icon

Matka s dieťaťom - Instagram verzus moja realita

31. okt 2022

Ahojte . Naozaj má zaujíma váš názor lebo akosi nad tým rozmyslam . Zároveň to chcem dat asi aj von zo seba . Mam 10m dieťa . Odkedy sa narodil moj zivot sa teda úplne zmenil. Tým že bol naučený casto sa kojit som veľmi od neho neodchádzala. Za tie 10m som od neho bola asi 3x na nakupoch a5x na masaz . Cez leto nikde lebo sme sa sťahovali a dorábali v dome boli iné povinnosti . No dobre k Veci . Mamičky povecte mi ( áno viem že je to len virtuálny svet ale ) keď vidím tie matky ako chodia s tými deťmi ako sa vyobliekaju 🤣( deti ako z časopisu nie u nás grcky vždy keď ho vyobliekam 🤣) mamičky pozehlene ucesane namaľované . Kazdy deň niekde inde ( a čo domácnosť kedy to stíhajú ) . Potom foto rande s manzelom , posedenie s kamoškami( kde tie deti nechávajú ) … no ja naozaj nechapem ako to dokážu . To som ja vadná ? Ja kým oblečiem dieta ( naháňanie asi pol hodinu ) cela sa spotim do toho on už nervózny ze je naobliekany .. hodím na seba rýchlo čo pride i keď to nepasuje dokopy 🙈 milujem si kupit nieco pekne no radost z toho pominie ked zistím ze to nemám kde vynosiť .. áno viem ze tu budú komentáre typu .. : sa z teba stala domasedka zatrpknuta lebo mas dieta 🤣 len aby bolo jasne nezávidím ( mozno trosku ale doprajem)🤣 len nechapem ako to tie matky dokážu . Mat takýto pestrý zivot lietať s deťmi všade možné , stihnut sa vyparádil , domácnosť , zivot bez deti ) mne pride kazdy deň taky istý jedno a to iste dookola 🤷‍♀️ Dajte typ ako si to spestriť , ako to stíhať , ak ste to zažili či sa to časom u vás zlepšilo 🙈 ( myslím ten stereotyp) ako nemať pocit viny ked chcem ist bez maleho niekam ze ho hádžem na krk otcovi .. 🙈 ďakujem 🙂

Strana
z2
mikadooo
31. okt 2022

Nuž, tak už jeden podstatný rozdiel je, či napríklad máš dve ochotné babky, alebo nie. Alebo aspoň jednu. Ďalej - či máš dieťa, ktoré cucká pekne podľa príručky raz za tri hodiny, alebo máš nonstop cucadlo. Ďalej - sú aj matky, ktorých deti sú na um, prípadne kombinácia um a keď to mamke vyhovuje, tak dá aj vlastné. Atď. Proste milión vecí, prečo to niektorá stíha a niektorá padá na hubu. Nie je to ani tvoja chyba, ani chýba tej "instagramerky". Jednoducho, máte úplne iné štartovacie podmienky. Neporovnávaj sa, prípadne zatvor instagram a ber život tak, ako to ide. Jedného dňa ti to dieťa vyrastie a potom sa môžeš aj nastajlovať aj chodiť s kamoškami po kávičkách, aj to vešať na IG 😁. A kto vie, v akej situácii budú zrovna vtedy oni 🤷🤷🤷. PS: je som ani tú masáž nestíhala 😂. A nákup vždy len s dieťaťom/deťmi.

viestta
31. okt 2022

Máš času viac ako dosť keď toto stíhaš sledovať. To ako prvé. Ako druhé: Otec je rovnaký rodič ako ty, takže mu len dávaš priestor aby si rodičovstvo užíval, nehadzes mu dieťa na krk.

biankaaaa
31. okt 2022

Som na tom úplne rovnako ako ty. Poradím ti, zatvor Instagram..presne toto ma hlavne na začiatku hrozne frustrovalo

yoxinka
31. okt 2022

1. Porovnávaj sa iba s jedným jediným človekom … tým, kým si bola ty včera. Ak si ty dnes v niečom lepšia ako ty včera, všetko je OK. 2. Nekukaj instagramy. Cieľom sociálnych sietí je jediná vec: zarobiť čo najviac peňazí skrz to, že tam ľudia premrhajú koooopu svojho času. Nepodporuj to.

