icon

Môj manžel poslal moju mamu do DSS

26. dec 2023

Ja ani neviem ako to mám napísať. Lomcuje mnou hnev a aj strašná bolesť za to čo urobil môj manžel , s ktorým som 30 rokov a mám s ním už dospelé deti . Moja mama má cez 80 rokov , ťažšie sa pohybuje , už zabúda , ale stále je mobilná a nemá ani na noc plienku . V DSS je štvrtý rok a sme aj štyria súrodenci a dohodli sme sa že si ju budeme na prestriedanie brať vždy na Vianoce a bude u nás až do Silvestra, pokiaľ to len pôjde. Tento rok som ju mala mať ja , aj na Štedrý deň bola u mňa , neboli s ňou žiadne problémy , sama sa najedla , pozerala rozprávky , smiala sa , videla som že je spokojná . Občas pospomínala na svoje detstvo , koľko bolo veľa snehu , aký mali ťažký život , že chodila do škoy bosá . Vždy ráno som ju vykúpala , dala čisté veci , zobrala som si dovolenku aby som s ňou mohla byť cez pracovné dni . 2 januára 2024 som ju mala zaviesť do DSS. Včera som jej pustila televízor , zobrala psa a išla som sa prejsť, konečne prestalo pršať tak že vybehnem trocha . Prídem domov , a mamy nikde . Môj muž ju zbalil a odviezol do DSS. Keď som sa zhrozene pýtala prečo to urobil , tak vraj chce mať kľud , chce po dome chodiť v trenkách a vraj smrdí !!!! , trepe sprostosti. Včera večer mali prísť ku mne pozrieť mamu sestra s bratom , chvíľu s ňou posedieť a keď som im telefonovala čo sa stalo , jasné že neprišli , sestra mi povedala že som čistá p....ked žijem s takým psychopatom a vraj si pre ňu dnes pôjde ona a teda bude s ňou ona u nej doma. Cítim sa hrozne, nespím a neskutočne ma hryzie svedomie voči mojej mame, ktorá mi vždy bola nápomocná či už s deťmi alebo keď som niečo potrebovala . A ten môj drúk sa takto zachová , ani neviem či má zmysle ostať žiť s takýmto človekom . Vydiskutovať sa to s ním nedá , on sa nemá o čom so mou baviť, na Vianoce sa má človek cítiť doma dobre podľa neho a on sa dobre necítil . Nemôžem sa v podstate ani na neho pozrieť , na grcanie mi je z neho , jeho rodičia už nežijú , tak je mu to jedno . Ani neviem čo chcem , len si trocha uľaviť.

Strana
z6
ukulela
26. dec 2023

baby, co zakladatelku hejtujete, ze nesla po mamku naspat a sestra ju pravom oznacuje za pxxu ... zena ostala v soku, my nevieme, mozno nesoferuje, mozno sa boji hadky, resp vie,. ze manzel by reagoval este vyhrotenejsie. mozno nemaju vo vztahu vyvazene roly a ona taha vzdy za kratsi koniec a ustupi, naozaj nevieme ... mna mrzi setsrina reakcia, lebo autorka za toto nenesie zodpovednost. muzovi preplo, mamu odviezol, je to chruno chujovy, to vieme. ona je mozno cely zivot submisivna ...
radite ist s mampu na hotel - no ked treba pani umyvat s pomocou, zjavne nie je mobilna natolko, aby zvladla nejaky pobyt v hoteli, to ozaj nie.
to plati aj o vikendovych pobytoch - ak potrebuje celodennu asistenciu, je to pre rodinu zataz. mame v rodine leziacu babku, stara sa o nu setsra a vidim, kolko to spotrebuje energie, je to sichta 24/7, ja by som to ozaj nedala, ani zdravotne, tato pani je na tom lepsie, je mobilna, ale zjavne potrebuje silnu asistenciu, kedze si zakladatelka brala dovolenku, aby sa jej venovala.
ja by som sa snazila situaciu este raz vysvetlit surodencom, toto asi naozaj nie je rovnocenny zdravy vztah a normalna reakcia muza, to musia surodenci vidiet .... ja by som v takej situacii sestre pomohla, vzala by ju ku mne, ak by som mala moznost. a teda na mieste zakladatelky asi by som od muza na par dni odisla. ak maju deti, tak ku detom. alebo aj uplne mimo, ak nemam kam ku blizkym.

