icon

Môj manžel nie je naučený ďakovať

abigail88
16. aug 2020

Ahojte, podakuju Vam manzelia alebo navsteva, ked im navarite?? Ide o to, ze moj manzel nie je nauceny dakovat. Zje obed, nepovie nic, ani ci mu chuti, proste nic...Uz som mu parkrat vytkla, ze pol dna stojim pri detoch v kuchyni, kym navarim a potom vsetko poumyvam, ze jedno slovicko dakujem ho "nezabije". To iste svokra, byvame spolu, vacsinou varim ja, niekedy ona....Ked navari ona, samozrejme podakujem, vzdy prizvukujem aj synovi, nech babke povie dakujem. Dnes som navarila nedelny obed a nikto nic, svokra zjedla a nic, fakt mozno 10 krat co tu byvam, sa podakovala. Mne zasa muz hovori, ze dakujem za vsetko, aj ked mi orazia vo vlaku listok...Chcem viest deti ku slusnosti, staci, ked ja budem hovorit dakujem, prosim....a ich neriesit?? Vykaslat sa na to, ze pre nich to nie je dolezite podakovat??

777januska777
16. aug 2020

@caroline_ a ty dakuješ manželovi každý deň, keď príde z práce, že bol v robote?

normab
16. aug 2020

U nas sme boli tak nauceni, vzdy podakovat mame za obed, alebo hocikomu kto uvaril

erickatt
16. aug 2020

@abigail88 ja som svojho partnera ďakovať naučila, za raňajky obed aj večeru. Aj keď len spolu zjeme jogurt. Aj syn ďakuje automaticky. Je to slušne a aj tak si davame najavo že sa navzájom vážime. Poprajeme si dobrú chuť a podakujeme a aj ja , aj keď som varila. Syna si napríklad vďaka tomu všimla baba v jedálni na intraku, že on pozdraví, poprosi čo si dá jesť a poďakuje kuchárkam a pri stolu povie dobrú chuť.

erickatt
16. aug 2020

@abigail88 ale nepreháňas. Poďakovať sa patrí

patrica8
16. aug 2020

Ani môj muž nebol z domu zvyknutý ďakovať, ale naučil sa, ani neviem ako. Nejak prirodzene, obkukal odomňa a asi sme sa o tom aj bavili, ako sme fungovali doma a tak. Možno si to len naozaj všetko váži.
Lenže to bolo ešte na začiatku vztahu! Teraz mi vždy úprimne poďakuje, pochváli. Aj naše deti. Tak fungujeme, nič nie je samozrejmosť.
My veľa ďakujeme, aj cudzím aj rodine.

sense
16. aug 2020

Neprehanas prosím a ďakujem je základ slušnosti aj doma.... Ale žiaľ nie všade je to samozrejmosť... A vediem k tomu aj dcéru... Ú môjho ex som to nikdy nepočula, ale u nich doma to tak bolo, u nich som nikdy nepočula prosím a ďakujem ani nikoho nič pochváliť len kritizovať...

bettie
16. aug 2020

@abigail88 u nas je uplne prirodzene, ze podakujeme a poprosime. Ked varim ja a sedime spolu za stolom, kazdy podakuje a ak aj chutilo, povedia aj to. Takisto ked vari niekto iny, podakujem a pochvalim ja. Napr. Syn nieco uvari a vidim ako ho to potesi, ked to slovne ocenime. Takisto, ked nieco od clenov rodiny chcem, tiez poprosim a potom podakujem. Ak niekto dokaze poprosit a podakovat cudziemu cloveku, urobit to aj v rodine by nemal byt najmensi problem.

ajka0207
16. aug 2020

@caroline_ ty mu dakujes že chodí do práce?

fokuska
16. aug 2020

Obaja s manzelom sme z domu nauceni, ze ked dojeme tak podakujeme - ci sme u svokry, ci u mojich rodicov, ci navarim ja, ci navari manzel - vzdy ten kto nevaril a naje sa povie dakujem. Tiez ked poprosim aby mi manzel priniesol vodu, uvaril caj - vzdy podakujem a rovnako on. Dakujem aj rodicom ak ma napriklad odvezu autom, ked ma vezmu na obed, ked mi hocikto nieco poda a ano aj ked mi orazi revizor listok.
Pozdravit, povedat prosim, podakovat je podla mna zaklad slusnosti. Nic to nestoji, mozno akurat tak prekonat svoje ego (u niektorych).

