Môj smutný príbeh
Neviem ako začat!Nemala som pekné detstvo môj otec je alkoholik moja mama začala s ním pit ona sa dostala s toho jej maminou zásluhou ale aj tak teras si dá alkohol a visadí radšej tabletky.Od 13 rokov som byvala u babky rodičia sa nevedeli o mna postarat mám dvoch bratov mladší býva tiež u babky druhý je gembler ten býva u rodičov strašne vela penazí už minul povihrážal sa a všetci mu radšej dali peniaze strašné ma dlžoby velmi nepekne sa chová rodine je agresívny ked si vipije velmi ma trapi ked sa tak chová tým čo mám velmi rada rodičia sa ho boja a nevihodia ho z domu!moc som nemala štastie v láske našla som si alkoholika ktorý bol agresívný ešte ked sme neboli zobratý svadbu mi vychistal dedko rodičia na to nemali prišlo prvé dieta myslela som že sa muž zmeníale nie týral ma psychicky aj fyzicky neovládal sa ani pred detmi už sme 9rokov spolu už som to psychicky nezvládla dostala som sa na psych.liečenie za tu dobu sa o deti staral muž teras užívam lieky ktoré budem už navždy užívat potom mal muž zdravotné problémi zápal srdca a má vysoký tlak berie lieky trošku ho zbrzdili s pitím alkoholu ale niekedy sa stane že radšej vysadí tabletky a dá si alkohol velmi ma to rani stále ma ponižuje ked má vipité.marodím už više roka boal som aj na urade práce už više roka nedostávam nijaký príjem vybavujem si invalidný dôchodok ktorí mi odporučila aj primárka s liečenia aj psychologička podala som si žiadost na invalid.dôchodok pred više roka stále som sa odvolávala bola som v TO tam mi uznali 20% potom som bola na posudkovom v NR tam mi uznali 35% teras mám predvolanie do TN na Krajský súd na 13.2 o 11.30h. velmi sa bojím že mi neuznajú ten invalid.dôchodok na ktorý mám Nárok!!!!!!!!To je môj smutný príbeh
Nečítala som diskusiu, lebo to asi nemá ani význam, ale sama si zato môžeš, bohužial. To že ťa týral je len a len tvoja chyba, ty si mu to dovolila, hlavne tak dlho. A že by si nestíhala platiť? to ako vieš, však si to ani neskúsila a radšej si sa dostala na psycho a berieš lieky ty, nie on. A jeho by som nechala na pospas osudu, chudáka jedného. A nie sa ešte uspokojovať s tým, že ked berie lieky, je to ako tak ok, s alkoholikom to nikdy nebude ok.... a poviem Ti pravdu, chúdence deti 😢
@kaktusik007 ano musí .
@sandracs ale odhliadnuc od všetkého tohto je nepoierateľné že zakaldateľka vo svojom živote urobila chýb ako maku a žiadne ofukovanie jej nepomôže ani hladkanie.
Pokiaľ sa ona sama nepozrie natvrdo do zrkadla a neprizná si fakty , ktoré nech su akokoľvek tvrdé - som chorá , mám muža akého mám..... - tak sa nepohne vpred. A bude žit tak ako bude, lebo čakať rok na neplatenej PN, aby mala nárok na invalidný - čo ani nie je pravda - je povedzme .. krok vzad a nie vpred.
@zuzkat1 vies co, u nas jednu pani operovali, mala rakovinu ma bedrovom klbe,. tiez mlada zema (40r.), a tiez aby jej uznali cely invalidny musela rok marodid, co po takej operacii nie je problem, nohu skratenu o 8cm,. ale postupne sa jej rozdiel zmensil. A tiez bol problem s uznanim dochodku.... mne len. pride,. ze tato mamina je cosi ine,. chapem, ze moze mat psych. problemy kt.mozu vyplyvat s jej detstva, ale pride mi, ze caka na invalidny a bude sediet potom doma, miesto aby isla pracovat, bola medzi ludmi. potom za x-rpkov sa jej manzel vrati ku flaske, pominaju peniaze, kt. moc nebude a trpia tym jej deti... ja som jej este vcera napisala,. ze nech sa skusi radsej zamestnat a hlavne aby deti nevyrastali ako ona sama... take s tebou suhlasim...
