icon

Matky na materskej to nemajú ťažké. Sú celý deň doma

14. máj 2025

ddychujú, pozerajú seriály a popritom sa trochu pohrajú s dieťaťom.. Takto si niektorí ľudia predstavujú život matky na materskej - milujem ked mi svokra povie niečo takéto. A ked muž pride s takouto mudrosťou z rooboty...........a hádka je na stole.

luxus10
14. máj 2025
@mamutka

@sissy27 ty a tebe podobne si uvedomte že nie každé dieťa je takéto “ Minimalne tri mesiace kde ho polozis tam ho aj najdes, mozes si v klude upratat, navarit, osprchovat sa”. Sú deti, ktoré majú problém so spankom, s refluxom, travenim a pod. Nebudem ti pisat ako vyzerá deň a noc s veľmi náročným dieťaťom, lebo by si si to ani pri najväčšej snahe nedokázala predstaviť.

@mamutka to pochopi, len kto to zazije...

mamutka
14. máj 2025
@luxus10

@luxus10 presne tak. Ale v okoli zase bolo dosť žien, ktorým deti prespali pol dna a skoro celú noc. My sme to vychytali teda. A keď konečne po hodinovom uspavani zaspal a najmenší zvuk ho opäť prebudil, myslela som, že sa zbláznim od únavy. A ešte sa potom nájdu v okoli trumpety, ktoré človeku vysvetlia, že treba mať režim a dieťa bude spať a podobne bludy. Každej takej prajem náročné dieťa 😂 pri mladšom sme všetko robili rovnako a bol úplne iný ako starší. Nespal síce veľa ale zaspaval krásne

minenkaa
14. máj 2025

Tak materská bolo moje naj obdobie ,kľud,výlety,nikde žiaden zhon,nikdy som toľko nespala a nesportovala ako na materskej

oblecenie99
14. máj 2025

Noh noh... uhol pohľadu, zeny.. Mám už dve deti, tak viem.porovnat a môžem s kludnym svedomím napísať, ze keby to bolo pri prvom tak, ako teraz (zatiaľ, klop klop), máme deti aj štyri 😅 So synom, nuž... Cvičili sme aj Vojtovku cca 4 krát denne, čo dosť ukrojilo z času, aj keď tie samotné cviky trvajú len pár minút, no ale tá Vojtovka sa nedala cvičiť po prebudení, ani pred spánkom, ani pred jedlom, ani po jedle, ani keď je veľmi podráždený. Spoiler: bolo to podráždené dieťa 😅Čiže dosť to ukrojilo z tých romantikuš prechádzok s ním. Aby sme sa chápali, chodili sme s ním po nociach na aute po meste kilometre a kilometre, vtedy spal a nevrieskal (tu sa proste nedá použiť slovo "plač"). Raz prereval tak celú noc, že celú, bez prestávky, že ráno som volala v zúfalstve môjmu otcovi, ktorý sa stihol pripraviť, prísť vlakom dve hodiny, prejsť ku nám zo stanice a on stále plakal, s menšími prestávkami. Nosenie na rukách Non stop, ale nepomahalo. Dával sa do luku, do záklonu, vyskakoval nám z ruk. Perinka nič, ani paperova, Kiedroňová by mohla svoje umenie vyhodiť oknom pri nom.. Chodila k nám niekedy moja mama, ktorej sme vo vchodových dverách strčili syna do ruky a my s mužom sme odpadli na dve hodiny spať, ináč by sme to nedali. Keď bol Covid, a bola som s ním u našich, striedali sme sa pri ňom každé dve hodiny, mama, otec, ja, prišla aj sestra a zvyšok rodiny dovtedy spal, presnejšie dospaval a zbieral na neho energiu. Trvalo to do jeho ôsmych mesiacov, kým konečne zistili, že Vojtovka viac škodí ako pomáha, a osteopatka odstránila príčinu revu za pol hodinu. To bolo presne obdobie, kedy som nastúpila do práce na skrátený úväzok, aby ma s prepáčením nejeblo.

