Matka nevesty sa odmieta s nami zoznámiť
Náš syn sa bude na budúci rok ženiť. Zásnuby prebehli bez účasti rodín, mladí žijú v zahraničí. Rodiny sa nepoznajú. Nastávajúca nevesta má len matku, ktorá nikdy nebola vydatá. Býva na druhom konci Slovenska. Občas chodievam služobne do toho mesta. Od syna som si zistila jej tel.číslo a zavolala som jej, že by som sa s ňou chcela zoznámiť, keďže sa chystá svadba. Odmietla ma. Nemyslite si, že som sa natískala na návštevu k nej domov... Len som ju pozvala na kávu do kaviarne s tým, že časovo sa maximálne prispôsobím. Odmietla. Prívalom slov, ale bez adekvátnej výhovorky. Že ona sa nemá so mnou o čom baviť. A už o svadbe vôbec nie .... Svadba bude v našom meste. Predpokladaný počet svadobčanov: ich bude 3x viac ako nás. To ale nie je problém. Problém je, že ja si myslím, že by sme mali zoznámiť ešte pred svadbou. Ale ona si to nemyslí. Neviem ako ďalej. Cítim sa urazená a neviem to predýchať. Čo mám robiť ? Ako ďalej ?? Manžel, aj naši rodičia (starí rodičia ženícha) sú z tejto situácie zhrození. Syn o tom ešte nevie, ale asi tuší, lebo tel.číslo na jeho budúcu svokru som páčila veľmi ťažko.
Rozumiem vam, tiez sa mi to zda divne, ze sa s vami buduca svatka nechce stretnut. Mne a manzelovi platili svadbu tiez rodicia, lebo nasi to tak vzdy chceli, a bolo samozrejme, aby sa nase rodiny stretli, aby sme sa dohodli kto bude mat kolko ludi, lebo menu si kazda rodina platila za svojich clenov, ale boli polozky, ktore sa platili na polovicu - kameraman, fotograf, sala, autobus pre hosti... takze to pokladam za slusnost sa vopred stretnut a dohodnut sa na takychto veciach, aj ked moji rodicia a svokrovci sa poznali davno pred svadbou, lebo sme to povazovali za slusne zoznamit ich. Ale kedze ste sa vy rozhodli platit celu svadbu, tak asi svatka uz nema o com, kedze plnite vsetky priania vasej nevesty... ale ako si potom dovoluje pozvat trikrat viac hosti z jej strany, ked neda ani korunu...to nechapem. A ak nemaju na to peniaze, naco volaju tolko ludi? A celkovo, ak by sa svatka nechcela stretnut kvoli tomu ze by sa napr. hanbila ze nema peniaze, tak to by vam asi vas syn povedal ze jeho buduca pochadza z menej solventnej rodiny. Cele mi to pride divne, ze ani syn s vami nekomunikuje, ze sam nema ochotu sadnut si s vami aj s nevestou a povedat ako si to predstavuju... a drahej buducej nevesticke pekne utiahnite kohutik, uvidite, ci si bude aj potom tak vyskakovat.
@segalka6 podla mna syn je ako medzi dvomi mlynskymi kolesami.Tam je problem podla mna buduca svatka,mozno jej crty v spravani ma aj nevesta a syn radsej cusi ako vos pod chrastou.Ale najviac "zabila " buduca svatka...vydava dceru a ziaden zaujem o nic?Ani len poznat,do akej rodiny sa vyda moja jedina dcera?A uz je aj rozhodnute ze to zaplati zenichova matka....ako odtial potial,ale ak ona nema zaujem nieco riesit,nech @ade2 nema zaujem nieco platit.
@ade2 co na toto vsetko vravi tvoj syn?
@brcka23 ďakujem! Vaše názory ma posúvajú dopredu. Teraz už viem, aké stanovisko mám zaujať. Nebude to ľahké... Nemôžem ustupovať do nekonečna. Aj keď niektoré z diskutujúcich si myslia, že ja som divná, panovačná, neviem aká zlá osoba.... Mám dať peniaze a nič iné ma nemá čo zaujímať. Teraz už definitívne viem, že môj syn bude musieť byť šťastný aj bez mojich peňazí.
A jeho nevesta aj s jej matkou ? ... čo už ! Ony sa otrasú, a aj keď mi napľujú do očí, povedia, že prší ...
