icon

Môj muž je lakomec

sashulka
19. júl 2016

Ahojte, za mojho muza som vydata 6 rokov, ja mam 31, on 40. Vzdy bol sporovlivejsi, ale co vystraja poslednu dobu uz nezvladam. Co je vsak najdolezitejsie, neviem ci je chyba vo mne alebo v nom a s rodinou sa hanbim o tom hovorit. Mame tri a pol rocnu dcerku s ktorou som na predlzenej rodicovskej zo zdravotnych dovodov ale chodi do skolky a ja na polovicny uvazok robim. Muz je sukromny podnikatel, nedavno sme sa prestahovali do rodinneho domu. Do prace mi nechcel dovolit ist, aby nemal viac povinnosti s malou (ale moc toho veru cele dni nerobi) a tak sme sa dohodli na polovicnom uvazku. Od kedy vsak robim (tri mesiace) nuti ma polovicou prispievat na vsetko, odisli mi gumy na aute-musela som si ich kupit sama (resp ich jemu splacam po 30€), pokazil sa mi iphone-za vlastne som si kupila novy atd atd, skratka do koruny miniem mesacne vsetko, lebo platim malej skolku 130 € mesacne, robim domov nakupy a skasiruje ma uplne za vsetko. Neviem mu vysvetlit ze z polovicneho platu to nejde a moze byt rad, ze mi nemusi davat, este mi berie??? Nadava mi ze nekupujem domov nabytok atd ale ja fakt to z platu neviem pokryt.. Podotykam, ze kym som bola na regulernej materskej robil to iste- robil sice viac nakupov domov ale vsetky moje naklady som si musela hradit sama, dovolim si povedat ze za celu matersku mi nedal do ruky ani euro, musela som preto vymyslat vsetko mozne, aby som si z domu na seba zarobila. On sa ma pri tom dobre, nudzou netrpime, teraz sa chce ist potapat na maldivy za kopec penazi (s tym ze ja s malou budeme doma) pretoze on si to zasluzi a postavil nam dom... Je to ok? Som vadna ja alebo on?

mrkvicka060
21. júl 2016

Mne osobne prislo zvlastne, ze autorka sa stazovala, ze jej nic nezvysi z vyplaty, lebo on po nej chce aby platila svoje vydavky. Bolo tam tiez spominane, ze neprispeje nabytkom do domu a podobne. To co autorka opisuje je hrozne spravanie jej muza, to je evidentne, urcite ho neobhajujem. Ale zas na druhej strane poznam ludi (blizka rodina) ktori by len minali peniaze, ktore oni nezarobili, a este to beru ako samozrejmost, pricom do domacnosti ich prispiet ani nenapadne. Nehovorim, ze taka je autorka, len ma napadlo, ze ak je jej muz tak citlivy na peniaze, mozno aj jemu zacalo nieco vadit na jej hospodareni. Nic viac nic menej. Ale tiez som priznala, ze to co popisuje je jeden chumaj od ktoreho by som utekala.

mrkvicka060
21. júl 2016

@mateson precitaj si prispevok, ktorym som odpovedala dotycnej, co sa tuto otazku pytala. A snad nebudem cudzej osobe na fore vesat na nos kolko mam hypoteku 😀 pozri si kolko stoja priemerne 3izbaky v BA a dostanes predstavu.

mateson
21. júl 2016

@petra3312 bingo 😀

mateson
21. júl 2016

@mrkvicka060 ja viem kolko stoja v Ba 3izbáky a práve sa pýtam.

argyro
21. júl 2016

@petra3312 ty si to krásne zhrnula.

bodka13
21. júl 2016

@argyro
@mircalla
nokeby zarábala iba tých 250€ tak by bola dupľovane zlatokopka vypočítavá čo sa na neho ulakomila

mb269
21. júl 2016

@petra3312 presne. keby bola autorka v akejkolvek situacii zakazdym by si nieco našli aby ju potupili 😀

mateson
21. júl 2016

@mateson žiadny návod som nenašla. Napísala si jej, že kopec rodín vyžije z 1000€ ak muž zarobí 800 a žena je na rodičáku. Ja sa pýtam , AKO? kedže si napísala , že ty to dokážeš na praktické rady. Ja verím, že sa to dá, ani o tom nepochybujem. Ak človek musí dá sa. Ale nechápem, prečo to tu predhazujete babe, ktorej muž zarobí 3000€ a nechá ju zaplatit si večeru. To je pointa.Joj tá závist, to je strašná vec. Ešte tu chýba rada ako sa dá privyrobiť predávaním vecičiek na bazári a detom kupovať z druhej ruky 😅 Mohla by tam manželovi kúpit aj plavky na Maledivy. To by bolo super.

