Moja 21 ročná dcéra je tehotná
Dobry deň, včera večer nám s mužom dcéra oznámila, že je tehotná. Má priateľa asi od 15-16 rokov, majú sa radi. Ale nemajú kde bývať, obaja sú študenti. Teda by pravdepodobne bývali u nás v 2 izbovom byte, kde sa už aj bez toho nemestíme.
Som z nej veľmi sklamaná, neviem si pomôcť. Zažívate alebo ste zažili niečo podobné? Ako mám reagovať? Ako sa mám z toho tešiť? Podľa mňa je ešte mladá. Stále je to moje malé dievčatko.
Sklamana z dcery, pre boha vies kolko ma rokov?, neprisla domov tehotna v 16tich, ako matka by si sa mala spamatat v prvom rade a podporit ju ako vsetko bude super, existuje prenajom chlapec moze pracovat atd
moznosti je kopec, ale byvat 2 rodiny v 2izbovom byte je blbost. Mozu pracovat popri skole obaja, zmenit denne studium na externe. Jednoznacne ist do podnajmu alebo k jeho rodicom, ak maju vacsie priestory. Riesit sklamanie nema vyznam, stalo sa.
toto nie je o tebe, toto je o nich, ich rozhodnutiach, ne/zodpovednosti, poblahozelaj im, vyjadri podporu a nech si krasne hladaju byvanie a zariaduju zivot, mozes a nemusis pomoc, ale do bytu ich neber, to nie je riesenie
???? Sklamaná? Je to dospela žena, ako si spravili tak majú. Hlavne sa im nemontuj do života a nehladaj riešenia za nich. Nech sa aj majú možnosť k tomu postavit sami.
Sú mladí, áno, ale dospelí a plne zodpovední za svoj život. Nie si povinná ich prichýliť, ale podporiť a byť im nápomocná môžeš.
Nech si nájdu aspoň garsónku, on sa popri štúdiu môže zamestnať. Alebo prerušiť školu.
Nedávaj dcére najavo že si z nej sklamaná. Mne to moji rodičia dodnes nepriamo vravia a mala som z toho strašne depresie, skončila som vďaka tomu na liekoch (chvalabohu len chvíľu, dostala som sa z toho)
Veľmi sa mi týmto moji rodičia vzdialili a keď nemusíme tak sa nekontaktujeme… teda mama by možno aj chcela, ale ja už nemám záujem
Veď nemá 16 🤦
Ja som otehotnela v 18tich. Vzali sme sa a byvali u mojej mamy. Sice som o babo prisla, ale dcera sa mi narodila, ked som mala 20,5roka. A teraz som aj rada, budem mat 50, vnucka ma 2 roky a ja mam kopec energie a sil si s nou uzit 😀. Podpor ju, nech vie, ze stojis pri nej.
@sasitimi17 boli z teba sklamani z rovnakeho dovodu, cize prilis skoro dieta?
svoj zivot nech si mladi riesia sami, na tebe je len tesit sa na prve vnucatko. dieta je radost. a starosti s nim prenechaj jeho rodicom.
Na jednej strane ta chapem, no skus to brat tak, ze vdaka Bohu bude mat deti, akokeby si sa o takych desat rokov trapila, ze sa jej nedari otehotniet. A dnes je to uz, bohuzial, coraz castejsi jav. Vsetko sa deje, ako sa ma.
1. Možno je ona sklamaná z teba...
2. A teraz čo, situáciu treba riešiť,....čo ti pomôže konstatovanie že ťa sklamala
3. Kamoška má dcéru, vydávala sa cez prázdniny medzi 3-4 ročníkom na gymli, on bol o rok mladší, rodina pomohla baba porodila, zmaturovala, prijali ju na právo, už má doktorát dokonca, otecko išiel diaľkovo študovať a tiež je Ing. Najprv boli v prenájme, už majú dom pri BA, dievčatko krásne má 11 rokov.
A vieš ako a prečo to dosiahli?! Lebo mali a majú milujúcich rodičov, ktorí možno tiež neboli nadšení, ale situáciu riešili.
Nikdy naozaj nikdy som od kamošky nepočula, že,, dcéra má sklamala".
V prvom rade je problém v tebe nie v nej. Určite jej nekaz tehotenstvo rečami že je mladá. Ja v okolí mám 5 mamičiek medzi 21-23rokov a sú to skvelé mamy... Ty sa vnutorne zmier s tým, že uz nie je tvoje malé dievčatko ale dospelá žena a podľa toho sa k tomu postav. Mňa by veľmi tešilo aj to, že dieťa čaká s dlhoročným priateľom a nie len nejakou krátkodobou známosťou. Každopádne by som trvala na tom aby sa mladí snažili osamostatniť určite nie zo dňa na deň ale podľa ich finančnej situácie či sú študenti alebo pracujúci aspoň nejaký 1-2i podnájom...
