Môj byt - preto manžel odišiel
Dobrý večer, ahojte. Prosím o Váš názor: Sme takmer 20 rokov manželia, máme deti. Rodičia mi kúpili za slobodna byt a zhruba po 4 rokoch manželstva začal manžel/"podkutý názormi svokrovcov"/ rýpať do mňa, že býva v mojom byte a furt dokola nanrážky na to. Pohádali sme sa, odišiel, o 4 dni sa na moje prosby vrátil, situácia sa ukľudnila na istý čas. Ale potom zase sa táto téma otvorila, teda on ju otvoril. Do bytu počas manželstva kúpil nejaké zariadenie, ale nič nemusel rekonštruovať, prerábať. Toto sme riešili počas manželstva niekoľkokrát, ale mne prišlo strašne nefér, že stále rýpe do môjho vlastníctva, priamo sa nevyjadril, čo chce, či chce byť spoluvlastník, alebo čo, ale neskutočne ma tým dokola provokoval, aj keď vedel, že mi to ubližuje a pre mňa to bolo nepodstatné, veď som to brala, že je byt nás všetkých. Nás dvoch a našich detí. Keď som mu navrhla, aby si aj on za našporené peniaze niečo svoje kúpil, tak nechcel.Lebo na tie vybavovačky nemá povahu. Teraz z odstupom času to vidím tak, že pre neho bolo pohodlnejšie sa nasťahovať do "hotového" a nič neriešiť. A počúvala som každý mesiac také, že: "vyplatil som ti byt", "povysával som ti byt a pod." Nenávidela so tie reči a nechápala som, prečo ich stále dookola musí opakovať, keď vedel, že mi to ubližuje. Situácia sa vyhrotila až natoľko, že odišiel do podnájmu, už tam býva niekoľko mesiacov, so mnou komunikuje iba ohľadne vecí, čo sa týka detí a ja som zostala sama s deťmi v mojom byte. To asi podľa neho mám mať za trest, že som ho nedala ako spoluvlastníka, alebo ako by ste to chápali? Neplatil ani hypotéku, iba klasicky sme platili ako manželia mesačné náklady za byt. Je to veľmi zložitá situácia pre mňa. Nechce sa so mnou o ničom, čo sa týka nás dvoch rozprávať.Neviem, čo mám robiť. Myslíte, že som to mala riešiť skôr, a vnímať asi jeho potrebu byť spoluvlastníkom môjho bytu? Najstaršia dcéra, ktorá počula niekoľko našich hádok mi povedala, že ona by toto od svojho partnera netolerovala a že by mu hneď na začiatku vymedzila hranice-dokonca, keby do nej podríval tak ako do mňa môj manžel, zobrala by mi kľúče od bytu a nech ide odkiaľ prišiel. Čo by ste vy urobili? Myslíte, že som to nechala zájsť priďaleko a dovoľoval si príliš namiesto toho, aby si vážil, že máme strechu nad hlavou, bez hypotéky v dnešnej dobe? Ďakujem vopred za vaše názory.
No comment.
@1andrea111 jeeežiš, on musel živiť vlastné deti, chudáčik. A si už konečne uvedom, že za tú nehnuteľnosť ON nedal ani korunu!!! Prečo by mala byť jeho sakra?? Peniaze do bytu síce dával, ale aj ho patrične tie roky užíval, obýval, tiež opotrebovával, nemusel platiť nájom, prípadne hypotéku...si úplne mimo dievča 🤦♀️
@1andrea111 ano aj z toho moze byt teda ten chlap frustrovaný riadne... zivi rodinu, manzelka je doma (ale tak iste 20r nie... ) a este aj v cudzom byva... je to tvrdy oriesok urcite. My to tu ale neporiesime, naozaj tu kazda strana bude mat nieco "svoje", co k tomu povedat. Ak je co este...
Ďakujem veľmi tým, ktoré pochopili, čo prežívam.Veľmi mi tie komentáre pomohli.Sakrastické poznámky ma len utvrdzujú v tom, že existujú aj ľudia,ktorí nechápu, že ľudia majú aj svoje pocity a všetko beriem ako životnú skúsenosť,aj negatívne emócie nás posúvajú dopredu. Ja pevne verím, že manžel sa spamätá a pochopí,čo narobil. Kvôli deťom. Potom napíšem ako sa to vyvíja.
@simca06022011 ak by zadávateľka nemala byt, ale bývali by 20r v podnájme lebo na hypo by si netrúfol daný pánko, tak potom by bol asi spokojnejší. Sám teraz vidí, koľko musí dávať za podnájom. A tam neplatí len energie, ale platí aj prenajímateľovi.
@narayan ale on nemá zrejme nič, peniaze dával do rodiny s ešte keď je len jeden príjem. Keď sa rozvedu nemá po 20 tich rokov nič. To je ok? Ty by si chcela za 20 rokov života nemať nič? Lebo rodina. Veď musí myslieť aj na seba keď ho vyhodí.
