Môj muž ma vytáča
Žienky, máte aj vy taký problém? Môj muž raz nechal dcérku 4,5 roka samú doma asi na hodinu... strašne som sa nahnevala, mal hodinovu prednašku a teraz to spravil znova, malá už má 5 ale... no som nesmierne vytočená, robí si čo chce, neviem ako ho donútiť aby to bral vážne, dcéra je šikovná, múdra, ale nikdy neviem čo jej v hlavičke napadne a niečo sa stane... bývame v paneláku, teraz sa dokonca sťahujeme na dedinu 15km od Košíc a ja sa vážne obávam, či je to múdre rozhodnutie s týmto chlapom sa niekam sťahovať... prosím o pomoc a vyjadrenie ako to vnímate vy.
My sme ako decka stale behali vonku, aj chodili zo skoly, ja som si vychovavala sestru a starala som sa o nu od 10 rokov a byvali sme same doma, chodila som pre nu kazdy den do skolky a robila vsetko ako matka. Takze ani som nebola k tomu vedena, ale som od malicka bola naucena sama sa o seba postarat a ist cestou zodpovednosti. Kedysi bol zivot jednoduchsi, nebola ani vysoka kriminalita a za komunistickych cias sa clovek citil skoro vsade v bezpeci, samozrejme sa stavali pripady, ze sa deti lakali na cukriky, cokolady, unasali za zo skoly a skolky, ze niekto prisiel a vyzdvihol si dieta - ako cudzia osoba a ucitelka ani nemrkla kto to je, stacilo stlacit zvoncek a do mikrofonu sa ozvalo meno vycitane zo zoznamu deti, co visel na nastenke, pripadne meno zo skrinky a uz to islo... No kedysi aj ta doveryhodnost bola vyssia a ludia si stastnejsie a v pokoji nazivali a pomahali, vzajomne sa strazili, ja som strazila este mojho maleho suseda cez prazdniny, chodil sa nam stale hravat, lebo nemal kam ist a jeho matka mi je zato dodnes vdacna a celkom som uz nato zabudla, ked mi to nedavno pripomenula 🙂 Ja som sa ako decko, tiez kade-tade tulala a aj som pobludila, ale vratila som sa domov a potom to bol vyprask riadny 😉 Ale vlastne vsetci sme niekam chceli ist a nieco omrknut, nieco nove spoznat, v sucasnosti je to zlozitejsie, hlavne ked clovek nema kde deti nechat.
@adri266 vies co, ja nezijem na SK a tuto u nas sa hovorilo nieco ine, ja tej zene neverim, boli lekari, vedeli sa ako kazdy liek funguje a vedeli to pekne zahrat do OUT-u pritiom boli fest POSH RODINA... pekne na tom trhli miliony a miliony....takze ja som na strane nevinnych deti a z takych rodicov sa mi robi spatne. Nikto nevie co za tym vsetkym bolo...bohuzial. 😒
@jenn44 je nezodpovedný, dieta by som asi do 10 rokov nenechala samé ani 10 minút. Mohlo sa čokoľvek stať, áno radšej nebudem písať co.... Treba ho prefackat a pohrozit socialkou :/
@adri266 ja tiez neviem co sa doma hovorilo, som prec uz davno, a ani to nesledujem, len som videla prechadzat nakladne auta s Maddy fotkami, kolko by mala teraz rokov a ako by asi vyzerala, tak som si spomenula. Viem ze sme to riesili dlhodobo v praci ako ucitelia, ale vela ludi sa stotoznovalo s tym, ze pribeh bol zohraty. No to uz vie len Boh co vsetko sa udialo, a kde je pravda...chuda dieta.
Vsetky mamicky, co tvrdia, ze do 10 rokov dieta nenechate bez dozoru, ako si to potom predstavujete, ked dieta dovrsi 10 rokov? Odrazu ho same poslete na nakupy a nechate same doma? Ci pekne postupne, 10 minut jeden den, 20 minut druhy den? Zda sa mi to totiz strasne neskoro ucit dieta k zodpovednosti, v desiatich by totiz uz malo mat zaklady samostatnosti a doveru rodicov, nie sa len ledva zacat ucit, ako sa o seba starat.