Neskôr sa z neho vykľul extrémny nejedák, čiže to bolo potom tiež zaujímavé. Kým sme sa dostali von, často už bolo poludnie, no a on stihol v kočíku ďalší spánok (decko po tatinkovi proste🙄), čo pre mňa znamenalo, že potom nezaspal do noci. Režim? Haha.

Mne teda návrat do práce po roku a pol odnporodu bol vykúpením. On bol v jasliach, vyhral sa, zabezpečili pobyt na čerstvom vzduchu, najedol sa, ja som zatiaľ bola medzi dospelými, konečne bola moja práca opäť ocenená a necítila som sa ako kus nábytku doma, jedlo som nemusela robiť ja, ale my ho uvarili iný, prišla som poobede po syna, ja kľudná, dali sme prechádzku, ihrisko, niekedy menší nákup, doma už len niečo ľahké, či rýchle, spoločná hra, kúpeľ, rozprávka, dobrú noc. Doma ma vítal poriadok, lebo logicky nikto nebol cez deň doma, nemal kto robiť neporiadok.

oblecenie99
14. máj 2025
@mamutka

@luxus10 presne tak. Ale v okoli zase bolo dosť žien, ktorým deti prespali pol dna a skoro celú noc. My sme to vychytali teda. A keď konečne po hodinovom uspavani zaspal a najmenší zvuk ho opäť prebudil, myslela som, že sa zbláznim od únavy. A ešte sa potom nájdu v okoli trumpety, ktoré človeku vysvetlia, že treba mať režim a dieťa bude spať a podobne bludy. Každej takej prajem náročné dieťa 😂 pri mladšom sme všetko robili rovnako a bol úplne iný ako starší. Nespal síce veľa ale zaspaval krásne

@mamutka Mne sa v noci, keď sa budil samozrejme vždy s revom, ako ináč, sa vždy predtým, ako som vstala, snívalo na tých pár sekúnd, že som ho už nakrmila a zaspal... A potom som zistila, že sakra, bol to len sen a párkrát som sa aj rozplakala vtedy.
Raz som bola taká unavená, že som zaspala na koberci, opretá o postel, ako som triedila ponožky.. malý plakal ako besny, a ja som nepočula nič. Našťastie manžel bol blízko, odbehol len so smetim, a malý bol v postieľke, čiže by sa nič nestalo, išlo o pár minút, ale mňa tak VYPLO od únavy, že som nevedela o sebe. Ja som vtedy dosť priala kamoškam, čo nechápali, prečo má materská unavuje, to isté 😅

cafelatte
14. máj 2025

A hlavne nonstop ďobú do mobilu, preto nestíhajú, lebo sú 4 hodiny denne online...

anika
14. máj 2025

Ver ci nie, raz sama uznas, ze materska bola raj na zemi;)

ronie338
14. máj 2025

Ja od svokry som počula ako ona zvládala deti. Staršie jej kocikoval otec a keďže dráhy je najmladší oňho sa starala sestra o 12 rokov staršia. Co počúvam tak zväčša ona mi zakázala, ona mi nedovolila. Ale svokra bez pomoci aj do roboty, aj navarila aj upratala. A to aj jej mama žila a keďže byvali v jednom dome bol u nej, mal tam aj izbu. Ja to neriešim. Ja mám iné problémy ona mala iné, ja som rada ze sa mi nesnaží starať do výchovy a keď tak ju rýchlo odporúčam a odosielam ku dcére. Tej môže kľudne hovoriť co chce. Ja ani mojej mame nedovolím aby sa mi starala do výchovy a s ňou sme skôr kamošky

majlo1234
14. máj 2025

Na jednej strane to neni lahke, furt niekto nieco chce od teba, nevies nic dokoncit, ani sa castokrat vklude vysrat. Na druhej strane citim, ze to je pohoda, v zmysle rano vstaneme a mame cely den pre seba, mozme rpbit a chodit kam chceme. To uz nebude, ied sa vratim do prace

luccija
14. máj 2025
@majlo1234

Na jednej strane to neni lahke, furt niekto nieco chce od teba, nevies nic dokoncit, ani sa castokrat vklude vysrat. Na druhej strane citim, ze to je pohoda, v zmysle rano vstaneme a mame cely den pre seba, mozme rpbit a chodit kam chceme. To uz nebude, ied sa vratim do prace

