icon

Môj manžel nie je naučený ďakovať

abigail88
16. aug 2020

Ahojte, podakuju Vam manzelia alebo navsteva, ked im navarite?? Ide o to, ze moj manzel nie je nauceny dakovat. Zje obed, nepovie nic, ani ci mu chuti, proste nic...Uz som mu parkrat vytkla, ze pol dna stojim pri detoch v kuchyni, kym navarim a potom vsetko poumyvam, ze jedno slovicko dakujem ho "nezabije". To iste svokra, byvame spolu, vacsinou varim ja, niekedy ona....Ked navari ona, samozrejme podakujem, vzdy prizvukujem aj synovi, nech babke povie dakujem. Dnes som navarila nedelny obed a nikto nic, svokra zjedla a nic, fakt mozno 10 krat co tu byvam, sa podakovala. Mne zasa muz hovori, ze dakujem za vsetko, aj ked mi orazia vo vlaku listok...Chcem viest deti ku slusnosti, staci, ked ja budem hovorit dakujem, prosim....a ich neriesit?? Vykaslat sa na to, ze pre nich to nie je dolezite podakovat??

bettie
17. aug 2020

@fokuska 😁 predstav si, ze ano, lebo najskor ma o to poprosia, podavam im to so slovami "nech sa paci" alebo nejaky podobny variant a oni podakuju. U nas je to uplne automaticke, ze to ani nevnimame, skor by som si vsimla, keby sme tie slovicka nepouzivali

fokuska
17. aug 2020

@bettie Tebe som sice nepisala, ale ak reagujes na to, ze som sa inej pytala, ci podakuje v takych situaciach, tak som sa pytala prave preto, ze je pre mna tiez samozrejme za taketo veci podakovat. Preto nevidim dovod nepodakovat, ked mi niekto poda tanier s jedlom, alebo polozi hrniec na stol, ze naber si.

ninka123
17. aug 2020

@abigail88 som presne ako ty, ďakujúca 😊. Dava mi to dobry pocit a pre mna to nie je prehnane... ja neriešim, či niekto poďakuje mne, dávam len svoje ďakovanie ďalej, občas sa mi vráti 😉 som rada, že je nas takých viac 😉

aninka30
17. aug 2020

@abigail88 neprehanas... Sranda, akurat mi hlavou islo, ze ci len ja mam take tela nedakovne doma, ze ako ho svokrovci viedli inym stylom vychovy ako mna moji rodicia.. Ako mi svokor hovorieval, ze preco za vsetko dakujem a ja som mu s nechapavym pohladom hovorila, lebo je to slusne a citim to tak.... Reku zaženiem myšlienky idem na modrehokona a drb 😁 téma ako vysita pre mna 😁... Najhorsie je, ze uz som ako on, dakujem uz pri nom nepouzivam a vsetko beriem ako samozrejmost po jeho vzore... Najskôr som to robila naschval(nastavenie zrkadla) ale nepomohlo 🙄 ani ked mu nieco kúpim (oblecenie) nepodakuje, vacsinou ofrfle, ze preco take a nie onake(nakoniec aj tak nosi) a ked kupim onake preco nie take, proste vzdy zle, ale to, ze on mne nekupil "len tak pre radost" este za cele manzelstvo nic mu divne nepride... Ja by som aj poďakovala 😜 jaj boze aj s takym chlapom 🤦‍♀️ kde som rozum mala....

cervenaruza123
17. aug 2020

@abigail88 My si zvykneme podakovat za nejake prace navzajom, ale nie vzdy. U cudzich dakujeme vzdy. Je pekne povedat dakujem, ale samozrejme vsetko s mierou. Niektori muzi to "dakujem" nevyjadria slovami, ale skutkami, mozno to tvoj robi tak. Muzom to je niekedy aj prirodzenejsie

bettie
17. aug 2020

@fokuska pochopila som, ze to nie je pre mna 😁 a mala to byt podpora, ze je nas takych vela

fokuska
17. aug 2020

@bettie Aha 🙂)

tatisna
17. aug 2020

@abigail88 podla mna ak cely obed odmakas a este aj popratas, maju za co dakovat. Svokra urcite a muz duplom. Ale ak Ti nieco pomozu tak uz by som sa povzniesla nad to. Zalezi aj od narocnosti varenia, ale ja dakujem vzdy aj v rodine sme to rak mali...

6mia6
17. aug 2020

U nás mi stačí ako ďakujem prázdny tanier. Tiež sa nedakuje. Muz pochváli keď bol dobrý obed. Co je vlastne vždy. A deti to chytajú tiež. Vonku, či už predavačka, čašníčka, v autobuse, vo vlaku... Normálne prosíme a ďakujeme. Nie sme neandertalci. Ale keď je náš 5 a stále sa čosi deje nič iné ako prosím a ďakujem by sme tu nehovorili.
Keď sme pozvaní niekam na obed, grilovacku atď samozrejme poďakujeme.

mijo53
17. aug 2020

@caroline_ ty ďakuješ manželovi, že nosí peniaze?, dnešné ženy sú dosť rozmaznané, to nie je o slušnosti, u cudzích poďakujem za pohostenie, aj manželovi občas, tak isto on mne, ale zbláznila by som sa, keby mi za každou maličkosťou ďakoval

mijo53
17. aug 2020

@fokuska my keď ideme jesť, manžel povie "Pane požehnaj tieto dary, ktoré z Tvojej štedrosti požívať budeme"

fokuska
17. aug 2020

@mijo53 Ok... a?