@warholette 😀 😀 JAJ, som sa zasmiala. To akoze neexistuje iny sposob ucit dieta samostatnosti ako ho nechavat same najradsej od narodenia? 😉
@adri266 tak potom na ako dlho ju nechas ako 10 rocnu samu doma prvy-krat? ... asi nie rovno na dve hodky, ked dovtedy nikdy sama doma nebola, ci ano?
Mne sa totiz zda, ze svojim detom niektori rodicia malo doveruju ... casto by deti zvladli ovela viac, ale nemusia.
@adri266 ved preto sa pytam. Moj syn ma 6, vonku sa hrava sam od 4 rokov a doma ho nechavam v pohode na max 30 minut ked idem do obchodu. Postupne sa uci samostatnosti, neviem si predstavit, ze zrazu ma 10 a sup milacik, staraj sa o seba.
Preco je ta magicka hranica odrazu 10 rokov. Preco nie 9 alebo 11?
@mandarinkadarinka to nemyslis vazne, ze 10r dieta nemoze byt same ani 10minut ?? a ako sme vsetci prezili cele prazdniny a po skole, ked sme boli deti a min. od 8-9r sme uz odmietali chodit anpr. do druziny??
ze volat socialku 😀... mas uz deti? ake velke??
Deti su vyspele dostatocne na to, aby si mama napr. odbehla na pol hodinu do obchodu aj ked maju napr. 7r .... zaklad je ,aby si si dieta ako matka poznala a vedela, ci si to mozes dovolit..... jasne, ze neodist na 2 hodiny... to nie... ale aku taku samostnost treba uz v dietati pestovať
8r dcera uz mi v pohode vydrzala , ked prisla zo skoly chvilu doma, kym som dosla z prace... aj hodinu, alebo kolko to trvalo..... uplne normalne... vedela som, ze je zodpovedna, nenapadne ju liezt do okna, alebo pustat plyn ,alebo neviem co.. proste dieta sa ma vychovavať od malicka..
10r dieta, to je 4rcočník skoly, uz sama chodila autobusom domov zo školy niekedy z meste na dedinu a to este dokonca v meste, do ktoreho sme sa prestahovali ... ved su mobily ! je to lahsie, ako ked sme boli detmi my.... vedela si v tomto veku uz vybavit kopec veci sama, lebo som ju k tomu viedla : ked nevies, spytaj sa, oslov dospelu tetu,alebo mi zavolaj.... Nemala problem si nieco kupit, vypytat a pod... By si sa divila, ale niektore deti maju problem aj s obycajnym nakupom, co sa hanbia a su nesamostane, lebo matky ich vodia za ruku do neviem kedy....
Zaver : 10r dieta uz vydrzi doma same aj cely den, keby na to prislo... ak ma zabezpecenu stravu, ktoru si vie uz v pohode same zohriať.... a pod.. Idealne to nie je, aby bolo tak dlho same, ale uplne v pohode to to dieta uz zvladne, keby doslo na to, ze treba.... ak je k tomu vedene a nie je to prave raubír, od ktoreho nevieš, co cakať...
@warholette Asi kvoli zakonu? Asi kvoli tomu, ze dcerka by momentalne doma sama nevydrzala? Preco si Ty nenechavala sameho doma od 4 rokov? Preco AZ od 6.?
a preco by som nemohla nechat 10rocne dieta doma same naraz 2 hodiny? To nie je ako nechat vyrevat babatko, kym si zvykne, ze ma spat samo 😎
@adri266 samozrejme, ze aj nechavanie same doma treba dieta privykať.. tuto jedni susedia maju dceru a este ako 8r ju mali problem nechat samu doma napr. pol hodinu, kym sli sem do dediny na nakup... Som im vzdy hovorila, ze mala je v pohode, pozera rozpravky, vie kde su, ma mobil, keby nieco sme tu my - susedia.... proste nech uz zacnu ju viest k samostnanosti a hlavne k tomu, ze byt chvilku sama uz k jej veku patri.. ( ona im odmietala ist aj spat k starym rodicom a pod. proste cecok !) ...