marianarem
31. okt 2022

Tak castokrat je to asi aj o prioritach, pre niekoho je ta verejna prezentacia dolezita, tak si zariadi zivot tak, aby sa to tam zmestilo a vypusti mozno nieco ine, co robis s detmi ty.
No a potom su ludia, ktorych ja volam prirodne ukazy, ktori realne stihaju a zvladaju tak 10x viac ako bezny clovek. Niekolkych takych poznam, nechapem, ako to robia. S takymi je lepsie sa neporovnavat a vobec sa nepytat preco. Niekto je vedecky genius, niekto maluje tak, ze nerozoznas od fotky no a niekto je takyto stihac. Kazdy to ma od prirody nejako a kazdy zivot ma nieco do seba.
Ja som napriklaf tiez typ, ktory je jednym dietatom zavaleny vyse hlavy, vyjst s nim na vylet ci na dovolenku je projekt 🙂 Ale tak nevadi, mam ine silne stranky.

misulkar
31. okt 2022

Úplne jednoduchá rada - vypni Instagram 🤷‍♀️ Internet znesie veľa, veľmi veľa... Absolútne nerozumiem tomu, prečo by som mala niekoho sledovať? Idem von s dieťaťom kedy chcem, ako chcem, nemám potrebu to nikomu oznamovať a venujem sa babatku. Keď potrebujem pomoc, požiadam manžela, mamu, svokru, susedu a idem na masáž / k lekárovi / na nákup... Prečo by o tom mali všetci vedieť a "lajkovať" mi to? 🤷‍♀️🤦‍♀️ A taktiež - keď ide iná mamina von, nech ide aj v skafandri - prečo by ma ro malo zaujímať a ako to vlastne ovplyvní môj život, keď o tom viem? 🤦‍♀️

jjanulienka
31. okt 2022

Ja nemam ani fb ani IG a dobre mi je 😅 a je mi u prdele kto čo ma a nemá a kde bol a nebol🤷🏽‍♀️
Fotky znesú😉 kebyže mas tak úžasný život potrebuješ ho niekde prezentovať?

selest
31. okt 2022

Mozno maju stastie na dobre dieta. Moje druhe bolo take ze som do pol roka ani nevedela ze ho mame. Alebo maju viac pomoci, ci babky ci muza atd. Alebo maju trosku v pazi, mam kamosku kt sa prosto v klude malovala a dieta vrestalo, sedeli sme na kave dieta vrestalo atd. Prosto mozno neriesia tak kazdy prd. A mozno vsetko dokopy. A mozno to co nafotia a zdielaju je jeden okamih a potom uz maju zivot velmi podobny tvojmu. Ale to uz nefotia. Hlavne sa neporovnavaj.

cecilia29
31. okt 2022

Naco mas ten instagram ???? Kolko srihas, tolko stihas. Ta zena na insta nie si ty a to dieta nie je to tvoje, nechodi v tvojich topankach. Ale ak ti to pomoze , to co prezivas ty je urcite beznejsie. Ved viem ako to vyzera u nas doma. Vacsina mamiciek vie co je to mat mastne vlasy v drdole, ogrcane tricko , revajuce dieta, zanedbama domasnost, frustrovana matka. Ine je ked maju zeny pani na upratovanie, paji na strazenie, donasku jedla ....aj take su, a to verim ze foto maju paradne

misiaknunu
31. okt 2022

No keď som sa otriasla z materstva, tak som začala stíhať všetko. Materstvo je podľa mňa šok.
Pre mňa osobne je ľahšie mať dve deti ako jedno. 😀 To prvé bol proste šok, zmena za zmenou. Učíš sa za pochodu. Na trhu je toľko veci a ty potrebuješ vybrať tú správnu. Kúpiť plienky? Čistá makačka , do čoho ísť. Do akej značky, jednorazovky? Látkové? Normálne návod na tie deti by mohli dávať v pôrodnici.... Nosič? A teraz ktorý kúpiť? Kočík? Omg, len guglis, guglis a hľadáš... Druhé dieťa akoby som už len našla 🙃 a už som sa vedela aj nahodiť a vyzerať dobre a nie ako zombie s kočíkom.
Každopádne aj tie z instagramu sú plné pochybnosti. Ale to nenapíšu a neukážu.