macatink82
21. júl 2016

@mateson celu potapacsku vystroj 🙂

141993
21. júl 2016

no a co takto keby ste sa medzi sebou prestali hadat a radili radsej autorke? Myslim ze riesite veci, ktore sa vyriesit ani nedaju 🙂 ... nepoznate uplne celu situaciu, nepoznate jej povahu, kazdy by sa v tej jej situacii zachoval inak, kazdy ma ine priority, ... atd 😉 😉 😉
Rozviest sa - nerozvies, ist ku psychologovi, sadnut si s rodinou a prebrat to - toto su konkretne veci, ktore by mohli pomoct.
A kazda minca ma dve strany takze snazte sa to brat s nadhladom lebo naozaj to tu niektore beru az moc osobne ...
pekny den 🙂

petra3312
21. júl 2016

@141993 ved rady dostavala asi tak na prvych 5-10 stranach, odvtedy je to uz take natahovanie

mrkvicka060
21. júl 2016

@mateson ale tam neslo o to ze muz zarobi 3000 a da jej zaplatit veceru. A zas ten muz tiez robi na tie peniaze, neviem preco maju zeny pocit, ze ked muz vela zaraba tak maju pravo oni si nechavat za vsetko platit. Ale to je mimo temy. Niektorym muzom aj keby zarabali 5000 mesacne sa nepaci ked by to zena brala ako samozrejmost a ocakavala ze muz bude cvakat vsetko. Ved tie peniaze nepadaju z neba ani tomu chlapovi. Nechapem noektore zeny, ze muz vela zaraba tak nech plati,co sa budem... Ale to uz nechcem rozoberat, ok to bie ke tempu debaty. Tato diskusia uz nema nic spolocne s pomahanim autorke, takze prajem pekny den.

mrkvicka060
21. júl 2016

*Nie je temou debaty

141993
21. júl 2016

@petra3312 no tak sa to malo ukoncit ... je to bez vyznamu ... ako naozaj riesit veci , ktore sa stali a uz sa nedaju zmenit .. 🙂 .. ale ked to niekoho bavi ... no nic

petra3312
21. júl 2016

@mrkvicka060 ved dobre, ale ona tiez robi, navyse sa sama stara o dieta, domacnost, zarobi na seba slusne, vsetko minie, pretoze taha celu domacnost sama a musi si zaplatit polovicu vecere, polovicu do sauny, polovicu dovolenky??? Tu sa nerozobera vztah dvoch ludi, ktori su spolu 2 mesiace, zena si nasla priatela, ktory dobre zaraba a mysli si, ze bude mat do konca zivota vystarane. Tu sa rozobera manzelske spoluzitie dvoch ludi, ktori spolu veci nadobudli pocas manzelstva ( pisala, ze 1/4 domu financovala ona - v BA, takze to urcite nebola zanedbatelna ciastka ), maju spolu dieta. A tento jej chlap nie je ani lakomec - lakomec nedopraje ani sebe, tento chlap ju zneuziva. Pri spolocnom prijme 4000 eur, ked nemaju hypoteku, by kludne mohli dat dokopy 2000eur, z toho fajn zit a 2000 kazdy mesiac odkladat. Ale nie, ona minie celu svoju vyplatu aj nanho, on si zo svojho odklada pre seba. Nevyuziva len ju, ale aj jej rodicov, svojich kamaratov....ja by som v nej zlo nehladala

bodka13
21. júl 2016

čítať s porozumením je dosť veľký problém ...

základnou témou diskusie bolo "manžel sa nepodieľa na financovaní chodu domácnosti a fungovaní rodiny - pritom odo mňa žiada platiť polovicu nákladov napr.obed v reštaurácii, "

@petra3312 ten návrh ,aby teda aj on prispel 1000€ by bol celkom férový ....to by sa aj z tých 2 tísícok na domácnosť dalo(ona by mohla) niečo odložiť
aj keď si viem celkom dobre predstaviť, že ak by úplnou náhodou niečo On kúpil pre rodinu z tých jeho 2tisícok tak by to radšej nechcela, lebo by jej milionkrát obuchal o uši,ako to kúpil On zo svojich

petra3312
21. júl 2016

@bodka13 keby sa s jej muzom dalo rozumne dohodnut, tak by som kludne hospodarenie nechala aj nanho, ak si mysli, ze ona ma s hospodarenim problem, samozrejme za podmienky, ze by na nej nezgrlosil. Kolkokrat maju muzi mylne predstavy o tom, kolko co stoji. Ja musim priznat, ze tiez zbytocne minam, ale ked ma muz uz prilis pripomienok, tak mu vzdy poviem, nech sa paci, chod, nakup vsetko, co treba, necham to uplne na Teba...vysledok je, ze ide do obchodu, minie tolko co ja, chladnicka o dva dni prazdna...alebo oblecenie pre malu, ked s nou ide do obchodu, ona si ukaze, ktore saty chce, on kupi a je vybavene, nepozera na cenu, nic. Zasa minie 2x tolko co ja.

