icon

Môj byt a priateľov pes ničiteľ

natalkanasta
27. feb 2016

Mile zienky,
moja situacia je takato: s priatelom sme sa spoznali na prechadzkach, ja mam psa aj on ma psa. A to co nas spojilo, nas teraz rozdeluje. Nebyvame spolu, raz sme u neho, raz u mna. Problem je, ze jeho pes vsetko demoluje, trha, brecha, skace po sedacke aj po nas, hryzie… Priatel ho nikdy (!) nenechal ani na hodinu sameho. Ked maju prist, musim vsetko poskryvat, ale on si aj tak najde nieco co by rad znicil. Aj ked ho okrikneme a potrestame, nerespektuje to a o chvili schmatne tu istu alebo inu vec. Takze o nejakom prijemnom veceri u mna doma sa neda hovorit.. Viackrat som uz priatelovi zdoraznila, ze mi to prekaza, ze ho nemoze tak rozmaznavat, ze mu nesmie tieto veci dovolit, nepomohlo. Pes je vytazeny dostatocne, treningy, psia skola, les, prechadzky.

Takze nemohlo ani po dobrotky ani po zlotky, priatelovi som povedala, ze si neprajem, aby jeho pes bol v mojom byte, pokial sa neodnauci nicit a ze sa nemienim dalej prisposobovat v mojoj domove jeho psovi. Ze moze prist sam, alebo budeme travit vsetci spolu cas u neho a vonku. Objasnila som mu, ze kazdu jednu vec v byte som si kupila sama, s laskou a za peniaze, kvoli ktorym robim ako kon, a jednoducho ma to az boli, ked vidim ze hocico zdrapne a mu to musim vytahovat z papule. Ak pes prestane nicit a bude respekovat povely, je opat srdecne vitany, ale takto nie.

Priatelova reakcia bola akoby som mu povedala, ze ma svojho psa minimalne utratit a ze to nicenie nie je take strasne. Aj som mu vyjadrila pochopenie, ze viem ze svojho psa lubi, ale ja toto v mohom byte uz dalej neakceptujem. Na druhy den sme sa tejto teme venovali opat – trochu vychladol, ale stale povazuje sa strasne, ako mozem povedat, ze jeho pes nesmie byt u mna doma. A ze ako som to formulovala (ze jeho pes nie je vitany) je strasne. Ze to vraj nesmiem, ze ved je to clen rodiny. A ja mu na to akoze nesmiem? Ja SMIEM povedat kto moze v mojom byte byt a kto nie a ja som si to nezmyslela z cista jasna, ale ze jeho pes sa nevie spravat a nici, ze to je ten dovod. On to nechape a povazuje to odomna za „neferove nepartnerske jednanie.“

Normalne je mi az blbo z toho, ako ma priatel obvinil z neferoveho jednania, svojimi recami mi robi zle svedomie, hoci viem, ze nema pravdu. Neda sa s nim o tom bavit, podla neho mam tolerovat psa v mojom byte a on sa bude snazit byt viac razny, povedala som NIE, az ked naozaj dojde k zmenam potom. Vobec sa mi to nepaci, ako prehnane reaguje a zo mna robi este tu zlu.

Prosim o radu a dakujem velmi pekne za precitanie aj odpovede.

lune
1. mar 2016

@petra7777 Tak potom to je uplne super, ked svoja sucka po byte kramuje... davas jej snad vlozky? 😀

Psov mam rada, ale pripecene panicky a panov psov, co ich chovaju v bytoch a povazuju za skoroludi NIE!

PS: mozno to povazujes za staromodne, ale maly koberec pod konferencnym stolikom v obyvacke je snad v domacnostiach bezny...

natalkanasta
autor
1. mar 2016

@moonlight1210 Perfektny navod si mi pripravila, dakujem 🙂 Oslovilo ma to, pretoze to aj ja tak citim a celkom ma to vystihuje. Tiez si myslim, ze dookola omielat to iste, by ma oslabovalo, aj mna vnutorne, aj voci chlapovi, a v tomto pripade si za svojim 100 % stojim 🙂

Dnes sa mi priatel teda ozval, ze ci moze prist sa porozpravat. Hovorim ok. Prisiel. Z moznosti - neuzna svoju chybu nikdy, uzna svoju chybu uplne alebo vyjednavanie, sa vydal cestou vyjednavania. Cesta sice prostredna, ale v podstate nic neriesiaca.