@negymama aj ona je jej dcéra a zase nepísme si tu, že to budú mať ľahké a asi si ako mama predstavovala iný život pre dcéru v 21 r.Kazdy rodič chce nech dieťa dostuduje, trocha sa otuka a potom má rodinu.Ale sklamaná je silné slovo.K sebe by som ich nebrala sú dospelí nech prevezmú zodpovednosť pomôcť áno, ale nie riešiť problémy za nich.
Je to určite sok pre vás, ale určite to nie je ľahké ani pre dcéru. Pamätám si, ako som mamke ako 19 rocna oznamovala, že som tehotná 🙉 našťastie, podržala ma. Nevedela som sama, čo mám robiť, len vďaka nej som ostala nohami na zemi a viac menej v pohode. V tele vašej dceri sa formuje nový život, rovnako dôležitý ako je ten váš, alebo vašej dcéry. Ja vám naozaj verím, že možno vy ste si život vašej dcéry predstavovala inak, ale hold, je to už teraz jej život. A jedine, co môžete urobiť vy, je stat pri nej. Vašim odmietanim jej tehotenstva jej určite nepomozete, a môžete to neskôr ľutovať. Skúste sa teraz cez to preniesť, a myslieť na to ze o rok, dva, na toto obdobie budete spomínať podla toho, ako sa zachovate teraz. Určite nechcete nastrbit vzťah s vašou dcérou, nieto ešte s Vašim budúcim vnukom/vnučkou. Ja mam teraz 24 rokov, 2 deti a manžela, dokončujem školu, a moji rodicia mi vravia ze sú na mňa pyšní. Buďte aj vy, super ze sa vaša dcéra neuchylila k riešeniu ako z tehotenstva ujsť, lebo verte, že URCITE by to bola ľahšia cesta. Odhodlala sa na to, že sa stane matkou, čo nie je vždy jednoduché. Stojte pri nej 🙂
Prečo sa nemestíte vo svojom byte? Nerozumiem. Dobrých ľudí sa všade veľa zmestí.
Sklamana? Tak bude mat dietatko, ved to je uzasne. Byvat mozu v podnajme, nech studuje popri praci, ak chce ist na vysoku, alebo ak uz studuje na vysokej, moznosti su induvidualne, externe studium.
Ak sa nezmestia, tak jedine podporiť mladých k bývaniu. Ja so myslím, že riešení je veľa.
Ja by som bola sklamaná skôr z teba ako z matky a nie z dcéry...
@natinka86 ja by som nechcela aby sa mi nakvartirovala dcéra s frajerom a plačúcim babatkom do bytu
Ja by som im povedala, aby hľadali iné riešenie. Samozrejme že by som ako babka-čakateľka podporila budúcu rodinku, ale nech idu sami bývať, nie sa držať mamkinej sukne
Nevieme či zakladateľka témy má iné deti, ako je riešený ten byt a iné dôležité faktory
nuž mladí si urobili dieťa, nech sa postarajú....študovať sa dá aj externe a treba ísť do práce....nech si prenajmú byt a starajú sa.....vy ako rodičia im môžete na začiatok pomôcť s nájomným a nech sa starajú.....
mnohe tu zas maju romanticke predstavy. Tiez by som nebola nadsena, keby mi dcera v takom veku prisla tehotna. Dufam, ze bude mat viac rozumu. Na druhej strane je to lepsie, ako v 18 rokoch. Treba nechat mladych, nech si zariadia zivot. Ked nemaju rozum na ochranu, nech sa postaraju. A nech maju zdrave dietatko, to je dolezite. Je to radost.
Tak dcera je uz dospela, tak ma pravo ist vlastnou cestou. Ty uz ju mozes len podporovat, zahrnat laskou a pochopenim. Budu to mat tazke, ako mladi rodicia, ale zvladnu to.
Keby si potrebovala rozptylit myslienky, ako si sklamana z dcery - skus sa pozriet na seba, a svoju rolu v tomto. Nesklamala si dceru ty vo vychove, ked si na nu nepreniesla dolezitost planovania rodiny, ako sa rozhodovat v kariere, rodinnych zalezitostiach, atd? Bavili ste sa dost o antikoncepcii, o tom, ako sa postavit k zivotu, co planovat, co nie, ako sa postavit k tazkym zivotnym rozhodnutiam?
A teda, neupinaj sa na ten pocit sklamania z toho ako jej ide zivot, ale skus v tom vidiet to pekne, nove pokracovanie zivota, radost a lasku. Aj ked to dcere na chvilku stazi zivot, ale to bude chvilka a potom bude zas dobre. Najdu si pracu, aj byvanie. Ale vyjadri im podporu, a bud tam pre nich ked budu potrebovat pomoc.
Zeny vam pride normalne ze vam dieta oznami ze budes babka pricom samo nema kde byvat a z coho zit? Bezohladu na vek? Hadam su najprv najdem pracu, byvanie a tak si robim deti.

Sorry, robíš ako keby mala 16 rokov. Však je dospela.
Toto by mali riešiť snáď šťastní budúci rodičia. Nechala by som to komplet v ich kompetencii
Jedno z riešení je si prenajať 1izbovy byt a otecko môže prerušiť štúdium a začať pracovať aby sa postaral o rodinku