Lenze bohuzial toto sa s jej muzom praktizovat neda.

argyro
21. júl 2016

@petra3312 on si urcite odklada slusnu sumu... zrejme aj na dom, ale to je uplne irelevantne. dolezite je, ze si to odklada bokom, bez jej vedomia, a hlavne - ju nuti minut vsetko, aby bola na nom zavisla.

apolka77
21. júl 2016

@sashulka

ziadas o radu, ako vyriesit vas problem, teda TVOJ 😉 (mm evidentne tento stav vyhovuje)..

-zacni sa konecne s mm rozpravat
- daj karty na stol a strucne, jasne, vystizne mu vysvetli co ta trapi
- poziadaj ho o nazor, ako si to predstavuje do buducnosti
- spytaj sa ho, preco by si mala aj nadalej chciet s nim byvat pod jednou strechou
- daj najavo, ze nie si spokojna a takto si si manzelstvo nepredstavovala
- navrhni manzelsku poradnu

toto su min. kroky, ktore mozes spravit v tejto minute, poziadat ho o doverny rozhovor

dalej, je to sice intimna vec, ale v spalni vam to funguje? (pes moze byt zakopany aj tu, chlap si svoju frustraciu vybija tymto sposobom)

zapamataj si, ze ty si jedina osoba, ktora pozna seba a snad trochu aj svojho partnera..je tazko poradit objektivne, ked mame pohlad iba z tvojej strany...dalej, nie sme tu studovane psychologicky aby poradit..aj ta by ti radu nedala, mohla by ta len naviest na inu cestu..dat do hlavy chrobaka 😕

ty mas za ulohu
- vyjasni si, co vlastne chces
-spomen si, preco si sa za svojho partnera vydala (bud k sebe kriticka)
-napis si jeho pozitivne vlastnosti (snad sa nieco najde)
-urci si cas, dokedy chces tento problem vyriesit a povedz to aj partnerovi

lepsie rady ti dat neviem.
Ak tvoj mm nebude chciet pristupit na rozhovor ci dohodu, kontaktuj kvalitnu psychologicku a zacni riesit sama seba..niekedy nam v zivote nic ine nezostava, len bud sa zmierit so situaciou, alebo ZDVIHNUT ZADOK a zacat od zaciatku...

majaxy
21. júl 2016

Ešte musím dodat, som 25rokov šťastne vydatá, mojím mottom od prvého dna spolužitia je, že chlap je hlava rodiny...ale manželka krkom 😀

bodka13
21. júl 2016

@petra3312 nedá...s takými ľuďmi ako je zakladateľkin manžel to proste nejde ...poznám jedného takého ,teda celú rodinu, osobne a je to veru hrôza :-/

bodka13
21. júl 2016

@apolka77 neviem prečo, ale mám pocit že toto všetko už má za sebou ...tak preto zvolila možnosť "poradiť" sa na MK, čo bolo na dve veci 😉

apolka77
21. júl 2016

@mircalla

mimo temy 😉
par stran dozadu si sa pytala, ze by si bola zvedava, kolko zien financuje, by boli ochotne financovat celu domacnost, ako autorka...
neviem kolko zien, pisem len sama za seba, ze ja rozhodne NIE..proste na takuto hru by som nepristupila...Nie preto som si zakladala rodinu, aby zit s "cudzincom", ktory ma vydeluje ako soplave decko...
Nasu rodinu živi manzel..pravdaze do prace chodim aj ja, ale zarabam 4x menej ako on...nemam ziadne vycitky svedomia, ze minam jeho prachy, pretoze no ako to slusne napisat, zakial on este pracuje, alebo po praci ide na pivko tak ja zarezavam v druhej šichte s detmi..kruzky, ulohy, domacnost, vecera, nakupy...takze moj nazor je, ze pracujem viac resp. dlhsie ako on...dalej, patrim k zenam, ktore su viac egoisticke a mm moje nazory poznal uz predtym ako sme sa zobrali.
-co je moje, je aj tvoje
-co je tvoje je aj moje = vsetko je nase spolocne
peniaze si od neho zasadne nepytam, zoberiem si a pekne oznamim..dokonca ani to nemusim kazdy mesiac mi posle niekolko stovak...som drza ked treba ale zaroven aj laskava a vdacna, ze si vdaka nemu mozem dovolit takmer charitativnu pracu a premrhat nie malo penazi z jeho vyplaty...ked nieco kupim, vela krat poviem polovicu sumy ako to skutocne stalo..nie preto ze je lakomy ale preto ze nerad vyhadzuje peniaze...
..ja sa vzdy zasmejem, lebo viem ze peniaze boli a vzdy budu...a prave ludia co stale setria a boja sa minat tak stastní nie su...
som drza ale stojim si za svojim a viem, ze mozno prave pre toto ma mm miluje..
mozno by aj autorke nezaskodilo presadit sa viac vo vztahu, hlavne na nom zapracovat,pretoze ked pisala ako sa jej mm vyjadruje, tak mam pocit, ze je to naprogramovany robot..
no a s robotom by som ja nezila, pretoze robotovi ked s prepacenim drbne v debni je schopny aj zabit..