@oblecenie99 ja si pamätám ako si písala, že ideš do práce a malý do jaslí a ďalšie dieťa neplánujes😉a už máš druhé.Super, že druhé je kludnejsie, ale obdiv, že si sa na to dala.
Ja som mala dobru materskú, rodičovskú, ale verím, že sú deti a deti.To boli najkrajšie roky
@majlo1234 ako píšeš vstaneš a rozmýšľaš kam pôjdeme, čo budeme robiť, s kým sa stretneme čas na všetko to príde potom facka po nástupe do prace..Ale určite záleží od náročnosti dieťaťa sú ženy, ktoré si práve v tej práci viac oddýchnu a doma to bolo narocne

majlo1234
14. máj 2025
@luccija

@oblecenie99 ja si pamätám ako si písala, že ideš do práce a malý do jaslí a ďalšie dieťa neplánujes😉a už máš druhé.Super, že druhé je kludnejsie, ale obdiv, že si sa na to dala.
Ja som mala dobru materskú, rodičovskú, ale verím, že sú deti a deti.To boli najkrajšie roky
@majlo1234 ako píšeš vstaneš a rozmýšľaš kam pôjdeme, čo budeme robiť, s kým sa stretneme čas na všetko to príde potom facka po nástupe do prace..Ale určite záleží od náročnosti dieťaťa sú ženy, ktoré si práve v tej práci viac oddýchnu a doma to bolo narocne

@luccija presne toho sa bojim, to bude masaker, oebo ved tie deti nastupom do prace nezmiznu, ani tie povinnosti okolo nich. Len casu ubudne

mikadooo
14. máj 2025

Závisí od dieťaťa. Aj moja svokra mala dobrú materskú. Akurát nemala také živé deti ako ja. Neporovnávaj sa s okolím. Aj tu ti určite niektoré ženy naložia, ako si doma"oddýchli". Ja oddychujem teraz, každý deň v práci 😁. Pohodaaaaaaaaaaaaaaaaaa. A potom prídem domov a zas som v jednom kole. Ale svokrička ich mala len jeden krát všetkých troch na prázdniny a veru tiež vyzerala akási unavená a ani volať sa jej nejak nechcelo, že vraj nemá čas 🤔.

mamutka
14. máj 2025
@oblecenie99

Noh noh... uhol pohľadu, zeny.. Mám už dve deti, tak viem.porovnat a môžem s kludnym svedomím napísať, ze keby to bolo pri prvom tak, ako teraz (zatiaľ, klop klop), máme deti aj štyri 😅 So synom, nuž... Cvičili sme aj Vojtovku cca 4 krát denne, čo dosť ukrojilo z času, aj keď tie samotné cviky trvajú len pár minút, no ale tá Vojtovka sa nedala cvičiť po prebudení, ani pred spánkom, ani pred jedlom, ani po jedle, ani keď je veľmi podráždený. Spoiler: bolo to podráždené dieťa 😅Čiže dosť to ukrojilo z tých romantikuš prechádzok s ním. Aby sme sa chápali, chodili sme s ním po nociach na aute po meste kilometre a kilometre, vtedy spal a nevrieskal (tu sa proste nedá použiť slovo "plač"). Raz prereval tak celú noc, že celú, bez prestávky, že ráno som volala v zúfalstve môjmu otcovi, ktorý sa stihol pripraviť, prísť vlakom dve hodiny, prejsť ku nám zo stanice a on stále plakal, s menšími prestávkami. Nosenie na rukách Non stop, ale nepomahalo. Dával sa do luku, do záklonu, vyskakoval nám z ruk. Perinka nič, ani paperova, Kiedroňová by mohla svoje umenie vyhodiť oknom pri nom.. Chodila k nám niekedy moja mama, ktorej sme vo vchodových dverách strčili syna do ruky a my s mužom sme odpadli na dve hodiny spať, ináč by sme to nedali. Keď bol Covid, a bola som s ním u našich, striedali sme sa pri ňom každé dve hodiny, mama, otec, ja, prišla aj sestra a zvyšok rodiny dovtedy spal, presnejšie dospaval a zbieral na neho energiu. Trvalo to do jeho ôsmych mesiacov, kým konečne zistili, že Vojtovka viac škodí ako pomáha, a osteopatka odstránila príčinu revu za pol hodinu. To bolo presne obdobie, kedy som nastúpila do práce na skrátený úväzok, aby ma s prepáčením nejeblo.