Uznal, ze teda je to moje pravo rozhodovat, kto sa tu bude nachadzat (kedze jeho vyrok bol TO TAKE NIECO NESMIEM ANI VYSLOVIT ZE JEHO PES NEMOZE BYT U MNA) a ze ked povedal NESMIEM, ze to povedal, lebo ho to zaskocilo. Ospravedlnit sa za to ale nemieni, pretoze podla jeho slov, keby sa mal vzdy ospravedlnovat za to co povedal v ramci diskusie, tak by sa musel asi ospravedlnovat v jednom kuse. Hovorim mu na to, ze to je samozrejme na nom a ospravedlnenie si nebudem vynucovat, ale moj nazor je, ze ano cloveku sa moze stat, prestreli, urazi druheho v hadke, ze ani ja, hoci som celkom triezvej povahy, neviem garantovat, ze neprestrelim, ale ked je to tak, tak sa ospravedlnim, lebo tym vyjadrujem uctu k tomu druhemu. Velmi jednoduche. dalsie vyjednavanie prislo, ze teda MOJE SPRAVANIE BOLO NEFEROVE A NEPARTNERSKE nie preto, ze som povedala pes nepride kym demoluje, ale ze AKO. Ze prisiel ku mne tesil sa a ja asi namiesto otvorenej naroce a tisic pusiniek, som mu slusne povedala, divajuc sa na psa ktory neposedel ani 2 minuty brechal na nas skakal po mojej biglici a kusal ju do usi (ona sa samozrejme obori na neho a nenecha si to - rozumna to psica: ) som mu povedala, ze to musime inak vymysliet, pretoze uz dalej netolerujem jeho demolacneho psa v mojom byte. Jeho odpoved vtedy este bola... ako gol: Moj pes je nepokojny, pretoze sa stale hadame. Ze to my ho rozrusujeme. Hovorim mu hadame sa posledne dva tyzdne, peso demoluje od zaciatku nasho vztahu vzdy a vsade. Na toto odpoved nemal.

Takze vyjednaval a opat navrhol, ze teda dajme za tym hrubu ciaru a cakal asi, ze aj ja kusok ustupim. No neustupila som. Hovorim, mne na nasom vztahu zalezi, ale mame problem a ja za tvojimi vyrokmi, ktore myslis vazne a nemienis sa za nic ospravedlnit, neviem len tak mavnut rukou a povedal, ok neva, budme happy, zabudnime na to. Ze pes demoluje je jedna vec, ktora sa aj da riesit, ale tu nam to vsak ukazalo, ze my nevieme najst spolocnu rec a ze ako by sme riesili vazne zivotne problemy, ked nevieme riesit ani takuto vec.

No snazil sa, recnil, ze ci si dame par dni od seba na vychladnutie a cez vikend sa opat porozpravame, ze my sa tu bavime len o problemoch a nie rieseniach, ze on chce najst riesenie. Pytam sa ho ci ma riesenie, on uz bol celkom hotovy ze ci to chcem ukoncit hned alebo ci pockam do vikendu. Ze nema riesenie, ale bude nad tym tuho premyslat a cez vikend sa porozpravame ci oK. tak hovorim ok 🙂

Takze som ostala neoblomna, takze uvidime, ze s akym riesenim pride, lebo ano dnes sa aj snazil aj nieco uznal, ale taketo blaboly, ze ano prestrelil som ale prepac ti nepoviem a aj tak si stojim za tymi slovami neferove a nepartnerske jednanie... No zda sa mi to trosku malo.

petra7777
1. mar 2016

@lune Tak "pripečená " si tu jedine ty 😀 Drzaňa arogantná.....ja som písala slušne, tak láskavo aj ty sa chovaj slušne.....To ťa doma učili?

nyusika
2. mar 2016

@lune nie, kobercek pod konferencnym stolikom vobec nemusi byt bezny.
a...teraz hlboky nadych, toto je skandalozna informacia - niekto nema ani ten konferencny stolik 😀 😀 😀

takuto primitivnu reakciu som aj na konovi uz dlho necitala

nyusika
2. mar 2016

@natalkanasta prepac, ale ked pri takto primitivnom probleme (podla mna ma problem iba on sam so sebou) reaguje takto, ako by, moj ty kvet, reagoval pri naozaj vaznych problemoch ??

vyjednavanie ?
kompromisy ??

tu on nemam absolutne narok na ziaden kompromis.
tebe vadi, ze jeho pes demoluje TVOJ byt - neexistuje ine riesenie, ako akymkolvek sposobom oznamit, ze tam ten pes nebude chodit.
ziadne take, nie je tu vitany - je to PES - nebude ho k tebe nosit a bodka.
nie je viutanyt mopzes napisat o nejakom jeho kamaratovi, co sa u teba ozerie a ocika dlazku na zachode...

