Moja 21 ročná dcéra je tehotná
Dobry deň, včera večer nám s mužom dcéra oznámila, že je tehotná. Má priateľa asi od 15-16 rokov, majú sa radi. Ale nemajú kde bývať, obaja sú študenti. Teda by pravdepodobne bývali u nás v 2 izbovom byte, kde sa už aj bez toho nemestíme.
Som z nej veľmi sklamaná, neviem si pomôcť. Zažívate alebo ste zažili niečo podobné? Ako mám reagovať? Ako sa mám z toho tešiť? Podľa mňa je ešte mladá. Stále je to moje malé dievčatko.
@laila22 prosím ťa a na to si ako prišla, ako vieš že nemá úspory, nemá nič. Z čoho budú platiť prenájom? Veď môže ísť mládenec pracovať, školu robiť diaľkovo. A ona tiež bez korunky nebude, nie moc ale aj to pomôže. Akože čo to v tejto situácii pomoze takéto reči? Nič. Treba si sadnúť obidve rodiny a hľadať riešenie?
Alebo čo - pôjde na potrat, to je riešenie?
No v prvom rade, čo nato jej partner? Aby ešte od nej neodišiel , v druhom rade( som zvedavá , kde si nájdu podnájom , ešte 1 izbový , už tehotná ), to môže byt prvý problém. Druhy problém: poznáš ho dlho, tak vieš , či je schopný sa postarať. Tretí problém, uvedomujete si, že dnes je bytov malo a aj to musia mat riadne našetrené na hypotéku , to častokrát dvaja pracujúci nenasetria toľko, za 4 ty niesi povinná jej pomáhať , čo si navarila, nech si aj zje. Max dať na depozit . Len čo nato ten partner jej ešte stále nevieme.
Je to prvotny sok,asi ste s muzom do nej “vkladali” ine nadeje a cakali,ze najprv skonci VS a tak…ale nie je prva a ani posledna,mnohe zeny dostuduju aj pri babatku,dolezite je,ze sa maju radi a on sa nezachoval ako chrapun. Chapem jedine otazku byvania,ale nechapem sklamanie…vsetko je tak,ako ma byt…tehotna bude 9m,ved za tu dobu sa da poriesit aspon maly bytik na prenajom a mlady sup do prace popri skole. A vy jej mozete pomoct strazenim/kocikovanim…ja som mala babo po 30tke a dnes to lutujem,mohla som aj skor. Dieta je dar a ona je dospela,spolu to zvladnete. Len jej to neznechucuj,ze si sklamana atd,s pomocou Vas aj dostuduje,aj bude mladou mamkou,aj si najde pracu,ak je zodpovedna,nic sa neboj a hlavu hore🙂tes sa na rolu babky
@natinka86 somarina ani ja by som to nezniesla v malom byte 2 rodiny
@laila22 ja tiež žasnem nad tými názormi že mama ma byt nadšená že 21 ročná je tehotná a bez vlastného byvania, bez peňazí , ako zamiesit zamiesili ale byt nadšená … po čase to možno strávi…
Ahoj,blahoželám, dieťa je požehnanie a veľká radosť. Budeš šťastná stará mama. Radšej teraz,ako čakať 20 rokov a dcéra so zaťom budú chodiť do centra asistovanej reprodukcie a úspech sa možno nedostaví. Viac dôveruj vašim mladým 😉
@laila22 prečo by nezarobil? Veď aj ona bude mať rodičák a nemusí byť doma tri roky. Nebudú ani prvý ani posledný pár, ktorý sa bude musieť trochu uskromniť, výbavyčku pozháňať po kamarátkach, z bazáriku, dovolenka nebude, dôležité je, aby chceli. Ak budú chcieť, nie je problém dokončiť školu obidvaja. Poznám mladú ženu, ktorá bude teraz v lete končiť VŠ, je tehotná s druhým a bola vo veľmi podobnej situácii. Prvé dieťa majú už väčšie, otehotnela v prvom ročníku, on už promoval.
Najlepsie su rady od druhych, lebo ti tvoj zivot zit nebudu....ale dufaj aspon v to, ze mladi zostanu spolu.
@elizabet173 mne je to jedno. Ja úplne chápem zakladateľku. Budem im držať palce v dnešnej dobe bez poriadneho vzdelania.
@eeffka prečo by nebolo normálne, keď dospelá dcéra, oznámi mame, že bude babkou? Nemá 17, má 21. Že by som neskákala dva m od radosti a mala by som obavy, ako to všetko zvládnu a či dokončia školu, to je pravda. Ale zablahoželala by som im a povedala, že im budem pomáhať, ako sa bude dať. A predpokladala by som, že mi zároveň predostrú svoj plán, ako budú situáciu riešiť, kde budú bývať, z čoho budú žiť, ako budú ďalej študovať.
Ahoj, viem, že pre naše deti si vysnívame len to najlepšie, školu, karieru a potom dokonalú rodinu. Dcéra je tehotná, si z toho sklamaná, však študuje. No myslím, že teraz potrebuje vašu podporu. Skús na tešiť, veď v dnešnej dobe zdravé dieťatko je dar. Zvládli to iní, zvládnete aj vy. 21 rokov to už je žena úplne pripravená mať dieťatko, byť zodpovedná. Však sú na to dvaja a určite s podporou rodičov dokážu aj vyštudovať. Nesúhlasím s názorom, že dieťa musí prísť do zabezpečenej rodiny a že najprv súper práca, bývanie potom dieťa, niekedy to všetko je len to dieťa akosi neprichádza. Skús sa začať tešiť a dcéru podporiť. Má stáleho partnera už veľa rokov už to je v dnešnej dobe obdivohodné, teda je tam aj záruka, že ako pár sú stabilný, takže by to mali zvládnuť. Nepíšeš či sa maldí tešia alebo to bol pre nich šok a slamanie. Akú podporu majú zo strany chlapcových rodičov. Aj to je podstatné. A na záver hlavne pevné nervy a veľa zdravia budúcej mamičke.