Neskôr sa z neho vykľul extrémny nejedák, čiže to bolo potom tiež zaujímavé. Kým sme sa dostali von, často už bolo poludnie, no a on stihol v kočíku ďalší spánok (decko po tatinkovi proste🙄), čo pre mňa znamenalo, že potom nezaspal do noci. Režim? Haha.

Mne teda návrat do práce po roku a pol odnporodu bol vykúpením. On bol v jasliach, vyhral sa, zabezpečili pobyt na čerstvom vzduchu, najedol sa, ja som zatiaľ bola medzi dospelými, konečne bola moja práca opäť ocenená a necítila som sa ako kus nábytku doma, jedlo som nemusela robiť ja, ale my ho uvarili iný, prišla som poobede po syna, ja kľudná, dali sme prechádzku, ihrisko, niekedy menší nákup, doma už len niečo ľahké, či rýchle, spoločná hra, kúpeľ, rozprávka, dobrú noc. Doma ma vítal poriadok, lebo logicky nikto nebol cez deň doma, nemal kto robiť neporiadok.

@oblecenie99 až mi nevoľno prišlo pri tých detailoch, my sme to až také nemali. Aj mi napadlo, či váš malý nemal zaseknutý nejaký nerv či sval, keď tak ziapal a nakoniec čítam, že fakt osteopat to vyriešil. Ja neviem, títo naši lekári nemôžu dieťa čo vkuse reve proste automaticky poslať na kontrolu aj k osteopatovi? 👀 koľkí ešte stále povedia “mamicka, treba vydržať, vyrastie z toho” a dieťa reve, trpí a cela rodina s ním 😕

jesenzima
14. máj 2025

No ja nechcem byť za 🐮, ale na materskej (a RD) som naozaj nič nemusela, pozerala som seriály, kým dieťa spalo, chodila veeela von, občas navarila, občas upratala byť ... 🤷 dokonca aj brigádu som stíhala
A dieťa bolo dosť náročné, akčné, aktívne 🤷 pre mňa to boli super časy, rada spomínam 🙂

tiezjedna
14. máj 2025

muž je zjavne intelignetný po mamičke😉

tiezjedna
14. máj 2025
@jesenzima

No ja nechcem byť za 🐮, ale na materskej (a RD) som naozaj nič nemusela, pozerala som seriály, kým dieťa spalo, chodila veeela von, občas navarila, občas upratala byť ... 🤷 dokonca aj brigádu som stíhala
A dieťa bolo dosť náročné, akčné, aktívne 🤷 pre mňa to boli super časy, rada spomínam 🙂

@jesenzima myslím, že vôbec nejde o to, čo kto stíha alebo nestíha. Ale o to, že svokra si rypne a manžel ešte pridá...

jesenzima
14. máj 2025
@tiezjedna

@jesenzima myslím, že vôbec nejde o to, čo kto stíha alebo nestíha. Ale o to, že svokra si rypne a manžel ešte pridá...

@tiezjedna tak ale to už je problém autorky, že si to berie moc k srdcu.. mňa osobne by nejaké rypanie nevyviedlo z miery .. a pokiaľ sama autorka je v pohode s tým, ako trávi dní, malo by jej to byť jedno, kto čo hovorí 🤷

tiezjedna
14. máj 2025
@jesenzima

@tiezjedna tak ale to už je problém autorky, že si to berie moc k srdcu.. mňa osobne by nejaké rypanie nevyviedlo z miery .. a pokiaľ sama autorka je v pohode s tým, ako trávi dní, malo by jej to byť jedno, kto čo hovorí 🤷

