Môj priateľ je polovičný Róm
Ahoj budem písať anonymne. Je to dosť citlivá téma, ale zaujíma ma váš názor.
Aby som to moc nerozpisovala, nápišem to v skratke.
Môj priateľ je polovičný róm - jeho oco rom je Čech, mama Slovenka nebola romka.
Čo k tomu? Moja mama od začiatku nesúhlasila so vzťahom a robila všetko preto.. a stým súvisí i môj príbeh.
Chodila som do školy do Čech a aj tu už bývam 5 rokov. Keď som chodila do školy malu strážila mama a ja chodila domov na SK za ňou.
Našla som si priateľa, prácu.. priateľa máma doteraz neprijala s tým, že raz povedala, že ju nebude vychovávať róm.
Šlo do takých šialeností, že malu mi nechcela pustiť do Čiech ani ja som si ju nemohla vziať.. malá má priatela rada on ju tiež.
Všetko trvá 4 roky. Bol čas kedy bolo všetko ok, ale zase je všetko zle.
Dá sa povedať , že moje máma si malou privlastnila strašně moc. A nechce ani aby ju strážil priateľov otec.
Robila mi strašne naschvály.
- keď vedela , že som sním tak mi zavolala že mala je strašné chorá a mám prísť domov ja som bežala a malej nič neboloy do toho mi vzala môj pás a občanku a já som nemohla odcestovat.
- potom povedala, že malu priateľ začaruje a preda do nemecka na biele mäso.. ( lebo je cikán)
- k tomu , aby som sa neopovazila mať s ním dieťa a vydať sa za neho 🙂
Nejak tak bojujeme strašne dlho. Fungujeme tak, že malá je 2tyzdne na SK a 2 tu v ČR. ( Len kvôli máme)
Nebaví ma to a hlavne ni je žiadny dôvod aby ostávala u babky a deda..
A teraz aby som sa dostala k súčasnej nevyriešitelnej situácii.
Mama přišla, že si berie malu na SK. Povedala som jej , že už nie že príde potom na prázdniny. Tak sa urazila a odišla..
Keď prišla domov tak mi povedala že ak do 2 týždňov malou neprinesiem k nim tak že si po ňu príde sama. ( Nema to logiku)
Ešte aby som to nejak objasnila - nechce mi dát žiadne doklady malej, teda mala som ich pri sebe urobila kópie a mama mi vzala všetky originály..)
Momentálne riešim škôlku v ČR - bez rodného listu a pásu ktorý je po splatnosti asi nič nevyriešim a ona mi odmieta dát doklady.)
S priateľom máme v prenájmu dom so záhradou, obidvaja pracujeme snazime sa všetko zvládať. Do toho sme triedili malej oblečenie a nechala mi tu veci na dva týždne, ešte povedala , že to stačí pokiaľ prídeme späť na SK, a malej povedala, že tu je na prázdninách a že príde späť domov, že si ma spraviť kalendár a škrtať dní. ja proste asi nedokážem ísť proti rodičom.. neviem ako ďalej, prosím poraďte mi, čo by ste robili vy..
Dúfam , že nikto z Vás na nedostal ani nedostane do takej situácie je to neunosne.
@andreatytler no kto vie ? Ono to znie akoby sa dietata vzdala nechala mamu aby si ho osvojila a Po rokoch studia a ked si nasla partnera jednoducho dieta zobrala k sebe. A teraz sa o dieta natahuju ako rozvedeni rodicia. Ten babkyn rasizmus a odmietanie jej partnera moze byt len taky jej obranny mechanizmus.. nechce aby mala dcera akoby komplet rodinku chce si dalej delit to dieta na polovicu casu v mesiaci.? ( autorka len si tak vyplnam medzeru v tvojej story netvrdim ze to tak je iba ze mam z toho taky pocit ) autorka len ty si musis vediet urcit hranice so svojou mamou si ucitelka kde je tvoja autorita matky? Mala by si si vediet presadit svoje. Od septembra co? Bude mala chodit na striedacku do skoly v cechach a na Svk ? Tvojej mame by sa mozno nepacil ziadny tvoj partner Lebo mas malu daleko od nej .. Mala si studovat dialkovo byt mamou od zaciatku teraz za to platis trapis sa. A mama tiez . Ono aj ked nie je mama v prave.. viem ju skor pochopit -ona tu malu vychovala prve roky kym
Ty si bola prec a studovala. Ty si to dieta vedela odsunut na vedlajšiu kolaj a tvoja mama ju teraz nevie nechat zit stebou na plno.