autorky by som este rada spytala 😉
= smejete sa niekedy s mm?
= robite spontanne veci ako napr.schovavacka s detmi, ci nieco podobne?´
=rozpravate sa o svojich pocitoch?
=zverujete sa so svojimi strachmi, obavami?´
=sedite niekedy len tak s poharom vinka a mm ta pohladi a povie ti aka si pekna?

ak nic z tohoto nemas (autorka temy), tak vedz ze toto su malickosti, ktore vztah drzia a kvoli ktorym sa oplati este bojovat..pravdaze ak to chce aj mm, ale to mozes zistit iba vtedy, ked sa s nim zacnes rozpravat...takze suma sumarom v prvom rade treba zacat liecit to ODCUDZENIE..pretoze to, ako sa sprava mm k tebe je len odraz zrkladla od teba...

apolka77
21. júl 2016

@bodka13 ja mam zas pocit, ze su to dvaja ludia, ktorí sa vzajomne vobec nepoznaju..ziju ako cudzinci jeden vedla druheho..moj dojem...a lasku tam nie je citit ani len nahodou...

bodka13
21. júl 2016

@apolka77 aj to je možné...každá z nás (nemyslím tým iba nás dve) to vníma podľa svojich skúseností či už osobných alebo tých,ktoré sa udiali v našej blízkosti (blízka rodina, kamarátka,..) ...ono lásku medzi nimi už možno dávno "zabil" tento ich problém

sissmiss
21. júl 2016

@apolka77 jaj...aj sa to dobre citalo zo zaciatku ale potom ze peniaze vzdy boli a budu a nechapes preco niektori ludia setria...🙄 :-s Ono sa lahko minaju tie ktore nezarobis. A nemusis setrit ked manzel zarobi. Ak by si jedneho dna zostala odkazana na svoj prijem mozno by ti zredlo 🙄

apolka77
21. júl 2016

@bodka13

no ved to, bodaj by bol problem iba peniaze... 😝
toto je vztah zamestnavatel, zamestnanec...neviem si ani v najhorsom sne predstavit taketo chladne spolunazivanie...
ale riesenie je vzdy..s nim..alebo bez neho..aj to je riesenie..

bodka13
21. júl 2016

baby neriešte výšku prijmov, ale princíp :
Ja mám , On má ....nie My máme
Ja platím/nakupujem pravidelne , On niečo kúpi a vyúčtuje mi to alebo žiada polovicu sumy

otázka: ako to zmeniť ? dá sa to vôbec?

apolka77
21. júl 2016

@sissmiss
ale my sa tu teraz nebavime keby bolo keby..
ale ked chces, tak mozeme 😉
keby som jedneho dna zostala odkazana na svoj prijem, budem sa musiet prisposobit situacii, to je jasne a logicke..nasla by som si lepsie platenu pracu, aj ked by ma tak nebavila, alebo aj dve naraz..nemam z toho bobky..jasne, ta predstava sa mi uz teraz nepaci chodit z prace do prace, ale co ine by mi zostavalo?
ja zas neminam tisice ako si to mozno pochopila, ale nemam vycitky ked si na seba nieco kupim...a to, ze sa mi dobre mina ked iny zarobi..no tak pockat to nie je niekto, je to moj manzel...ktoremu nikto nedrzi zbrat pri hlave...ja nie som emancipovana karieristka..som hlavne manzelka, milenka,kamaratka...

apolka77
21. júl 2016

@bodka13
to bola odpoved pre mircalla, ona sa pytala ...
lenze evidentne niekoho serie, ze jeden setrit musi a druhy nie...ale karty sa moze kedykolvek obratit,,to nikto nevrdi...kazdy chvilku taha pilku.