalla
21. dec 2022

@yoxinka Mne pride prehnane na 4 dni dat deti svokrovcom. Neurobila som to ani mojim rodicom, jednoducho je to vela. Vobec to nie je o tom, ze musim byt s nimi, chodili v skolke na tyzden mimo. Ked uz, mal sa postarat otec. A taham ich ja sama po celej Europe, chodia so mnou, kedze otec ich nikam nezoberie. Nemam potrebu chodit s kamoskami, jednuducho mi pride prirodzene, ze idem s detmi. Mama uz nezije, ale dala som tam decka max na den, nie preto, ze som bez nich nemohla byt, ale nechcela som ju zatazovat. Niezeby nepostrazila, vzdy pomohla.

yoxinka
21. dec 2022

@mircalla
Ale čítala si, že svokrovci o tom vedeli, že ide na 4 dni preč a napriek tomu súhlasili so strážením? Čo sú nesvojprávni? Nechcem strážiť, poviem nie, je to veľa. Mne to príde v pohode mať jedno 6ročné dieťa na 4 dni. Moja svokra si vezme aj všetky naše deti na dva týždne, je to 5 detí, moje aj švagrinine. A keď sa jej pýtam, čo to nie je veľa, povie, že nie, že veď sa hrajú celé dni, ona im len navarí. Nejakú, dajme tomu prácu, má len s mojou 3 ročnou, ostatné deti ona sama označuje ta samostatné jednotky, ktoré nič nevyžadujú. Majú 6 a 10 rokov 🤷‍♀️. Ja rozumiem, že niektorí starí rodičia na to nemajú, ale tak to treba dopredu odkomunikovať. Nie povedať ok postrážime a potom vyčítať. To je veľmi odveci prístup.

aurora33
21. dec 2022

@yoxinka ano ha tým si stojím, 4 dni ísť od dieťaťa preč je dosť. Ale to neznamená že ja sa od mojich deti nepohnem a že su nesamostatne.

aurora33
21. dec 2022

@yoxinka ináč keď je deti viac tak sa vyhrajú. Ale jedno dať niekomu na štyri dni je dosť. Mňa fakt stále zaujíma kde je otec keď sa na to vykafral. Je iné nechať dieťa otcovi ale ani svokrovcom ani mojim rodičom by som toto neurobila že odídem na wellness na ano AŽ 4 dni.

yoxinka
21. dec 2022

@aurora33
Ok, tak aj tebe to napíšem. Autorka píše, že svokrovci vedeli, že ide o 4dni a súhlasili, ďalej píše, že muž nemohol. Zase, za mňa, 6 ročné dieťa moja svokra strážila jeden týždeň s prstom v nose, nebolo to pre ňu absolútne NIČ. Syn tam bol v tom veku na jarné prázdniny. Syn jej pomáhal v záhrade, hral sa, s dedom majstroval, čosi spolu stále opravovali, so svokrou chodil do obchodu na bicykloch … Úplná pohoda. Keby bolo na svokrovcoch, za nich by tam mohol byť aj mesiac. Veľký chalan, samostatná jednotka. Bol tam sám a bol nadšený! Dodnes spomína ako s babkou sadil hrach a mrkvu … 🤷‍♀️. Svokrovci si ho totálne užívali.

mircalla
21. dec 2022

@yoxinka Ale samozrejme, ze som to citala. Aj som to okomentovala. To je pomerne cudne, v kazdom pripade by som ich o to neziadala, jedine ich otca. A ten uz par dni strazil. Neviem, z akeho titulu mi maju svokrovci strazit 4 dni deti, kym som vo wellness

janinamojka
21. dec 2022

Oddýchla si si aspoň trošku??Ak máš byť dobrá mama,potrebuješ aj relax a načerpanie síl.. vôbec si nič nevycitaj

mircalla
21. dec 2022

@yoxinka To uz ale bolo na autorke posudit, aky maju vztah, ci na to maju atd, ci to ozaj chcu alebo suhlasili len zo slusnosti...Zjavne boli maximalne nasrani. V kazdom pripade je tu otec a nie jeho rodicia, aby sa starali
To, ze tvoje svokra si to uzivala, neznamena, ze kazdy. Prave o tom to je.

kamatopo
21. dec 2022

Keď súhlasili a teraz ti niečo vyčítajú tak im proste na budúce malého nezveríš. Skôr oni mali problém so stráženim. Dieťa treba socializovat. A ako matka máš nárok byť aj sama so svojimi. Toto nech si s nimi vyrozpráva ich syn. Žena potrebuje nakopnúť. Tak ako si chlap vie vyčistiť hlavu potrebujeme to aj my. Svokrovci evidentne jeden bez druhého nikde neboli a tak odsudzuju,no to je stará garda. Dnes je všetko inak. Aj my ideme teraz piate na muzikál. Hádam sa materstvom nekončí náš spoločenský život😉.

