Môj manžel nechce druhé dieťa
Ahojte baby mám taký malý problém (Pre mňa je v skutočnosti veľký) .
Začalo to takto.Náš malý synček má už 5 rokov v apríli bude mať.Už rok kladiem otázku manželovi že kedy budeme mať druhé dieťa a on na to máme čas.
Lenže ja by som už strašne chcela a cítim že som nato pripravená aj som mu o tom rozprávala sadli sme si za stôl a hovorila som mu o mojich pocitoch.
Hlavne nechcem to aby bol veľký vekový rozdiel medzi deťmi a potom sa vracať zase speť k prebalovaniu.
Som sa ho opýtala že či chce mať druhé keď malý bude mať 10 rokov?a on nato určite nie ale ešte máme čas.
Nechápem prečo má taký odstup,alebo čo sa v jeho hlave deje?
On má Hobby Futbal asi sa bojí že sním bude musieť seknúť alebo čo.ja to nechápem vôbec už ma to nebaví sa ho nato pýtať proste som stoho nešťastná.
Čo vy nato?
@mima4 Ano suhlasim ze je horsie ked si narobi a nestara sa, ale rozmyslat si donekonecna je tiez prejav nezrelosti. Chlap ma byt rozhodny, vediet si stanovit priority a strategie, aby zena vedela na com je a nie ju tahat za nos a lavirovat, este nie a este nie, no mozno neskor, mozno niekedy, neviem kedy, ale necitim sa. Muska jenom zlata.
Chlap by mal prijat vyzvu. Povedat co so zivotom. 27 opakujem je dospely uz davno. Tato dnesna civilizacia ma len naozaj posunutu psychicku zrelost, mnohi nedospeju nikdy a to aj ti karierne uspesni, osobnostne vsak stale decka, raketovo rastie pocet domacnosti singlov aj na SK, a rodin jedinacikov. Pritom materialne sa mame najlepsie v historii, ani nebezpecie ine nehrozia momentalne. Ale stale by sme len na nieco cakali a uzivali si konickov. Najpr precestovat pust, potom dostat sa na Maledivy, potom este nestihol toto a hento, vyhrat miestny pohar, a ked konecne prijde na rad zodpovednost, uz to nemusi ist zene tak lahko alebo sa nieco ine vyskytne...Oni sa netesia z deti, beru ich ako obmedzenie. A pritom tie jedine by im tusi pomohli stat sa konecne dospelymi, tak skutocne.
@fidka79 trebe niekto po ranu stupil na otlak? Zo zakladatelky vobec nemam pocit, ze by chcela muza do dietata tlacit hlava nehlava.
@horana ked chlap (alebo aj zenska) nechce, tak nechce. Nie vsetci maju zmysel zivota vychovavat deti. Niekto si holt radsej zajde par krat za tyzden zahrat dedinsky futbal a potom s kamaratmi na pivo! JE to jeho zivot, jeho zivotny nazor a prenho je to tak SPRAVNE .
Manzelstvo a rozhodnutie mat deti by malo byt vzdy SPOLOCNE rozhodnutie muza a zeny. Nie ze jeden si rozmysli, ze chce mat dieta a bude silou mocou druheho presviedcat, ze jeho zivotny postoj je nespravny. Ano, mozno uz nebude chciet dieta nikdy, ani po 6 rokoch, ani po 12tich, ale je to JEHO rozhodnutie a ma na take rozhodnutie plne pravo.
Su sposoby, ako toto rozhodnutie u chlapa zmenit ... vola sa to porozumenie jeho postoja a komunikacia. Vela vela komunikacie. Nazor ale musi zmenit sam. Nie presadzovat svoje za kazdu cenu a vycitanie partnerovi, ze si dovoli mat iny nazor.
@fidka79 Financne pise ze na to maju, snad si vedia zratat, pise ze tam nie je problem. Je otazne ci jej zacat karieru teraz, alebo si odkrutit to druhe a zacat potom uz fakt, nez teraz par rokov zacat a potom zase prec z prace. Popri RD moze navyse co to dostupvat, kurzy, jazyky, ked bude pilna.