andri7
16. aug 2020

@abigail88 Určite nepreháňaš. Ak už medzi ľuďmi nebude základná slušnosť, čo potom ostane?
Ja poďakujem aj predavačke v kauflande, dokonca ju pozdravím, keď sa dostane k môjmu nákupu. Určite ju to poteší, ak okolo nej chodia aj "teliatka", ktoré majú slovíčka ďakujem, prosím a prepáč, v kolonke "Nepoužívať, lebo načo?"
Aj mňa v práci poteší človek, ktorý pozdraví a pri odchode poďakuje. Je to rozdiel oproti nafúkancovi, ktorý schmatne papiere a niet ho.
Prinajmenšom, ak si rodina sadá k spoločnému jedlu, je slušnosť popriať si dobrú chuť a na záver poďakovať za jedlo, alebo pochváliť, ak chutilo.

fokuska
16. aug 2020

@andri7 U nas v praci su upratovacky vzdy prekvapene ked ich pozdravim, akoby to bolo nieco nenormalne. Pricom by to malo byt automaticke...

krisbar
16. aug 2020

Je to o jazykoch lasky. Tvoj je ocenenie, jeho su ciny....zje, nefrfle...znamena ze mu chuti. Ja napr mam jazyk lasky, ktory chcem ciny, cize manzelovo dakujem po obede by som castokrat vymenila napr za vymenemu ziarovku 🙂

giuli
16. aug 2020

U nas to je uplne normalne,ze mi deti ,muz ,kt je cudzinec podakuju za navarene jedlo ......moj muz mi povedal,ze to je to najmenej ,co moze urobit za tu snahu,co pre nich robim........a tak by to malo byt....byt slusny

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
mimkao
16. aug 2020

@abigail88
Môj muž poďakuje za každé jedlo vždy. Ale deti mi nepoďakujú samé od seba ani raz, iba ak ich muž napomenie. A to sú už veľkí a nevedia sa to naučiť.

dzina007
16. aug 2020

@abigail88 a inak aj ja dakujem sprievodcovi ked mi orazi listok... 😉 aj ked mi listok preda...

karolinakr
16. aug 2020

@miskakyska dobre si si ho naučila

sticker
evaachesa
16. aug 2020

Moj muz teda stale podakuje ako fajne som navarila a ze sa o neho staram 😁

lenuliatko84
16. aug 2020

My si doma dakujeme za obed, pride mi to normalne.oni subtak zle vychovaní, to nezmenis.ja dakujem tiez za listok ,ci vlak alebo autobus

eskop
16. aug 2020

Moj podakuje aj 2krat aj pochvali 😃

fokuska
16. aug 2020

Ja si to ani neviem predstavit, ze by som si nabrala jedlo, sadla k stolu, najedla sa a bez slova vstala. Do malicka som vidavala nielen u nas v rodine ale aj sirsom okruhu rodiny, znamych, kamaratov a pod., ze sa vzdy podakuje.
Aj v zavodnej jedalni ked mi kuchar poda tanier s jedlom, tak mu podakujem, aj ked mi v restauracii donesie jedlo casnicka, tak podakujem, ale ked mi manzel navari, tak nepodakujem? Nijak raz mi to nepasuje.
Ked mi bolo zle a manzel ma obskakoval, drzal mi vlasy ked som zvracala a pod., tak tiez som mu potom povedala, ze mu dakujem, ze sa postaral - povedal, ze to bola samozrejmost, ale dobre mu padli slova uznania/ocenenia - ze to neberiem ako samozrejmost, ale ze si jeho ciny vazim. Rovnako tak ked som sa starala ja o neho po operacii - brala som ako samozrejmost ze sa postaram a aj tak mi on potom povedal, ze mi dakuje, ze si vazi, ze som doma robila vsetko sama, lebo on musel lezat a vzdy som mu doniesla co potreboval (nielen jedlo, ci vodu, ale liek, mobil, nabijacku, vreckovku...).

basullinka
16. aug 2020

U nas doma je samozrejmost slovo "prosim", "dakujem". Aj pri malickostiach. Podla mna neprehanas. Dakovalo sa u mojich rodicoch, oboch starych rodicov a dakuje sa aj u svokrovcov. Takisto vzdy ked odchadzam od rodicov, svokrovcov podakujem za vsetko este raz.

