icon

Moja 15 - ročná dcéra je tehotná

2. júl 2022

Ako ste reagovali na to, keď vaša ešte ani len 18 ročná dcéra oznámila, že je tehotná? Pre mna je to obrovský šok... Vždy som ju viedla k tomu, aby nešla hocikomu, koho poriadne ani len nepozná do postele, a to ešte k tomu takto mladá bez ochrany. Mám pocit, že som zlyhala vo výchove svojej dcéry. Nie sme na tom finančne najlepšie a mám obavy, ako takto dokončí školu. Ja a manžel sme v robote skoro celé dni (od 5 do 4), niekedy máme nočné... Vôbec neviem, že ako to zvládneme.. A ešte nám ani nechce povedať, kto je otec.. dúfam, že to aspoň ona sama vie. :''(

Strana
z18
jaskolka
2. sep 2022

@zuzi0911 neviem si predstaviť už len z citového hľadiska, aby nejaka nemocnica použila pre ženu, ktora musela podstúpit kyretaz z dovodu mŕtveho plodu, k prepúšťacej správe tlačivo o interrupcii. To je hrubé porušenie etiky, pretože to je veľmi citlivá vec, dokonca ani ženy po potrate nedajú na spoločnú izbu s tými, ktoré interrupciu podstúpili práve z dôvodu citového a emocionalneho hľadiska.
Netuším kde si ležala, ale ja by, som sa voči takému papieru tvrdo ohradila. To je neprípustné. A absolútne sa to ani nepočíta spolu do štatistiky, jednoducho sa to berie ako dve totálne odlišné veci.

jaskolka
2. sep 2022

To hlásenie aké si dala, je normálne rozdelene veď to tam vidíš. Ale to neznamená, že to je jedno a to isté.
Ty si sama povedala, že si podstúpila interrupciu z dôvodu mŕtveho plodu. Tak to všetky sa snažíme vysvetlit, že to je úplne iná vec a rozhodne si interrupciu nepostúpila. Len si to ty zle pochopila a ani o sebe tak nemôžeš hovoriť
Dupľom Keby si napríklad v nevedomosti to povedala inej žene, aká plače po MA, vieš, ako veľmi ju zranis? Preto si pooprav taky hrubý omyl.

mircalla
2. sep 2022

@zuzi0911 Mne tiez nie je prijemna. UPT ci unterupcia nie je spontanny potrat. Neverim, ze to tak v sprave bolo uvedene, pretoze lekar snad vie zasadny rozdiel. Bodka. Neni to natahovanie sa o slovicka, ale zasadny rozdiel

loliki
2. sep 2022

@mircalla
@jaskolka
...a ostatné, prosím vás, čo keby ste to riešili v inej téme? Autorka UPT odmieta a toto vôbec nerieši.

mircalla
2. sep 2022

@loliki Autorka to ma davno vyriesene, takze snad nevadi, ze si piseme trosku od veci. Resp. nejako chces urcovat, ze o com mame pisat? Co keby si to nechala na nas? Samozvany admin?

jaskolka
2. sep 2022

@loliki téma je 3 mesiace stara, tak myslím ze ju už dávno poriesili a je tu xy tém, ktoré sa takto "zmenia" že diskusia sa presunie trochu mimo prvej témy. Nikto ta nenúti sledovať ju..
Okrem toho je dosť podstatne práve aj v tejto diskusii, či niekto považuje Upt a kyretaz z dôvodu spontánneho potratu za to isté, takže vysvetliť to celkom pasuje aj v tejto debate.

mircalla
2. sep 2022

@loliki Mimochodom okrem ineho tu nejde vobec o UPT o com sa bavime

zuzi0911
2. sep 2022

@jaskolka prosím ta...este raz...
1,písala som interrupciu koli tomu,že ju tu mnohe na ňu poslali...tak som dala svoju skúsenosť síce s kyretazou (no napísala som interupcia)koli tomu,že ten zákrok sa robí rovnako. Co nemôžeš poprieť.
2. Viem co je interupcia a viem kedy sa vykonáva, čiže toto slovo nepoužívam, keďže som po "inom" zakroku
3. Hlásenie ktoré som sem dala,je podobne tomu môjmu...je tam spomenutý potrat aj UPT len už si to výpisu podľa seba ...ja som písala,že som maká hlásenie a tam spomenuté upt ,(v nadpise)neverili ste mi...pritom vid obrázok je to normálne....A opäť sa opakujem,ze je tam spomenutý aj potrat a podla toho sa to vypisuje!
4.nikde som nenapísala, ze mne niekto niekde písal upt.
Písala som,že som dostala podobnú správu ale vypísaná bola na moju diagnózu a to Misedd abort.
Snáď už konečne sme si to vysvetlili.