marsmykkok
26. dec 2023

@chodec15 No pozri moja starká ovdovela tesne pred 70tkou. Akurát sme sa sťahovali a našli sme dvojdom, tak sme jej ponúkli, že kúpime svoju časť, ona svoju a bude blízko nás a budeme sa starať. Ale ani za svet, ona bude v meste kde má pochovaného muža, aby každý deň chodila na cintorín. Tak sme kúpili menší dom, kde bolo miesto len pre nás, s vysokými schodmi, vaňou, na väčší sme nemali. A o rok starká demencia pokročilá, problémy s chodením a tak. Ja som 3 roky mamu nepoznala, lebo bud bola 12tku v robote alebo celý deň u starkej, bolo to hodinu autobusom od nás. Tak nakoniec nedobrovoľne išla do domova, lebo u nás miesto nebolo a boli aj bariéry ako schody, vaňa a tak. Dožila sa 90tky, teda keby chcela, postaráme sa o ňu, ale ona nechcela bývať s nami ked bola možnosť. Tiež zo začiatku mala spolubývajúcu nepríjemnú, ale potom si vybavila samotnú izbu, sú tam aj samotné izby, len si priplatíš nejaké eurá. A aktivity mali, rôzne výlety, súťaže, omše. Niekedy iná možnosť nie je a pokým blízky navštevuje, zoberie na sviatky, nie je domov až taká zlá možnosť. A hlavne málokto môže ostať doma a starať sa 24/7 , pri takom starom človeku nevieš kedy ostane úplne nevládny a potom zariadenie za týždeň nevybavíš, poradovníky sú aj na roky, niekedy je lepšie dať skôr ak je ešte človek mobilný, ale vidíš, že sú už diagnozy.

marsmykkok
26. dec 2023

@ukulela A aký je rozdiel medzi hotelom a domom? Zase nie na druhý koniec SK ju trepať, ale niekde do hodinky. Práve hotel má výhodu, že upracú, dajú stravu, odpadnú jej povinnosti čo má doma a môže sa venovať len mame. A ak náhodou na 10 minút odskočí do lekárne alebo potravín vie že ked príde mama tam bude a nie ako doma, že ju nejaký chuj odvezie naspäť.

kristinapetronela
26. dec 2023

@marsmykkok super napísané 👍

ukulela
26. dec 2023

@marsmykkok my ale ozaj nepozname situaciu a povahu autorky. ked je to pani 55-65 rocna, co nesoferuje, nie je zvyknuta na vylety, zrejme by si ani ten hotel nevedela vybrat. predpokladame, ze by sa zachovala nejako s nasimi schopnostami, ale kedze sa nedokazala postavit manzelovi, tak tie schopnosti nema. nevie byt asertivna voci muzovi ani voci surodencom, pred ktorymi sa ani nedokaze obhajit, lebo oni ju za tu situaciu vinia.

hugigugin
26. dec 2023

@deti95060810 neviem ako dlho ona, ale ja chodim na prochajdy aj 4-5hodin do lesa. Aj dnes som bola3hodiny. A za ten čas v pohode človeka zbališ,aj odvezieš aj sa vrátiš.

babulkomale
26. dec 2023

@karolinakr omg...ja som aj cudzich zaviezla kam.potrebovali. Niektori ludia si zasluzia vsetko zle, co sa im stane. Len uz nikto potom nevie, za co to bolo.