@jesenzima tak nad svokru sa dokážeš povzniesť, ale keď ti s tým príde aj chlap, to je iná kapitola

jesenzima
14. máj 2025
@tiezjedna

@jesenzima tak nad svokru sa dokážeš povzniesť, ale keď ti s tým príde aj chlap, to je iná kapitola

@tiezjedna tak asi áno. Neviem. Môj muž je našťastie normálny a vidí a vie a má vlastný názor, nenosí mi domov múdrosti 😀

tiezjedna
14. máj 2025
@jesenzima

@tiezjedna tak asi áno. Neviem. Môj muž je našťastie normálny a vidí a vie a má vlastný názor, nenosí mi domov múdrosti 😀

@jesenzima ten autorkin je zjavne iný príbeh...

viera012345
15. máj 2025

...pokojne im doprajte takýto "odpocinok,, aspoň na 24hod.Urcite sa im to bude páčiť 😀

paris1813
15. máj 2025

Nemožno porovnávať byť na materskej a následne v robote. Keď je žena na materskej , robí dokola to isté , nonstop upratovanie , varenie , ten istý režim každý deň . Po návrate do práce nemá kto doma urobiť bordel, čiže sa vrátiš domov do uprataného . Čiže nie je pravda , že po návrate do práce ťa čaká po šichte to isté ešte stíhať ... Nečaká , pretože byt je prázdny , dieťa v škôlke, čiže ako ráno odídeš, tak prídeš do uprataného ... Po nástupe do práce je to zas niečo iné, ale určite to nie je nič hrozné. Zažila som dve materské , tak to viem porovnať . Na materskej človek robí stále to isté ,po nástupe do práce je človek viac v spoločnosti , ja som stíhala viac vecí 🙂 Bolo to pre mňa lepšie v tom , že som si nepripadala taká vyšťavená z tých deň čo deň rovnakých povinnosti 🙂

daaaaaska
15. máj 2025

Tak ja neviem či je to až také náročné. Mám 3 deti z toho jedno autisticke (takže viem čo je náročné dieťa) muž preč, nemám nikoho čiže nikto nepomôže ani nikdy nepomohol,nikto nepostrazi okrem toho starostlivost o domácnosť a 3 záhrady, zvieratá a kopec iného. Nič zanedbané všetko upratané aj dnu aj von. Ženy neplacte už toľko muži majú úlohu zarábať,ženy sa starať o deti a domácnosť a ja si myslím že každá z nás si vie urobiť čas aj na seriál aj na iné. Skôr skláňam klobúk nad ženami čo aj pracujú a potom doma druhá sichta.

maria2202
15. máj 2025
@diskuterka22

@sissy27 ojojooooj to mas ale velmi dobre dieta, ked si mozes na polhodku pospat poobede a vsetko co si spomenula postihas lavou zadnou. Hned ti to vysvetlim - su totizto deti, ktore su narocne - napr. maju koliky.. cize ziadne denne spanie sa nekona, ani tvoje, ani jeho, len celodenny rev prve mesiace, moja spala len v noci a to len po pracnom hupani na rukach. Dalej sa to s nou viezlo.. nevedela sa vykakat, teraz ma zapchu a rastu zubky a place pol dna, je to velmi citlive dieta. Sama sa nevie zahrat ani pol minuty, treba jej neustale robit program. Cez den spi len na mne v nosici a takto sme fungovali vacsinu jej zivota. A ze kocik? Rovnako ako autosedacku ho hrozne miluje, takze je zaparkovany vnutri a nepouzivame ho 🤣 V noci sa zobudi niekedy aj 7x a ja spim niekedy 3-4hod. Asi si treba uvedomit, ze existuju aj ine deti ako to moje, kym nejaku mudrost vypustim z ust 🙃✌️

@diskuterka22 súhlasím s vami, my máme presne takúto dcérku a je to teda zahul od narodenia. V noci sa budila aj 10x, cez deň nemala dobrý spánok, zahrať sa sama, no to nehrozí, vyžaduje si neustálu pozornosť a je zavesená na mne alebo mužovi.
Proste, kto nemá takéto dieťa, tak to nikdy nepochopí.

