Modlitba pri stole a ateisti

annm81
27. nov 2023

Ahojte! Cez víkend sme sa s rodinou zúčastnili takej väčšej oslavy, kde vzhľadom na oslávenca a jeho širokú rodinu, prebehla pred jedlom modlitba. Z domu sme naučení, že ako ateisti sa v takej situácii jednoducho, tak ako ostatní postavíme, no a mlčky stojíme a držíme si svoje ruky, kým sa ostatní domodlia. Neskôr sa mi dostalo prapodivnej výčitky, že sme tam celá moja família stáli nahlúplo ako pri minúte ticha, ale nedozvedela som sa, aký iný postup by bol v danej situácii dôstojnejší. Nie, že by som sa teraz umárala výčitkami a plánovala nejaké zásadné zmeny svojich postojov, len čisto zo zaujímavosti by som chcela vedieť, či a aký iný postup majú ľudia zavedený v iných rodinách.

jaskolka
27. nov 2023

@annm81 no taky istý. Kto sa modli, sa modli a kto sa nemodli, tak úctivo stojí a mlčí.

anjelicek26
27. nov 2023

Uplne normalny postup, uctivo sa postavit s ostatnymi a pockat, kym sa domodlia...

0silvia0
27. nov 2023

@annm81 bolo to ok tak ako ste to urobili,

muchotrafka298
27. nov 2023

Uplne v pohode. Neviem, ze aky iny postup by bol. Okrem odchodu z miestnosti, co by bolo ale mega neuctive.

maca1984
27. nov 2023

Neviem čo iné by ste mali robiť. My sme tiež ateisti, ak ideme k veriacim na oslavu a pred jedlom sa modlia , tiež stojíme potichu a čakáme.
Urobili ste dobre to, čo ste urobili.

vlucifuk
27. nov 2023

Aj my to tak robíme.

adrianap83
27. nov 2023

@annm81 rovnako ako ste to urobili. Véd tu modlitbu ani poznať nemusíte, tak čo akože máte pri tom robiť? Ja teda asi tak prihluplo stojím na každej svadbe v kostole 🤣

dominikamacakova
27. nov 2023

Nabudúce môžte naprázdno otvárať ústa 😀

martul
27. nov 2023

@annm81 tak ako si to spravila je to OK. Postaviť sa a slušte ticho počkať, kým sa pomodlia. Neviem, čo iné by ste mali spraviť?! Ostať sedieť? Nebodaj začať jesť? Nech sa stará každý o seba.

rusalinka
27. nov 2023

Ja by som sa dotyčného opýtala, či čakali, že začnete drepy robiť, alebo čo. Jasné, že ste spravili dobre 🙂

sintra
27. nov 2023

Vobec sa netrap, tvoj postup bol uplne v poriadku.

maranco
27. nov 2023

@annm81 sú jednoducho pokrytci. Akú úctu tým prejavujú, keď sa "rozprávajú s bohom" a popri tom myšlienkami inde a očumujú druhých. Majú sa venovať modlitbe a myslieť na boha a nie očumovať ostatných aby ich mohli potom ohovárať.

To aj pri rozhovoroch sa nesústredia na to čo s nimi človek hovorí, ale sledujú celkom iných čo vtedy robia?

drahomirrra
27. nov 2023

Zachovali ste sa absolutne spravne, slusne a uctivo.
Neriesila by som, nech si rodina trhne nohou. 😁

vroni
27. nov 2023

Nuž, potom aj my stojíme vždy "nahluplo". Co iné sa dá? Zostať sedieť je podľa mňa hulvatske, modliť sa nebudem (možno vôbec neviem), tak co si mame začať pískať? Podľa mňa, ste za zachovali slušne a správne.

petamich
27. nov 2023

tak potom aj ja vzdy stojim nahluplo, lebo ziadny iny postup si predstavit neviem 🤷‍♀️ este ste mohli odist a pockat za dverami 😵‍💫

janulka1802
27. nov 2023

Zachovali ste sa úplne správne, slušne, dôstojne s rešpektom k veriacej časti rodiny. Veľmi ma však zaráža, že oni "veriaci" Vás riešia... To budú takí tí "echt" veriaci.

kinats
27. nov 2023

kto smeruje takuto hlupu a urcite nepatricnu vycitku nie je hodny ani tvojho povsinutia, sam so sebou ma velky problem.

h2
27. nov 2023

Už to, že ste sa postavili, je viac, ako dosť. Čo som ja zažila podobné situácie, tak modliaci sa sa modlili posediačky a nemodliaci ticho sedeli. Nevstával nikto.