nyusika
2. mar 2016

mna by hentake diskusie strasne demotivovali, priam zhnusili...kks, toto je fajn akurat pri dohadovani nejakeho super spesl biznisu.
ale vztah nie je obchod, ake vyjednavanie ??

svetluska82
2. mar 2016

@lune jasne ze aj fenkam sa davaju vlozky a gatky, hadam mi nebude spinit po byte 😉

luciferkax
2. mar 2016

SKôr by ma mrzel priateľov postoj, ako ten pes.. áno, pes sa dá prevychovať, ale chlapa asi neprevychováš.. nepáči sa mi jeho urážlivý, útočný prístup.. byt je tvoj, ty si si ho kupila, upravila, aj napriek tomu, že zvieratká milujem , veľmi by mi prekážalo, keby mi cudzí pes , vlastne aj môj, ničil...
stoj si za svojím, so psom skrátka nepríde...

moonlight1210
2. mar 2016

@natalkanasta to ze vola, znamena, ze vyjednava. ocividne pochopil, ze hrat urazeneho je mu na dve veci (lebo to on ostane sam a z vlastneho rozhodnutia).

kazdopadne, uz prisiel s navrhom psa prevychovat. fajn. aj ked to este klincuje inymi vyrokmi, kde sa snazi ostat v postoji, zebaj on ma pravo citit krivdu a ziadat kompenzaciu. ze si ty urazila jeho a to on sa snazi o zmier, on je ustretovy.
zatial by som s nim do buduceho zivota nepocitala, ani mu nerobila v srdci dalej miesto, aby to tak potom nebolelo.
pockala by som si na den, ked zacne s vycvikom a vsimala si nakolko dodrzuje pravid!a vycviku. kam sa jeho vztah so psom posuva.
a ci pochopi a pride s ospravedlnenim celkovo nakoniec.
lebo moj nazor je, ze sice zareagoval na tvoju poziadavku na jdho psa ako matka na dieta, ktore jej pohanili (co by sa dalo pochopit. v jeho veku a samote mu je ten pes fakt ako decko, co nema). ale zaroven to znamena, ze ma fakt problem priznavat si chyby a prijat za ne zodpovednost. radsej sa schova za urazenie sa v mene psa.
toto vidim ako druhu vaznu vec, co sa musi zmenit, aby som uvazovala o dalsom stretavani sa ako priatelia.

duplessis
2. mar 2016

@natalkanasta tvoj priateľ je trúba. Ty si inteligentná baba, myslím si, že máš na lepšieho a nie na také nezrelé decko. Keby si sa s ním náhodou rozišla, ver mi, že si ešte na teba silno spomenie vo chvíli keď jeho pes vážne niekoho pohryzie, alebo dokonca jeho samého! Tvoj priateľ by si veru zaslúžil aj tvrdšie slová, než akými si ho zatiaľ konfrontovala. Nuž, ty musíš poznať aj klady vášho vzťahu, ale mne to pripadá, že zabíjaš svoj čas aj nervy na riadneho trubiroha.

duplessis
2. mar 2016

@lune tie "psie zadky" sa nedajú predsa porovnávať s "ľudskými",pes, ktorého mesiac nevykúpeš nebude nikdy smrdieť tak ako mesiac neumytý človek. Proste zvieratá to majú inak zariadené, srsť aj koža má vo veľkej miere samočistiace schopnosti a zápach je skôr typický než nechutný.
Ale je pravda, že tiež neznášam hlavne zápach zvonku zmoknutého psa. Vtedy tá srsť naozaj smrdí.

denyadodo
2. mar 2016

ja len tak nakuknem do buducnosti...,,,co ked budete mat dieta,,??? to este len bude problem... ☹
@natalkanasta

lune
2. mar 2016

@nyusika Tiez nemam konferencny stolik, ani koberce ...predstav si, ale vacsina ludi to tak ma...

Ze sa nad tymto pozastavujes, je skor primitivne 😀

marcelalia27
2. mar 2016

boze to su problemy

lune
2. mar 2016

@petra7777 Co? Dosli argumenty? 😀 Za pravdu sa kazdy hneva...sa skus opytat ludi, co nemaju psov..ako to vnimaju...mozno nepovedia pravdu, aby Ta neurazili ale vsimni si, k....olko ludi so mnou suhlasilo, zjavne to nie je len moj nazor...