Ja som na strane tvojho muza. 20 rokov byvate v byte ktory si ty dostala (nie, nezarobila si si nanho tazkou pracou, dostala si ho). A za 20 rokov ste spolocne nadobudli hovno .
Tvoj muz je vpodstate bezdomovec.
Keby si ten byt nemala, davno mate kupeny spolocny, za 20r hadam aj hypo splatenu, a na LV ste 1:1. A tvoj byt ma dnes tak 250% hodnotu oproti kupnej, a opakujem, tvoj muz ma hovno.
Dvaja zdravi ludia by za 20 r z jedneho darovaneho bytu vedeli urobit aj dalsie dva investicne, pripadne velky dom a pod. Vy nie. Vy ste sa zasekli.
@simca06022011 frustrovaný? môže si akurát tak zato sám....mal za 20r. xy možností a príležitostí s tým niečo urobiť. A čo urobil? NIČ....jedine pindal...
@narayan zrejme na nič nemali peniaze, autorka tak písala neskôr.
@filomenajanska
prosim ta, hlavne s manzelom komunikuj, ale nie v naznakoch, ale priamo - povedz mu, co ty vnimas a hovorte spolocne o tom, co jeho trapi. Ja mu rozumiem, vnima to od teba, ze mas "poistku" a ze mu nedoverujes. Rozumiem aj tebe. Byt si dostala do daru pred manzelstvom, ani euro neslo v manzelstve.
Velmi velka skoda, ze ste toto neriesili v prvych rokoch manzelstva - dat tvoj byt do prenajmu a hladat si vlastny spolocny byt na kupu ako rodina.
Kazdopadne ROZVOD NIE JE riesenie, nepomoze, nevyjasni, nevybuduje - je to len oddelenie sa od seba u dvoch ludi, ktori si slubili, ze idu tahat v dobrom aj zlom. Problemy treba riesit, ale priamo, nie "v naznakoch", ale jasne si sadnut, povedat, a riesiť.
Tak ako riesis problem s dietatom - tiez ho neodkopnes, neurob to ani s muzom - tiez je tvojou rodinou.
@1andrea111 veď však a čo má 5 rokov alebo je to chlap? Mal pred 20 rokmi povedať "dobre ženo, zoberme hypo a poďme postaviť dom". Ponúkala mu peniaze, ponúkala byt založiť. Ale keď on sa k ničomu nemal 🤷♀️ ty by si svojim deťom kúpila byt, na ktorý by si tvrdo pracovala, aby dcéra polku darovala mužovi?
@panda21 ponúkala mu peniaze? Autorka neskôr pisala že neboli peniaze na nehnuteľnosť. Ja si myslím že keby boli peniaze nie je tento problém, lebo by si niečo kúpil problém zrejme je že peniaze neboli a nie sú, však to píše, a on nemá nič a uvedomuje si že ani mať nebude. Ak sa rozvedie, zostane mu viac peňazí, bude si môcť našetriť pre seba a autorka bude musieť zrejme do práce aby mala z čoho žiť
@zalka to nevies co by bolo "keby"... @narayan podla nej. Bohuzial naozaj su tu dve rozne strany a nik nevie ako to NAOZAJ bolo. Mozno on je opatrnejsi a vie si poratat 2+2 nechcel napr. financovat dve nehnutelnosti atd... teraz nie v podnajme, nasiel si, takze az take zle to s nim nebude, ze by bol bez nej "na ulici".
@1andrea111 "Veď toto, že ja som mu veľakrát navrhovala, že nech si za naše spoločne ušporené peniažky kúpi on niečo, čo bude len jeho-vzdala by som sa vtedy podielu na vlastníctve"
@simca06022011 hej keby... keby sa rozhýbal, keby riešil , ... naozaj sú aj taký ludia, že kde ma položíš tam budem, robím len to čo niekto povie ... proste potrebujú vodiť za ručičku.
Mne tento pánko taký prišiel , a je utopia ak si niekto myslí, že po rozvode sa budú mať lepšie.
Nebudú. Lebo nedosiahnu ten štandart, na ktorí boli zvyknutý. Lebo po rozvode tá rodina bude platiť dva x byt .. lebo jeden mama jeden otec ... a tie príjmy sa nezvýšia.
Budú trpieť všetci, len preto, že sa nevedeli dohodnúť. Ale načo naťahovať a ťahať to dlhšie, ak on už doma nebýva. Nevieme či platí alebo neplatí na deti. Lebo deti papať potrebujú či tato s nimi býva alebo nebýva .
@panda21 si prečítaj čo autorka napísala dnes 14.52 tam to už vyzerá inak
@zalka a tak možno ona pôjde do práce a bude mať príjem väčší a on nájde lacnú ubytovňu a zostane mu viac.
@1andrea111 možno,... a možno jemu súd určí výživné na rozvedeného manžela ... je na rodičáku má šancu toto získať ... a jemu ostane ešte menej .. ktohovie ...
