icon

Môj manžel nie je naučený ďakovať

abigail88
16. aug 2020

Ahojte, podakuju Vam manzelia alebo navsteva, ked im navarite?? Ide o to, ze moj manzel nie je nauceny dakovat. Zje obed, nepovie nic, ani ci mu chuti, proste nic...Uz som mu parkrat vytkla, ze pol dna stojim pri detoch v kuchyni, kym navarim a potom vsetko poumyvam, ze jedno slovicko dakujem ho "nezabije". To iste svokra, byvame spolu, vacsinou varim ja, niekedy ona....Ked navari ona, samozrejme podakujem, vzdy prizvukujem aj synovi, nech babke povie dakujem. Dnes som navarila nedelny obed a nikto nic, svokra zjedla a nic, fakt mozno 10 krat co tu byvam, sa podakovala. Mne zasa muz hovori, ze dakujem za vsetko, aj ked mi orazia vo vlaku listok...Chcem viest deti ku slusnosti, staci, ked ja budem hovorit dakujem, prosim....a ich neriesit?? Vykaslat sa na to, ze pre nich to nie je dolezite podakovat??

sonnenshein
16. aug 2020

@abigail88 U nas si neviem predstavit nepodakovat za obed. Nielen u dospelych, ale aj deti. Ako inak vyjadris vdaku za jedlo na stole? Nie pre vsetkych a vsade je to samozrejmost.

lucyluv
16. aug 2020

Jaaaj to presne ako u nás :D ale proste oni nie sú na to naučení, to neznamená, že nie sú naozaj vnútorné vďační. Teda aspoň u nás to tak je, manžel je vďačny, aj jeho rodina, len to nevedia absolútne zo seba dostať, oni to zrejme vyjadrujú úplne inak. Takže určite by som za to do muža nehucala, skôr milo na neho išla, že tebe také poďakovanie robí nesmierne dobre, že by ťa to veľmi potešilo a on by mal oveľa pozitívnejšie a privetivejsiu manželku, či mu to za to nestojí skúsiť 🙂 ale aj keď sa bude chvíľu snažiť, potom znova zabudne :D proste zvyk je zvyk, ak ti na tom záleží, pripomínaj mu to pekne a neber to vôbec osobne, ani ako neslusnost z jeho strany.

ave_eva
16. aug 2020

@abigail88 ahoj, som naučená presne ako ty...ďakovať za všetko. Muž na začiatku vzťahu nevedel tiež poďakovať. A keď sa tak stalo som mu povedala že nema zaco...odvtedy ďakuje a tak to má byť. Slušnosť káže poďakovať a v ďalšom rade to od nás vidia aj naše deti...

cinda555
Odpoveď bola odstránená
cinda555
Odpoveď bola odstránená
marca12
16. aug 2020

@abigail88 moj tiez malo dakuje,ja presne ako ty,aj ked mi orazia listok vo vlaku 😀 ja mu velakrat ako malemu decku poviem,ked nieco vybavujeme,nezabudni sa podakovat. Aspon takto sa ho snazim napravit. Dohodnite sa,ze chcete ist prikladom detom a nech viac dakuje. No a za jedlo malokedy podakuje,ale to je vychovou. Svokra tiez nedakuje.

lillyilly
16. aug 2020

Podakujem casnikovi, ked mi donesie jedlo, podakujem mame, ked mi pripravi caj, podakujem muzovi, ked urobi ranajky... samozrejma, automaticka vec... preco by som nepodakovala? Je to len jedno slovo, nic mi to neda a dotycneho to zahreje pri srdci. Niektorym ludom sa usta nezatvoria od rana do vecera, ale ked treba povedat jedno slovo “dakujem”, je im to zatazko...

cinda555
Odpoveď bola odstránená
777januska777
16. aug 2020

@cinda555 jasné, že sa to dá porovnávať, tak ako žena ktorá je doma navarí (stojí pri hrncoch), tak isto chlap, ktorý chodí do roboty predsa celý deň pracuje (a iba vďaka jeho práci má žena z čoho navariť) a tiež si zaslúži dennodenne ďakovať.

