icon

Mladomanželia žijú so svokrovcami a svokra zapára

balea1996
31. mar 2021

Zdravím,
pred rokom sme sa s mužom vzali. Už predtým sme bývali v 2generačnom dome s nimi, ktorý ešte nemal samostatný vstup. S terajšou svokrou som pred manželstvom veľmi dobre vychádzala, bola pre mňa ako druhou mamou. Po manželstve sa to ale úplne obrátilo a začalo to zachádzať do extrémnych prípadov. Počas Vianoc fungujú dosť nábožensky ( čo mi úprimne až tak nevadí) ale rozdával sa chlieb každému svokra rozdala a mňa vynechala a usmiala sa uštipačne, nebrala som si to k srdcu - stane sa. Ale v poslednej dobe je to ako z telenovely. Prišla za mnou, že nič nerobím že mám vstávať o 5 ráno a starať sa o pozemok. Pracujem od 8-16:15 alebo od 12:45-21:00 taktiež externe študujem vysokú školu, v dome mám stále čisto a pomáham nonstop. Môj muž samotný mi hovorí, aby som sa ukľudnila a nepreháňalo to. Začala domňa rýpať usmievať sa pritom, pred mužom hovorí: a tá pani hore? a tá mladá, čo robí všade je bordel. Pre niekoho je to možno trápne, neriešil by to.. ale každý deň skoro vypľuvam dušu a svokra príde a ZACNE ROZPRAVAT ZE VSETKO CO STE SA SNAZILI UROBIT DOBRE, JE VLASTNE ZLE a jediná pravda je len tá jej. Neviem, čo mam robiť s mužom som sa o tom rozprávala... stojí pri svojej matke. Som v štádiu že oddídem...nezvládam to.

sweet20
31. mar 2021

@elizabet173 to iste hovorim.. by som balila hned kufre a bolo by mi jedno ci je to tazke alebo nie

elizabet173
31. mar 2021

@balea1996 a ty fakt nedokážeš svokre povedať, že nevaríš z jej peňazí a môžeš si navariť, čo uznáš za vhodné? Preboha a prečo by si si vyčítala, že si odtiaľ odišla? Garantujem ti, že keď odídeš, po pol roku si budeš nadávať, aká si bola sprostá, že soi to tam toľko trpela. Ty sa nemáš rada? Chceš sa dopracovať až k psychickým a následne fyzickým problémom? Ty máš manžela rada a má ťa rád on? Obávam sa, že nie natoľko, aby mu záležalo na tvojom šťastí. Prečo by ste museli prežiť život prilepení k svokrovcom? Veď mladým je najlepšie, keď sú sami. A ešte by som pod 50 km od svokry bývať nešla, teda myslím od tvojej, Tá moja je anjel.

anne_mary2
31. mar 2021

@balea1996 btw k tym investiciam - kedze
pises ze manzel ma min. este sestru.. investujete do poschodia ( inak my presne to iste.), ja manzelovi hovorim ze neprispejem ani euro kym si to nevyriesi s otcom ( su 3 bratia! ), nie ze my poprerabame pol domu; zvonku fasada okna, svokor zomrie a my budeme vyplacat surodencov z domu co nadobudol na hodnote lebo sa prerobil... lebo teraz sa sice vsetci tvaria ze jasne ze je to vase, ale ked pride na lamanie chleba , kazdy chce svoje, muzovi stale hovorim nech si sadnu s ocom bratmi kym su vsetci tu, povedat si predstavy, dohodnut sa... sa tvari ze nic ide ma porazit!
Neviem ci toto mate doriesene ? Ze teraz investujete a co potom.. v pripade ze tam ostane zit..

bluka2
31. mar 2021

Na co sa jej staráš o syna? Manžel je chorý?

elizabet173
31. mar 2021

@balea1996 prepáč, ale hľadáš výhovorky, prečo nemôžeš hneď odísť. Keby ťa dnes vyhodila, zajtra by si bola odsťahovaná, je to tak?

balea1996
autor
31. mar 2021

@anne_mary2 čo sa týka domu, toto ma môj muž poriešené a dohodnuté so svokrom. Ústne... horné poschodie vpadá pod nás a dolné chce rozdeliť deťom, ktoré už dostali od rodičov pozemky. Stále je v tom neistota ale v tomto dome je moje slovo nič.

balea1996
autor
31. mar 2021

@elizabet173 Máš pravdu, bola by som u rodičov... je na čase sa spamatať

sweet20
31. mar 2021

@balea1996 odid okamzite

balea1996
autor
31. mar 2021

@bluka2 Ja som bola tak vychovaná že mama robila ocovi trebars raňajky - mali úprimné ukážkové manželstvo// tak to isté sa snažím ja. pratam varim starám sa onho. On sa stára finančne + aj ja pracujem

ndrag
31. mar 2021

@balea1996 ustne = ziadne. Na vasom mieste by som to poriesila aj v katastri, lebo ste akurat tak zhodnotili cudziu nehnutelnost. Taketo ustne dohody padaju tak rychlo ako vznikli pri prvej hadke.