@maminuska
nechcem reagovat konkretne na zakladatelku temy, pisem teraz vo vseobecnosti. Su ludia, ktori veci nechcu menit, zmenit, pohnut sa dopredu. Oni sa vyzaluju, potesi ich lutost druhych, su za tie "chudiatka" a "vsetci ostatni za to mozu", ale samy nie su ochotni niečo meniť, toboz nie ich pristup. Ja sa drzim toho "mozes cloveku ukazat dvere, ale prejst nimi musi sam" 🙂
A teda, mozes cloveku povedat riesenia podla seba, ale "pokracovanie" uz ma ten clovek vo svojich rukach 🙂
A druha vec je ucit sa prijimat aj tento kvazy pristup k zivotu. Vypocut si cloveka, vyjadrit mu svoju lutost a ist dalej (pravdaze po tom, ako mu povieme svoj nazor, ako by sa to dalo riesit, ako prejavime ochotu mu aktivne pomoct).
90 % ludi su si strojcami svojho stastia samy...tych 10 % su ludia chori, po tazkych zivotnych tragediach... po veciach, ktorych dosledky nevedia ovplynit.
Ja ta velmi obdivujem ako zvladas aj starostlivost o choru dcerku, ides mat stvte babatko... popritom aktivne pracujes (nemas pocit, ze tri roky mas "pravo" nerobit") ... klobuk dole! 😉
@sandracs ja mám schizoafektívnu poruchu manický typ to som mala taku diagnozu z liečenia mám,po smrti dedka som mala zhoršený stav mám hypobuliu,mám defekt oblasti vôle volného konania,reziduálná schizofrénia, zhoršenie po smrti dedka mám desivé sny.Nechce sa miuž hádat radšej ustúpim ale to nerobím to kôli tomu že všetky maminy majú pravdu!!!!!!!Príjemný večer všetkým prajem!!!!!!!! 🙂
@gromkaver o tom invalidnom fakt neviem. Mozno je to vsade inak... Poznam pani vrodene vyklbenie oboch bedrovych klbov...jeden zoperovany s druhym caka na operaciu a je invalid (ciastocny) robi na plny uvazok,do prace dochadza... V robote vela stoji a aj keby padne z noh by neostala pn... Nebola pn rok ani po operacii,ani kvoli prisudeniu ID. To je aj o povahe.
s ID je to tak, že pacient môže marodiť max. 1 rok... potom už musím PN ukončiť alebo podať žiadosť o ID.... avšak - samotnému podaniu žiadosti o priznanie ID nepredchádza povinnosť nepretržitej 12 mesačnej PNky...
asi preto si to veľa ľudí mýli!
@dejnas nie 🙂
vsetko o tom rok PNky vychadza len a len zo zakona o socialnom poisteni, kde je jasne ohranicene, ze nemocenske ako nahrada prijmu pri pracovnej neschopnosti sa vyplaca MAXIMALNE 52 tyzdnov.
nikde nie je povinnost PN potom ukoncit, nikde nie je povinnost byt na PN pri ziadosti o invalidny dochodok (apropo, ani ja som nebola na PN ani jeden den a invalidny dochodok mam, ako je to mozne?? 🙂 )
proste len zakonom ohranicili maximalnu dobu, pocas ktorej je mozne poberat nahradu prijmu pri docasnej pracovnej neschopnosti. A 52 tyzdnov je preto, pretoze je to takmer cely rok, a ak je zdravotny stav zhorseny natolko, ze aspon rok nie je prognozy na zlepsenie, priznava sa invalidny dochodok.
zakon 461/2003 v zneni neskorsich noviel ucinny od 01. 01. 2004
@kaktusik007 veď áno... nikto nie je povinný, po roku PNky podať žiadosť o dôchodok, ale väčšina ľudí to robí, aby neostala bez príjmu (pokiaľ teda neukončia PN a nenastúpia do práce, resp. registrácia na ÚPSVaR a pod...)
ale podstata je v tom, že o ID môže požiadať aj napriek tomu, že NIE je práceneschopný/á tých 52 týždňov ... správne to chápem, však? 😉
@dejnas
@kaktusik007 takze je to tak ze povinnost byt doma je len vyhovorka...