cinda555
Odpoveď bola odstránená
diana20
16. aug 2020

No tak ja keď som bola malá, tak som najprv dostala tanier s jedlom, vtedy som poďakovala a keď som do jedla som tiež poďakovala. Tak to robím doteraz.. Chlap sa mi tiež smeje, že stále ďakujem, lebo aj jedlo co ja navarím keď dojem po ďakujem keď mi ho on len dá na tanier napríklad.. Priateľ tiež vždy poďakuje, iba raz, nie trikrát ako ja 🙈 ale urobí to. Nie je to ani tak o slušnosti, ale skôr aby som vedela, že si to váži.. Tiež by mi vadilo keby nikdy nehovoril ďakujem..

oktoberbaby2020
16. aug 2020

Moj dakuje. Aj ja dakujem. Som tak naucena a bodka 🙂

nikaeli
16. aug 2020

my si ďakujeme.. pri varení sa aj striedame.. môj drahý ma často pochváli, aj keď kŕmi drobca, tak mu povie, že mamka mu dnes navarila mňamku 💙 takisto keď varí on, alebo mi prípraví večeru, tak mu poďakujem - som tak naučená, ďakujem za jeho snahu, za čas, ktorý mi venoval 😉 a myslím, že to vnímaš rovnako @abigail88 však?

môj ex bol taký, ako píšeš.. on za sebou ani tanier neodložil, nie to ho ešte umyl - až som sa ho raz opýtala, či si myslí, že má nožičky a odkráča do drezu sám 🤦 ale tak ho to naučila mamička.. ty si len sadni, napapaj sa, ja ťa obslúžim 🤷

abigail88
autor
16. aug 2020

@nikaeli Ano presne...aj svokre podakujem uprimne, ked niekedy navari. Ci mi chuti alebo nie. Proste si vazim jej cas, kedze viem, kolko prace je s obedom. Aj muzovi, ak pre nas nieco nachysta, ci obed alebo veceru. Aj svokre kolkokrat zoberiem tanier umyt, ked umyvam ostatne a ani vtedy nepovie dakujem, to uz musi byt..Neviem, ci ma vobec zmysel sa nad tym trapit. Muz, ked som mu to vytkla, tak potom zakazdym okomentoval, podakoval, ale zasa prestal....Uz s nimi asi nic nenarobim :(

777januska777
16. aug 2020

@cinda555 ja nedakujem a mne ani manžel nedakuje. Nemám vôbec potrebu aby mi za všetko ďakoval a chválil ma. A to isté ja jemu.

nikaeli
16. aug 2020

@abigail88 to ma mrzí.. no.. napriek všetkému - deti by som k tomu viedla, či už ocko ďakuje, alebo nie 🌷

1gabriela13
16. aug 2020

@abigail88 u mňa je ďakujem a paci sa na prvom mieste aj keď dcére niečo dávam. Muž tak naučený nie je. A častokrát keď sa ho niečo opýtam tak nepovie že prosím ale čo? 😆100x som ho upozornila povie takto aj na 101x. A odzrkadľuje sa to na dcére. Ja keď sa jej niečo opýtam a pre počuje lebo je napr v druhej izbe tak mi povie prosím? A mužovi že čo? Takže asi tak...

tncka
16. aug 2020

@abigail88 u nas sa dakuje,zjedia,vstavaju od stola,pochvalia a podakuju. Je jedno ci ranajky,obed, vecera. Sme tak nauceni. Aj doma,aj u svokry,vsade. A ohladom toho listka,ked mi niekto podava so slovami paci sa,tak dam automaticky dakujem.

fokuska
17. aug 2020

@777januska777 A varia iba zeny ktore su doma? Ze akoze dorovnaju to ze muz pracuje a oni mu za pracu nedakuju tak nedakuje ani muz?

