Môj priateľ je egocentrik
Ahojte. Ja a môj priateľ sme spolu takmer dva roky. Obaja máme po 40tke, každý je finančné zabezpečený, bývame každý vo svojom. Máme spoločné záujmy a priateľov. Ja som spoločenská, citlivá a skromná povaha... on zasa človek s veľkým egom, kam príde, tam ho všetci zbožňujú alebo sa ho boja, alebo ho nenávidia, je spoločenský, voči priateľom a svojej rodine ústretový a vždy ochotný pomôcť. Od začiatku vzťahu odo mňa vyžaduje slobodu... stretávanie sa s priateľmi pri pivku, venovanie sa svojim záujmom, svojim deťom, svojej rodine. Toto všetko u mňa má. Myslím, že chápavejšiu partnerku už sotva niekedy môže mať. Ale... na druhej strane... mám po celý ten čas čo sme spolu pocit, že tou chápavou stranou som len a len ja.... Ak trápi niečo mňa, v tom momente zahrá mŕtveho chrobáka a začne ma ignorovať. Vraj čaká, kým sa vyfučím. Pritom som mu niekoľkokrát povedala, že ho potrebujem, jeho objatie, aspoň kúsok jeho empatie. Ale on... nič.... Ticho.... Až kým sa zasa neotrasiem a prídem s úsmevom na tvári a tvárim sa, že je všetko ok a ideme ďalej. Nie som typ, ktorý sa vie hádať a vykričať partnerovi čo si o ňom myslí, čo je asi chyba, viem. Žiaľ, iná už ťažko budem. Som typ, ktorý ticho trpí a nekomunikuje. A dúfa, že nájde v partnerovi porozumenie a jej partner jej pomôže v ťažkej situácii. Veď kto iný, ak nie on. Žiaľ. Môj prípad to nie je. Poradíte ako na takéhoto chlapa? Ľúbim ho, ak je dobre, tak máme pekný vzťah... je milý, ochotný, dal by posledné... ale čo sa týka citov... viem, že svoju lásku prejavuje viac skutkami ako rečami, no tá jeho ignorácia, keď ma niečo trápi, ma strašne ubíja. Má zmysel bojovať? A ako? Byť tvrdá, nekompromisná a neempatická ako je on? Naozaj neviem....
@janska skúsenosť je neprenosná. To čo som ja musela pochopiť pri mojom mužovi, je moja osobná lekcia, ktorú do podrobností nechcem rozoberať, aj tak by ti to nepomohlo, lebo v hrubých črtách môžu byť dvaja ľudia podobní a hĺbke celkom rozdielni. Všeobecná rada, ktorá nikomu nemôže byť na škodu - nerieš zbytočne to, čo nemá skutočnú váhu v živote. Tých dôležitých vecí je len pár 🙂
@janska pozri....ručím ti za to ze tvoja diskusia je fajn....a pohodova.
Ale uvedomila som si, ze toto je nam zenám vtlkane aj spoločnostou - DÁVAŤ a NEŽIADAŤ...mozno sme tak boli vychovavane. V mnohých temach je to len v ruzovom...matka sa ,,musi,, len davat, nič nezadat, nechciet spat, nechciet si posediet na kave s kamoškou lebo ved ako to otecko zvladne, nechciet nič len stat sa otrokom deti, domacnosti, manzela...lebo len tak ,,bude dobrá,, a ,,bude prijímana,, a len tak si ,,zasluzi,, obdiv...naša hodnota je neustale odvíjaná len od vykonu, od toho ,,kolko sa obetujeme,, kolko dávame, kolko na seba zabudame...a potom sa mnohe čuduju, ze su vyhorene, frustrovane, ze uz dalej nevladzu ...ze im to s muzom škripe alebo ze sa dokonca rozvadzaju.
@sardinka336 Áno, áno, áno........... Súhlasím s Tebou.
A kde je teda tá rovnoprávnosť????????
Toto ma rozčuľuje neskutočne.
@natalym rovnoprávnosť je tam, kde si ju urobíš 🙂
@sardinka336 ale keď im ponúkneš iný pohľad, iný názor, alebo keď zistia, že zmeniť to môžu len samé a Arabela s prsteňom bola len v rozprávke, tak budú radšej vyhorené, frustrované a nespokojné hoci aj do konca života. Niekedy tomu nerozumiem.
Pretože je pre ne jednoduchšie zostávať v "bezpečí" utrpenia než nájsť odvahu, prekonať strach a pustiť sa do niečoho nového, meniť postoje, návyky...
@sardinka336
@natalym
ja zcasti vinim rozpravky, ktore sme poznali ako deti. Tam sa casto objavuje vzorec, ked krasna, dobra a obetava dievcina ziska princa a s nim stasny zivot az do smrti. Fakt si myslim, ze nam to tak nejak zostava v hlavach.
