icon

Môj priateľ je egocentrik

janska
7. nov 2016

Ahojte. Ja a môj priateľ sme spolu takmer dva roky. Obaja máme po 40tke, každý je finančné zabezpečený, bývame každý vo svojom. Máme spoločné záujmy a priateľov. Ja som spoločenská, citlivá a skromná povaha... on zasa človek s veľkým egom, kam príde, tam ho všetci zbožňujú alebo sa ho boja, alebo ho nenávidia, je spoločenský, voči priateľom a svojej rodine ústretový a vždy ochotný pomôcť. Od začiatku vzťahu odo mňa vyžaduje slobodu... stretávanie sa s priateľmi pri pivku, venovanie sa svojim záujmom, svojim deťom, svojej rodine. Toto všetko u mňa má. Myslím, že chápavejšiu partnerku už sotva niekedy môže mať. Ale... na druhej strane... mám po celý ten čas čo sme spolu pocit, že tou chápavou stranou som len a len ja.... Ak trápi niečo mňa, v tom momente zahrá mŕtveho chrobáka a začne ma ignorovať. Vraj čaká, kým sa vyfučím. Pritom som mu niekoľkokrát povedala, že ho potrebujem, jeho objatie, aspoň kúsok jeho empatie. Ale on... nič.... Ticho.... Až kým sa zasa neotrasiem a prídem s úsmevom na tvári a tvárim sa, že je všetko ok a ideme ďalej. Nie som typ, ktorý sa vie hádať a vykričať partnerovi čo si o ňom myslí, čo je asi chyba, viem. Žiaľ, iná už ťažko budem. Som typ, ktorý ticho trpí a nekomunikuje. A dúfa, že nájde v partnerovi porozumenie a jej partner jej pomôže v ťažkej situácii. Veď kto iný, ak nie on. Žiaľ. Môj prípad to nie je. Poradíte ako na takéhoto chlapa? Ľúbim ho, ak je dobre, tak máme pekný vzťah... je milý, ochotný, dal by posledné... ale čo sa týka citov... viem, že svoju lásku prejavuje viac skutkami ako rečami, no tá jeho ignorácia, keď ma niečo trápi, ma strašne ubíja. Má zmysel bojovať? A ako? Byť tvrdá, nekompromisná a neempatická ako je on? Naozaj neviem....

mrkvicka060
8. nov 2016

@0silvia0 praveze ja si skor myslim, ze prave to je apravanie egocentrika. Ze zahra sa na hrdinu a ocakava, ze ona sa mu hodi k noham. Zaroven si dvihne sebavedomie ako tomu *ujovi za volantom dobre nalozil.. a je so sebou maximalne spokojny. A nasledne caka neskonalu vdaku...

janska
autor
8. nov 2016

@alaguema
Nechcem po ňom nič viac, ako on po mne. Netlačím na pílu, nevytýkam mu, že mi nehovorí, či ma miluje alebo nie. Žiadne citové výlevy. A nič nehrám. Nechcem sa za neho vydať, byť jeho partnerkou na celý život. Beriem to, čo mám. Žijem pre dnešok. A nechcem sa hrať na trpiteľku, ani sa nehrám. Iba hľadám riešenie, ako žiť.. pochopiť človeka, ktorý nevie vo chvíľach, keď to ten druhý potrebuje, prejaviť kúsok empatie. Ako by bolo tebe, keby ti zomrel niekto blízky a tvoj partner by ťa v tom nechal úplne samú? Máš pocit, že sa potrebujem na niečo hrať? Ja nepotrebujem, aby mi nosil kvety, kupoval darčeky, rozmaznával ma a neviem čo všetko. Chcem iba trochu porozumenia. Musela by si to zažiť. Potom môžeš súdiť...

sardinka336
8. nov 2016

@0silvia0 prosím ta aka nehoda? nič sa jej nestalo a on si išiel zvyšit ego tým ze ma zrjme znamych na spravnych miestach ktorí dotyčnemu dali priučku...pre neho to bolo super ze tenhoto ,,dodrbal,, čize mal dobru naladu na objatia...