@miadi este to moze byt uplne inak. Ze chrani to dieta a babka si rozhodne kritiku nezasluzi.
Zase by som sa velmi neobuvala, ako tu niektore,do babky. Nepozname cele pozadie pribehu.
Moze byt,ze autorka je v tom uplne nevinne,no moze byt,ze babka vie,pred cim chrani vnucku.
Pochybujem,ze to bude rasisticky problem.
Matka ti nechce dať dieťa, lebo ti nedôveruje. Mne pripadáš (podľa tvojich príspevkov) aj ako sebecký človek. Prečo?
Píšeš, že ja som sa nechcela vydať sa za otca dieťaťa, nechcela som si pokaziť život. Čo znamená pokaziť si život? Na otázku, že kde je biologický otec, neodpovedáš. Vlastne on ani v živote malej neexistuje. Prečo? Kde je?
Píšeš, že si chodila na víkendy domov, lebo si študovala v Čechách. Zase, lebo ty! To bližšie si si školu nemohla nájsť na študovanie? Napadlo ťa, že veď mám dieťa, nájdem si niečo bližšie. Nie, lebo ti to asi vyhovovalo. Pravda je taká, že ty si to dieťa nevychovávala.
Keby ste sa rozišli s priateľom, kam by si išla bývať? Zase k rodičom?
Mama ti povie, aby si nemala s ním dieťa. Prečo asi? Lebo nechce vychovávať ďalšie dieťa. Cíti sa byť zodpovedná za to dieťa a aj za teba. Tvoja mama ťa pozná a má strach. Preto tak vystrája. Neverí ti.
Ked si odchadzala do ČR na dlhsi čas, ako ste mali poriesene zastupovanie malej ?
Bola sudne zverena tvojej matke ? Alebo ako mohla ona vybavovat a riešiť všetky veci okolo dievčatka - lekári, škôlka, škola ? To moze iba rodič alebo uradne poverena osoba.
Pises trochu zmätočne, omielas viac iba o tom ze partner je polovicny róm a potom také útržky ako sa matka vyhráža.
Ak chces od nas rady lepsie a konkretnejsie, uved tvoje fakty komplexnejsie. A najme ty si ich utrieď a podla toho konaj.
Je tvoj partner chlap na normalnej úrovni, pracovitý zodpovedný a čestný ? Má vzdelanie, stabilnú prácu a primerany prijem/plat ? Nema za sebou nejake excesy A jeho rodina je aká (lebo aj to má vplyv na jeho osobnosť, róm - nerom)
verzus co tvojej mame na nom teda prekaza.
Ty mas ukoncene nejake vzdelanie, mas stabilnu a perspektivnu prácu, slusny a stabilny príjem, mas doteraz pokojny život alebo nejake výčiny ?
Verzus co na tebe a tvojom zivote mame tak prekáža.
Pijete, flakate sa, žijete v nejakom gete, mate doma bordel, nemate normalne bežné zasoby jedla a nevarite teple jedlá, mate malo ovocia zeleniny a tym pádom nevhodne prostredie pre dieťa ?
Alebo co konkretne vadí tvojej matke a co otec?aby takto vyvadzala a privlastnovala si tvoju dceru ? Tvoj nezodpovedný život so zavadnym chlapom alebo jej prílišné naviazanie na tvoje dieta - jej vnučku ? Alebo má matka nejaky psychický problém, je general rodiny a prilis direktivna ?
Ked bola u teba to ti lašovala v domacnosti a ukradla doklady ? To mozes podat aj trestne oznamenie za kradez a zneuzitie, Lebo doklady pre dceru môžeš vybavit na novo(len bacha s ohladom na opatrenia kvoli covidu a prechod medzi krajinami).
Oblečenie kupis aj nove kaslat na to u mami.
Ujasni si co chces a ako chces zit s dcerkou, rodicom daj najavo ze si vdacna ako ti pomohli, ale už si dost velka a stara aby si viedla život aky chces ty a nie tvoji rodičia. Aby si v pripade vyvadzania a vydierania tvojej mamy ju vedela ukludnit a spacifikovať, bohuzial niekedy aj za cenu ze jej nezdvihnes telefon, neotvoris dvere, nepojdes k nej ani dcerka na navstevu aj pol roka.
Podakuj rodicom za pomoc ale bojuj za svoju dcerku a jej dobro.