Ci 27 ci 30 pre cloveka dospeleho nie je rozsiel, pre surodenca dietata ano, tam vacsi vekovy rozdiel robi vela, naviac cim dalej tym dlhsie mozu tvrvat snahy o pocatie, statisticky samozrejme iba. Kolke potom vyplakavaju uz to nejde, priroda ma inak posunute idealne veky...
Zenu ma RD neberiem ze sa doma vala, vychovava dalsiu generaciu, dava jej zaklady, to je ta najuslachtilejsia vec na svete, kazda kariera sa moze schovat. Ak to robi zodpovedne pravda. Pisat o to ale vseobecne ako o valani bez dokazov ze ide o nejaku "profi rodicku" je scestne. Sama tieto roky povazujem za to najlepsie co ma stretlo, a pritom zatazena som bola viac nez v paci v robote a za tym si stojim. Detom som aj nieco odovzdavala a do postele padala ako banik po sichte, cez to vsetko najkrajsie roky a najnaplnujucejsie, za nic by som nevymenila. Ani za tych par desiatok tisic navyse v neprerusovanej kariere.
@horana ja s tebou v podstate suhlasim, ale uprimne - potrebujeme na zivot zodpovednsot, dospelost, vyzretost, psychicku zrelost???? Si napisala, zijeme v hostoricky najlepsej dobe a v nasej kulture aj v bohatej spolocnosti... mozme si sedkat pri mamicke doma do 40tky, hrat PC hry, cestovat... nic nema nehrozi..keby daco..mame socialny system... Cely zivot je casovo posunuty... cim doba bola narocnejsia, tym bola zodpovednost v nizsej vekovej kategorii... pred x rokmi aj deti boli vedene k samostatnosti, dneska sa povazuje za ziaduce im behat za zadkom... a robit poskoka... ale kebyze pred 200 rokmi deti od mala neucia prace a zivotu, tak sprepacenim v tom zivote skapu... Je to taky zacarovany kruh 😉
ale k teme..preto som zakladatelke temy poradila uzrejmit si s nim tie dva body.
@maslenka47 Suhlasim. Tu mam vsak dojem ze sa stavaju na stranu chlapa a bez dokazov ju povazuju za niekoho kto tlaci. Ale ona netlaci, ona tak isto ako on nieco chce. Len opacne nez on. To ze on nechce neznamena ze netlaci, tlaci ju prave do toho ze nechce. Je to to iste. Skratka prejav pasivity nie je automaticky netalcenie, nepresadzovanie. Aj ked sa to tak moze javit. Negativita je taka ista sila, nie je to 0, nie je to je mi to jedno.
Ale suhlasim ze nazor ked tak musi zmenit sam a opakujem ze skoda ze sa o tychto veciach ludia nebavia dopredu. Aj ked u nich sa zrejme v zacaitkoch smyklo a tak nebolo casu...teraz musia obaja so svojimi rovnocennymi poziadavkami najist spolocne riesenie. Urcite by som vsak nesla cestou vycitiek to by bolo to najhorsie.
@horana
To si vystihla a uplne sa stotoznujem s tvojim nazorom. 🙂 Opat na strane chlapa, ako vo vacsine tem na tomto fore. 😀
Idealne je si vsetko vopred vydiskutovat a objasnit este pred svadbou alebo pred spolocnym byvanim. No niekedy sa neda vsetko naplanovat. Ale zase poznam aj take pary, ze vsetko tip top naplanovane, kariera urobena, byvanie vyriesene a podme na dieta teraz a potom nie a nie otehotniet.