Pekny den

jhalena
2. mar 2016

@natalkanasta Byt polovnikom je diagnoza, preto chapem povysenie psa na uroven cloveka. Vela z vasnivych polovnikov povysi veci okolo polovnictva dokonca nad rodinu. Ako chce so psom urobit polovne skusky, ked ho nezvlada? Ostatni polovnici mu tiez nebudu tolerovat nevychovaneho psa.
Predtym akoby ste vytvorili rodinu, si dobre over priority tvojho priatela.

petra7777
2. mar 2016

@lune Navážaš sa do mňa, ako rozmaznané decko, čo mu vezmú hračku....Argumenty som ti opísala a ked tomu nerozumieš, to nie je môj problém.....Zrejme si veľ chytrosti nepobrala, že? Pekný deň a relaxuj 🙂 Určite ti to pomôže na tvoju frustráciu 😉

lune
2. mar 2016

@petra7777 Ale ja som neutocila na Teba, si si nevsimla? Nenapisala som to konkretne na Teba ... 😉 ze si si to zobrala na seba, nemozem za to, ze si vztahovacna hehe. Frustrovana nie som, mam za sebou super den. Skor mam pocit, ze Tebe som brnkla na citlivu strunu, tak si z toho znervoznela 😀

A tato debata je o inom probleme, napisala som svoj nazor na psickarov vseobecne. Ak sa Ti nepaci, nereaguj.

petra7777
2. mar 2016

@lune he he? ako 5 ročné decko 😀

natalkanasta
autor
2. mar 2016

@nyusika No to si presne vystihla, ze ako v spesl biznise chce vyjednavat, este mi aj hovori, podme si urcit pravidla komunikacie ako v obchodnom styku, a to, ze nebudem na neho hovorit a zacinat s diskusiami pred spanim a dalsie veci pripecene, hovorim mu, ze toto je vztah a nie biznis.. On vravi ze on nechce vlastne diskutovat vobec, ze to ja mam takuto potrebu diskotovat... Vravim mu, ze je velmi lahke byt stastny a zalubeny ked je vsetko ok a nie su problemy, ale v kazdom vztahu su diskusie a je potrebne sa rozpravat a riesit.... No co dodat.. Nechape to

sardinka335
2. mar 2016

@lune v niektorých veciach s tebou suhlasim....suseda ma psa v byte a aj ked je extremne čistotna - furt počujem vysavač, zmyva ako o dušu spasenu (mame spoločnu pavlač) tak aj tak mam na rohožke chlpy a packy ked je mokro. Ako nevadi mi to, nebudem koli takej prkotine robit nejake cirkusy, ale tí čo doma az taku čistotu nedržia tak to tam musia mat ako v ,,opičárni,,. Sekretarka ma ,,niečo ako dogu,, proste ked ,to,, stojí tak mi je po pás a teda to len zatrase hlavou a uz sliny lietaju, tam kde ma pelech tak stena ,,katastrofa,, to mozu malovať aj čo pol roka...uz sama hovori, ze dalšieho psa tak nenaučí aby bol dnu,lebo oni maju zahradu ale nejako ho naučili na ,,vnutro,, a maju to tak všelijak. my sme doma tiez mali psa - fenku a to denne zmyvať a ked harala....

kikuska_wedge
2. mar 2016

Mne keby nejaký priateľ povedal, že s mojím psom, mačkou, zajacom, tarantulou, hadom, potkanom, rybičkami atď zvieratkami nemôžem prísť k nemu, tak neprídem. Ani sama, ani so psom. A to nielen teraz, ale nikdy viac. Naopak našla by som si takého, kto mi nedáva ultimáta a rozumie zvieratám rovnako ako ja. Je totiž úplne normálne, že pubertálny pes má sklony k ničeniu. Dôležité je ho vycvičiť, aby sa zlých návykov zbavil. A ešte dodám, že ako mladá zamilovaná slečna som mala úplne opačný názor. Keď mi môj priateľ vtedy povedal, že si kúpi dogu, povedala som buď ja, alebo pes. Vybral si psa, za čo som mu neskutočne vďačná, lebo tým zmenil celý môj postoj k zvieratám a ja som získala nielen skvelého muža, ale aj super psa.

mandala77
2. mar 2016

@petra7777 tiež nechápem, čo si na ňu začala útočiť. Povedala čo si myslí. Mala som odmalička psov, nemali sme ich dnu (až na jedného a to len v mrazoch) a nemôžem si pomôcť, mne u hocikoho kto má psa v byte páchne. Tí ľudia to necítia, lebo v tom žijú. Nebudem na Teba viac reagovať, ale Tvoja a nie jej reakcia bola útočná a obe Tvoje reakcie. A to, že nazvala, že sú pripečení majitelia psov, čo ich majú v byte, je to jej názor. Mne pomenovanie prišielo veľmi trefné, poznám pár takých - pripečených. Zaútočila si na ňu aj vtedy. Takže neobracaj skutočnosť.
Ja som si z diskusie medzi vami skôr urobila obraz o Tebe. A nie preto, že som súhlasila s tým čo napísala. Ale ten Tvoj spôsob akým sa vyjadruješ a ako to obraciaš a neviem, divný pocit z Teba mám.