Ja by som brala keby napisala,ze sa citi velmi zle a zial jej stav jej brani ist pracovat. ALE tvrdit ze MUSI byt doma lebo chce invalidny je blbost
@dejnas ano, spravne to chapes... o ID mozes poziadat kedykolvek - podstatne je ci mas diagnozu ktora je uvedena v prilohe c. 4 zakona o socialnom poisteni a ci ten rozsah, ktory tebe na tuto diagnozu pripada, je viac ako 40%, cize 41% vratane... potom je narok na ciastocny invalidny dochodok, ak su % nad 70, cize 71%, jedna sa o plny invalidny dochodok.
@zuzkat1 presne tak. a toto je to, co ma vytocilo a preco som volila slova, ktore som volila. Ako byt doma rok na neplatenej PN, lebo az po roku PN mozem ziadat o invalidny dochodok... a nezamestnat sa, pretoze potom mi invalidny nepriznaju... No hluposti a zavadzanie. Alebo inak - priklaslovanie si vlastnej diagnozy.
@kaktusik007jj, nevedela som to presne zreprodukovať zo zákona, ale tú podstatu zhruba ovládam, aj percentuálnu mieru posúdenia, dík za upresnenie 😉
@kaktusik007 Ved aj ja som reagovala mozno drsnejsie,ale taketo pribehy mi dvihaju tlak... 9Rokov sa necha tyrat,porodi mu 2 deti-caka na zazrak a popritom sedi doma a caka na peniaze...
Prečo si myslíte že sa mi nechce ist do práce teras marodím tak predsa nemôžem pracovat teraz!!!!ja si pomali hladám prácu aj mám vyhliadnuté niečo!!!!!takže mám záujem pracovat už ma to nebavý byt stale doma!!!!!!Príjemný večer prajem všetkým!!!!!!!
@mima4 to je pravda-tie tiez nechapem
@mariasimkova myslime si to lebo si to pisala,ze musis byt pn rok aby ti dali invalidny
no milé dámy..nestíham sa čudovať..a potom že chlapi niesu empatický......na fóre ako je MK sa vám zdvôverí jedna žena ktorá má evidentný problém osobný a aj rodinný..evidentne sa vám nechcela pochváliť...len zdvôveriť a vy ju zrušíte ako vlanajší sneh.Nie velmi sa dá porovnať fyzické postihnutie,choroba s duševnou nemocou.ak má niekto také postihnutie spojené s hypobuliou,t.j.zníženou spontaneitou vôľou len tažko možete predpokladať že sa zachová ako silná,rozhodná žena ktorá sa postaví na vlastné nohy,vyhodí darebného manžela a postará sa o svoje deti.To vás nenapadlo že ako duševne nemocná osoba by to sama z deťmi nemala lahké a že by o tie deti aj mohla prísť???rozmýšlali ste o tom?nemožte hodnotiť je život svojim pohľadom...skúste sa pozerať jej očami,cítiť jej srdcom..neistota,choroba to všetko ju paralyzuje....ona to evidentne sama nezvláda...a tie premúdrelé príspevky typu vschop sa,si silná žena,,zatoč s tým chlapom,zmen svoj život..cha-cha..neviem ako vy ale ja ked mám pocit že nejaký problém zvládam tak o pomoc neprosím...niektoré sa tu tvárite ako by ste zhltli múdrosť sveta..miesto toho by ste mali z rohu svojej dušičky vyškriabať aspon trochu tej empatie a prejaviť ju...a ked to neviete tak mlčte..a ešte k tomu ID..na ten sa rok nečaká..ten sa uznáva max.po roku PN.ak zdravotný stav pacienta nedovoluje ho spráceschopniť..čiže na PN nieste len preto že vy chcete.....
@mariasimkova Tvoj pribeh je skutocne smutny. Dufam, ze tvojho manzela choroba tak zmohla, ze sa ta uz rukou nedotkne. Ty si na tom tiez zle po zdravotnej stranke.......... Vam dvom by uz asi rozhchod ani nepomohol, iba si uvedomit, ze mate iba jeden druheho a zacat odzaciatku.
Uz treba mysliet na deti a vytvorit im nalepsie domace zazemie, ake sa vo vasom pripad da vytvorit- bez hadok, bez alkoholu a bez zbytocnych problemov.