biela_sova
31. okt 2022

Ahoj, nemaj privelky stres. Ja som jedna z tych IG matiek, ale: nepublikujem rodinne fotky, ani manzel, ani dieta, nezelaju si to (fotky deti neodporucam kvoli dark webu publikovat nikomu), necesem sa, nemalujem sa, u kadernika som bola pred 5.rokmi, chodim zasadne po lese v teplakovh po manzelovi a obleceni po svokrovi, mamine, tete, ujovi atd. Ano, na jednej z poslednych fotiek najdes aj deravy rukav 😇 Skratka, nemam cas sa fintit, nikdy som sa nefintila. Ak ma licili v ramci modneho sektoru, maskerky frflali, ze mam nevytrhane obocie a neda sa mi dobre naniest sminky na oci. A mam vrasky, ktore neskryje nic. Ale k veci, razim slow fashion, tu na koniku nakupujem pre siroke okolie a mojich UA zverencov/socialne slabsie rodiny zo SR. Nosim vec, kym sa nerozpadne. Takze to moje oblecenie to vystihuje, ludia ma rozhodne nesleduju kvoli outfitu. Pomaham tyranym zenam s detmi, bojujem proti unosom za ucelom obchodu s ludmi, preventujem detske unosy skrz budovanie vztahu deti/rodicia. Mozno ste ma stretli nazivo a cudovali ste sa, ako mozem mat take strasne kruhy pod ocami. Lebo som noc predtym komusi pomahala, aby zil. Viem, co je v zivote tazke, preto sa nepozastavujem nad tym, co je v zivote banalne. 😇

elanor
31. okt 2022

hlavne never vsetkemu co vidis na nete. Su to iba fotky, len momentky, chvilkove zdanie na 3 sekundy. Realita je niekde uplne inde.

https://www.youtube.com/watch?v=QTZ2wJ6n54A
zuzka102
31. okt 2022

@jjanulienka jooj, potešila som sa, že nie som jediný "exot" na planéte, kt. nemá ig a dokonca ani fb.. 😅 (plus teda ani môj muž nemá) 😁

sisaka
31. okt 2022

Ja zas nechápem, čo ľudí vedie k tomu, aby niekoho sledovali na Instagrame. Absolútne ma nezaujímajú tie nastajlované fotky, ani shit, ktorý propagujú. Takychto darmožráčov osobne nemienim živiť.
Prestaň sledovať, čo robia instagramové matky, uvidiš koľko času budeš mať.

jjanulienka
31. okt 2022

@zuzka102 čo ti poviem sme ojedinele exempláre 🤪🤪 a ja som na to aj hrda že Google ma nenájde 😅

nikuska412
31. okt 2022

Položím ti jednu otázku: ty si s tými insta mamičkami 24 hod.denne?
Nie všetko, čo skutočne dajú na IG, aj v skutočnosti je realita.
Ľudia často pridávajú to, čím chcú v skutočnosti byť a ako žiť. 🙂
Nechcem ani jednu, kt.sledujem konkretizovať, ale už len z vlastného okolia viem - upratovačka, stravovanie v reštikách/v krabičkách, pestúnky, jasle, pomoc od rodiny, od manžela.. Aj oni majú dni, keď sú len v teplákoch, necítia sa komfortne :D Ale zrovna vtedy to tam samozrejme nepridajú.. Mimochodom keď majú urobené nechty, mihalnice, chodia často ku kaderníčke, tak vyzerajú stále "lepšie" ako ostatné ženy + pridajú nejaký filter. A v neposlednom rade, oni zarábajú tým, že propagujú ich lifestyle, značky a podobne 🙂 Čiže stále to u nich musí vyzerať ukážkovo...
Absolútne sa nad tým netráp a už vôbec sa neporovnávaj. Pod každým hrncom voda vrie (ako hovorí moja babka:D)