A dalsia vec, suhlasim- ocakavanie okolia. Hlavne starsi ludia, ktori nam v detstve davali najavo, ze je nepekne, ked male dievca papuluje a odvrava a ze ju vsetci budu mat radi len ked bude dobra, usilovna a poslusna. Pisem, ako som to vnimala ja, mozno ine to tak nezazili.
Úprimne... koľké z nás sme si povedali, či to a to stojí vôbec za to trápenie? A nenechali sme si poradiť? Zasa sme šli do toho znovu a znovu dúfajúc, že sa to možno zmení? Že čas niečo vyrieši? Nevyrieši. To som pochopila po rozvode a jediné, čo som ľutovala bolo to, že som to (rozvod) neurobila skôr. Áno, zasa robím rovnaké chyby, ale chcem sa poučiť ako ich nerobiť... a keďže si sama poradiť neviem... preto som sa obrátila na vás...
@keziah ale ono sa to velmi nezmenilo...teraz je to o tom ktora koji, nosi, spi s dietatom v posteli, ktora varí zdravšie, ktora doma robi domace chleby, kompoty, vyzivy len preboha nedat dietau sladke z obchodu.....ktora sa ,,viac obetuje,, pre dieta, lebo ved stala sa matkou tak uz ,,konečna,, a jej potreby su predsa za potrebami rodiny a ktora povie NIE..som tu aj ja, aj ja potrebujem fungovat, oddychnut si, potrebujem sa vyspat normalne a nie v neprijemnej polohe, ist občas von s kamoškou, potrebujem pomoc od otca dietata...tak je pomaly krkavčia mater.
@janska prepac, no mne to vyznie ako keby ste boli nie partneri, priatelia, ale ako kamosi s "vyhodami" kazdy si zijete svoje vlastne zivoty .... mate svoje byvanie, pracu, konicky a stretnete sa kvoli sexu - aspon tak mi pride ta jeho predstava ... podla mna to mozno tebe az tak nevyhovuje, ale vztah, ktory ste si nastavili a co mate ..vas predurcuje na to, co pises vyssie - si spestrenim jeho dni, ked mu je dobre, zasexujete si , s nicim vaznym ho neotravujes, v zasade si zijete po svojom - to je jeho pohlad, kazdy tvoj prejav niecoho citovejsieho a konfliktnejsieho je pre neho len isty "vybuch" ktory prejde, ked si to nebudem vsimat...ved ona sa vyfuci a zasa pride... velmi pohodlne ponaty vztah z jeho strany a velmi zle pochopeny z tvojej ....
ked hladas nieco viac ..tak z tejto strany vietor nefuka moja ... 😒
jemu to vyhovuje a menit to nebude ..nie je egocentrik,nechcem povedat, ze by ta nemiloval.ale v istom veku uz niektori ludia, nechcu menit svoje zauzivane zvyky ...a aby si nebola prekvapena, ze naraz stretne niekoho, kde sa uplne bezhlavo zamiluje, a naraz vsetko pojde...
ked ty nie si spokojna , preco s nim ostavas? jeho nezmienis , resp. uz nezmenis jeho city k tebe ... keby si nevyhovovala jemu ty, tak si mysim, ze on by to ukoncil, citovo ti vobec nevyhovuje a ked si taka samostatna ako pises, tak by som sa na to vykaslala .... zo psa slanina nikdy nebude
@janska Aku radu od nas teda vlastne chcete pocut? povieme Vam "vykaslite sa na neho, je to debil", a Vy odpoviete "ale minule sa o mna pekne postaral a nie je taky zly"... Potom Vam pride dalsia rada z inej strany v zmysle "co sa stazujete, ved je to nromalny chlap, nevidim v nom problem, iba ak si ho vytvarate Vy sama" a na to odpoviete "kasle na mna, trpim to, len neviem ako dlho to este vydrzim"... Tak co vlastne chcete? :( Ano, mate pravdu, viacere, ak nie kazda, sme si presli vztahom s trollom a nenechali sme si poradit ani od papeza. Lenze Vy prave pisete, ze to nie je prvykrat. Ze ste to uz zazili a lutujete, ze ste sa nerozviedli skor.. Tak preco teraz zase mrhate svojou najvzacnejsou komoditou -casom? Len aby ste neboli sama? Bojite sa, ze uz Vas nikto nebude chciet? Lubte sa trochu.. Samu seba. Ked sa nelubite Vy, ako Vas moze lubit niekto iny? Prepacte, ak su moje vyjadrenia z mosta do prosta, ale inak to neviem. Urcite sa do Vas nechcem navazat.
Odjakživa som bola nerozhodný typ. Ak som však konečne urobila zásadný krok, bol nezvratný... Krok späť u mňa už neexistuje. Preto ma musia určité okolnosti doslova "doraziť", aby som sa k vážnemu kroku dotlačila a urobila ho...