tetapetra
27. nov 2023

@annm81 nabudúce asi treba zatancovať 🙄🤦🏻‍♀️. Podľa mňa ste sa zachovali úplne normálne.

annm81
autor
27. nov 2023

Tak sa zdá, že to je štandardný postup v mnohých rodinách (pravdupovediac, nečakala som, že by nebol). Neviem, napadlo ma len pár iných riešení a všetky mi prišli nedôstojné až hlúpe. Čakala, že sa vopred naučíme slová modlitby? Falošne sa modliť by asi väčšina veriacich nepokladala za správne, nie? Teda, ako ateista len hádam. Mali sme odísť na tú chvíľu preč? Už väčšie buranstvo ako odísť by bolo asi len ostať sedieť. Nemali sme prijať pozvanie? Prísť až neskôr? Fakt netuším, čo by považovala za vhodné.

petamich
27. nov 2023

vobec to neries 🙂 to su tie komentare bez pridanej hodnoty, ked ti clovek nepovie aj B a teda ako by to akoze malo byt spravne

silvike
27. nov 2023

@annm81 Mne to pride uplne normalny postup v takej situacii. Aj vam ti co hodili vycitky povedali co si akoze predstavovali zeby ste tam mali v tej chvili robit ? Uz dost ze ste sa slusne postavili. Horsie by bolo keby ste zostali sediet. Presne tak ako vy aj u nas v rodine, ti ktori teda nechodia do kostola a teda sa prezentuju ako neveriaci takto funguju a nikto s tym nema problem. Uplne to respektuje kazdy. Zachovali ste sa normalne, patricne a problem sam so sebou ma zjavne ten co vam to vycital.

fauko
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simca06022011
27. nov 2023

@annm81 aj my postupujeme rovnako, podla mna je to ok... modlitby ovladame a tak, ale proste aj keby, nikdy sa nahlas nemodlim ani nebeham ustami akoze sa modlim, ved modlit sa mozes aj v duchu :DD u nas sa modlilo doma, na vianoce a novy rok a to bolo vsetko. Takyto komentar by som ignorovala, alebo sa opytala ci by bololepsie ostat sediet a bavit sa dalej? ak veriaci nie ste...

sissy27
27. nov 2023

@annm81 aj my sme taky mix, a presne ako pises - veriaci sa v tichosti modlia, ateisti sa zdvorilo postavime a v tichosti pockame. Ziadne vycitky ani nic ine. My respektujeme ich vieru, oni respektuju nas ateizmus, ziadne nezhody kvoli tomu nemame. Takze by som sa dotycnej spytala, ake riesenie do buducna navrhuje, co by sa jej videlo primerane. A rozhodne by som neakceptovala riesenie typu “ved aspon akoze sa modlite” lebo klamstvo je pre mna to najmenej akceptovatelne riesenie.

majka1921
27. nov 2023

@annm81 postup úplne ok, povedala by som až nadštandardný, takto má podľa mňa vyzerať tolerancia a úcta. Ak je tá osoba, ktorá ti to vytkla nejaká bližšia rodina, niekto na kom ti záleží, možno by som sa na to opýtala pri najbližšom stretnutí. Ak nie, absolútne nerieš. Z jej strany to bol zas pravý opak slušnosti 🤷‍♀️

januska12323
27. nov 2023

Dotyčný si asi len potreboval rýpnuť lebo vie, že ste ateisti.

senta_sofia
27. nov 2023

@annm81 myslim si, ze veriaci sa dokaze pomodlit aj v tichosti a nemusi robit z toho seansu, najma ak vie, ze su tam aj neveriaci…

saxana000
27. nov 2023

Ja sa aj v kostole modlim vduchu.neznasam zavijanie dedinskych spevacok co sa predbjehaju ktora vytiahne vyssie a takisto neznasam to premotivovane modlenie pred obedmi na okruhlych oslavach tam patri podakovanie oslavenca alenonkratky prihovor a živijó.modlit sa sice viem ale len si to to vzdy rychlo odšomrem pod nos.. vy ako ateisti ste spravili maximum nic ine si ani neviem predstavit co by sa dalo v danej chvili spravit...

terezka1947
27. nov 2023

Som veriaca a zažila som kopu situácii,či už návštev kostola počas sobáša,či pohrebu "neveriacimi"...a nikomu normálnemu nemá prečo vadiť slušný a dôstojný postoj neveriacich,prežiť tieto momenty v tichosti.
Takže @autorka,nič zle si neurobila...nevšímaj si každý koment. Ľudia sme rôzni 😆