alaguema
8. nov 2016

@natalym no...áno. Boli "zase pohádaní", tak mu zavolala, že takmer havarovala (ale nehavarovala. Ja by som nevolala, ak mal svoje "snobské výlevy". Načo? Som v pohode, prežila som, ak o tom potrebujem pokecať, volám kamoške a nie chlapovi, ktorý mi údajne neprejavuje city a je totálny egocentrik). Poznala som jednu takú, ktorá volala zakaždým, keď si myslela, že situácia je vhodná na to, aby naňho emocionálne pritlačila. To bolo dokolečka dokola - som chorá, mala som nehodu, idú ma operovať - ex frajerka môjho muža ešte kedysi dávno. Až ju raz poslal do hája 😎 Manipulácia a citové vydieranie ... týmto nástrojmi vládne veľa ľudí, ak nevedia dosiahnuť čo chcú 😉

mrkvicka060
8. nov 2016

@vofka s tymto bohuzial suhlasim... tiez si to myslim.. ale tak mozno to bolo cele zle podane a teraz sa tu dohadujeme a robime dramaticke zavery...

natalym
8. nov 2016

@alaguema No ja by som mu tiež nevolala. Na čo? By som bola rada, že som to zvládla a nič sa nestalo.

Zaujímalo by ma čo sú snobské výlevy......@janska

alaguema
8. nov 2016

@janska trochu porozumenia. To chápem. Ale včom, kedy, ako? Na jednej strane opisuješ chladného egocentrika a na druhej normálneho chlapa, ktorý ťa má rád. Stále neviem, kde konkrétne je problém.

0silvia0
8. nov 2016

@sardinka336 ja som napísala myslím takmer nehoda, ako som to mala pomenovať? ☹
a to, že niekoho dodrbal som nepostrehla... ja som to pochopila, že sa veľmi ponáhľal za dotyčnou a preto ho zastavovali policajti...

sardinka336
8. nov 2016

@janska prečo sa presviedčaš čo všetko nepotrebuješ??? to je chyba nás zien...mnohých..len davame, davame, davame...detom, muzovi...a presviedčame sa ako ,,nič nechceme,, nič nepotrebujeme ale opak je pravdou a snazime sa tak naučiť zit aj ked vidime, citime ze je to tazke, často nezvladnutelne...Ja som sa uz trošku naučila mysliet aj na seba. ANo, chcem darček, chcem kvety, chcem aby sme spolu išli na ples, na večeru...chcem pocut ze ma ma rad, ze mu na mne zalezi...chcem vediet a mat pocit ze ked sa niečo stane tak sa mam u koho vyplakat, mam u niekoho porozumenie....lebo ja sama sa to snazim davat jemu. Prečo by som to ja nemala očakavat? Ok, nedavam mu kvety 😀 ale davam jemu to čo viem ze mu urobi radost čo jeho urobi štastným.

mandala77
8. nov 2016

@janska trpiteľkou si, pretože trpíš niečo, čo Ti nevyhovuje a očividne nerobí dobre. Máš dojem, že sa dá zmeniť človek, v 40 tke? Si v prvom príspevku písala, že ho ľudia zbožňujú, boja sa ho alebo nenávidia. Pozri si niečo o maniupulátoroch na nete. Je na youtube film, volá sa Ryba smrdí od hlavy a je o psychopatoch (čím nehovorím, že on je psychopat) a v tom filme hovoria, že sú ľudia, ktorí vôbec nie sú schopní empatie. Z toho čo píšeš o ňom, tiež v ňom vidím manipulátora. A ak človek nemá empatiu, od takého je dobré, utekať. U neho si porozumenie nenašla? Veríš tomu, že ho nádješ? Že sa Ty nejako zmeníš a bude to iné? Nebuď naivná.

natalym
8. nov 2016

@sardinka336 Povieš mu dva dni pre výročím, že očakávaš kvety + pozvanie na večeru?

janska
autor
8. nov 2016

No ja som potom asi naozaj z inej planéty....

@aleguema... mať tak tvoju povahu... žije sa mi oveľa ľahšie...

Dobre dievčatá. Ďakujem za vaše postrehy a názory. Naozaj si to cením. Asi nie som normálna, ak chcem od svojho partnera trochu pochopenia. Ak si myslíte, že ho citovo vydieram a že je všetko inak, ako som písala... nebudem vám to vyvracať. Nemá to význam. Rezignujem.. ako vždy... vidím, že chyba je naozaj iba vo mne.