Ty by si asi mala s pracou pockat. Ak si na tom az tak zle, tak by si si mala najst nieco velmi jednoduche, nie prilis namahave. Ja na tvojom mieste by som si nasla nejake "domace prace"- upratovanie, zehlenie, opatrovanie zvierat (ak niekto ide na dovolenku a nema kde dat psa/macku)..... moznosti sa podla mna najde vela, len treba popremyslat....
@zuzkat1 vôbec to neni tak ako píšete ja som podala viac tresných oznámení a policajti boli na jeho strane aj som v minulosti bola ošetrená pred dvoma rokmi som zavolala policajtov oni mi tam napísali do správi že JA SOM BOLA POD VPLIVOM ALKOHOLI A ŽE SOM BOLA HISTERIČNá....dala som im všetky správi od lekárov oni nič s tým nerobili prišiel mi list na liečenie že muž nieje tresne stíhaný neurobil tresný čin ja by som aj odyšla ale deti majú radi otca napriek tomu čo porobil ten starší syn chcel ist za otcom ked napadol naposledy bolo to pred dvoma rokmi muž sa teras snaží aj mi pomáha tak som mu dala šancu každý ma nato nárok už si nedovolí ma udriet Detom sa venuje Detom nič nechýba!starám sa a venujem sa im!!!!!!!!
@mariasimkova vies toto je uz ina kava... To uz je problem... Ale doteraz si toto nespomenula..pisala si len ze ta tyral a Teraz uz nie... Nehnevaj sa ked podas ciastocne info tak to vyznie uplne inak..a my reagujeme len na to co pises...
@mariasimkova ahoj. len si dovolim nesuhlasit s tvojim vyrokom ze detom nic nechyba - tvoje deti zial doteraz vyrastali v patologickom prostredi a nejaky vplyv to na nich urcite ma - taky asi ako to malo na teba☹
asi by som ti poradila to co ostatne baby - najdi si nieco jednoduche - upratovanie a podobne ak to zvladas, ak nie asi budes musiet zostat doma - neviem do akej miery sa tvoja choroba prejavuje, do akej ju mas pod kontrolou - poznam schizofrenicku osobu ktora vyse 30 rokov mala chorobu pod kontrolou, bola ale na ID☹ podla mna by ale aj v tomto obdobi jej praca prospela, nezvladala by asi nic zlozite kvoli utlmujucim liekom, ale takto sa dost odrezala od spolocenskeho zivota - myslim ze mala len ciastocny ID, cize prezivali len vdaka zarobku jej muza...u jej muza islo ale o dost iny typ chlapa ako je tvoj...
verim ze najdes silu sa popasovat so zivotom a ked si das chorobu pod kontrolu tak si dokazes najst aj pracu a hlavne detom poskytnes dostatocne zazemie aby sa im raz neskor predispozicie na iste choroby vdaka patologickemu detstvu neprejavili...
@digysa dakujem za pochopenie a pozbudenie ja by som rda robila v kuchini ako pomocná sila upratovala by som taktiež alebo dolkadala tovar v obchode. 🙂
@richardcs keby všetci boli ku mne empatický v čase kedy ked sa mi totálne obrátil život hore nohami , tak sa zahrabem a nariekam nad ležiacim a kadiacim deckom do plienok . Mne neostávalo nič iné , len sa pohnuť vpred, tak ako zakladateľke. Ani tej neostáva nič iné , len sa pohnuť vpred ale nie za 5 rokov ale čo najskôr. Mne pomohla kamarátka , ktorá mi povedala - nerumázgaj , cvič s ňou , zháňaj informácie, inak sa nepohneš vpred a nepomôžeš ani jej a ani sebe.
Každá jedna jej tu môžme napisať no máš to ťažké ako sviňa, potľapkať virtuálne po pleci a čo ako ďalej , čím sme jej ako pomohli ? Je lepšie sa pripraviť na situáciu že ID jednoducho nebude... , na situáciu že mužovi zas môže prepnúť, sama sa snažiť zabezpečiť.