Ty proti máme nechceš ísť ale ona proti tebe ide
Autorka, ani ja by som sa nezmierila so zatom Romom. Ty mas VS predpokladam a on robotnik na stavbe, bez vzdelania predpokladam. To by sa hociktori rodicia s tym nevyrovnali. Robila som pre Romov, nadriadeny mi bol VS vzdelany Rom, nedala som na neho ako cloveka dopustit. Nakoniec sa jeho romska mentalita prejavila tak ci tak. Je to v krvi .
No moment... teda autorka mala dceru v 18tke. Teraz ma skoro 25, cize dieta ma 6 rokov? A riesi jej skolku v CR? Nema riesit nahodou skolu?
Druha vec - ked autorka odisla studovat, tak nechala dceru "len tak" u svojej mamky? Alebo sa riesilo zverenie sudom? Toto posobi tak, ze o malu nebol az taky zaujem, babka sa starala a teraz sa jej nechce len tak lahko vzdat, lebo ma uz svoje predstavy ako by mala byt vychovavana.
A autorka na to ze ma skoro 25, je vystudovana a pracuje ako ucitelka, by mohla vediet ako si vziat svoje dieta, ako sa o neho postarat a ako mu vybavit doklady a nie byt pokakana lebo mama povie, ze si malu vezme. Jedine, ze by vedela, ze ju ma naozaj zverenu a ze teda ma naozaj plne pravo vziat si ju.
Keby som nemala taku kolegynu ako ty, ktora sa pred tridsiatkou necha manipulovat rodicmi, robi co jej povedia a stale rodicia rozhoduju o jej zivote, tak neuverim, ze tato tema je realna.
Ale v tomto pripade komu niet rady, tomu niet pomoci. Pokial sa ti neotvorili oci po precitani reakcii, pokial stale nedokazes sa spravat ako dospela, svojpravna osoba a stale nevies, co mas robit, tak ti asi len zostava handrkovat sa s matkou o decko, trapit dceru nosenim hore dole atd. Nuz, aj takito nevyzreti dospeli byvaju s takymito zivotnymi osudmi🤷♀️
Prides mi jak nesvojpravna aby si sa o TVOJE VLASTNE dieta handrkova s tvoju mamu...ona ti moze akurat tak fukat cukor a nie brat dieta, kedze na tvoje dieta nema ona ziaden narok ako rodic...ale je to od teba fakt nesvojpravne ze vidis aku mat mamu a ty jej este das adresu kde byvas ...to uz radsej sa odstahovat aj o pol kilaku dalej len nech nevie a povedat jej ze si sa prestahovala do ineho mesta za novou pracou a bodka nech da pokoj...a tie papiere vybav noveva zi kludny zivot bez bordelu okolo
Inak autorka píšeš, že nie je dôvod, aby dcéra tvoja zostala u babky a dedka. Odkedy nie je dôvod? Odkedy si sa ty zaľúbila? Dovtedy to bolo OK?
Mne je ľúto tej malej. Bio otca má niekde, matku mala víkendovú a babka a dedko, ktorí boli s ňou už nebudú. Keď takto budeš pokračovať ďalej, tak budete mať medzi sebou veľmi zlé vzťahy. Pre dieťa veľmi zle. Píšeš, že si učiteľka ZŠ. Celý život prax s deťmi. (takto to píšeš). Aký celý život?! Máš 25!
A to si poslala policajtov na tvojich rodičov pred 3 rokmi? A vtedy si s kým žila, že si policajtov musela poslať k vašim pre dieťa? Z tohoto príspevku mi vychádza, že chceš žiť s dcérou, keď máš už po svojom boku nejakého muža. A potom 3 roky nič? Nechala si to tak celé?
Jemine, nasa dcera tiez chodi s polovicnym Romom, ale my sme to vobec neriesili, slusny clovek, absolutne nam to nevadi. Drzim Vam palce
Tuto autorka nema problem s tym, ze priatel je polovicny Rom. Ona ma problem so starostlivostou o dceru, ktoru najprv nechala na krku rodicom a vyhovovalo jej, ze sa staraju a teraz uz nevyhovuje.
Ona pise ze je 5 rokov v CR, cize od malej roka cca? Ze ju chodila navstevovat. Cize skolka na Slovensku, vazby na starych rodicov, prostredie...
@nafka0483 Autorka nemala problém pred 3 rokmi poslať policajtov na svojich rodičov. Ako to mohlo to dieťa toto vnímať, keď zvonili k babke policajti?
Ďalšia vec je, že policajti neurobili nič, vraj. Nie je to čudné?
Potom, autorka nemá v RL napísaného otca dieťaťa. Čiže neplatí na dieťa nič? Asi nie. Tak autorku kto živil po pôrode? Kto jej pomáhal finančne aj jej štúdium?