Som vo veku tvojej dcéry a prekvapuje ma, že okrem oznámenia tehotenstva neprišli aj s plánom aby vás ako rodičov ukludnili, že to vedia zvládnuť. Ja som pri každom vzťahu rátala, že sa môže stať všeličo a túto tému sme mali prediskutovanú, že kto čo, kde by sme bývali apod.
Takže by som si sadla s dcérou a chcela vedieť jej pohľad je dosť stará na to aby vedela, že v dvojizbaku sa s dieťaťom žiť nedá. Možno už to majú premyslené, teda verím v to...
Škola sa dá prerušiť, niekde sa dá externe pokračovať takže už je to len na nich, že čo a ako.
Som zvedavá , či vôbec autorka odpíše.
No, ináč všetko závisí aj od toho, ako sa ku tomu postaví otec budúceho dieťaťa . Ináč by ste spolu snimi mali začať hľadať podnájom.
Nielen co sa týka autorkynej dcéry - podla mna si to tu mnohé zeny idealizujú a romantizujú.
Pred 50 rokmi bol standard uz mat aj dve deti vo veku 21, ale nie slobodnej dievčine. Dievča už v 18 rokoch bolo vydate, vadavalo sa ako tehotné, standardom bolo, ze mladi proste sa "museli brat" a bolo jedno, ci mladozenac je uz takmer hotovy alkoholik alebo iny exot...
Dnes - nie je vobec zriedkavostou ze chalan si povie, ze on sa na rolu otca neciti a ide o dum dal a dievčine bude posielat par smiesnych eur. Najvacsia tarcha v tomto smere ostava prave na tom 21 rocnom dietati. Chalan vobec sa nemusi ujat roly muza a ist zhanat pracu, byvanie, postarat sa - nespravi to, co sa stane? No je mu nic. A co jej? Ona sa nastahuje k mamke, kde budu 4 osoby zit v 2 izbovom byte.
V tomto celom taha za kratsi koniec prave ta 21 rocna dievčina a to ze chodi s tym chlapcom 5 rokov - to su vacsinou detske lasky, prave po 20tke sa to lame, vtedy mnohi zacinaju studovat a zistuju ze ten druhy nie.
Ano, 21 rocna dcerka autorky je na obcianskom dospela, ale pokial jej frajer zaveli, ze on "sa na to nehodi", pride za svojou matkou ako "male dievčatko".
@martul ja som nikde nenapísala, že chce nechať školu, napísala som, že ak by bolo na opatrovateľku, kým mama bude v škole,tak by budúca babka asi neriešila. Tak berme to tak, že majú všetko, len babka sa necíti byť este babkou... 🙂 Ja sa rozhodne nechcem hádať. Ani som nikde nenapísala, že kto nemá VS, nemá poriadne vzdelanie. Ani si to nemyslím.
ty si tu uz bola riesena a zrejme si sa nepoucila...skoda slov
@natinka86
Rada by som zareagovala na teba.
Riesenie musia si hladat mladi, zial castokrat chalan v takychto situaciach zdrhne a uz si riesi len svoj zivot. Najvacsie bremeno ostava prave na zene matke. Chlapa nikto nedonuti riesit tuto situaciu, ked nechce - ona nema na vyber.
Riesenie nemaju hladat ich rodicia. Dospelost je predsa aj o prijati zdopvoendosti za svoj zivot.
Rodic nie je povinny kupovat dietatu byt, domy - to je tu take slovenske, ze slovenski dochodci pomaly zeru travu, aby detom dali bubaky a zabezpecili neviem co...
Ja som otehotnela v 20, v 1.rocniku na VŠ. Mama po oznámení neskrývala prekvapenie a to, že pre mňa mala "naplánovaný" iný život, ale zablahoželala nám, spýtala sa na náš plán, my sme jej ho povedali a potom sme sa už všetci tešili na bábätko, žiadna dráma. Takisto to, že je študentka, ešte automaticky neznamená, že nemá nárok na materskú ja som napríklad mala, lebo som aj popri škole stihla dostatočne odrobiť. Autorka nič viac nepíše, tak nevieme, či to náhodou dcéra s priateľom už aj nemajú vymyslené, len to ešte nestihli mame oznámiť. A ak nemajú, tak na mieste autorky by som im oznámila, že si to vyriešiť majú, určite by som ich u seba neubytovala. Sú dospelí, nech sa páči, dospelo žiť 🙂

Skôr ako sklamaná z toho ze moja dospelá dcéra je tehotná, by som bola sklamaná z toho zrejme niekde nastala chyba vo východe ze nebola dostatočne vedená k zodpovednosti a k samostatnosti.
A čo na to otec dieťaťa? Ako sa on k tomu stavia. My síce nemáme malý 2jizbovy byt s netlačíme sa ale mladí by sa mali osamostatniť a prevziať zodpovednosť.