@mircalla
Pekný zvyšok dna dievčatá....

jaskolka
2. sep 2022

@zuzi0911 prvý príspevok o 13.09 píšeš ze máš za, sebou INTERRUPCIU, resp kyretaz, vyskrab. Nikdy, nikdy v živote nepovedz žene po spontánnom potrate, že mala INTERRUPCIU! To nie je to isté a v nijakom pripade to nemôžeš dat na jednu rovinu
Hoci technika je ta istá, ber ohľad na nesmiernu citlivosť tej veci.
A druhy tvoj príspevok je ze "ma tlačive sa neuvádza potrat, ale INTERRUPCIA". ako vidíš, spomína tam spontánny potrat aj interrupcia, ale ako dve úplne samostatné veci a nikoho so zdravým rozumom a citom nenapadne dat to jednej roviny.
Tak prosím, pre vlastné dobro (ak náhodou v budúcnosti stretneš a dáš sa do debaty so ženou, čo podstúpila zákrok kvôli MA, či inemu druhu spontánneho potratu) neskus jej povedať ze bola na interrupcii, a ze je to to iste.

zuzi0911
2. sep 2022

@jaskolka preboha ja nikde nepíšem, že je to to iste....
Ja neviem už ako to vysvetliť,že som to písala,že je to technicky to isté....
Máš pocit,že mám chuť niekomu hovoriť o interrupcií...
Samej mi zomrelo dieťa v 11tt áno dieťa nie plod....!!!naozaj si myslíš,že som taká sprostá!!!nechaj si tie reči pre niekoho iného...ja tém zásadný rozdiel poznám, len smola pre mňa,ze som to pritovnsla k interupcii coho ste sa chytili ...ale ,ze je to vyskrab ako aj potrat to pochopit nechcete..!!! A neviem kto by niekomu hovoril,že bol na interupcii keď mu dieťa zomrelo....možno podľa seba súdim teba?!
Kto chce to pochopí kto nie nie!
A týmto končím...lebo čítať s porozumením je tu obrovský problém...chytiť sa jedného slová a dookola si mlet svoju pravdu.
Ja som to prirovnála, len z technického hľadiska.. z moralneho je to sakra rozdiel,ale to sme neriesili!

mircalla
2. sep 2022

@zuzi0911 Napisala si to v prvej vete. Len tolko. Nuz mohla by si si to aspon uznat
Tu nejde o porozumenie, ale o to, ze pouzivas nespravne vyrazy

jaskolka
2. sep 2022

@zuzi0911 prepáč, ale zbytočne sa rozčuľujes, keďže sama si to tak napísala...prečítaj si svoje príspevky ešte raz.
Jednoducho nemôžeš napísať,ze si mala interrupciu, keď si ju nemala. Je fuk, že to je technicky to isté, ale ide o niečo úplne iné...

jaskolka
2. sep 2022

@zuzi0911 a tu vetu že podľa seba súdim teba, si si mohla odpustiť. Pretože už začínaš urážať. A vyzerá to ze naopak ty nechápeš, čo ti tu vysvetľujeme. A popieras aj to, čo si sama ty napísala.
Ty si to nie ze len neprirovnala-ty si napísala, že ty si ju mala robenu.

loliki
2. sep 2022

@mircalla Nechala som si tú tému, aby som sa dozvedela, keby bolo niečo nové od autorky. Ale niektoré si ju tu udržiavate a riešite niečo iné. To mi vadí. Pravidlá diskusie boli už dávno určené. Jedna z nich bola: Neodbočuj od témy. Čo tak rešpektovať základy slušnej diskusie?
@jaskolka To, čo je podstatné pre Teba, nemusí byť podstatné pre iných. Jednoducho môžeme tolerovať aj odlišný názor iného. Ale sú ľudia, ktorí musia mať pravdu a budú si ju dokazovať a musia mať posledné slovo atď.
Majte sa krásne a pokoj s vami aj vám. 🙂