@cecil36 mala zacat ratat do desat a pri pri cisle sedem mu taku strelit,ze by ani nevedel ci je 😀 .A nevesticke tak isto.Preco neprisla sama povedat toto svokre do oci?Ze nech len caluje peniaze a o nic sa nestara?Baby mna toto vytaca...cim to je?Dobou,vychovou?...verim,ze kazda matka vychovava svoje deti ako najlepsie vie a chce ich vychovat dobre...tak cim to je,ze mlada stinda a sopliak nemaju kusok hanby toto vypustit z huby.Co to j za svet,aby rodicia skakali,ako deti piskaju.
@janicaopica to, ako to bolo u vás je normálne. Keď som sa ja vydávala, tiež to prebiehalo tak isto. Ale chápem, že v dnešnej situácii, niekto má viac peňazí, a niekto menej... Nemám problém celú svadbu zaplatiť, ale očakávala som nejakú komunikáciu na úrovni - podotýkam, že nie o peniazoch. Slušnosť. Dostalo sa mi len urážok... nielen zo strany budúcej svatky, nastávajúcej nevesty, ale žiaľ, aj od môjho syna. Ja viem, obranný mechanizmus. Ale už stačí, ja už viac nevládzem. Najcennejšiu radu mi dali moji vyše 80-roční rodičia: zavrieť kohútik. Budem sa tej rady dôsledne držať.
@ade2 zavolaj syna s nevestou na obed napis na papier sumu kt si ochotna prispiet za svadbu a s usmevom mu ju ukaz.. za tou sumou si stoj a hotovo.. existuje i skromna svadba a platit aj nevestinu polovicu ak sa chovau ako chovaju mi pride smiesne... co sa tyka syna zrejme si si ho rozmaznala a riadne -zlyhala u neho vychova ja by som napr nikdy od mamy necakala ze mi bude platit svadbu alebo jej povedat ze ma komplexy... daka ucta tam musi byt.. ak budu zduty ich vina.. bohuzial v zivote budu mat i zle chvile- rozhodli sa spolu vziat tak nech sa naucia i spolu financovat vydavky .. darceky by som tiez zkresala len na male drobnosti a v ziadnom pripade ich zivot nedotovala..nech sa naucia zit ako ostatny
@ade2 Ved to nie je o dobe, ze teraz su ine zvyky ako kedysi, ale o slusnosti. Mozno sa uz svadba robi inak ako kedysi, ine zvyky, ale slusnost deti voci rodicom by mala ostat navzdy. A prave ak maju tych penazi menej, tak by dotycne mali skakat 10 metrov od radosti, ze to chcete zaplatit a slusne si sadnut a povedat co si ako predstavuju. Nie ze sa pani dolezita nevestina mamicka nema s vami o com bavit. Tak nech si to cele zaplati ona, povedzte ze vy uz len pridete na svadbu a budete bez starosti 🙂 Teda ja mam 32 rokov ale toto by som si k rodicom nedovolila ze "nestaraj sa a plat". Ani my nemame vzdy rovnake nazory, aj na svadbe svokrovci chceli svieckovu, ale my skor kombi tanier, tak sme si sadli a porozpravali sa co by bolo najlepsie pre vsetkych. Ja ani nechapem ako sa moze robit svadba ked sa obidve strany nedohodnu...ved niekto si predstavuje take menu, taky alkohol, niekto zas ine....tak preto je normalna vec ze si svatovci aj s mladymi sadnu a porozpravaju o tom. Ale ked madam a este aj vas syn s priatelkou nemaju na vas cas aby ste sa normalne porozpravali, drzte sa rady svojich rodicov 🙂
@ade2 konečne si udrela klinec po hlavičke. Od začiatku mi bolo divné, že syn je akoby v pozadí. Ty sa správaj k nim milo, nepíš, že nevestu ani budúcu svatku netúžiš vidieť, tvoje peniaze si užívaj ty a nechaj mladých nech dokážu aj niečo viac, ako natrčiť ruku. Ako som už písala, vonku si kopa ľudí, aj žien tu z MK zarobila na byt, alebo na auto, oni bez štipky hanby očakávajú, že im zacvakáš svadbu?
@ade2 necitala som komplet celu diskusiu ale precitala som si vsetky tvoje prispevky ... a musim povedat, ze nechapem... nie teba, prave naopak, nechapem pocitanie tvojho syna, jeho nastavajucej a jej podarenej mamicky.