emilka_1
31. okt 2022

Muž ti hlavne nepomáha, muž je rodič rovnako ako ty a žiadny pocit viny netreba cítiť. Nehrať sa na superhrdinku, prijať pomoc, ak ti ju ponúkajú.
Mne pomohlo akceptovať fakt, že mám deti s malým rozdielom a prosto to bude ťažké a že treba fungovať s tým, čo mám. A s nikým sa neporovnavat.
Sociálne siete boli vytvorené, aby vzbudili ilúziu dokonalého života. Nikto ho taký ale nemá. Ty nevieš, či tá baba, ktorá si práve užíva kávu, iba cvakla fotku počas 5 sekund, kedy jej dieťa zrovna v kočíku neplakalo a doma nemala zatiaľ babu na upratovanie.
A ver, že tie, ktoré sa zdajú, že majú kludne deti a doma poriadok, to majú reálne úplne opačne.
Vieš, koľko tých žien má opatrovateľky, výpomoc do domácnosti, babky, dedkov... to ale nevidieť. Ma dovolenky tiež len so starými rodičmi. No to by sa mi dovolenkovalo tiež veselo 😄
Nevidíš ani, že kým na ten výlet prišli, dieťa prerevalo 3 hodiny v aute, s mužom hádky, na hoteli furt na rukách, vonku revy.. každý to má rovnako, nemysli si 🙂

emilka_1
31. okt 2022

No a stíhať, sú dni, kedy som rada, že som prežila a deti tiež 🤭
Kým som na rodičáku, tak času je habadej, samozrejme, každá máme iné priority. Záleží, čo ti príde dôležité a čo vypustíš, ako si zmanazujes čas. A hlavne, nemáš ešte školy, škôlky, prácu. Takže čas je ozaj flexibilný.
My sme našťastie z mesta vacsieho,takže aspon raz za týždeň sa prejsť do centra, v lete na zmrzku, inak do parku a tak. Veľmi dobre mi robili prechádzky v lese, prírode, aj v zlom počasí. Samozrejme všetko s deťmi.
Kratšie trasy autom sme dávali v pohode, zámocke parky, jazerá, menšie túry, centrá miest.. chodila som aj sama s 2 deťmi, potrebujem zážitky, inak by ma totál ubil stereotyp. Nehovoriac o tom, že deťom je vonku 100x lepšie. Aj v daždi, tak mi pekne prešlo poobedie, kým sme sa vyobliekali, starší syn sa vyskakal v mlakach a bábätko si spalo v nosiči.
A akceptovať fakt, že máš malé deti, bude to aj ťažké, aj pekné a rozhodne bude lepšie.

petamich
31. okt 2022

nuz tak v prvom rade moj manzel je rodic a nie darca spermii a potom stiham aj rande s kamoskami, aj wellness vikend, aj nechty, aj fitko, aj ....ale nie instagram nestiham, lebo nechcem, nikoho to nezaujima co robim a kde sme 😀 a mne osobne vadi ist von nenamalovana a nie nerobim si kompletny make up ale jednoduchy make up a lesk na pery mi zaberie 7 min. a dieta sa chysta so mnou 🤷‍♀️ a ano kazdy den mame nejaku aktivitu, chodime na detske cvicenie, plavat, montessori herne, do herne, lebo ja som socialny typ a keby mam byt doma/na ihrisku s dietatom dookola kazdy den tak ujdem z domu a maly ma rad deti, vodu, aktivity, nie nie som nastajlovana instagramova matka, ano su dni kedy padam na hubu od unavy a ano su dni, kedy to u nas vyzera ako po vybuchu, nuz co uz a ano aktualne mam domacnost na rebricku priorit 300. v poradi, manzel nechcel pomahat, tak mame upratovacku, lebo odmietam cas, ktory cez vikend mozeme stravit spolu (kedze je relativne dlho v praci cez tyzden) stravit hlbkovym cistenim domacnosti a ano este mam svokru na dochodku, ktora by sa k nam najradsej nastahovala, tak to tiez nema kazdy

kazdopadne kazda to mame nejako a mozeme si dovolit a chceme si dovolit rozne veci a robia nas stastnymi ine veci a nemyslim si, ze vsetky to chcu ako na instragrame (holt aj tam je realita niekedy uplne inde) a mne osobne je u prdele ako to maju ini, ja som spokojna takto a necitim sa o nic lepsia ani horsia matka a ak niektore veci zmenit chces, urcite je niekde priestor - napr. dieta namas co hadzat otcovi, snad aj on je rodic

