icon

Mladomanželia žijú so svokrovcami a svokra zapára

balea1996
31. mar 2021

Zdravím,
pred rokom sme sa s mužom vzali. Už predtým sme bývali v 2generačnom dome s nimi, ktorý ešte nemal samostatný vstup. S terajšou svokrou som pred manželstvom veľmi dobre vychádzala, bola pre mňa ako druhou mamou. Po manželstve sa to ale úplne obrátilo a začalo to zachádzať do extrémnych prípadov. Počas Vianoc fungujú dosť nábožensky ( čo mi úprimne až tak nevadí) ale rozdával sa chlieb každému svokra rozdala a mňa vynechala a usmiala sa uštipačne, nebrala som si to k srdcu - stane sa. Ale v poslednej dobe je to ako z telenovely. Prišla za mnou, že nič nerobím že mám vstávať o 5 ráno a starať sa o pozemok. Pracujem od 8-16:15 alebo od 12:45-21:00 taktiež externe študujem vysokú školu, v dome mám stále čisto a pomáham nonstop. Môj muž samotný mi hovorí, aby som sa ukľudnila a nepreháňalo to. Začala domňa rýpať usmievať sa pritom, pred mužom hovorí: a tá pani hore? a tá mladá, čo robí všade je bordel. Pre niekoho je to možno trápne, neriešil by to.. ale každý deň skoro vypľuvam dušu a svokra príde a ZACNE ROZPRAVAT ZE VSETKO CO STE SA SNAZILI UROBIT DOBRE, JE VLASTNE ZLE a jediná pravda je len tá jej. Neviem, čo mam robiť s mužom som sa o tom rozprávala... stojí pri svojej matke. Som v štádiu že oddídem...nezvládam to.

balea1996
autor
31. mar 2021

@tessa04 Už sme svoji 1rok, bez detí... Aj toho sa bojím že ak by prišlo dieťa chodila by mi ho brať ako vlastné...

balea1996
autor
31. mar 2021

Ďakujem za rady a podnety, prípadne ak Vás ešte napadne nejaká rada alebo pomoc, budem vďačná.

annamalaga
31. mar 2021

@balea1996 nedá sa ti ísť bývať aspoň na pár týždňov k rodičom?

loginexistuje
31. mar 2021

@balea1996
ja by som skusila presvedcit manzela aby ste sli do podnajmu. vyskusaj zenske zbrane atd .... alebo nech sa ta normalne zastane to co robi svokra je daleko za hranicou

ak to nepojde ... zaloz si vlastny ucet a presmeruj si vyplatu tam, skus si dat podpisat prehlasenie od rodicov ze tie peniaze co ti dali boli dar tebe ....
a manzelovi predostriet vychodiska ...
ak on nebude stat pri tebe tak sa odstahujes
chces aby ti vratil peniaze, ktore ti dala tvoja rodina ako dar a investoval ich do svojho rodicovskeho domu

a ist na nejaky cas k rodicom a vyvetrat si hlavu tiez nie je zly napad.

dskjhfdlkdjhl
31. mar 2021

@balea1996 Mas moj obdiv, keby moja svokra povedala nieco v tom duchu, ze " a tá pani hore? a tá mladá, čo robí všade je bordel. ", tak by som ju poslala priamou cestou do riti. Toto je akoze veriace rodina? No, ale horsie je to, ze Tvoj muz stoji pri nej. Ja by som sa teda zbalila a on nech stoji, ked je hlupy. Porozpravaj sa s nim a ak to dopadne ako doteraz, tak sa pobal a odid, si sikovna mlada baba, zvladnes to. To, co si do domu investovala, o tom sa porad s pravnikom, snad sa to podari dostat spat. A ak aj nie, tak dusevne zdravie je viac ako vsetky peniaze. Nenechaj sa tam sikanovat.

balea1996
autor
31. mar 2021

@annamalaga Od rodičov som odišla sama. Tam nedokážem fungovať. Ja som špecifický prípad asi... odišla som ako 22 ročná do samostatného bytu. Našla som si 2 práce + štúdium,. BOlo to extrémne ťažké... ale mala som kľud a pokoj bez žiadnych bočných "zlých chodníčkov" aj ked som bola sama. Snažíla som sa a snažím sa o zodpovednosť.