Ešte raz všetkým ďakujem a ospravedlňujem sa, ak máte niektorá pocit, že zavádzam hlúpymi problémami. Pre mňa to problém je. Je mi jasné, že si musím poradiť zasa sama.

natalym
8. nov 2016

@janska Veď sa neurážaj preboha. Lebo si to naozaj začnem myslieť.
Jasné, že sa dá na to pozrieť rôznymi pohľadmi........

bratislavcankanm
8. nov 2016

@janska podla mna ho nezmenis. Asi to proste nie je typ cloveka, ktory je pripraveny byt niekomu SKUTOCNOU DLHODOBOU oporou. Poznam viac takych ludi, muzi aj zeny, aj moj ex bol trochu podobny - pre okolie kamaratsky, ochotny pomoct ale doma presny opak. Ono totiz nieco ine je poskytnut niekomu kratkodobu jednorazovu pomoc (za ktoru ta potom dotknuta strana vychvaluje na vsetky strany 🙂 plus ta pozve na poharik a pod, skratka zvysuje to jeho spolocensku prestiz a ego) a ine pomahat partnerovi/ke v domacnosti, dlhodbo/pravidelne.

Nebudem ta nahovarat na rozchod, podla mna sa s tym v podstate da zit, ALE - toto je clovek na zabavu, docasne sprijemnenie zivota, nie je opora v tazkych chvilach. Je dost mozne, ze ak by sa ti nieco stalo - uraz, vazna choroba, tak ta jednoducho vymeni za niekoho "bezproblemoveho".

vofka
8. nov 2016

@janska Pokial dobre vidim a citam, vacsina z nas sa postavila na Vasu stranu a vyjadrili sme sa medzi riadkami "poslite ho do riti a velmi rychlo, lebo je Vam na NIC"... Lenze Vy ste si, zial, z toho zobrali tych par komentatorov, ktore boli opatrnejsie vo svojich vyjadreniach. Tak trochu sa lutujete, co mate zjavne vo zvyku a rozhodli ste sa "zase len dalej trpiet".. je to VASE rozhodnutie. Len nerozumiem, preco zakladate temu, v ktorej chcete radu, ked ste sa davno uz rozhodli trpiet. Ergo Kto chce kam, pomozme mu tam a komu nie je rady, tomu nie je pomoci. Vela stastia vo Vasom vztahu s debilom.

natalym
8. nov 2016

@vofka Možno čakala nejaké sofistikovanejšie rady a nie že buď alebo.

vofka
8. nov 2016

@natalym jedina sofistikovana rada, ktora sa mi derie na jazyk je "moja mila, ty sa preplieskaj Zlatymi strankami a neho posli do pi.e ".. Je mi luto, ale ked vidim zenu, ktora SAMA a pri PLNOM vedomi devastuje sebe zivot.. a sucasne si pyta rady, ktore absolutne nepocuva.. mam chut kricat. Ona nechce radu. Chce sa len martyrsky postazovat, ake to ma ona strasne tazke, pricom si za to moze sama.

alaguema
8. nov 2016

@janska tvoja "záverečná reč" ma len utvrdzuje v dojme, aký z teba mám. Vo všetkej slušnosti poďakuješ, ospravedlňuješ sa (neviem za čo. Nikomu si nič neurobila), nenápadne skryješ medzi riadky jemnú výčitku a zahráš rolu chudinky nepochopenej. Zasa si musíš poradiť sama. Áno, najlepšie si poradíš sama.
O moje povahe nič nevieš. Zhodou okolností, má môj muž v takom povrchnom opise niečo spoločné s tvojim priateľom. Ako egocentrika by som neoznačila. Je veľmi starostlivý a nápomocný, ale vníma svet celkom inak, než ja. Neviem presne v čom ti priateľ neprejavuje pochopenie, ale možno ani nie je v jeho možnostiach pochopiť ťa v niektorých veciach. Človek ti nemôže dať niečo, čo nemá. Na druhej strane ti možno dáva niečo iné, možno viac, než vieš z pozície kópie matky terezy a obete, oceniť.

eeffka
8. nov 2016

@janska po takej skorohavarii by som si akurat tak fajne zahresila a urcite by som nevolala nejakemu debilkovi co hra majstra sveta.
a co by som si pomyslela pri cloveku ktory by ma nepodrzal v tazkej chvili? ci je naozaj toto clovek s ktorym minam svoj cas. A kedze som dost pragmatickej povahy pocty by to boli rychle. + / -------, neni o com.... dovi dopo maj sa!
Ty zivoris nie zijes upinas sa na nejakeho pablba s ktorym nemas spolocne nic. ani majetky ani deti... tak mi povedz naco?
To co tu predvadzas ze heeej vsetko je to moja chyba... no asi je ked si nechas skakat po hlave, clovek ma mat sebauctu a tebe chyba. ja som nevyrastla na zamku a ani ako nejake panske decko ale mam nejaku hrdost a toto by som so sebou nedala robit. ja len zo zivota...aby si nebola prekvapena az tvoja "velka laska" raz pride a oznami ti ze si nudna a nevies sa presadit a uz ho to nebavi. a skonci s nejakou 25/35kou co na neho nahulaka a bude ho ukolovat a panko bude skakat jak zajacik.