@1andrea111 ale toľko peňazí sme zase na NOVU nemali z našich platov". Úplne stačilo pred deťmi zobrať hypo, vtedy boli ceny nehnuteľností inde a aj by sa inak posudzovali bez deti 🤷♀️ ty by si bola ok s tým, že dcéra tvoj ťažko zarobeny byt, daruje mužovi? Očividne s tým ani jej rodičia nesúhlasili a ani sa im nedivim. Ak niečo chcel, mal konať a nie nasťahovať sa žene do bytu. Keď chcel niečo vlastniť, mal si kúpiť starší jednoizbak, ten sa pohybuje tiež inak ako rodinný dom. Možnosti bolo milión, ale snáď ona nemala chodiť na obhliadky bytov, keď ON chcel niečo vlastniť. Veď ten chlap nemá 5 rokov a nie je nesvojprávny.
@filomenajanska
Ak by si mala este zaujem zachranit manzelstvo, tak by som to urobila ta, zekedze s tebou nekomunikuje, napisala mu list. Vsetko tak ako si to napisala sem, ze mas pocit, ze je nevdacny, ze je neustale staticky, nic nevykona sam za tie roky. A nikam vas ani seba neposunul ohladom bytovej otazky. S jasnym stanoviskom, ze byt mu neprepises. Ale ze nechces manzelstvo len tak zahodit a chces sa s nim stretnut a vydiskutovat si to. Niekde na neutralnej pode. Len vy dvaja. Daj mu tam datum, cas a miesto.
A ak by neprisiel, isla by som na druhy den podat zverenie deti do starostlivosti, poziadat o vyzivne a asi uz aj podat o rozvod.
Kazdopadne drzim palce. Ale aj tak si myslim, ze ked zena nadobudne istotu a zisti, ze jej je lahsie bez muza, uz to dokazu zachranit len deti. A tie podla popisu, tiez su na tvojej strane.
@zalka nečítala som že je na rodicaku, čítala som že je s deťmi doma roky lebo sa tak vraj dohodli.
@pbra40 tak po tomto určite príde. To môže rovno podať o rozvod. A ona potrebuje hlavne jeho príjem keďže je roky doma s deťmi a dobrovoľne nepracuje
@1andrea111 hej kdesi som zahliadla rodičák, nemusela som to dobre pochopiť.
@1andrea111 ja mam pocit, ze on trucuje. Proste caka, ze pride ona s prosikom a s LV s jeho menom ako ospravedlnenie. Ked uvidi, ze s nou nepohne, je to uz bud-alebo.
@zalka len ono to moze byt aj inym, nie ze sa nerozhybal. AK je ona ta dominantna, tak on proste mohol normalne ustupit od toho a "iba" somrat, plus nevieme kolko je v domacnosti manzelka, ale teda napr. mojmu kvapkalo parkrat aj z toho na karbit a sem tam vybuchne (a to moj sa sam rozhodol, ze ja a full time jog niekde nepripada do uvahy, lebo ... ) , lebo to su nervy ak je za financie zodpovedny len jeden clovek a ten nie je napr. "bezdomovec", to moze byt na nervy... na jednej strane ako super ze dostali byt, na druhej asi aj smola... no kto sa z toho teraz vymoce. Bohuzial im to vztah narusilo, a podla mna navzdy. Ja si neviem rpedstavit ako by som si toto s muzom "vyzehlila", roky hadok...
Milá Andrejka, čítajte pozorne - momentálne nepracujem, lebo som na RD, nie dobrovoľne nepracujem, takže kľud.Mám malé bábo, nie ľavé ruky a nohy, nie som typ ženy, ktorý chlapov využíva. Manžel nechcel byť na RD takže som ja, tak ako aj s pred pár rokmi som bola ja na RD a potom v práci a teraz zase na RD.Už chápeme? A keď bábo podrastie mám dobrú robotu a idem tam opäť robiť. A nechcete poslať tel.číslo na môjho drahého - by ste ho poľutovala🙃
@1andrea111 "Ale prešlo pár mesiacov, ja som na RD, musím sama hradiť šeky za byt." To čo spomínaš odpisovala tebe, že však snáď sa na deťoch dohodli obaja, preto je doma na RD 🤷♀️
@pbra40 ja si zase myslím že si on uvedomil že nič nemá a keďže zrejme domácnosť financuje on ak je ona doma, začína mu byť jasné že ani nič mať nebude. Potrebuje istotu, zabezpečiť sa a keďže sa na byte nedá dohodnúť, tak jej dáva pocítiť nech si to teda skúsi sama. A je možné že uvažuje že po rozvode by si vedel viac ušetriť. Peňazí nemajú a napriek tomu ona je doma, on to financuje a nemá nič? Kto by to chcel ? Veď kde bude žiť ak sa rozídu v starobe?

@filomenajanska a aby ste ešte nemuseli ten svoj byt predávať ak po rozvode nebudete mať z čoho žiť. Alebo potom do práce. Výživné zase taká výhra nie je treba to zvážiť.