@melanie2009 🙂 ono ten 10 rocny rozdiel ma aj svoje velke vyhody 🙂
mate pravdu chuda zena ona na neho netlaci ONA BY LEN VELMI CHCELA LEBO ONA JE UZ PRIPRAVENA,....ale jej chlap NEPOVEDAL ZE UZ NIKDY NECHCE...ALE ZE MOMENTALNE NECHCE....co tak si to vyriesit medzi sebou oni dvaja a dat si nejaky casovy horizont napr. dva tri roky jej vlak este neutecie a chlap bude pripraveny.....
@melanie2009 Nie kazdy clovek je nastaveny na viac deti.. Nasa suseda muza na druhe dieta nepresvedcila. Podarilo sa jej s tym vyrovnat.
Ja ta chapem..ja by som este jedno prijala,ale viem,ze muz nechce..a hoci ja som nastavena na viac deti,viem,ze uz by to nebolo rozumne.. Asi sa s tym tiez nikdy nevyrovnam...prosto narodenie babatka ma vzdy rozplace,az take zimomriavky mi prejdu telom (nezavidim,len pre mna je to nadherna udalost).
My sme nejak tak sa trosku bavili o tom,ze deti aspon dve.. No tiez som ho musela predsvedcit,ale na to,ze preco sa pokusat o druhe uz teraz. No nas tlacil aj cas.. Moj chcel az o 5r..,no to by bolo teraz a ja uz mam 40. Takze som mu predlozila argumenty.. Lebo ked som sa ho opytala ci nechce deuhe dieta,povedal ze ano,chce pre maleho surodenca..moja dalsia otazka bola - kedy.. A kedze tych 5r.bolo skor nerealnych,tak som ho predvedcila.. Uprimne..ani som si nemyslela,ze sa to podari hned na druhy pokus..
No asi bol spravny cas,maly prijal malu velmi pekne.. A hoci je stale pozorny k malym detom,nejak citim,ze kebyze sa babo narodi teraz,prijal by ho horsie.
Takze jedine sa o tom este raz porozpravat.. Ale nie utocit..mam taky pocit,ze ta tema mu je neprijemna... Asi by som patrala po tom,preco ma taky postoj..
@melanie2009 prvy syn bol planovany, alebo sa vam pritrafil?
ako ste zvladali tie prve roky s malym?
spytaj sa ho priamo, ci sa mu iba nechce znova v noci byt budeny (alebo vstavat - neviem, ako ste to mali). a je mu neprijemna predstava, ze konecne dieta dost velke a zas znova obmedzenia s bábätkom.
ci sa boji o pracu, ze vas neuzivi.
ci sa boji, ze pride o konicky.
ze ty pirdes o postavu.
ze sa nebude stihat domacnost.
atd.
priprav si otazky, ktore tusis, ze ho mozu asi trapit, preco nechce.
niekedy toho druhého odradza uplna hlupost - z nas ho pohladu. pre neho je dolezita.
navod "atmosferu pravdy". aby ti povedal veci otvorene. a nezamlcal nieco z obavy, ze ta to nastve.
nezacni to, co povie, okamzite na mieste riesit a argumentovat. snaz sa ho len vypocut.
premysli si to a rozhovor o tom odloz na neskor.
mozno to zaberie.
ja by som mozno navrhla skusit to, pretoze druhe dieta nemusi prist hned aj ked sa na nom nejako zacne pracovat. Ja osobne keby mam tu moznost co zakladatelka,tak to vybavim hned a po 30tke sa uz zacnem venovat naplno kariere. Ja som totiz dost uprednostnila vzdelanie, potom sme sa snazili o babo,ale nepodarilo sa to, proste to nedopadlo dobre, potom nic a rozvija sa kariera a teraz nejako ani nechcem ist ku kociku, aby som nezacinala zase od toho bodu 0. To je to,ze na dieta asi nikdy nie je vhodny cas, nie na 100%, ale ak cche mat clovek dve,tak zbytocne sa to bude o 3 roky odkladat, pretoze boh vie aka bude situacia za 3 roky. Ked si vsimam ako sa veci vedia menit beho mesiaca, nie tak roka, nie som vestica teodora,aby som vedela co bude. Ale ak ma clovek nejake financie, stabilne miesto,tak druhe dieta nie je najhorsi napad 😉
@horana obvykle s Tebou súhlasím - ale dnes - čo konkrétne Ti vadí na rodinách s jedináčikmi? Niektorí ľudia sa naozaj cítia len na jedno dieťa, prípadne druhé veľmi zvažujú. Nie je to kvôli sebeckosti či pohodlnosti, môžu byť aj iné dôvody, ale tie sa niekedy ťažko vysvetľujú. Zaujíma ma tvoj postoj.
