Moja 21 ročná dcéra je tehotná
Dobry deň, včera večer nám s mužom dcéra oznámila, že je tehotná. Má priateľa asi od 15-16 rokov, majú sa radi. Ale nemajú kde bývať, obaja sú študenti. Teda by pravdepodobne bývali u nás v 2 izbovom byte, kde sa už aj bez toho nemestíme.
Som z nej veľmi sklamaná, neviem si pomôcť. Zažívate alebo ste zažili niečo podobné? Ako mám reagovať? Ako sa mám z toho tešiť? Podľa mňa je ešte mladá. Stále je to moje malé dievčatko.
@zmrzlinka2021 Tak je to potom o zodpovednosti. Ako píšeš, nech sa mladá zariadi. Nie je 1. a ani posledná.
@natinka86 problem je, ze ak sa nezariadi, alebo by sa na nu frajer vykaslal, ostane na krku prave tym svojim rodicom a prave preto ma autorka tejto temy obavy. Zial toto sa stava velmi casto a tomu rodicovi je obvykle luto, ze jeho dieta takto dopadne
@zmrzlinka2021 Čokoľvek nie je dobré. Treba sa prispôsobiť a možno budú z tých, čo budú spolu už navždy. Možno jediné, čo mladí potrebujú, je pomoc na začiatok. Aby sa rozhodli ako ďalej. Treba ich podporiť ak je problém menej miesta, tak napr. aspoň zložiť kauciu a pomôcť s nájmom.
@natinka86 pomoct s najmom? Najom sa na 2izbaky pohybuje 500 a viac. Oni su studenti. To sa im akoze ma skladat rodina na najom?
Toto je realny zivot.
Mnohi ti rodicia robia za smiesne peniaze a ked vsetko poplatia, ostane im neraz taky prd...
@zmrzlinka2021 ono väčšinou, keď začínaš platiť nájom tak platíš v podstate 3 mesiace naraz. Na tú pomoc @natinka86 narážala. Čiže reálne pri mesačnom nájomnom 500 eur, musí zaplatiť človek 1500 eur. Ty by si nepomohla?
@sasa1310 kedy by mi to akoze splatili? To su studenti.
Mas tu x prispevkov, ako sa ma pani mamicka tesit, ved dcera je dospela zena. Lenze prave toto je bod zlomu dospelosti.
1500 EUR nie je sranda, je to velmi vysoka suma...
@raja95 a koho to zaujima, ze nestoja tolko ako kedysi? Ani vyplaty nie su ako kedysi. Su vyssie. Ak nemas nasetrene, nech sa paci do podnajmu do shareovaneho bytu. Lenzr mam pocit, ze vasa generacia by len natrcala rucicky a cakala.. A na co? Od malicka su deti vychovavane, krmene, obliekane, postarane, rodicia si svoje odkrutia, posplacaju si strechu nad hlavou, a ked si konecne vydychnu, ze dvadsat-x rocne dospele konecne vypadne a zariadi si zivot, pridete s fnukanim, plodenim, nedokoncenym vzdelanim a este sa vam nelubi, ked treba prispiet rodicom a ist na brigadu. Ked sa uz mladez zosobasi a splodi (velakrat nepoanovane lebo vsak antika zlyhala) nasackuje sa do domu rodicov/svokrovoc a namiest toho aby zili svoj velmi dospely zivot sami, cakaju kym rodicia otrcia kopyta a surodenci daruju svoj podiel aby dedili.
Takze tvoje vyhovorky su len bohapuste vyhovorky. Treba sa uskromnit, zarobit, robit aj extra hodiny, naucit sq jazyk, odlozit si, zatial shareovat alebo ist do lacneho podnajmu a postuone bude aj vlastba nehnutelnost. Ale nie, pri 800eurovych platoch si beriu mladi 250000 hypo, lebo hned treba novy dom s linkou z polska, idealne aj nove auto k tomu a pozemok ako dar od rodicov. Neviem ako inac ti odpovedat.
@zmrzlinka2021 tebe tvoje deti budú musieť splácať? Zaujímavé
@slavomira1980
super si to pomenovala... dnes v 25 nemat dom a auto je akokeby neexistovat. Pisu tu dievčiny, co v zivote nerobili, su tehotne, frajer zarobi 800 EUR a chcu stavat domy... 😀
Alebo toto pindanie na cely svet... a potom mladez v rukach iphony, piatkove party, kde rozdrbu len tak 50-60 EUR... a ocakavaju, ze sa im penaize budu mnozit...
@sasa1310 sorry, my nie sme milionari, ktori maju na peniaze vidle...
Peniaze su za pracu.
@zmrzlinka2021 a čo by si robila, keby ti dieťa prišlo v 21. rokoch, že čaká dieťa.😒 aký návrh by si mu dala.