ladyvi
31. mar 2021

@balea1996 moja rada este je, to hovorim za seba, ina to mozno bude vnimat inak, ze mna by ani hrozba toho, ze to, co som do domu investovala neuvidim, neodradila od odchodu. Hlavne, ak si sebestacna. Postavis sa na nohy. Nehovorim, ze o svoj podiel nemas bojovat, ale ak by som videla,ze je to nejaka brzda, okamzite sa vybodnem aj na nabytok a prerabku. A ak sa rozhodnes to ukoncit, smutno ti bude, aj budes vahat, ci robis dobre, aj ta prepadnu myslienky, ze ci si nemala urobit viac, a co teraz sama so zivotom. Ale to je normalne,ze clovek analyzuje, ale zatial vsetky baby, z mojho okolia,ktore odisli od tyrana, ci z inych vaznych dovodov, su stasnejsie. Nevravim, ze to maju lahsie, alebo bezstarostne, ale su stastnejsie. Proste vietor v plachtach.

balea1996
autor
31. mar 2021

@dskjhfdlkdjhl Ďakujem za radu ohľadom právníka, využijem to.

jvasenka
31. mar 2021

@balea1996 ak muz stoji pri nej a nie pri tebe odisla by som..nech si zije s mamickou🙂

balea1996
autor
31. mar 2021

@ladyvi O tom som premýšľaľa, som v štádiu kde už som sa vykašľala na drahý nábytok príslušenstvo... ja chcem pokoj. Chcem sa ráno zobudiť, mať kľud a ticho. nepotrebujem luxusy a aby sa mi niekto klaňal... chcem len pokoj. Niesom svätá ale nikdy by som si nedovolila niečo k svokre ... mám k nej úctu aj ked ona sama cíti že som na nu naštvaná lebo nevyhľadávam jej prítomnosť aj ked žijeme na jednom pozemku.

adma11
31. mar 2021

@balea1996 nečítala som síce všetko.....ale zarazilo ma to, že si investovala 35 000€ a nieje to vaše ( na liste vlastníctva), dúfam,že aspoň všetky bločky a faktúry máš.
Ak je i švagriná prefikana, raz ju po strpenie jej " mamičky" budeš ešte musieť vyplatiť zo svojho investované ho.

balea1996
autor
31. mar 2021

Raz sa aj stalo že prišla k nám hore a povedala: Prepáč mi. Myslela som si že VAU nový začiatok, bude to v poriadku všetko, veď každý ma zlé chvíľky. Ale o 24 hodín sa to isté zopakovalo a vy len nechápavo stojíte a pozeráte čo sa to sakra zasa deje. 1 deň tak a druhý deň inak...

annamalaga
31. mar 2021

@balea1996 mne príde aj divne správanie svokry. Namiesto toho , aby bola rada akú má šikovnú nevestu , tak ťa furt uráža. A tvoj manžel by sa chcel osamostatniť či mu to takto vyhovuje?