nechcem vyrývať, ale keď ste spolu chodili, a išli ste sa brať, nerozprávali ste sa, koľko chcete mať detí? toto je dosť závažná téma a rozdiel medzi vami.......
Ženu moje Prvé dieťa sme strašne chceli a nelutujeme vôbec nič.Som zneho nadšená ako sa len dá.Ja chodím hlavne na brigády kedy sa len dá,On pracuje od Pondelka do piatku(utorky,piatky a v nedelu ma zapas a treningy) noralne do prace nechodím nakolko nemám skym nechavať maleho nemá kdo prenho ísť do školky hlavne.Ja som sa ho x krát pýtala že čo mu vtom bráni a on mi nato nevedel nič povedať.
Nehovorím keby chce lietať po zabavach,diskotekach alebo hocikde že preto nechce mať ale on ked ma volný čas travy ho snami nechodí rád von ani nič.
Len jedine hobby má a tomu sa aj venuje a ani mu vtom nebránim.
Bývame sami nikto sa nám do ničoho nemieša,starame a vychovavame sami malého.Financie sú vtom určite neni.Ja prroste cítim že už je spravny čas ale on asi nie a ja deti milujem.............
Kamarátkam aj stražim detičky,kočíkujem.
Len mna to mrzí ked povie že nie mame čas a potom ma to tak bolí.
Som rada že su tu mamičky ktoré ma chapu a vedia ako sa cítim.
@tatrankamoja rozpravali a zhodli sme sa natom mi sme stale zalúbený ako na začiatku ja len neviem pochopiť o čo mu ide konkretne už to začínam vzdávať pomalinky nemám už silu asi nato treba čas alebo čo ja už neviem počkám kým to príde samo
@fidka79 Nechápe prečo tu píšeš že ho do toho tlačim a vôbec to tak neni,všetko ide ako má a doma sa určite nevyvalujem finančne sme natom dosť dobre nakolko aj ja chodím na brigady a pečem torty....prečo by mi mal niekto davať na chleba ja som ta ktorá veľa pomaha daruje všetko možné nie jednej mamičke som pomohla darovala veci a inééééééééééé sú tu maminky ktoré ma chapu a som rada ale nerada čítam to že som leniva nechce sa mi robyť atď ked to tak vôbec neni ☹
@moonlight1210 Malinký bol planovaný nešmiklo sa nám ako tu niektoý píšu brala som tabletky tak keby nechceme tak nemáme 🙂
@melanie2009
maly bol planovany ale brala si tabletky?
nie si ty dara rolins? 😀 😀 😀 😀
@mima4 vynehalo mi jedno slovo 😀 teraz som si všimla malo to byť takto
Keby sme nechcely maleho tak by som nevysadila tabletky a nešmiklo sa nám.
bolo to myslene že brala som tabletky tak keby nechceme tak nemáme
tak vitaj v klube a nemám na tento problém žiaľ žiadne riešenie, kompromis neexistuje 😒

Tu ma napadla skusenost jednych znamych, ked ona velmi chcela 3. dieta a manzel chcel ostat pri dvoch. Nechcelo sa mu opat do tej babatkovskej fazy. Nakoniec "ustupil" a povedal si ze radsej bude mat umrncanych a uplakanych niekolko mesiacov s malym babatkom ako nestastnu manzelku po zvysok zivota. 🙂 A teraz su obaja spokojni s troma detmi.