ninusa221
1. nov 2022

Podľa mňa to záleží od dieťaťa akú máš babku a pomoc okolo seba. Nám keď mamina rozprávala keď sme boli s bratom malý tak ona mala stále upratané, navarené ne medzi nami 6 rokov rozdiel takže ja do 1 triedy ZŠ brat novorodenec. Otec v zahraničí, lenže my sme každý víkend boli niekde každý deň von, chaty kúpaliska aj dovolenka. Oni chodili ako kamošky kade tade a zas ževraj sme nemali problém spať aj v kočiari takže kľudne mohla byt aj dlho von 🙂 😁

jaskolka
1. nov 2022

Hlavne nemôžeš porovnávať svet instagramu s realitou. To, čo tam vidíš, môže byt kľudne zlomok sekundy, a keď sa vypne kamera ci foťák, tak dieťa reve, matka utiera vyliatu polievku a podobne. Ale na fb už je krásna super fotka zlatého bábätka, poslušne papsjuceho polievočku.
Potom druhá vec je, že ine je to u matky, ktorá má pomoc babiciek, rodiny a podobne a u ženy, ktorá to nemá.
Tretia vec - každá žena je iná, iný temperament, iné nastavenie. Poznám tu matku, má 5 deti, chori upravená, nalicena, dokonalá manikúra, dom vyupratovany, ale deti má s viacrocmym odstupom, najstaršie ma 14,najmladší teraz 2 roky. A deti sú zvyknute pomáhať, ona trebárs neoblieka ich, povie, že idú von, a tie dve staršie (14,11)automaticky vezmú veci a idú výstrojit mladších
Takže je v tom jednoducho veľmi veľa vecí.

natalala
1. nov 2022

Ja som prvy rok od malej tiez odchadzala malo, jednoducho som necitila ze ju chcem niekomu nechat (nepocitam nakup v dmke to bolo pre mna ako keby som vosla k diorovi na hodinku 😂) Potom neskor nam pomahala moja mama a chodili sme s muzom 2x do tyzdna podvecer cvicit a asi 2x do mesiaca na nejake rande, obcas aj s kamoskami na nejaku skorsiu veceru alebo tak (to strazil manzel). Malu som vzdy mala vyobliekanu, ale je pravda ze vobec nevracala, ma vyse 2,5 roka a este ani raz. Na make up som si nikdy nepotrpela, to iba obocie spirala, puder a hotovo. Ale chapem tvoju frustraciu, ale uvedom si ze na instagram kazdy da to naj a nie ked po prebdenej noci s kruhami pod ocami a strapatou hlavou pije mama 3 kavu 🙈 za mna zatial vzdy funguje, ze ked mne sa podari byt v pohode, tak aj s malou sa to da 🙂 Neboj ked bude dietatko vacsie podari sa ti uchmatnut aj nejaky cas pre seba. Teraz sme asi vsetky kamaratky bud tehotne alebo na materskej, tak sa stretavame aj s detmi a je to super, niekde ich bezpecne vypustime alwbo zaparkujeme kociky :D

ahoj0
1. nov 2022

Ja som kedysi sledovala Sisique. Mala vtedy len jedno dieťa, ale tiež sa jej na toto ženy pýtali a odpovedala im že je taká istá matka ako oni, chodí v teplákoch, neupravená a dieťa tiež nie je vždy tip top, a ze ma doma neporiadok. Tie fotky ktoré dáva na insta nafotí napr raz za týždeň a potom dávkuje každý deň niečo. Je to jej práca.
Ja to zas tak tragicky nevidím.

zuzuliennka1
1. nov 2022

Po prve, instagram je mega skreslena realita zachytavajuca par sekund, v 100% pripadov nastajlovane fotky a z 1000 nepodarenych vybrata 1, prehnana 3 filtrami…
pises ze “ Za tie 10m som od neho bola asi 3x na nakupoch a5x na masaz.” - Tak to si dobra, ja som za prvych 10m bola sama akurat na jedno vysetrenie v nemocnici, strazila mi ho mama. Syn bol ale na mna aj extremne fixovany, takze aj ked som ho parkrat nechala s manzelom a isla na nakup, bez revu sa to nezaobislo 😁 ale zaroven mne nejake kadernicky, nakupy a pod. nejak extremne nechybali, ja som si uzivala prechadzky s kocikom, aj nakupy som v pohode davala s kocikom, ano mala som velke stastie ze syn miloval kocik, takze kniha alebo sluchatka a podcast a prekocikovala som s nim doslova aj pol dna, ked zaspal, sadla som si v parku na lavicku, kava a pohoda.
Masaze, kadernicka,.. to som prvykrat bola az ked mal syn 4 roky. Ze postrazila mama, to uz zvladal bezomna aj dlhsie.
Ale nikdy som sa neporovnavala a neriesila s cudzimi ludmi na instagrame, dokonca ani s kamoskami.