fliacik
31. mar 2021

@balea1996 Pozri, odporúčam riešiť a ujasniť si to navzájom teraz, lebo prídu deti a bude to ešte horšie. Hovorím z vlastnej skúsenosti. Ja mám napríklad so svokrovcami veľmi dobré vzťahy, odkedy sa s mužom poznáme, vždy nám ochotne pomohli, postrážili deti, čokoľvek sme potrebovali. Ale...spoločné bývanie by som nezniesla. Vysvetlím. Po svadbe sme sa rozhodli presťahovať cez celú republiku. Muž menil prácu, ja som mala krátko pred pôrodom, plus do toho sťahovanie...nedarilo sa nám nájsť byt podľa našich predstáv. Svokor nám preto ponúkol, že dočasne môžeme bývať v ich chalupe (zvykli v nej tráviť víkendy a letá). Je to v podstate dom po dedkovi, malý, starý, chladný, ale plne obývateľný. Tak sme si tie dve izbičky narýchlo trošku zrekonštruovali (nové stierky, podlahy, vymaľovať + trošku zútulniť) a nasťahovali sme sa. Plán bol, že tam zostaneme rok-dva, kým drobec trošku vyrastie a medzitým budeme hľadať byt podľa našich predstáv a pomaly si ho zrekonštruujeme, ak bude treba. Lenže...svokrovci dom aj naďalej využívali ako chalupu. Prišli a odišli, kedykoľvek sa im chcelo. Mali svoje kľúče, tak sa neohlasovali. Spočiatku mi to bolo jedno, však, či človek navarí pre 2 alebo 4, aj čas mi rýchlejšie ubehol, ak bol dom plný. Ale narodilo sa dieťa a svokrovci svoje zvyky nezmenili. Bábo bolo náročné, takmer vôbec nespalo, preplakalo celé dni a noci, bola som totálne vyčerpaná. Stalo sa, že sme konečne zaspali o pol šiestej nadránom a tesne pred siedmou sa rozcapili dvere a v nich svokrovci. Alebo vošli do domu, keď som vyšla zo sprchy len v spodnom prádle. V tom malom dome sa nebolo kam schovať. Dala som si variť polievku, svokra do nej nahádzala, čo chutilo jej. Veci na linke mi preložila tak, ako to mala rada ona, nie ja. Sedačku mi v jednom kuse zakrývala starou dekou, nech si ju neničím. Prekladala mi veci v chladničke. Šla som si vyvešať vypraté prádlo, začala mi ho trhať z ruky, že ja také veci robiť nemôžem. Ak som náhodou už mala vyvesené pred jej príchodom, zvesila a prevesila podľa seba. Keď som šla na prechádzku s kočíkom, prešla celý dom a z nudy mi uložila veci do skrine, postlala posteľ, ak nebola, párkrát sa pustila do žehlenia a až po polroku sa mi priznala, koľko dupačiek sa jej podarilo spáliť. Susedia mali dokonalý prehľad o tom, čo sa u nás doma deje, lebo im na počkanie podala všetky detaily. Dieťa v ergonosiči zo mňa nasilu trhala, lebo ho "zmrzačím". Kočík som jej zverila dvakrát a stačilo, absolútne nerešpektovala, o čo som ju poprosila a zobudené vreštiace hladné dieťa namiesto domov na kojenie nosila ukazovať babkám po dedine. Vedela, že zaspať dokáže iba v úplnom tichu, no i tak mu nasilu spievala falošné uspávanky, nehľadiac na to, že dieťa vrešťalo čoraz viac a viac. Keď som šla kojiť niekam do súkromia, po chvíli sa zakaždým otvorili dvere a prišla sa na to pozrieť, bolo mi nepríjemne. Proste, bolo toho veľa a kopilo sa to, až som si povedala dosť. Našťastie, muž stál pri mne a rešpektoval moje pocity a námietky. Narýchlo sme kúpili byt, ktorý síce nebol podľa predstáv, ale nebolo na ňom treba nič robiť a sťahovali sme sa po 3 mesiacoch. To bola úľava. Súkromie. Veci na svojich miestach. Režim dňa, aký nám vyhovoval. A odrazu sa aj dieťa upokojilo a začalo lepšie spávať. Najlepšia vec, akú sme kedy mohli urobiť. Svokrovci k nám aj naďalej chodievali pomerne často. Ale už som nemusela byť vďačná, že som v ich dome a ticho trpieť správanie, ktoré sa mi nepáčilo. Aj dnes má svokra občas tendencie, že mi diktuje, čo by som podľa nej mala robiť, preloží, reorganizuje nejaké veci, vyhodí kvety, prezlečie dieťa, vezme ho tam, kde vie, že by sa mi nepáčilo, alebo sa vráti o hodinu neskôr, než jej poviem, že sa majú vrátiť. Ale raz za čas to prekúsnem. Ale vlastné bývanie je na nezaplatenie.

panelacikova
31. mar 2021

@loginexistuje neviem, či jej bude na súde platný nejaký papier o darovaných prostriedkoch, ktorý bude mať súčasný dátum, čiže dátum ďaleko po investovaní do danej nehnuteľnosti :( a bez notárskeho overenia to je asi tak pred súdom platné ako toaleťák v špajzi...

annamalaga
31. mar 2021

@fliacik presne tak a hlavne s malým dieťaťom. Veď ty si predsa matka a ty vieš dobre čo robiť a nepotrebuješ mať svokru za chrbtom. Ale ty si mala podporu muža a to je hlavné!

jvlo
31. mar 2021

Tu jedine pomôže. Odpalkuj ju späť. Keď sa spýta načo varis? Sa jej spýtaj, či má dáku špeciálnu diétu a bude celú veľkú noc o vode. Keď povie, že bordel robíš, opýtaj sa, či by ti nemohla upratať, lebo máš ruky ľavé.... Prestane ju to baviť, len nastav hranice

ledgerka
31. mar 2021

@balea1996 ved si investovala do nabytku a zariadenia, to su veci ktore si vies zobrat zo sebou. Pri odchode by som brala vsetko co som investovala zo svojho.