oblecenie99
26. dec 2023

@chodec15 Moja prababka zomrela v roku 2000 a bola doopatrovana doma u nás, ale museli sme platiť jednu ženu (nebolo to jednoduché vtedy nájsť niekoho, komu sme aj dôverovali a nechali v dome), lebo bolo nemysliteľné, aby môj otec či mama nechali svoju prácu a starali sa o ňu celý deň. Svojho syna (môj starý otec) mala síce pri sebe, bol už na dôchodku, ale on tu starostlivosť nedával. To nebolo o robení spoločnosti starej dáme celý deň, bola vo dne v noci mimo, nevedela o sebe, nevládala ani vstať z postele, atď. Tu nestačí len ochota a láska, aby taký človek dostal adekvátnu starostlivost. Dvíhanie, prebaľovanie, kŕmenie.. čiže keď môj druhý starý otec (z maminej strany) už na Tom bol veľmi zle, išiel do DSS, hoci mal tri deti. Jeden z maminych bratov sa o neho dočasne staral, ale dopadlo to tak, že sám potom potreboval pomoc, dalo ho to dole psychicky. Starý otec potreboval 24 hodinovú starostlivosť, pevný režim pri dávkovaní liekov, chodil bežne v noci po dome, zapaľovali plyn na sporáku, tam už išlo o život. Neskor už o sebe nič nevedel, doslova zabudol aj to, ako držať lyžicu, nevedel sa už ani najesť. Bol v domove vedľa nás, v susednej dedine, každý deň sme boli pri ňom, ako sa.len dalo. Tých "kedysi dávno" by som absolútne neidealizovala.. to viem z rozprávania starých ľudí, ako sa doopatrovali chorí a starí ľudia kedysi na dedine. Kľudne sa stalo, že chorého bezvládneho starčeka nechali mimo domu, urobili mu miesto niekde v maštali či komorke, citujem: aby nemuseli počúvať stony a aby ho necítili. Bol to drsný život a nie vždy to bolo také, ako si idealizovane predstavujeme my dnes, že rodina pokope a postarali sa.. no postarali sa, kto ako . Rovnako to bolo s bábätkami, ak nemal kto strážiť, tak išlo s nimi na pole, urobila sa provizórna kolíska v tieni a keď plakalo, tak sa posunuli ďalej okopavat, aby radšej nepočuli, lebo robota nemohla počkať.
Ale už som odbočila, k téme konkrétne sa nedokážem vyjadriť, ani poradiť, toto je druhé najväčšie svinstvo, ktoré som tu za tie roky prečítala (prvé miesto vyhráva chlap, čo po Tom, že mu manželka povedala, že u nej diagnostikovali rakovinu, sa bez slova vyparil na noc a potom na ďalší deň sa priznal, že bol u milenky jej povedať, že ju opúšťa, a zostáva z ľútosti s chorou ženou). Ja by som k tej sestre asi išla a snažila sa vysvetliť situáciu, resp. ak tam nepochodim, zbalim sa a zmiznem preč na pár dní niekde do hotela,na chatu, to je jedno, doma by som s tým človekom nedokázala byt

bluka2
26. dec 2023

@oblecenie99 ou, to bolo rozuzlenie tej témy, keď sa manžel po oznámení rakoviny vyparil a ani neprišiel v ten večer domov? A ženy ju utešovali, že každý to prežíva inak? Tam som sa až nedočítala 😳😳😳😳

karolinakr
26. dec 2023

@bluka2 nepamätáš si názov? to som nezachytila

charlotte911
26. dec 2023

nikdy nevie, čo ho v živote stretne, len aby karma za tento čin nezapracovala, neprajem nikomu nič zlé, ale pracujem v ústave na špecializovanom oddeleni a vidím toho viac než dosť, keď stačí sekunda a človek zostane imobilny a odkázaný na starostlivosť o seba inými a to non stop, sestra urobila dobre, keď si mamičku zobrala k sebe, len vy nemôžete zato, že doma máte takého egoistu, tu p...u si mohla odpustiť

bluka2
26. dec 2023

@oblecenie99 máš úplnú pravdu. Ten z tej druhej témy je primitív #1 a tomuto fakt ostava druhé miesto na MK… ešte nepríjemnejší pocit ostal po prečítaní tej druhej témy než po tomto a to je fakt čo povedať

viera27
26. dec 2023

Uf,je mi ta luto. Aj tvojej mamy. To je drsne toto. A neviem veru,ako by som to spracovala

Strana
z6