sardinka336
8. nov 2016

@natalym tak takto asi nie...poviem mu ze by sme si mohli niekde spolu vyjst, ze ma to poteší, ze budem rada ak si spravime čas pre seba. Lenze moj muz je typ ktorý s tým nema problém, on je tak naučený z domu ze otec nosi mame kvety ešte aj teraz...
Ja nehovorim ze sa na všetko dovtipi to je najväčšia chyba čo zeny robia ze si myslia ze chlap ,,sa dovtipi,,. Napr. teraz ide preč do zahraničia a povedala som mu aky darček mi ma kupit, resp. čo ma poteší a čo by som si priala ..(on by mi aj tak niečo priniesol a potrebuje inšpirácie 😀 )
A ja sa ho tiez pýtam čo by ho potešilo, čo chce, ake ma predstavy.

natalym
8. nov 2016

@vofka Máš recht.

ivana11155
8. nov 2016

To co by si mala podla mna urobit si si sama aj napisala vo svojom uvodnom prispevku a to je: ked ta zrani nejakym svojim konanim resp. reakciou nedoliezaj za nim, ked ta to prejde, ale pockaj kym pride on. To je presno to, co je pre teba tazke, lebo mozno v kutiku duse ani neveris, ze pride resp. riskujes to, ze by si ho mohla stratit. On ta ma precitanu, vie ze stale prides, zjavne sa v tychto situaciach spravas vzdy podla rovnakeho vzorca.

vofka
8. nov 2016

@ivana11155 Amen, sestro :D

natalym
8. nov 2016

@sardinka336 No je môj je zvyknutý z domu a tak vychovaný a hold nerobí to, resp. mu nedôjde.
Ale inak chápem, ďakujem za vysvetlenie..

natalym
8. nov 2016

@sardinka336 No a ešte. Deň predtým sa ma opýtal, že čo som mu kúpila........
Asi si myslel, že je to vtipné, ale nebolo. Mala by som sa viac najesť vtipnej kaše. 😠

janska
autor
8. nov 2016

@natalym
ja sa vôbec neurážam... nie som ten typ.. len vás tu nechcem zaťažovať, keďže sa debata uberá nie veľmi dobrým smerom...

natalym
8. nov 2016

@janska Pre Teba dobrým smerom?
Mne sa páči, lebo ma to núti pozrieť sa na to inak.

doty1
8. nov 2016

@janska toto som z inej planéty je v drvivej väčšine len iná fráza pre nedá sa, neviem sa zmeniť, bojím sa niečo urobiť zo svojim životom,.....načo to je dobré?
Toto bola jedna zo zaujímavých a slušných debát na MK.

sardinka336
8. nov 2016

@janska nás vobec nezatažuješ...my sme tu dobrovolne, radi... 🙂
a fakt to neber zle ak sa ta aj niečo dotkne...ono najťažšie je pozriet sa sam na seba, prehodnotit to ako myslím, ako zijem..poznám to sama.
Ty nechceš zatazovat, obtažovat, si skromna, dobrá ....ale to je na tvoju škodu!!! v tomto pripade vo vztahu k tomu muzovi. Tu nejde o nás..ide o teba o to ako budeš ty zit. Ja si tiez myslím ze sa len presviedčaš o niečom čomu by si chcela verit - ze nič nepotrebuješ, nechceš..v kazdom vidiš to dobré a predsa niekde v kutiku duše chceš byt tou na ktorej niekomu uprimne zalezi v dobrom aj v zlom. Ved to nie je nič zle priznat si to....to je cesta k uzdraveniu roznych emocionálnych rán, ktore máš v sebe.

janska
autor
8. nov 2016

A neprišla som sa tu vyplakávať... prišla som sem po radu... Musíme pochopiť, že každá sme iná, každá máme na toto iný názor.
X krát som si povedala, či mi to stojí za to a x krát som si povedala áno... ale neviem do kedy...
Možno som dúfala, že niektoré z vás mali podobné skúsenosti a poradia mi čo robiť. Z názoru každej z vás si beriem určité ponaučenie a pokúsim sa s tým niečo urobiť...