To ze sa nechce stretnut - no nerozumiem, ale akceptujem, aj ked ja ako matka by som si nevedela predstavit ze nepoznam nastavajucich svatovcov a ani ako dieta si neviem predstavit, ze by sa moji rodicia nepoznali so svokrovcami... a v prvom rade to bola nasa priorita aby po nasich sukromnych zasnubach sme zorganizovali stretnutie oboch rodicovskych parov...
Co mi uz uplne nie je ani jasne a ani pochopilne a akceptovatelne je financovanie verzus spravanie....
U nas bol priblizny pocet hosti z oboch stran cca rovnaky a kedze sme uz obaja mladi pracovali, nechceli sme si nechat vsetko platit od rodicov, tak veci tykajuce sa vizaze a vyzdoby a podobne sme si platili sami a zas co sa tyka kolacov a jedla - to bola pycha a prestiz svadobnych mam, takze tu cast sme nechali na nich a vyslo to po zaverecnom vyuctovani na cca tri takmer rovnake diely.....
Od znamych viem, ze niekde platili celu svadbu rodicia nevesty, pripadne len rodicia bez ucasti mladych....
Kazdopadne akekolvek uctovanie je mozne, podstatne je, aby vsetci zainteresovani dokazali dospiet k cestnemu, uctivemu a slusnemu kompromisu a dohode, co sa u vas evidentne nedeje.
@ade2 No tie rozumne rady tu mas od starsich,co mame velke deti, ostatok si nevsimaj, ono Pride na psa mraz!
Rozumne si to vyriesila, zavret kohutik a hotovo. Nemaj strach syn pride=vytriezvie.
Nevem,i ale uz neplati ze svadbu platia rodicia nevesty? Viem, ze najlepsie je napolovicu, ale tak vzdy bolo ze kto vydava dceru,plati svadobnu hostinu.
Ja celemu cirkusu svadba osobne nerozumiem, podpisali sme na urade papier a sli na obed do restiky. Za mna su svadby jedna trapna zabava pre zucastenych ,ale nie pre tych dvoch co sa beru. Rodiny sa nepoznaju,maju ine zvyky, rodicia nutia mladych na rozne preskakovania metly a podobne.........
@natalka13 nesúhlasím tebou, že je svadba trápna zábava pre všetkých zúčastnených, záleží na tom, ako si ju kto urobí. Ak tam niekto chce ľudové zvyky, nech ich má, mne osobne sa to tiež nepáči, tak sa žiadne preskakovanie metly a pod. u nás nekonalo. A ak sa na niektorej, kde som bola, konali nejaké takéto hry, tak som sa ich nezúčastnila, vybavené, po pol hodinke som pokračovala v zábave. A že sa rodiny nepoznajú? Na plese poznáš všetkých? A tiež sa zabavíš. Mám 18 bratrancov a sesterníc, takže svadieb v rodine som si užila, nikdy som nemala pocit, že je to trápna zábava, naopak, radosť a zábava ľudí, ktorí boli prítomní na niečom krásnom - sobáš a chcú to s mladomanželmi osláviť. Na poslednej som bola v septembri a o tretej ráno mi bolo ľúto, že odchádzame, taká super zábava to bola. Svadbu už dááááávno neplatí rodina nevesty, bolo by to veľmi nefér, aj keď dá sa dohodnúť aj tak, že hostinu rodina nevesty, hudbu, foto, kamera....rodina ženícha, vždy je to o komunikácii a dohode. Ale čím ďalej tým viac platenie preberajú mladí, pretože sa berú väčšinou vo vyššom veku, ako pred tridsiatimi rokmi a už majú niečo našetrené. Ak im chcú rodičia prispieť, OK. No v prípade zakladateľky témy komunikácia zjavne zlyhala, lepšie povedané, mladí ju považovali za dojnú kravu 😖 .