natalkanasta
autor
2. mar 2016

@moonlight1210 Ano presne tak reagoval velmi prehnane, ale to este beriem - je to jeho pes a on ho ma ako dieta. Ze to je tomu psovu na skodu, ze ho ma ako rovnocenneho, to moc nechce vidiet, a to mu povedal uz aj davnejsie trener, ze ho pes nerespektuje ani nebude, kym ho ma na svojej urovni.

Ale dobre, keby bol povedal, sorry, prehnane som reagoval, viem, ze musim popracovat na vychove psa a mas pravo povedat, ze si neprajes aby ti demoloval byt. A ja by som bola taka mila, ze by som sa dala tiez viac na drezuru jeho psa. A bolo by vybavene, nasim "najvacsim" problemom by bolo skrotit pubertalneho psa. No tu sa mi naskytol krasny pohlad na to, ako nechce riesit, nepovie prepac, obracia to proti mne, neprizna si vinu, aj ked to bol on kto na mna 2x v priebehu 4 dni za slovne zautocil.. Moje kontrolky blikaju: pozor pozor, toto asi nebude vhodny kandidat na zakladanie rodiny.

@duplessis Dakujem 🙂 Inak mi ani nechyba, neozval sa, normalne sa tesim, ze mam pokoj. Uvidime, co za navrh prinesie cez vikend, ale ja nejak uz ani nechcem pokracovat v tomto vztahu, pomaly mi to pride fakt ako strata casu a nervov..

@denyadodo
@jhalena
No veru ako spoznavam viac a viac tohto muza, neviem si predstavit ani spolocne byvanie a nie to este manzelstvo a deti.. Skoda. Ale lepsie zistit to teraz ako po par rokoch..

natalkanasta
autor
2. mar 2016

@kikuska_wedge No ty si asi nepochopila, ze tu ja nikomu ultimata nedavam, ultimatum by bolo povedat, vies co rozhodni sa ja alebo pes, ked ja tak das psa prec. Toto je ultimatum a to je diametralne odlisne od mnou popisovanej situacie, kde som priatelovi zdoraznila, ze mi pes nici zariadenie bytu a kedze mi to nevyhovuje, neprajem si aby tu bol kym nebude pocuvat, a to som este priatelovi aj zdoraznila, ze taktiez budem sa zaoberat viac jeho vychovou, kedze "light" metody ako trest, krik za zle spravanie a odmena za dobre, ako u mojej fenky nefungovali.Tu ide o respektovanie partnera.

No a ked ty a tvoj muz povazujete toto za ultimata, tak nie je co riesit, nasli ste sa a to je dolezite. Dokonca ani moj priatel, toto nepovauje za ultimatum, to by sme sa uz asi nebavili, keby bol ako ty. Lebo on by to bral ako ultimatum a nikdy by ma uz nechcel vidiet a ja jeho tiez nie 🙂

jema_suri
2. mar 2016

Tak by som ich oboch vyrazila z bytu..že už ani jeden by si neštekol!..ani jeho pán ani on pes...

kikuska_wedge
2. mar 2016

@natalkanasta dievča máš recht, to sa musí uznať 😉

petra7777
2. mar 2016

@mandala77 Takže ona názor napísať môže, ale ja nie? Máš divný pocit? A čo ja s tým? Daj sa vyšetriť, možno ti to po antidepresívach prejde .....pekný večer 😀

jeannna
2. mar 2016

@natalkanasta Paci sa mi tvoja trpezlivost v argumentovani pri komunikacii s priatelom 🙂 Z toho, co si uviedla, tipujem, ze to v nom vrie a vo svojich pokusoch o kompromisy sa dostane do bodu, kedy jednoducho pusti paru a este budes prekvapena z jeho reakcie. Lebo on na ziadne kompromisy nie je vnutorne nastaveny. To, ze sa neozval a ani ti nechyba, je asi dostatocnym znamenim, ze vztah by bolo lepsie ukoncit.

U mna mas like za realisticke vnimanie celej situacie. 🙂

maxiva
2. mar 2016

nie su zle psi len zli majitetelia 😎