prhlavka
31. mar 2021

Mlady maju byvat zvlast a stary tiez zvlast...taketo byvania nerobia a nerobili nikdy dobrotu. Jeho mati je doma vo svojom a je uplne jedno ci mate oddeleny vrch,alebo vlastny vchod. Sa ti cudujem,ze si na take byvanie aj pristala,radsej byvat v podnajme ak Vam nedaju uver v jednoizbovom byte,ale sami dvaja,ako 3 izby a zdielat ich so svokrou

luccija
31. mar 2021

@balea1996 vyzeráš byť rozumná šikovná žena a toto si dáš na krk?😆ty nie si malé dievčatko, ktoré môže svokra dirigovať.Je na čase sa ozvať.Preco im varíš??nikdy to tam nebude lepšie a, keď prídu deti už vôbec nie.Svokra zistila, že si može o teba utierať ústa a ide ďalej a ďalej o rok Ti bude vulgárne nadávať? Muz sa jej tiež boji?veď by mal s ňou porozprávať a teba sa zastať.Vase poschodie...ak by sa niečo stalo so svokrovcami ostatní budú chcieť predať dom či vyplatiť.Zabudni na túto nevýhodnú ponuku a hľadajte si svoje

majko40
31. mar 2021

@balea1996ahoj my sme mali to isté a nakoniec sme kupovali dom a teraz úplná pohoda mladým najlepšie samým

loginexistuje
31. mar 2021

@panelacikova no lepsie ako nic ... a mozno by ho dotlacila aj do uznania dlhu kto vie ... no v najhorsom to bude cena za poucenie

panelacikova
31. mar 2021

@loginexistuje ideálny by mala, ak jej to kedy boli bývali poslali na účet (to čo za čas som použila?) 😀 predsa len, ak by boli prijaté na účet pred nákupom nábytkov a prerábkou podláh, možno by stačila len nejaká taká proforma zmluva nepodpísaná notárom. dôkazom by boli peniaze od rodičov na jej účte. to by bola ideálna situácia 🙂

lubkavargova1
31. mar 2021

@loginexistuje a preto teraz ked sa ucime na prave ako je to s rozvodom a BSM, uz teraz viem, ze ked nieco budu darovat ako svadobny dar, tak to si dam na seba..lebo aj svadobny dar aj ked ustne vyhlasenie pred svedkami (aj manzel sa rata do toho),, sa deli na polovicku...svinstvo? Mozno, ale tak to je a vela ludi to nevie...a ked uz, ona tie financie vrazila do cudzieho domu aj tak DOBROVOLNE..cize je v pizde aj tak...a nedajboze nieco s stane, svagrinak pride naspat do rodicovskeho domu naspat, tak este len vtedy bude v riti...

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
balea1996
autor
31. mar 2021

Ďakujem za podnety a rady. Popremýšľam o všetkom, aby to bolo správne rozhodnutie.

cajomila
31. mar 2021

Mne už to príde divné, že vám hneď neprepisali 1/2 domu, keď ste ho začali prerábať.A vrazili do toho tvoj svadobný dar...nie malý.Prislo by mi to ako znak úcty a rešpektu voči vlastnému synovi a hlavne tebe, keďže si to ako hovoríš skoro všetko ty pokryla.
Lebo reči sa hovoria a chlieb sa je!
A tvoj muž je podľa mňa veľmi pod ich vplyvom.A oni sú traja proti tebe jednej a medzi vami tvoj muž 😳🙄.
Ťahala za kratší koniec.

balea1996
autor
31. mar 2021

Viem, že ľahké to nebude nemám ružové okuliare... Urobila som veľa chýb, čo sa týka investovania ale už je neskoro plakať nad "rozliatym mliekom." K svokre mám averziu, nechcem to nazvať hnusne ale niekedy mám pocit, že celkovo nenávisť. Správam sa k nej slušne, niesom drzá...pomáham. Problém ma s každou nevestou, ktorú májú jej synovia. Všetky sú lenivé, ona je top...

balea1996
autor
31. mar 2021

Ak prišli aj nejaké "nevesty" na návštevu s malým dieťaťom počúvala som len: daj ho na zem pochodiť, daj ho do sedáka ( neviem ako sa to volá, niesom ešte mama) , daj ho spať... Ja som bola z toho nervózna nie tá matka... Chápem rady starých mám.. ale neviem toto mi trošku pripadá cez čiaru

balea1996
autor
31. mar 2021

S mužom ak sa rozprávam o jeho mame... je tam stále, musím ju rešpektovať je to osoba ktorá ma porodila neviem dokedy tu bude atd atd atd.. Je to pani, ktorá ma operovanú chlopňu, srdiečko... + poporodné depresie ťažké. Preto neviem ako to majú ženy, či nie je na toho môjho muža až prehnane pricicana.