ono je milé, čo ti povedali tvoji rodičia, ale predpokladám, že ti povedali aj inú múdru vec a to je tá, že "zaťahovať kohútik" a to myslím celkovo nielen ten finančný, si mala veľmi dáááávno, ked bol tvoj syn ešte dieťa. tam je tvoj najväčší problém! a ja ti len želám, aby si našla svoj vnútorný pokoj, lebo si presne ten typ ženy, (podľa napísaného), ktorej nebude nikdy nič dobré a ak sa svet nespráva podľa teba, správa sa vlastne úplne scestne. 😅 a ešte malá poznámka. ak sa chcem vydávať/ženiť, tak buď na to mám, alebo nemám - myslím deti. lenže ty si syna vychovala tak, ako si vychovala a tu máš výsledok a ak k tomu prirátame fakt, že za svoju ženu si vybral dievča, ktoré sa v živote nechce mať zle, (čo je logické a ja fandím všetkým dievčatám v tomto smere) a používa zjavne aj mozog, tak sa nečuduj, že to vo výsledku vyzerá takto. 😎
no citam to tak zbezne ale co vidim tak by som poslala v prvom rade do prdele tu soplanu potom jasne dala najavo synovi co si myslim a tu tretiu retardovanu osobu ktoru si kontaktovala by som ani neriesila.....aby mi nejaka sprostana oznamila ze jej mam svadbu zaplatit a este vsetko dvojnasobne ceny tak to by spravila len raz a naposledy..syn je asi dobre opantany ked nevidi co sa deje a este ti napise ze mas ty komplexy ..taka by mu letela nech je to aj 35 rocny chlap alebo neviem kolko ma..tento svet sa ozaj na prasaciu pi.. s prepacenim obracia co ti ludia uz dokazuju...ze matka nevesty si nenajde cas a nema si so mnou co debatovat..ale svadbu platit to ano...
@ade2 ahoj,nebudem ti nakladať,lebo veď baby ti už naložili dosť 🙂 tvoj prípad mi pripomína môjho brata, bol zvyknutý,že všetko je samozrejmosť. Ked sa naši rozviedli a otec vyplatil maminu z firmy, sľúbila bratovi,že mu postaví dom. Ten dom je pevnosť,všetko tam je naddimenzovane a niektoré veci zbytočne predražené . To ale bola bratova "práca", nikoho iného a mamina nevedela povedať nie.
Čo sa týka svadby, je smutné,že je zvada a ešte ani nie sú svoji. Nám sa do svadby práve každý staral (niekto sa vadil,že nechce lososa,niekto že nechce prasa 🙂)., tak sme párkrát mali nervy. No dôsledne sme všetko plánovali,hľadali ako a kedy ušetriť a nie rozhadzat čo najviac peňazí. My sme s mužom platili asi 2000 eur z toho,čo nám dali do obálky peniaze hostia,hostinu platili maminy deleno dva.
Moja rada (keďže sa s nimi nedá normálne dohodnúť), urči si,koľko si ochotná prispieť. Nezatvaraj kohútik úplne,lebo sa vám pokazia vzťahy úplne a predsa len,vnucatka sú najväčší dar. Ale napr si povedz,že bude ja neviem 50 hostí (nejaké normálne číslo), na jedlo a pitie na jedného rátajme napr 60 eur (podľa mňa fakt dosť,stretávky sú okolo 20-25), takze 50X60=3000. Keďže sú mladí v zahraničí,zavolajte si cez Skype,aby ste sa aj videli a povedz im,že rada zaplatíš hostinu,takže im na ňu dávas napríklad 3000 eur. Náš celá svadba (65 hosti, živá ľudová muzika a aj DJ,fotograf,víno,šaty,oblek,hostina,darčeky,vysluzky, torty a zákusky a ešte aj peniaze na zbor a kvetinovú výzdobu) vyšla 5500 eur. Reštaurácia bola vyššia trieda,no dohodli sne sa,že si donesieme vlastne víno.
Ak im chceš platiť naozaj všetko,tak im daj plus mínus hostina (hostia krát Rozpočet na jedného) plus cca 2000-3000 eur na zbytok a nech si vybavujú už a platia sami. Pri ich náročnosti sa však obávam,že ťa budú tlačiť to bianko šeku aby si súhlasila s hocicim a hocijakou sumou. Nedaj sa,najmä keď sa nespravaju, ako by mali.
k svatke, synovi a neveste sa nebudem vyjadrovat, mam pocit, ze pravda je tak trochu uprostred, nie vsetko je chyba nevesty. skro mam pocit, ze nevesta nieco povedala, syn tak trosku prerutil kym sa to dostalo k mamicke a mamicka si to vztahovacne prekrutila tiez....
vyjadrim sa k financ. svadby - nasu napr. platili rodicia - hostinu na polovicu - kedze sme mali +- rovnaky pocet hosti z oboch stran -cize ako pise chmurkaxy - 50 ludi x 50€, plus nasi zaplatili vino aj na hostinu aj na vysluzky a svokrovci vsetky kolace. bodka.... ostatne veci ako saty, oblek, prstene, kvety, kamera, vizaz atd atd atd sme platili s manzelom. takze by som isla na to tymto sposobom aj vo vasom pripade - ok, platim, ale iba za svojich, nevesta alebo jej mama nech platia za svojich 3x viac hosti...