fialkadanka
2. sep 2022

Ahoj, nečítala som všetky odpovede, ale chcem ťa hlavne podporiť 🙂 ja som učiteľka na strednej škole, neraz sa stalo že dievčatá otehotneli...stáva sa to často, možno častejšie ako by sme si mysleli a tie ktoré si dieťatko nechali, určite neľutujú. Ide teraz do prvej triedy? Vybavte jej hneď individuálne štúdium, nech pomaly študuje a v druhom už by mohla prejsť na denné štúdium. Takto nepríde o rok štúdia. Čo sa týka financií na bábätko, chápem že máte obavy. No ja by som sa nebála...tiež mám aktuálne odrastené dve deti a poviem ti že veľakrát máme pocit čo všetko tým deťom treba ...také kresielko, hojdačku, zavinovačky, postieľky ...ale pravda je taká, že potrebujú toho len naozaj málo ( hlavne od začiatku) a napr. Taká postieľka u nás bola úplne zbytočná, obaja synovia spali s nami v posteli 🙂 ked máme my Slováci malo, je až prekvapive ako vieme byť kreatívni... Oblečenie viete kúpiť aj tu na koníkovi veľmi lacno v super stave. Jedno mydielko a máte na pol roka, žiadne balíky kozmetiky bábo nepotrebuje. Čo sú výdavky väčšie sú ozaj len plienky a lieky a keď dieťatko porastie a ide do školy, školy ...ale to by už aj vaša dcérka bola väčšia a môžete riešiť spoločne. Hlavne vám prajem, nech to spolu zvládnete, s láskou ❤️ a ešte také má napadlo, že možno budete aj prekvapení kolko ľudí vo vašom okolí vám bude odrazu pomáhať, podporia vás...neriešte kritikov, je mi do plaču keď sledujem aki vedia byť ľudia ku sebe kruti...máte svoju rodinu, dcéru a chvalabohu je "LEN" tehotná....prepáčte ak sa váš to dotklo, som triedna učiteľka a môj žiak mal v sobotu vážnu dopravnú nehodu, 17 ročný, vážny stav ...asi som preto mala potrebu reagovať ...každopádne sa držte, s dcérkou to dáte tak, že budete mať krásnu vzťah, verím tomu 😇❤️

mircalla
2. sep 2022

@loliki Este raz sa opytam: Si admin? Pokial nie, nechaj si svoje usmernenia pre seba, nemas na ne absolutne ziadny narok. Co tebe vadi ma absolutne nezaujima, ak ti to vadi, to necitaj. Keby som mala ako ty zasahovat do diskusii a usmernovat ich, lebo mi daco vadi...no neviem. Tema je pre zakladatelku uzavreta, ze sme tu riesili terminologiu, no asi nemas ine problemy...

jaskolka
3. sep 2022

@loliki ide o to, že mňa ako ženy, ktorá mala MA sa veľmi dotklo, že iná žena (ktora dokonca takisto to zažila) je napriek tomu schopná označiť interrupciu a MA ako "v podstate to isté" kvôli technickej stránke. A keďže ona to napísala tu, tak som jej odpísala tiež tu.
Nebolo to odbočenie, nešli sme riešiť úplne inu tému, riešila sa jej úplne zlá terminológia.

mircalla
3. sep 2022

@jaskolka Ja som tom rovnako, mala som MA a nemam rada bludy

any_soj
3. sep 2022

@jaskolka
@mircalla
@zuzi0911
Dievčatá, myslím že rozumiem, čo píšete. Zuzi je zranená tým, že na tlačive sa nachádzalo aj slovo upt či interupcia a hoci sa jej to netýkalo, v tých ťažkých citlivých chvíľach jej to utkvelo v pamäti (čo úplne chápem, že je zranujuce). A ostatné ste zranené prirovnaním MA k upt. Čo tiež úplne chápem, že je zranujuce.
Žiaľ, sú na Slovensku ľudia (organizácie a politici), ktorí sa snažia presvedčiť (doslova oklamať) verejnosť a médiá, že kyretáž po MA je UPT. Riešila som to (áno, možno príliš obšírne, ale nedalo mi) v tomto blogu. Čiže ak napríklad Zuzi sa stretla s niečím takýmto, úplne to vysvetľuje jej reakcie. A samozrejme je fajn jej to vysvetliť, že to tak nie je. Ale v podstate vám ide všetkým trom o to isté.
Inak, najväčší extrém čo som tu na koňovi v tomto smere zažila, bolo, keď k pôrodu mŕtveho dieťaťa v druhom trimestri niekto napísal so smútkom, že "musela podstúpiť to isté" - hoci ten druhý prípad bol upt kvôli DS (čiže ani nemusela a ani len vážny zdravotný problém to nebol, samotné DS rozhodne nie je vážny problém, problém môžu byť napríklad chyby srdca, ktoré treba operovať, ale to už je iná téma). Neviem. Ak by som bola na UPT, nikdy by som si nedovolila povedať, že to je to isté. Večer, keď zistili, že naša Sára zomrela v 38.tt a na druhý deň vyvolajú pôrod, ma dali do izby so ženou, ktorá mala pár hodín predtým za sebou upt v 5. mesiaci (čiže vyvolaný pôrod, ale najprv dieťa usmrtili), lebo dieťa nemalo jednu obličku (inak, môj manžel má tiež len jednu). Myslím, že psychicky na tom bola horšie než ja. Snažila som sa jej byť oporou. Ale neprišlo mi to fér. Hlavne keď ráno prišla upratovačka a zhodnotila "no, tak ste na tom rovnako"...
https://blog.postoj.sk/90334/zamlcany-potrat-ni...