hellionka
15. máj 2025
@luxus10

@mamutka … že kde položíš nájdeš 🤣 🤣 okrem toho, čo ste už spomínali, moja revala tak, že kebyže ju nechám - zadusí sa … bola od revu celá modrá a nevedela sa nadýchnuť … a určite nie len prvé 3 mesiace … presne tak, kto nezažil nedokáže anilen pochopiť a dávno pradávno som stratila energiu vysvetľovať … a môže mať aj 5 detí, keď ani raz toto nezažil ..
@luxus10

hellionka
15. máj 2025
@daaaaaska

Tak ja neviem či je to až také náročné. Mám 3 deti z toho jedno autisticke (takže viem čo je náročné dieťa) muž preč, nemám nikoho čiže nikto nepomôže ani nikdy nepomohol,nikto nepostrazi okrem toho starostlivost o domácnosť a 3 záhrady, zvieratá a kopec iného. Nič zanedbané všetko upratané aj dnu aj von. Ženy neplacte už toľko muži majú úlohu zarábať,ženy sa starať o deti a domácnosť a ja si myslím že každá z nás si vie urobiť čas aj na seriál aj na iné. Skôr skláňam klobúk nad ženami čo aj pracujú a potom doma druhá sichta.

@daaaaaska ono vieš, takých čo po práci majú druhú šichtu je väčšina keďže nie každý si môže dovoliť a vôbec chce mať tento predpotopný názor že “ muži majú úlohu zarábať,ženy sa starať o deti a domácnosť “ Je obdivuhodné že si sa sama dokázala postarať o 3 deti, 3 záhrady, zvieratá a kopec iného a máš všetko upratané dnu aj von a ešte si urobíš čas na seriál … ale podľa tvojich slov ako nevieš či je to až také náročné dedukujem, že ani netušíš čo je to to “náročné dieťa”.

darmasiswa
15. máj 2025

vsetko je to uhol pohladu 🙂, mozes vnimat tu istu situaciu s lahkostou, alebo budes vnimat ako je to vsetko tazke

nevenka
16. máj 2025
@thereisabear

Tak si to môže skúsiť aspoň cez víkend. Napíš zoznam, čo treba urobiť a papa.

@thereisabear zoznam? No nech si poradi sam. Nam kto dava zoznam?

thereisabear
16. máj 2025
@nevenka

@thereisabear zoznam? No nech si poradi sam. Nam kto dava zoznam?

@nevenka predpokladám, že manžel si myslí, že poriadok sa udržuje zázračne bez zásahu, prádlo sa vyperie a odloží samo a prach je len mýtus a v skutočnosti neexistuje, tak preto.

oblecenie99
16. máj 2025

Ako ani náhodou si neviem predstaviť pri mojom prvorodenom stíhať aj obrovskú záhradu (a naši malibtakéto záhrady tri, plus dve vinice a pole so zemiakmi, tak náhodou viem, čo znamená veľká záhrada a starostlivosť o ňu - to je proste robota na celý deň a viac dní), takže ak ma tá žena k dispozícii 24 hodín, a záhradu a zvieratá a vraj náročné dieťa, a je na to ešte sama, tak niekde musí ubrať, ináč sa to nedá stihnúť. Moja mama napr. stíhala tak, že keď už nevedela čo so mnou, tak v duchu hesla "bábätko sa musí naučiť upokojiť seba samého" ma proste v tej postieľke v spálni nechala ziapať a išla do tej záhrady. Záhradu stihla no a ja som sa vlastne ukludnila, hej...

Ja keď čítam na FB tie ženy, nadávajuce na dnešné matky, ako oni ľavou zadnou dávali deti aj viac, aj navarili každý deň, aj nákup dali, a ani auto nemali, a plienky vyvárali a pole okopavali, aj upratané mali všetko, aj vyprate bez práčky, mám chuť im napísať, že nech rovno napíšu, že na to decko srali kým plakalo, lebo jednoducho neexistuje časovo, aby to všetko jedna osoba zvládla, ak musí dojčiť každú chvíľu a nosiť bábätko, ktoré v jednom kuse plače, a ešte ísť po stredného do škôlky a staršieho do školy, s ktorým sa bude poobede učiť.