rodicia sa k nasej svadbe vyjadrovali, preberali sme spolu aj menu, zoznam hosti, aj kolace, aj saty. ale konecny vyber bol na nas. ohnostroj sme nechceli, ale keby ano, tak si ho platime sami.
nechcem nikoho sudit 🙂 ale myslim si ze chyba je vzdy na oboch stranach
No tiež by som sa urazila keby sa so mnou nechcela stretnúť, lebo ja madam som si niečo zmyslela 🙂 . Ale po úvahe by som prišla na to, že preboha nemusí každý zdielať moje názory, a nech si každý robí čo chce, takže by som sa hned aj odrazila ako sa hovorí. A platenie svadby? To sú tiež predsudky, ked rodičia svadbu platiť chcú, nech sa páči mladých to isto poteší, ale ked nie, zas je to len ich vec, a tu vznikne diskusia, že rodičia mi nezaplatili svadbu....
Fuha, tak to je sila. Spominana situacia a aj cela debata. Som sokovana, co niektori popisali. Buduce svatky nebudu rodina? A co budu?? My nie sme nejaki rodinkari, ale tu, kde zijem, sa hovori "rodina" aj vnukom bratranca z druheho kolena.
Je divne sa chciet stretnut s matkou zivotneho partnera mojho potomka? Podla mna je kazdy zvedavy, koho si jeho dieta berie. Ona je krava, ze urobila prvy krok? Hm...
@ade2 Podla toho, co som sa docitala, by som sa porozpravala so synom, minimalne by som mu dala najavo svoje sklamanie. Ale je to jeho zivot. Ked to jemu nevadi... No a urcite by som zastavila kohutik, ako si pisala. Vlastne si zakomplexovana divna konspiracna krava, ktora ma calovat, drzat hubu a nestarat sa. :(
Najhorsie je, ze toto je iba zaciatok. Je mi luto, budes sa s tym potykat asi zvysok zivota, kedze sa zrejme budes zaujimat o osudy svojich buducich vnucat a v neposlednom rade aj o to, ci je tvoj syn stastny.
@ade2 a hovoris, ze chodis do mesta, kde zije sluzobne, nevedela by si si zistit od znamych a tak o nej viac? kto to je? co to je? 😕
@ade2 a nehneva sa nahodou svatka na teba( a preto sa odmieta uz strenut) ,ak deti u nej boli ohladom svadby a tiez jej nedovolili ani ceknut k svadbe ze uz vsetko maju a ze im to platis ty? Nebude toto problem? Lebo vies ako tak citam tak syn a nevesticka sa nejak pekne nespravaju ku tebe tak ci tak nejak sa nespravaju aj k druhej strane. Mozno tam je problem
Vieš čomu ja celkom nerozumiem? Píšeš, že mladý žijú sami niekoľko rokov a v zahraničí, isto majú nejaké úspory, prečo si tu svadbu neplatia sami? V živote by ma ani len nenapadlo pýtať od rodičov a už vôbec nie od svokrovcov peniaze na svadbu. My sme si našu financovali sami, keď nám niekto prispel boli sme radi, nebudem klamať že nás to nepotešilo ale aby mi niekto financoval moju vysnívanú svadbu a každý rozmar? Skús sa trošku nad tým zamyslieť ak im chceš pomôcť a dať im peniaze, nechaj si to ako svadobný dar po svadbe na ich spoločný život. Dobre si rozmyslia, čo budú mať a čo nie ked budú mať obmedzený rozpočet na celú svadbu.
My sme s manželom pred svadbou chodili spolu sedem rokov, naši rodičia sa tiež nepoznali alebo len tak z videnia. Prvé oficiálne stretnutie mali mesiac pred našou svadbou ked sme to zorganizovali my 🙂

@ade2 Ked ti nabuduce syn povie ze mas komplexy, tak mu povedz ze ano mas pravdu mam a prave preto to ich idem liecit na luxusnej dovolenke,kedze som peniaze usetrila za tvoju svadbu. Som zvedava kto z nas by potom mal vacsie komplexy. Ja ked moje dieta zacne mam vacsie naroky bez toho aby sa pozrelo na to s rozumom,tak vzdy mu poviem ze tuzim po zrube na Alijaske nech mi to zaplati,a potom este kazdy rok cestu okolo sveta. To vzdy hodia spiatocku vsetky deti. Jednoduho si treba urcit hranice ktore nik neprekroci.