lubkavargova1
31. mar 2021

Ty si tak naivna, v dedicskom konani sa berie cely dom a nie, ze komin - nastarsiemu, horne poschodie - strednemu a pivnica - najmladsiemu...
Ustne dohody su prd platne, jezisi zeny to kedy sa poucite? Co nie je na papiery, akoby NEBOLO...kapisto??

nikuska744
31. mar 2021

@balea1996 ja ani nežijem so svokrou, ale buzeruje ma a ohovára stále pred muzom

balea1996
autor
31. mar 2021

@ndrag o tom stále rozprávam aj mužovi. Máme to v pláne so svokrom tento polrok. AK vôbec... strácam záujem o niečo vôbec vykonať

bluka2
31. mar 2021

Prečítala som si to celé a veru nerozumiem, prečo sa tak ponizujes. Dávaš si záležať na varení svokrovcom, čo to potom vyhodia? A celé je to v tomto duchu. Vieš, keď si seba nevážis, ani ostatní si ťa nebudú. To je ľahká logika.
Každopádne chápem, že v cudzom sa ťažko vyhodia smradľavé kvety z predsiene, že? Tak si zariad život tak, aby si neťahala za kratší koniec, ako ti tu všetci rádia.
Dokážes ťažko pracovať, dokážeš aj toto.

dadanu5
31. mar 2021

A prečo robíš mužovi otroka? pomáha ti on vôbec s niečím .teraz to možno Bereš ze si tak naučená z domu ale ak by si mala deti ten čas uz toľko mať nebudeš a svokra bude dvakrát otravnejsia a ešte si na ne bude nárokovať. Je na čase aby si obrazne buchla do stola a preorganizovala svoj život... muža pritlacila a stanovila podmienky... držím palce

balea1996
autor
31. mar 2021

@lubkavargova1 Rozumiem. Naivná ako naivná... pokiaľ sa človek neopýta, tak nevie. Som rada za všetky rozumné rady.

bluka2
31. mar 2021

Ok, tak snáď si aspoň tvoj otec vážil, že mu mama raňajky robila a odplacal sa mame nejak. Lenže tvoj sa ťa ani nezastane. Takže musíš prehodnotiť svoj input - a prispôsobiť sa vašej situácii a nie "napodobňovať" manželstvo tvojich rodičov

ladyvi
31. mar 2021

Moja kamoska takto odisla. Znicena, unavena zneuzivana od chlapa a jeho rodicov. Trpela roky. Strasne dobra baba, ani ten chlap nebol zly, len sa zacyklili v zivote s jeho rodicmi. Kocka sa nakoniec zariadila sama, odisla, ale chlapa lubila, ale takto sa nedalo zit. Vzdy bola pekna, sikovna, ale po roku od odchodu, po boku noveho partnera,s novym byvanim, odbremenena od otrokarcenia pre inych, z nej bola nova slobodna zena. Radost na nu pozerat. Nenahovaram ta na odchod, ale odist z takeho zivota moze znamenat aj prilev pozitivnej energie. Ale do takeho stadia musis dospiet sama. Nikto iny za teba ten odchod nezrealizuje.

balea1996
autor
31. mar 2021

@ladyvi Ďakujem za radu aj všetkým.

balea1996
autor
31. mar 2021

Posnažím sa viesť posledný rozhovor s mužom medzi 4 očami, poviem všetko čo mám na srdci ( tak ako doteraz ) a zariadim sa.

zuzki1
31. mar 2021

@balea1996 trvá to odkedy takéto správanie ? Odkedy tam bývaš ? Prerabali ste aj s Tvojou investíciou? Prispievate im na energie , prevádzkové náklady ? Treba si to všetko spísať a presne ako baby píšu lebo keď odídeš asi nič len tak nedostaneš . Ak by som ostala len s podmienkou - pohovorim si s mužom co a ako, pohovorim si s mužom - za jeden názor a svokrovcami- nech sa uvedomia , a dať na papier že 1/2 domu alebo neviem aká časť je Vaša , za vedomia svagrovcov. Ak to dáš dokopy a zlepší sa ostan ale ak nie zbalila by som sa tiež a zobrala co sa dá ak si aj ty investovala . Ťažko sa minhodnoti aký by bol Tvoj muž keby ste bývali sami, ale to je už na Tebe či s ním či bez neho .
Segra aj kvôli tomuto odišla od priateľa (bývali v “jeho” rodičovskom dome spoločne s jeho rodičmi ) a pokoja nemala, priateľ ťahal s rodičmi za jeden koniec . Ale tak dalo by sa to vydržať keby nemali iné problémy .