janka_266
16. aug 2020

U nás sa ďakuje, ale zas nie za každú maličkosť, to by sme nič iné nerobili, zato manžel je zvyknutý na ďakovanie a veľakrát mi to pripomenie, ale mne to príde divne si každú chvíľu ďakovať za niečo, veď keď má o niečo poprosi, tak mu podám a zas naopak 😃 zato mimo domu ďakujem každému aj 3x 😂 pre istotu

mlska19
16. aug 2020

Pochvala a podakovanie vzdy potesia toho,kto sa o nieco snazil.Aj u nas maju miesto,vcera robil muz veceru a uplne sa rochnil blahom, ked som ho pochvalila a pleskla pri vareni po zadku.Takze viem,ze navari aj nabuduce 🙂 A mna tiez potesi,ked mi da pusu podakuje za jedlo.Moj otec ani svokor to vo zvyku nemaju a vidim,ako to ich zeny stve,ze su voci tomu taki lahostajni.Za to,ked nenavaria,tak sa obaja zduvaju.

mpg
16. aug 2020

@abigail88 U nás doma sa neďakovalo za obed, ani otcovi, že chodí do práce, to bolo súčasťou toho, že každý robí pre domácnosť, čo vie a má a spoločne nám to ide. Ani si neviem predstaviť každý deň to opakovať. Rozprávali sme sa o tom, keď mama navarila niečo nové a niekomu sa to páčilo a niekomu nie, aby vedela, čo nám vyhovuje.
V domácnosti sa okrem varenia robí x-prác, keby za každú ďakoval, a aj muži robia rôzné práce, keby im za každú ďakoval, ale nejaká pochvala niekedy poteší.

tykat
16. aug 2020

@abigail88 ...u nas sa dakuje, pochvali ze bolo vyborne... ale napr.u nas doma nepamatam ze by otec mame dakoval za obed. U svokrovcov ako u nas, dakujeme, pochvalime, svokra natesena ked nam chuti a decka vylizu taniere 😼 ...deti tiez naucene dakovat. Mne to pride ze je to v kazdej rodine inak, u nas aj u svokrovcov neustale "kecame", kym zili rodicia tak sa hovorilo len ked bolo treba nieco riesit, podat informaciu, ked som bola mala tak fungovalo "pri jedle sa nerozprava"...my v rodine naopak vykecavame, o vsetkom moznom...viac mi to takto vyhovuje ako potichu prezuvat jedlo.

caroline_
16. aug 2020

@ajka0207 robi z domu, sme v podstate spolu 24 hodin denne, sice v inych izbach ale aj tak :D a ano, ako mi on povie ze dakuje ze sa tak pekne staram o domacnost,a ze varim, tak mu ja poviem ze dakujem ze nam zarabas :D mame to podelene :D

tykat
16. aug 2020

@mpg ...tak mne muz podakuje aj ked mu vyzehlim koselu 😁 a to sme spolu 27 rokov ...ale my fakt vela komunikujeme. Take tie drobnosti ktore potesia druheho su u nas kazdy den.

caroline_
16. aug 2020

@777januska777
@sella38
robi z domu, sme v podstate spolu 24 hodin denne, sice v inych izbach ale aj tak :D a ano, ako mi on povie ze dakuje ze sa tak pekne staram o domacnost,a ze varim, tak mu ja poviem ze dakujem ze nam zarabas :D mame to podelene :D

blabla22
16. aug 2020

@abigail88 ahoj, ja ťa napríklad úplne chápem. Ja som naučená z domu poďakovať tomu, kto pripravil obed, ďakoval aj môj otec, normálne poobede vždy, rovnako to robí aj môj manžel. Mne príde ako základ slušnosti poďakovať, keď niekto pre teba niečo urobí, napríklad aj čašníčke keď odnesie tanier, tak takisto aj keď mama uvarí doma obed..ja tiež mužovi podakujem keď niečo doma opraví, zavesí obraz,ide nakúpit a podobne. Je to jedno slovíčko, povedať do trvá reálne jednu sekundu a je to prejav vďaky za to, že niekto sa niečo snažil urobiť pre toho druhého, spoločnú domácnosť atď. Pre mňa by bolo vstat o obeda bez poďakovania rovnako neslušné ako vojsť do miestnosti a nepozdravit sa. (Samozrejme nehovorím o siahodlhych dakovnych rečiach a podobne, proste len klasika ďakujem) podľa mňa máš dobrý názor a byť tebou, nezlavovala by som z tvojich predstáv o slusnosti, len preto, že manželova rodina ich má nastavené nižšie a je im zatazko vysloviť jedno slovo viackrát za deň.. (a rovnako aj veľa ľudí tu, ako tak čítam)