biela_sova
1. nov 2022

@zuzuliennka1 ja to mam tak isto ako Ty, syn extremne narocne naviazane dieta na mna. Neodlozitelne. Vsade chodi so mnou, aj k lekarom, caka za plentou😁 Takze ked nieco dolezite chcem komunikovat svetu, instagram sa musi pozerat na moje kruhy pod a nad ocami 🙂 Ale myslim, ze ked teda citujem stanne (vojenske) pravo a co z toho komu vyplyva, tie kruhy sa ako zatisie k tomu kontextu hodia 😇🤣

babulkomale
1. nov 2022

Co je to za uchylka sledovat niekoho zivot? Mam tolko prace a aktivit, ze ledva stiham svoj 😃 dobre ti baby radia, vypni tie bludy. Jednu pani z IG poznam, nemam IG ale bola som kolegynami oboznamena cim je znama a co robi. Len som sa zasmiala 😃 taky zivot by ma teda nenaplnal.

cervenaruza123
1. nov 2022

Ahoj. Ovplyvnuje to vela veci. Instagram samozrejme neodraza realitu. Vidime tam vzdy len zlomok zivota.
Ale napriklad ja som ako babatko bola totalne uplakana. Moj brat naopak vkuse spal, az privela, zaspal pri hrani sa a vsade. Pri nom mamka stihala kadeco 😀 .
Dalsia vec, co poznam mamicky, ktore maju pekne instagramy, casto im ma kto dieta postrazit. Dokonca poznam jednu, co stale dava fotky na net ako zboznuje svoje deti, ale potom ich hodi babke na krk, ona si robi svoje a babka je s detmi vacsinu dna. Na nete to ale vyzera podla prispevkov tak akoby bola s detmi cele dni.
Dalsia vec, vek dietata. Je rozdiel ci ma dieta mesiac a ci 2 roky ci dokonca viac. To si uz aj zvyknes a aj okolo toho dietata uz treba menej behat.
No a vies, zavisi aj od priorit. Ja napriklad by som teoreticky tiez sa mohla fintit, stajlovat, ale jednoducho radsej sa viac zahram s dcerkou a si ju uzijem. Nepripada mi take podstatne venovat cas tomu, aby sme boli ako zo skatulky, radsej ho venujem inej cinnosti.
Co sa tyka stereotypu, mne nema velmi kto postrazit dcerku, este aj manzel je dost malo doma. Takze robim veci s nou. Velakrat sa clovek citi ako v pasci ked je doma, akonahle zmeni prostredie, aj psychicky to velmi pomoze. Ked ju niekto strazi, neberiem to, ze ju niekomu davam na krk, ale skor ze rozvijam u nej doveru v inych ludi s zvykam ju na to, aby nebola na mna prilis naviazana, co potom moze robit problemy.
Ale neboj, casom sa to zlepsi. Aj si najdes system (kazde dieta je ine, takze tazko aplikovat vseobecne rady), aj dieta bude samostatnejsie. Za mna najtazsie to asi bolo ked malo dieta tych 10 mesiacov - 1 rok, potom sa to zacalo postupne zlepsovat.

danica2711
1. nov 2022

@jjanulienka hrdo sa pripájam do "klubu"

malinoismum
1. nov 2022

@danica2711 Ani mna nenájdete ani na fb ani na ig a ani na Google 😂 šťastní sme aj bez toho veru… a o to viac času na rodinu (- a seba ) mame …🙂
Všakže žienky 🌷🌷🫠

queen_mary
1. nov 2022

Podla mna je chore, ze si za 10 mesiacov bola do 5 krat v obchode. Mlieko sa da odstrieknut. Otec/babky vedia postrazit. A pri 10mesacnom dietati sa toho teda uz da dost stihnut. Instagram je tiez skreslena realita, ale pre mna je extrem aj content tam, ale aj ty. Zlata stredna cestam

Strana
z2