tarinka155
31. mar 2021

To sa nezmeni ,muz vzdy bude na maminej strane.Aj ja som si to zazila

balea1996
autor
31. mar 2021

@zuzki1 Samozrejme prispievame na energie. Do samotného poschodia kde máme byt som z 90% investovala všetko ja a moja rodina vo forme svadobného daru. Bol tu holobyt kde bývali deti, postele a skrine sa vyhodili je tu všetko nové od podláh. Čo sa týka vecí, je tu všetko z väčšiny úprimne moje - naše s mužom. Okrem samotného domu - ten je svokrovcov.

balea1996
autor
31. mar 2021

@zuzki1 Začala som tu bývať pred svadbou pár mesiacov. Zavolala ma svokra aby som tu prišla žiť lebo som bývala v podnájme, pracovala a študovala. Najprv som odmietala lebo viem, že ľudia si to potom pripisujú k svojmu egu a čo sa týka bývania a peňazí - nemala som nedostatok keďže vkuse robím, nemám milióny ale mám pre seba. Tak ma prehovoril samotný muž, že ak chceme byť raz spolu tak môžme začať spolu žiť, trvalo mi to dosť dlho pokiaľ som povolila. nakoniec som tu prišla a svokra začala...

evaachesa
31. mar 2021

Ani som to celé neprečítala, lebo všetky témy o spoločnom bývaní so svokrovcami sú o tom istom. Jediným riešením pre všetky takéto diskusie je ODSŤAHOVAŤ SA 😉

pribinak
31. mar 2021

@balea1996 čo tá tam drzi? Prenajmi si byt a uvidis či muž príde alebo zostane pri mamke

loginexistuje
31. mar 2021

@balea1996 no podla mna ci dospejes k tomu kroku alebo nie priprav sa a to nech ti rodicia podpisu ze ti poskytli dar (priamo tebe) a aby si mohla ziadat o jeho vyplatenie od manzela a mozno sa ti podari to ziskat aj ked to je dost na dlhe lakte a velmi neiste ... ak by prislo aj k rozvodu (co ti samozrejme nezelam) tak neodstanes nic z toho.

marryen
31. mar 2021

@balea1996 takéto bývanie by malo byť zakázané, ešte nič dobré neprinieslo 😨 Nejak nerozumiem / ústne / už len to by mi bolo divné, ale budiš.... Horné poschodie Vám a dolné jeho súrodencom....to znamená, že keď sa svokrovci pominú, tak dom rozkrojíte na dve podlažia? Logicky mi vychádza, že ich budete musieť vyplatiť. A k tvojej otázke, buď bývanie tam, alebo manželstvo v troskách. Tak si vyber.

tessa04
31. mar 2021

Ono bývanie so svokrovcami sa pri dnešných cenách bytov môže najskôr zdať ako dobré riešenie ale pravdou je, že nepoznám nikoho, komu by to fungovalo. Skôr či neskôr ti chýba súkromie, prídu prvé nezhody a aj z dobrých vzťahov vzídu hádky. A u vás už je to už teraz celé zle. A svokra sa nezmení..Nenechaj sa takto ničiť. Si mladá, šikovná žena, toto si nikto nezaslúži, takéto zaobchádzanie. A ešte to, že im varíš, staráš sa, ako opisuješ svokru, môžeš sa aj na kúsky pokrájať, stačiť jej to nebude. Keď ešte nie ste svoji, nemáte deti, teraz sa dá ešte ľahko z toho dostať von. Svokra nech si synáčika nechá, keď si ťa nevie zastať..naozaj škoda tej investície, keďže aj tá časť domu, v ktorej bývate je ešte svokrovcov, no ale učíme sa na svojich chybách..ja by som určite uprednostnila svätý pokoj, radšej aj niekde na byte, prípadne dočasne u rodičov, ak máš s nimi dobrý vzťah... Držím palce nech sa dobre rozhodneš...

annamalaga
31. mar 2021

Utekaj!!! Utekaj. Baba inteligentná , pracujúca v perspektívnej oblasti v IT sa dá urážať svokrou, čo ti ani po päty nesiaha. Ty nemáš čo stavať ráno o 5 a obskakovať okolo jej domu. Nieje to tvoja povinnosť vôbec. Veď ty vôbec nemáš súkromie. Svokra bude na dôchodku a ty nedajbože na materskej , čo budeš robiť ??? Veď sa zblázniš. Aj bývanie v garzonke je 100krát lepšie ako toto!!! Veď ty niesi finančne závislá od svokry, tak nemá zmysel tam ostávať. Na tvojom mieste sa sťahujem na druhy koniec republiky a neostávam tam ani minútu.