Ona pomáhala tiež svojim rodičom a to tak, že pošle policajtov k nim domov, kde má vlastné dieťa.
@eva112014 Ved toto... ako som spomenula, ktovie ci nie je mala zverena do starostlivosti babky a preto neurobili nic, lebo realne nemali co urobit. Autorka nenapisala vsetko a pise dost chaoticky, takze tazko poriadne poradit. Cele to vyzera divne a mne to stale nahrava tej verzii, ze sa boji preto, ze velmi dobre vie, ze babka ju ma v starostlivosti, takze mala bude realne u nej.
@bluka2 prosim, kde a ako si vybavila taketo expresne vybavenie dokladov? Vybavovala si to cez slovensku ambasadu v Cesku? Mas tam niekoho znameho?
Ja momentalne riesim vybavovanie dokladov v CR a na SK ambasade mi ako najblizsi volny termin ponukli jul.
Ak nechces pisat tu, mozes do sukromnej spravy. Dakujem.
@terezka1947 moze to byt vselijak. Je to dost chaoticky zahmlene opisane až mi je to divne na učitelku.. vlastne sa moc neda poradit ked z toho nie je vsetko uplne jasnè. Bolo by fajn počut aj druhu stranu. Je to zvlastne u mami nechat dieta par rokov kym studovala a potom na nu volat policiu.
Nechápem prečo je malá stále u babky, má ju zverenu do starostlivosti? Doklady by som šla urobiť nové na matriku alebo vypýtala originály na úradoch, ak ju má v starostlivosti tak dat na súd že ju chceš spet do opatery, preukázať to riadnym životom pracuješ, platíš nájom ps mala ma uvedeného otca v rodnom liste? Ci ju máš si s inym
@miadi Som rada, že si to niekto všimol. Celý text pôsobí, akoby ho písal nie príliš inteligentný pacient z nejakej liečebne. Toto má byť prejav dospelej ženy a ešte k tomu učiteľky??? Myslela som, že české školstvo je na vyššej úrovni. Veď toto je čistá hanba.
A ešte k tomu to správanie autorky - porodí dieťa, otca v RL neuvedie, opustí ho a nestará sa, začne si s polocigánom.... Pravda bude zrejme úplne inde a autorka má možno aj nejakú diagnózu. Toto určite nepíše duševne zdravá žena. A matka zrejme vie, čo robí, keď chráni to dieťa...
@slavomira1980 Keby mala pre malu doma vsetko zabezpecene, tak by asi neriesila ze nema oblecenie. Vyzera to, ze mala ma realne zazemie a vsetko u babky na Slovensku a ked ide k nej do CR, tak jej babka pobali co treba.
@slavomira1980 mám pocit, že nie je pravda ani polovica z toho, čo sem písala, už len tie roky nesedia. Pas nepotrebuje na pohyb Česko - Slovensko. Obávam sa, že babka má dieťa zverené do svojej starostlivosti.

Poviem ti co sa teraz deje. Babka sa zacina stavat pre tvoju dcerku vztahovou osobou, domovom. Este rok, dva a dcerka uz k tebe nebude chciet ist byvat..a mozno ju babka spracuje tak..ze ani len na prazdniny. Mozes zariadit papiere ze musi byt dcerka s tebou..no riesit ze uz nechce byt s tebou a chce ist k babke...bude bolestive. Neprekvapilo by ma, kebyze ma tvoja mama pre malu uz vybavenu skolku ma SVK. A ked uz das raz malu do skolky....menit skolku, prostredie..deti to tazko znasaju. Ak nezakrocis, prides o vlastne dieta. Mozes mat aj papier ze ho mas mat, ale ono ta uz nebude chciet a akurat nahras mame do kariet. Povedala by som prerusit na cas kontakt s mamou v tejto vypatej situacij, ziadne prazdniny u babky a nechavat tam malu samu. Budes musiet obetovat vyhodu, ze sa ti mama starala o malu a mohla si studovat a pracovat volne. Ako vidis, vyhoda to nakoniec nebola. V skole mas v triede 20 deti, co je super..ale o to vlastne dieta prichadzas. Ostatni rodicia maju deti, pracuju, aj si dorabaju VS a deti maju doma. Ano, je to narocnejsie ako ked ma kto pomoct..ale takto to ma vacsina rodin. Odporucila by som aj terapeuta..krok.za krokom si prejst, ako tuto.zmenu zvladnut a minimalne lsychicky sa odstrihnut od mami. Vzopriet za matke totiz nie je len tak. Drz sa