Každé mesto ponúka aj nájomné byty. Napr. Tam tiež ale musí byť príjem. Aj to by bolo riešenie.
@sasa1310
Ja mam davat navrh mlademu pariku?
Akoze mam ja ich manazovat, co maju robit atd?
Toto su akoze dospeli ludia, co budu mat dieta?
V prvom rade od buduceho zaťa očakávam návrh, ako to má vymyslené?
Už chápeš, prečo autorka tejto témy je sklamaná?
Vo vela prípadoch to skončí tak, že to bremeno ostane na ich rodičov, preto nikto normálny by nenechal vlastné dieťa a budúceho zata pod mostom.
@sasa1310 ja nie som standardna zadavatelka, nakolko u nas v sirsej rodine by sa nasli hned 3 byty odkial by sme dostali najomnikov a isla by tam nehodna dcera, cize by odpadol problem kam ich umiestnit, ale stale by som mala problem s tym ze nemienim mladym platit za ich blbost. Ak by prisli s realnym planom, ze mlady mlada do prace to je ina vec.
Ja stale hovorim mojim dceram ze startovaci podnajom maju, pol najomneho im zatiahnem, kupim im tam pracku ladnicku a sporak ale viac sa nestaram, mozu prist v nedelu na kavu.
@zmrzlinka2021 ale prosím ťa. To, že dáš svojmu dieťaťu cca 1500 eur na podnájom, ktorý si budú splácať sami, to je niečo tak strašne horybilné, že v živote už prstom nepohnú? Aký je v tom rozdiel, že 21 ročnej pomôžeš sa trochu postaviť na vlastné nohy s vnúčaťom, alebo mať doma v detskej izbičke 26 ročné dieťa. Ktorému si síce 1500 eur na podnájom nedala, a ktorý ti síce prispieva čiastkou mesačne. No ktorý z nich je ten zodpovednejší.
@eeffka ale ja nikde nepíšem o platení za ich blbosť. Stále píšem len o tom, že by som im pomohla, aby nemuseli bývať u nás. A viac nech sa starajú sami.
Čo je asi aj jediný problém autorky, keďže majú 2 izbák. U nás by tiež mali kam ísť a nemuseli by sme ani rodinu obvolávať. Skôr ma zarážajú komentáre, že nech si sami pomôžu. Tak som sa pýtala vyššie ako tú chcú riešiť celkovo tie rodiny, keď ani pomoc, ani u seba v byte sa uskromniť.
@sasa1310
Pozri, ja som chcela len poukazat na to, ze najprv tu pani autorku vsetci zdrbavaju, ze sa netesi, ze dcera nemma 16, je dospela zena atd a nakoniec nejako nenapadne sa tu "rozdavaju ulohy" pre autorku a jej muza - cize autorka ak nechce mat doma navysse babo + jej priatela, mala by urobit toto a hento...
A toto je presne ten rozdiel medzi detskym a dospelym spravanim. Dospely clovek, v tom pripade jej priatel, pride a povie riesenie. Necaka to riesenie od buducich svokrovcov.
Keďže autorka ani raz neprispela do 6 stranovej diskusie, považujem príspevok za vymyslený.
@oli18 s velkou pravdepodobnostou je - a sluzil len na rozputanie debaty. To su ti anonymni ludia 🙂
Zagratuluj, prispej na kocik, postielku....a nech sa mladi staraju. Hadam sa nechcu nastahovat k vam? Ked zarobili na dieta tak musia riesit a nie hodit sa rodicom na krk. Ved nemaju 15r? Skolu mozu prerusit a dorobit neskor. Ziadny problem.
Aha. Ja som otehotnela mesiac po 18tke. Priateľ mal takisto 18 rokov. Boli to prázdniny pred posledným ročníkom na strednej. Rodila som mesiac pred maturitou. Moji rodičia nám poskytli bývanie a veľmi mám pomáhajú. Čo by vtedy naši dali za to,keby mám o 3 roky viac. Všetci sú momentálne šťastní a nemohlo to ani lepšie dopadnúť. Buď šťastná,že ti bude dopriate byť babkou,lebo iní ľudia by boli vďační za tento poklad.
A už to nezmeníš,tak ju prosím nestresuj. Všetko je tak,ako má byť

@zmrzlinka2021 presne ako pises, rodicia 20 rokov popri detoch ficia nonstop, castokrat este sami splacaju svoje hypoteky. Skolka, skoly, vyska, nekonecne financovanie vsetkeho mozneho pre svoje deti. Ked uz deti ako-tak aspon brigaduju a rodicia nemaju samotni to financne bremeno na pleciach, tak by sa malo ocakavat od chudakov rodicov vlozit vsetku energiu aj financie do pomahania mladym? A stari si kedy vydychnu? Niekomu to fakt nedochadza.