tak potom ju zacali takto pomaly nechavať a pamatam si, ako boli zhrození, ked vo 4 rocniku zrusili v skole druzinu, ze co teraz s dietatom... No coby? naucit na autobus a domov... ako ine deti..aj moja... ako my, ked sme boli deti.... do druziny som uz v 3 rocniku odmietala chodit, to si pamatam. a to neboli ani mobily... a chodila som do mesta do skoly a byvala som tiez na dedine... takze viem aj podla seba, ako asi rozmysla dieta v tom veku.... teda normalne dieta.. Nehovorim o problemovych detoch...
ale hned 2 hodiny by som asi dieta doma nenechala... postupne ....
možno to bolo od neho trochu nezodpovedné, vždy záleži od dieťaťa, či je kľudné a vie sa samo prehrať alebo je to živel - v takom prípade by som sa určite bála.
ale na druhej strane odporučam všetkým hysterkám ktoré tvojho muža absolútne zmietli pod zem, nech sa spýtajú svojich mám a starých mám, ako to riešili oni, ..myslím tym hlavne stare mami na dedinách, ktoré dali deti spať na obed a bežali na pole a deti samé doma..poznám takých hromadu a dnes sa na tom smejú, chvalabohu sa nič nestalo a to sa jednalo o ozaj malé detičky...stať sa môže vždy aj ked je tam rodič, nedávno bol prípad ked dievčatko zabil televízor, bolo to strašné a rodičia boli v tej miestosti tiež, ale to je proste sekunda a nestihneš zareagovať....ja som sa ako malá takmer utopila na jazere, mala som asi 8-9 rokov vtedy, bola som pri brehu a moji rodičia tam stáli pri mne, chvíľočku sa zarozprávali , bolo tam kopec ľudí, potom si ma našťastie všimol oco a skočil za mnou do vody, ale poviem vám veľa nechýbalo a už by som tu nebola, pritom rodičia boli naozaj zodpovední a starostliví a viem, že si to veľmi vyčítali.....ale práve najvacsie tragédie sa stávajú tam, kde je aj dozor....
ale inač čo sa týka toho aby bolo dieťa same doma, tak ja som odmalička bola tak vedená, mala som cca 3-4 roky a na taku polhodinku ma doma nechať mohli, ako trojročná som sa bicyklovala sama po ulici, žiadny dozor, ešte som nechodila ani do školy a už som si šla sama niečo kupiť do obchodu, do školy ma odprevadili dohromady asi trikrát...jednoducho nas aj s bratom viedli k samostatnosti, ale druhá vec je že žijeme na dedine, iné je nechať dieťa samé v meste a v paneláku, to uznávam 😉
inač mám susedu, malé dievča, a ked nastupala do školy, mala čerstvých 6 rokov, rodičia aj starká už boli ráno v práci a ona sa musela sama zobudiť, vychystať, pozamykať a isť načas doslova od druhého dna skoly a neskôr o pár rokov pred odchodom musela vychystať ešte aj malého brata do škôlky a odniesť ho tam a potom šla do školy, vtedy mala asi cca 10 rokov a plne sa na nu mohli spolahnuť.... 🙂
@jenn44 nečítala som všetko, ale - ako si zistila, že malá bola doma sama? hneď ti to povedala keď si rprišla domov? alebo sa ti pochválil manžel? moja rada - keď budeš vedieť, že dieťa bude s mm, oznám dochod a za rohom po očku sleduj čo sa bude diať... keď mm vytiahne päty z domu bet dcerky, choď po ňu, ale mu to neoznám..... zober ju, nechaj pootvorený byt /ako že si otvorila sama/ a sleduj tú paniku keď ju bude hľadať 🙂 v živote dcéru samu nenechá - to mi ver 🙂
@katrin21 mas pravdu 🙂 mam trojročné živé akčné dieta, priam nebezpečne.... Možno preto si to este neviem predstaviť. Bola som rovnaká a mna rodičia nenechávali samu doma asi do 12 rokov, dovtedy iba so starším bratom 🙂
Ono asi fakt záleží na povahe dietata a na jeho vyspelosti
@dm2 toto je síce pekne a pravdivé.... Ale dnes je úplne iná doba. Ja si fakt neviem predstaviť nechať ist sedem osemročné dieta samé do školy.... Baby co by ste robili, ak by sa fakt niečo stalo? Iné je dedina a iné je mesto. Teraz hovorím o meste, kde je veľké množstvo rôznych ´´divnych´´ ľudí a miest... Toľko detských nešťastí sa stáva aj tu na Slovensku... Treba byt obozretný, nespoliehať sa na to, ze aj ja som chodila sama do školy... Áno, to bolo kedysi, v dobe, ked aj cudzí ľudia dávali na deti pozor tak ako svoje. Žiaľ v dnešnej dobe Vám dieta nik nezachráni, skôr ho este okradne na mieste, pri najlepšom
Ja poznam asi dve "mamičky",dokonca jedna z nich je učiteľka a nestačím sa čudovať...normalne daju asi 5 ročnym deťom do ruky tablet a idu na kavičku s kamoškami a to aj na dve hodky..no zbohom rodina ☹ ...