tianna
3. sep 2022

@any_soj och bože to ozaj kvôli tomu šla na UPT? 😔 a čo keď otehotnie znova, dieťa sa narodí zdravé a nejakým nešťastím o obličku príde? Aj potom sa ho vzdá? 😔 toto sa normálne zle číta 😔 najstarší syn sa mal narodiť zdravý, úplne.. no už na pôrodnej sále zistili že má VVCH ktorá na UTZ nemala ako byť vidieť.. nakoniec to bola len špička ľadovca a ten najmenší problém keďže je nakoniec zdravotne ťažko postihnutý s 3 (zatiaľ 😒) psychiatrickými diagnózami.. ja nepochopím potraty kvôli DS či iným diagnózam s ktorými sa dá žiť.. ani keby som vedela že bude mať toľko problémov by som na potrat nešla. No kde majú matky záruku že to naoko zdravé dieťa aj zdravé bude?.. a niekedy je fyzicky postih menší problém ako psychicky ktorý na prvý pohľad ale nevidno.. my sme o 1. bábätko žiaľ prišli, mala som MA.. vyzeralo že malo razstep chrbátika.. nie raz myslím na to aké by bolo.. keby žilo možno by to bolo s ním paradoxne ešte ľahšie ako so synom.. a my sme mohli mať o jeden poklad viac.. 🤍

autor
3. sep 2022

@any_soj
Môj manžel má tiež len jednu obličku. Toto sa riadne zle číta, že kvôli tomuto...

tanya65
3. sep 2022

@any_soj och,chuda zena,ze toto podstupila. Museli ju doktori riadne vystrasit. Moj syncek je tiez od narodenia s jednou oblickou a normalne funguje.

loliki
8. feb 2023

Ten čas letí. Smiem sa spýtať, či je všetko v poriadku?

2006_1211
7. jún 2023

Dobry den smiem sa spýtať ze ako to dopadlo? Nechala si bábo? Zvláda to? Já som otehotnela pri konci 15ky porodila som v 16 a skoro pol roka a mala ma 2 mesiace a 2 týždne učím sa externe a všetko zvládam sama aj starať sa o domácnosť muža aj malú a ešte aj variť. Priateľ je v robote skoro furt alebo spí takže skoro všetko je na mne a akonáhle sa mi mala narodila tak sa mi zmenil život, už sa necítim tak sama a zvládam všetko mama dôjde skontroluje ci je všetko v poriadku alebo si dá kávu a ide preč niekedy dačo malo pomôže. Aj sestričky v nemocnici vraveli ze sa viem o bábo postarať lepšie ako veľa starších žien co ma bábo. Najprv som sa bála ci to budem zvládať a vedieť ale akonáhle sa narodila tak jak keby som znicoho nič všetko vedela proste materský inštinkt. Je to moja mala princezná. Viem ze niesom ani ja ani vaša dcéra prvá ani posledná ale nezáleží na veku ale o tom ako to mame usporiadané v hlave.

dm2
7. jún 2023

@autorka, nejako to zvládnete... Hlavu hore... Mala som spolužiačku na SŠ ktorá porodila cez prázdniny v 15 a na strednú nastúpila s malým bábätkom.... Najprv denne, mama jej opatrovala dieťa a potom mala individuálny plán nejaký čas a v pohode to zvládla....aj keď často to bolo o drzku

Strana
z18