@mariasimkova maria..držím palce..viem že to nieje jednoduché..ako si niektoré dámy tu na MK myslia.. dúfam že sa tvoj osobný aj rodinný život postupne normalizuje..aj ked to nebude jednoduché..a nenechaj sa znechutiť všetkými týmito akože pomocníčkami...ktoré vlastne ani moc pomôcť resp.podporiť nechcú,len chcú reagovať..v domení že zjedli celú múdrosť sveta a že chápu aj to čo sa deje v hlave a duši iného človeka.....želám ti veľa úspechov,zdravé deti..a ak to pôjde aj znormalizovaného manžela....a ešte na koniec aj pre ostatné dámy..hoď kamenom kto si bez viny.....to by sme sa načakali však???? nič si s tých nie príliž prajných "rád" nerob.
@richardcs Velmi pekne dakujem za podporu ste velmi milí ja si s tých neprajničiek nič nerobím!!!!!! 🙂 🙂 🙂
@maminuska zbytocne pises aj ostatne kocky ...moja svokra ma na tuto diagnozu plny invalidny a to proste nepochopis ako sa dokaze lutovat vsetci a vsetko je zle na figu a milion veci ... a len a len ona to ma neskutocne tazke a nikto na svete nepreziva taku biedu a trapenie ako ona ... toto bola schopna vraviet aj osobe v terminalnom stadiu rak. ze proste sa ma este dobre oproti nej ...
fakt skoda reci ...
@maminuska lenže ona je duševne chorá..nie
je to len o tom že sa na nu navalil balvan problémov..ona to sama zvládnuť nevie..možno ty ano...a preto by bolo od teba vhodnejšie jej aspon trochu pomôcť--duševne podporiť..alebo si myslíš/te že ste ju teraz svojimi akože radami vytiahla so sr..čiek??ja sa tiež cíti na to aby som svoje problémy riešil..viem si poradiť..a nejedná sa len o to čo si dám na ranajky,ale chápem že nie každý to dokáže..bol by som zvedavý že keby ste mali nejakú afektívnu psych.poruchu spojenú s výrazným oslabením vôlových vlastností,spontaneitov čo by ste tak razantne riešili ..bože chráň,nič zlé vám neprajem..ale možno sa tka naučiť trošku citlivejšie diferencovať...ved ona od vás nič zložité nechce..len trochu psych.podporiť..ona nepotrebuje počúvať o tom ako je neschopná....viete taká psychiatrická liečba je ako domček z karát..stačí mierny vánok..a vobec nie takýto uragán aby ju zničil...o to ide..nie o to ako ste svoje problémy zvládla vy...ste asi silná,rozhodná..ale ona možno nieje..nevie to zvládnuť..to nieje lenivosť alebo vypočítavosť..to je psychická choroba,ktorá mení osobnosť a povahu človeka..ak ste vo svojej blizskosti takého človeka mali tak viete o čom píšem..a ak nie tak aj tak vporiadku ......
Kto je tu neprajník? Či niekto necitlivy?Každá jedna prispievatelka praje deťom pokojný život v zdravom prostredí.Pravda sa ťažko počúva či číta.Ak si to jej diagnóza vyžaduje, nech má invalidný.Väčšina z nás vidí problém v tom, že 9 rokov dobrovoľne dovolila tyranovi a pijanovi ničiť život a zdravie sebe a hlavne deťom.Vo vzťahu dôchodok nič neporiesi.Ja len dúfam, že deti su aspoň pod dohľadom sociálnych pracovníčok.Prajem všetkým, aby naozaj už u nich zavládol pokoj. Rodičia musia pochopiť, že sa samotní dostali tam, kde su a len oni samotní sa z toho dostanú, hlavne kvôli deťom.Existujú psychologické poradne, neziskovky tiež poskytujú odborné poradenstvo.Treba chcieť nájsť reálnu pomoc tam.Potlapkavanie na Mk je fajn, ale realitu nenapravi.Majú krásne zdravé deti a život pred sebouTak pozundrat si mozu, ale ľutovať sa??? Nemyslím!.

skus si nieco najs nejaku pracu na doma..napriklad nieco vyrabat, piect alebo take nieco co ta bavi pripadne porozmyslaj co by ta mozno bavilo. Poznam zeny co si takto zarabaju, nerobia ale napriklad pecu, robia nechty alebo siju..a tak si prilepsia