777januska777
17. aug 2020

@fokuska no nechápem prečo keď je žena doma, tak on jej ma ďakovať pomaly za všetko a ona za to najdôležitejšie nie? A keď chodia obaja do roboty, tak raz navarí jeden a raz druhý, predsa to sú podľa mňa samozrejme veci.

cinda555
Odpoveď bola odstránená
fokuska
17. aug 2020

@777januska777 Nikto tu nehovori o tom, ze muz ma dakovat za vsetko a zena za nic. Hovorime o tom, ze vzdy je slusne podakovat ked sa najes, ked ti niekto navari, bez ohladu na to ci navarila zena pre rodinu, ci svokra, ci rodicia, ci manzel.
Aj ked raz navari jeden a raz druhy, tak ten druhy co nevaril po dojedeni podakuje, nie? Nehovorime o tom, ze muz pride domov a zena sa mu hodi okolo krku ze dakujem ti ze si bol v praci a zarobil a on jej ze oo dakujme ti ze si doma a navarila si. Ale ked si sadne k stolu, naberie si jedlo, doje, vstane... a? len tak bez slova? Pre mna je to nepredstavitelne, ze mi niekto poda tanier, alebo dojem ked niekto navaril a nepoviem jednoduche kratke - dakujem.

777januska777
17. aug 2020

@fokuska úplne normálne to je, veď úplne stačí keď zjedia celý tanier a nemusia aj ďakovať. Mne je to celkovo také čudné aby mi ľudia ďakovali za normálne veci.

fokuska
17. aug 2020

@777januska777 A ked manzelovi, detom... nieco podas - vreckvku, pero, vodu a pod, tak podakuju? Ked ti v pokladni daju blocek, listok, tak podakujes?

777januska777
17. aug 2020

@fokuska ja sa podakujem keď som v obchode a tak, to vždy tak automaticky, ale keďže viem, že sa to berie len ako zdvorilostná fráza (taká automatika) nevyzadujem to aj doma. A doma niekedy podakujeme niekedy nie a vôbec to nevnímam či áno či nie. Pre mňa takéto dakovanie nemá moc význam, keďže je to len tá fráza.

radkaradix
17. aug 2020

@mogaa u nas vari zvycajne moj muz a veru mu zakazdym dakujem a chvalim ho 😊 hlavne preto, aby varil aj nadalej 😅😇

fokuska
17. aug 2020

@777januska777 Vies, ze a to berie len ako fraza? S tym sa ja stretavam prvykrat, vzdy dakujem uprimne, nie len ako nejaku frazu bez vyznamu.
Ale ak to ty hovoris len ako frazu a vnimas to tak, tak jasne, ze necakas podakovanie.

basullinka
17. aug 2020

@777januska777 to, ze ty to povazujes za frazu je tvoje vnutorne nastavenie. To, ze je to pre mna automaticke, neznamena, ze je to aj neuprimne. Ale samozrejme, potom je jasne, ze ti na tom nejak nezalezi, ked to tak vnimas a je to ok. Len ked to niekto vnima uprimne a zalezi mu na tom, vie to zranit.

ajka0207
17. aug 2020

@cinda555 no ona napísala že majú podelené úlohy, on zarába, ona varí a za to čaká vďaku, tak som sa normálne opýtala či ďakuje aj ona jemu a ako už odpísala, tak áno, ďakuje.

katarinka289
17. aug 2020

Mne manzel povie "maminko dobre to bolo" 😁 Ale ked sa nad tym zamyslim...ved je doma.Netrvala by som na tom,aby mi dakoval za jedlo. Podakujeme sa,ked si nieco podame atd.Vcera napr.mi tiez povedal pri obede,ze ake je to pekne,ze sa o nas takto staras.Ale to skor na pobavenie.Smiali sme sa na tom😆To ja by som mu potom mala kazdy den dakovat,ze chodi do prace.