@janska Vzťahy sú trenažéry, sú to príležitosti dozrievať a rásť. Nie vždy je to ružové a niekedy to bolí. Základ je neutápať sa vo vlastnom trápení, krivdách a bolestiach, ktoré nemusia byť až také akútne, keď sa rozhodneme, že nebudú 😉
@keziah no, myslím, že rozprávkam krivdíš. Rozprávky sú práve naopak - plné krásnych archetypov, dobra aj zla, prekážok a skúšok. Až keď sú prekážky a skúšky prekonané, až potom je "a žili šťastne, kým nepomreli". Veľmi odporúčam knihu Ženy, ktoré behali s vlkmi. Je to práve o archetypoch z rozprávok, o sile, inštinktoch a tvorivosti žien, v tomto prípade prostredníctvom klasických rozprávkových postáv. No, samozrejme, závisí aj od toho, aké rozprávky vyberáš. Niektoré novodobé sú možno také prázdne, ako opisuješ. Ale všetky klasické staré príbehy majú dušu a odkaz.
@alaguema no teraz píšem od veci, ale keď sme pri tých rozprávkach, mňa ako dieťa tak strašne jedovalo, že v rozprávkach boli buď traja bratia alebo tri sestry a vždy ten najstarší bol bezcitný, škaredný, hlúpy a najmladší bol najkrajší, najmúdrejší a najšikovnejší... to preto že ja som bola z troch sestier a bola som najstaršia a veľmi som sa s tými rozprávkami stotožňovala a tak ma to strašne štvalo... išlo ma rozhodiť 😝
@alaguema myslim, ze ide o uhol pohladu. Ja urcite fandim dobrym pribehom o boji dobra so zlom (milujem Pana prstenov- myslim kniznu verziu, ktoreho povazujem za najkrajsiu "rozpravku pre dospelych"), ale v tomto pripade som skor mala na mysli vzorec, kde krasna a dobra zena ziska tak nejak mimochodom ako "hlavnu cenu" lasku vysneneho princa svojou poslusnostou, milotou a neprotivenim sa. Tak ako to vidime napriklad v Mrazikovi, v Snehulienke a pod. Hadat sa samozrejme nebudem 🙂
@keziah tak konkrétne v Snehulienke nie je ani zmienka o tom, že by bola poslušná. A už vôbec nie, že by si získala princa poslušnosťou. Získala si ho krásou...to už tak raz chodí 😉 Každý muž je v prvej chvíli očarený krásou. A bola aj dobrá...To je kvalita, ktorá je nepopierateľná a predstavuje práve ten archetyp krásy a dobra v podobe mladej panny, ale s poslušnosťou si si to spojila už len ty sama. Ani Maruška - krásna a dobrá, nebola poslušná a trvala si na svojom, že soľ je nad zlato 🙂 Popoluška bola krásna, dobrá a svojhlavá. Šla na ples aj napriek zákazu a princ si ju musel získať tým, že uhádol hádanky - prejavil múdrosť, nie len silu a prachy 😉 Mrázika si veľmi nepamätám, aby som pravdu povedala...ale sa mi marí, že tam bol ten bohatier s prerasteným egom?? Tak to je potom ale o inom 😉
@janska on je citovo chladný. Ty si myslíš, že niekde robíš chybu a ak ju odstrániš svojou láskou ho získaš a všetko bude dobré? Aj keď sa Ti to nemusí zdať, pôsobíš ako obeť, ktorej celá planéta nerozumie, robí stále rovnakú chybu, len nevie akú. Toto má základ úplne inde ako si myslíš. Že Ťa to priťahuje k človeku, ktorý je citovo chladný a nie je Ti takou oporou, ktorú potrebuješ a nedokážeš ho opustiť.
Baby, viete čo mi teraz došlo? Ja by som vlastne bola ideálna partnerka vtedy, keby som bola ako chlap...bezprostredná, nemala žiadne citové problémy a stavy, bola v každej situácii rázna a rozhodná... proste chlap v sukni 😀
@janska A mohla by si konkrétnejšie načrtnúť, aké citové problémy máš? Píšeš o trápení, o nenaplnených potrebách, ale nič konkrétne. Ja fakt nemám ani len šajnu, čo ti vlastne chýba. Naopak - píšeš - stará sa, pomáha ti, trávite spolu čas, je milý, ochotný, po "takmer" nehode doletel a držal ťa v náručí celú noc, ALE...je tam ALE a ďalej nič. Veď napíš konkrétne čo ti nedáva, v akých situáciách podľa teba robí chybu. V čom je problém.
Mimochodom, bezprostrednosť nie je žiadna výsostne mužská vlastnosť.

aaaaaaaaa poprosím o zhovievavosť.. ešte som takto o svojich pocitoch do éteru nikdy nepísala uf