cinda555
Odpoveď bola odstránená
aninka30
18. aug 2020

@mijo53 od veci priklad ci dakuje ze nosi peniaze 🤦‍♀️ aj ja nosim peniaze, som aj na RD aj sa staram o domácnosť tak ano... Padlo by mi vhod keby sa naucil dakovat=ocenit co robim.. Tak ako ja som zvykla prejavovat vdaku

jamidea
18. aug 2020

@aninka30 presne grcam z toho ked tu citam, ze ci podakuje muzovi za jeho robotu alebo vyplatu. Trochu dooost od veci porovnanie. Ja nie som moc dakovacka, ale za obed a ine jedlo mi deti aj muz podakuju. Aj svokor aj mama...proste slusnost. A komenty, ze to je rozmaznanost? Chapem to tak, ze nevychovanci si to musia nejsk oddovodnit ze nedakuju. ( muzovi podakujem kex mi umyje auto, ci ked navari).

pupavka89
Odpoveď bola odstránená
fokuska
18. aug 2020

@pupavka89 Ani my si nedakujeme za to ze jeden z nas nalozi ci vylozi pracku, umyvacku, uprata a pod. Tiez manzel nedakuje ked si na veceru zohreje zvysok obeda. Ale v pripade, ze urobim obom ranajky a podam mu hotovy tanier, tak ho proste nevezme a nezje bez slova. Rovnako ked varim a on pride "na hotove", tak mu neda si len nabrat a nic nepovedat. Alebo odist od stola bez podakovania. Jedlo je taka "specialna" kategoria - to nepatri medzi beznu udrzbu domacnosti.

pupavka89
Odpoveď bola odstránená
kulumulu123
18. aug 2020

@abigail88 myslim ze dakujem nikoho nezabije. Mne mm podakuje za obed ci hocico ine ja tiez jemu.... Nikto sa nad tym u nas nepozastavuje

laguna28
18. aug 2020

@abigail88 mne za jedlo vždy poďakujú deti aj manžel. Aj za vyprate prádlo a vlastne za všetko čo pre nich urobím. A tak isto aj ja im. Je to prejav vďačnosti. Tak som bola vychovaná a tak sú vychované aj naše deti. Nič sa nepovažuje za samozrejmosť. Všetko čo robíme jeden pre druhého robíme preto že chceme, nie že musíme. A je nám tak fajn.

fokuska
19. aug 2020

@pupavka89 Hej ved vidno z celej diskusie, ze je kazdy nauceny inak. U nas neexistovalo odist od stola bez toho aby sa po dojedeni povedalo dakujem. Je to ekvivalent toho, ze niekto mi nieco poda, ze naserviruje jedlo. Cize je to uz reflex a preto si neviem predstavit ze by malo byt normalne nieco ine 🙂

siimonella
19. aug 2020

u nas sa dakuje, aj ked mi niekto len donesie mobil z inej izby. ale necitim ze by to bolo nejake neprirodzene, je to uprimne. niekomu to mozno pride prehnane ale sme tak naučeni odjakziva. mama nas s komu viedla a ja to aj prejav slusnosti ucty a ze neberieme tie veci ako samozrejmost

anickaaa6aaa
19. aug 2020

Myslím, že preháňaš..Tiež mi muž neďakuje ani ja jemu ani náš syn. Keď chutí pochvália, že dobre som navarila, ale ja mužovi poviem, že dobre navaril...Ďakujeme však inde za iné veci...

miriam11
Odpoveď bola odstránená
mijo53
20. aug 2020

@fokuska no manžel rád chodí na nákupy, zametá, ja radá varím, periem, žehlím, robíme v záhradke, každý niečo a to stále ďakovať, on mne, ja jemu, ďakujem, že si doniesol nákup, )ďakujem že si ho vyložila, ))dakujem, že si z neho navarila, treba vedieť kedy a za čo

mijo53
20. aug 2020

@sonnenshein tak, že povie môj manžel - Pane požehnaj tieto dary, ktoré z Tvojej štedrosti budeme poživať a nie poutierať ústa a povedať ďakujem

sonnenshein
20. aug 2020

@mijo53 Joj, samozrejme, pardon, u nas varime my, nie niekto zo Svatej trojice, takze mame ine zvyky.

simca06022011
20. aug 2020

@abigail88 no neviem.. my sme tiez tak boli vedeny doma.. dobru chut, dakujem, prosim.. aj ked sa sadalo k stolu, aj ked sa dojedlo... nic divne mi na tom nepride. A doma to mame tak isto, polovicka co je z ineho statu z polovice, to robi tiez... Je to len na tom, ako sa doma dohodnete... vidis, ze on je takto nauceny, ked ani jeho mama to nerobi. Deti si ved podla seba.. a ked tak si ich nevsimaj...

fokuska
20. aug 2020

@mijo53 Ved nehovorim o takych cinnostiach - ale jedlo je u nas "specialna kategoria", to nie je, ze dakujem, ze si okopala zahradku, dakujem, ze si nalozila pracku, dakujem, ze si vylozis umyvacku. To je bezna udrzba domacnosti.
Jedlo nie je udrzba domacnosti, takze u nas kto doje, ten podakuje - uvarenie jedla je u mna to iste ako ze ho niekto naservirje, teda ze ti ho poda. A ked mi nekto nieco poda a povie nech sa paci, tak odpovedam dakujem. Preto povieme dakujem aj po jedle, kedze niekto ho varil niekto mi ho "podal".

6mia6
21. aug 2020

@fokuska u nás je aj jedlo bežná údržba. 🤣🤣🤣Ked už neviem čo by som varila tak sa sťažujem, že je to len zlozvyk 🤷‍♀️🤦‍♀️