@mandarinkadarinka upresním, že ja mám 21 rokov, takže moje detstvo nie je až tak vzdialené... 😉
ale súhlasím, že je iná doba a v meste je to iné...
Môj muž radšej zmeškal vlak na akciu s kamarátmi, lebo nebol schopný nechať naše dcérky samé doma. Šlo by cca o 5 minút čistého času, kým by som od lekára dofičala domov... 😔
Mna mama nechala samu doma ked som mala 3 roky a brat bol babatko v perinke. Musela ist kupit sunar, vonku bola snehova fujavica a samozrejme sla peso. Bracho spal v koliske, mna posadila vedla kolísky a nakazala za ziadnych okoností nevyberat babatko, iba sediet pri kolíske. Kym sa mama vratila, vrestali sme obaja. On v kolíske a ja vedla kolísky. Takto nas nechavala ked sla na mandarínky, alebo na velky nakup. Obcas nas postrazila suseda.
Moja mala chodí sama zo skoly. Je prvácka.
@warholette To teraz pises vazne, ze 4-ny ti behal po vonku a uplne nervy v pohode? TO kde sa hral? Na ulici? Mate rodinny dom?
Toto sa mi moc nezda. Mne sa raz moj 4-rocny syn vytratil z domu a jedna pani mi ho z ulice priniesla....ja nervy v kybli.
Inak ta magicka hranica v nasom state je 11 rokov. 😅 A u vas to bude urcite nieco podobne.
Ohladne hranice, si zoberte ze druhy stupen uz nefunguje pre deti ZS skolsky klub ("druzina"), cize zo skoly by mali chodit same domov uz legalne. Su to 10-11r deti. Dovtedy ked ich mama nenecha ani raz same doma, a zrazu sa maju popasovat s tym co sice pred generaciou s klucom na krku zvladali uz 6r deti ale taka premavka zdaleka nebola. Ak niekto byva peso od skoly kde nechodia auta cetou domov, nema az taky problem, ale povedzme si rovno, niekomu chodi dieta do skoly cez riadne huste premavky, prestupovania, krizovatky...nas to napr. tiez caka buduci rok. Doma uz sam zostava davno, ako vzladne tieto skolske cesty, no zaciname trenvoat uz teraz...

@radlinka nuz, keby si bola napchata liekmi, aby si nevyskocila z okna kvoli vycitkam svedomia, tak by si sa mozno tvarila rovnako. Pozerala som o nich nejeden dokument, a prave tam povedala ona, ze im vycitaju, ako sa spravaju. A ona na to povedala, ze by sa najradsej pod zem zakopala, ale ma dalsie male deti, ktore uz stratili surodenca a nechce, aby stratili este aj matku.
A ze si pokojne vykladala pribeh? Myslis, ze to bolo natocene na prvy sup?
Nechcem ju obhajovat, no myslim, ze ak by to boli spravili oni, boli by na to davno prisli.