aurora33
21. dec 2022

@yoxinka vies zrejme aj pre jej svokrovcov je rozdiel keď je pracujúca matka a dieťa ma prázdniny, ako len wellness. Autorka písala že im to dala vedieť dva dni pred tým. Mozno ani netušili s čím vlastne súhlasili. Opakujem, ak chce matka oddychovať nech si dieťa stráži otec.

ebirka
21. dec 2022

Akože to fakt? Ved maly ma 6 rokov. Ty mas tiež pravo na svoj oddych. Dcera 4 ročná bola cez prázdniny tyzden u jednej a tyzden u druhej starkej. Dcerka nadšená. Pytala dalsie prázdniny, obe starke nadsene aby som ju dala znovu. Nemala som vobec výčitky. Prečo by som mala mať? Dieta potrebuje aj iných ľudí vo svojom živote. Ale, všetky strany musia byt stotoznene s tym co ich čaká. Je dost mozne ze si svokrovci neuvedomili svoje možnosti a schopnosti zvladnut dieta na 4 dni. Alebo len chceli moralizovat. Kazdopadne si nespravila nič zlé, a kludne chod na wellnes na 4 dni aj nabudúce, ale svokrovcom by som ho uz strážiť nedala ak keby chceli...

juliasb
21. dec 2022

Chodím tak každý rok od narodenia 1x. Ak budem mať peniaze a zdravie, budem chodiť vždy. Necítim žiadne výčitky

domiklik
21. dec 2022

Keď som mala 6 a sestra 4,mama nás naložila do embecky a zaniesla s babkou do tatier, boli sme tam 10 dní a bolo to super. Na tvojom mieste by som sa svokrovcov ospravedlnila, že ich už nebudeš obťažovať a tým by to u mňa skončilo.

simona20201309
21. dec 2022

Dievčatá, asi ste prehliadli jednu podstatnú vec...
,, praveze oni súhlasili. Vedeli o tom. Dva dni pred mojim odchodom som im o tom povedala a súhlasili. Keby mi vtedy povedia nie, zariadim sa inak"

Ona im to OZNAMILA 2 dní pred odchodom.... zrejme nevedeli ani zareagovať. Píšete ze vas rodicia bežné takto dali na týždeň, a vaši išli na dovolenku... ôk.... ako manželia.
Autorka si išla vyhodiť z kopytka s kamoškami a syna hodila na krk svokrovcom.
Mne je trápne aj za ňu... hanbila by som sa niečo také urobit.
S kamoškami by som si dohodla wellnes až POTOM, ako si to zariadim so svojim muzom. Pripadne minimálne týždeň dopredu, aby sa vedela aj babka podla toho zariadiť.
Vôbec sa nečudujem., že sa to svokrovcom nepáčilo.

simona20201309
21. dec 2022

Ak muž teraz nemohol, mala ísť inokedy....

simca06022011
21. dec 2022

Je to normalne a v pohode, ale problem bude nieco ine. Velmi ti ten pobyt "priali" podla mna :D Ja mam takeho chlapa aj jeho cast rodiny, do 18tky sa ani pohnut od dietata, obsluhovat, klanat sa.. :D ignorujem. CO by z tych deti vyrastlo? Ak je problem, ja ju neodkladam k nim z nudze, vzdy som myslela, ze stravit cas so starymi rodicmi je super.. viem si to aj inak zariadit :D nepotrebujem hlupe reci pocuvat. nabuduce si zariad ine opatrovanie, a nech sa pokrajaju. ked budu chciet vnuka na prazdniny, tiez mozes povedat, ze nieee.. ved ma byt s tebou :D
Moja pred nastupom na ZS bola tyzden v tabore sama. POtom kazdy rok.. a u babky bezne 2tyzdne aj viac, tento rok prvky krat vyse mesiaca... cas ide rychlo a starych rodicov si treba uzit, ak su doma, vladzu... tak preco nie? Pominu sa a bude neskoro lutovat, nech si posomru kolko chcu

thoughtfulweirdo
21. dec 2022

Haha, ja som šla za zábavou na 3 dni od oboch detí, keď mali okolo roka. Akurát teda boli normálne s otcom doma, nikto ich nemusel strážiť. Mne sa ale celá táto téma zdá úplne odveci, aj keď som ja bola malá, bolo u nás zvykom, že aj rodičia sa chodia zrelaxovať, vyrazia si za kultúrou alebo oddychom bez detí, rovnako to funguje aj v mojej domácnosti, pre mňa to nie je nič, nad čím by sa malo pozastaviť. Akurát my nemáme babičky na stráženie, tak sa s mužom striedame.
Svokrovcom by som povedala len toľko, že ak nechcú alebo nemôžu byť s vnúčaťom, treba to na rovinu povedať, nie súhlasiť a potom vyčítať. Sú dospelí, svojprávni, nikto im nebude z očí veštiť to, čo sami nepovedia. Určite už majú vek na to, aby sa naučili priamo komunikovať 😁

sovica
21. dec 2022

...škoda, že @autorka už nereaguje a nedala nám odpoveď na niektoré otázky😒