Moja 21 ročná dcéra je tehotná
Dobry deň, včera večer nám s mužom dcéra oznámila, že je tehotná. Má priateľa asi od 15-16 rokov, majú sa radi. Ale nemajú kde bývať, obaja sú študenti. Teda by pravdepodobne bývali u nás v 2 izbovom byte, kde sa už aj bez toho nemestíme.
Som z nej veľmi sklamaná, neviem si pomôcť. Zažívate alebo ste zažili niečo podobné? Ako mám reagovať? Ako sa mám z toho tešiť? Podľa mňa je ešte mladá. Stále je to moje malé dievčatko.
@luccija ano v tomto mas pravdu. Kazdu normalnu matku strasie takato situacia a je preto normalne, ze aj autorka je sklamana. Presne pre toto.
Jedna vec je romanticky presladeny postoj a dar od Boha a presrdieckovane prispevky aku to niektore pisu.
Druha vec je realita a to, ze Boh podnajom ani stravu neplati.
Takze tu treba triezvy pohlad na vec. V kazdompripade som za pomoc "dospelej" dcere v takom zmysle, ze zaplatit za depozit, pripadne kupit napriklad postielku. Ale zbytok nech si riesia rodicia, hocu autorka by bola milionarka. Tu i de o dcerin nezodpovedny pristup a o to, ze postavila staru mamu pred hotovu vec. Takto sa tieto veci neriesia. Ak chce byt matkou, tak so vsetkym co k tomu patri.
Mne by mama povedala, si bola dospelá na sex, taký si dospela niesť aj nasledky. Mala som 25 rokov a bála som sa povedať ze som tehotná a všetko spolu v 13 týždni som potratila. A potom to nešlo 😢a zase som sa trápila preco to nejde. A potom som mala 29 rokov a mama my povie žeby som už mohla mat dieťa. Podľa mna by si sa mala tešiť 🙂 a vysoká sa dá dorobiť hoc kedy 🙂
@luccija veď toto, vôbec nevieme ako je na tom finančne, rodinne reálie a vôbec nič nevieme o nom - oteckovi.
Tu chyba príliš veľa info
A nevieme to najzásadnejsie - aký názor a plán majú budúci rodičia
Autorka nenapisala že dcéra + zať čakajú na jej riešenie situacie, napísala len, že je z dcéry sklamaná, že dcéra je tehotná počas VS tehotná
@dskjhfdlkdjhl Mám kamošku, čo mala 1. bábo počas Vš. Mala 22. Manžel o rok viac . Začínali v podnájme a ind, plánoch a popri tom práca. A dali to, majú deti 3 a bývajú vo vlastnom dome. Deti majú 11, 8 a 5. A áno, rodičia pomohli aj napriek tomu, že bývajú v malých bytoch. A vychovávajú viac detí.
@hederamonstera ja nikde nepíšem že sa majú bezhlavo množiť ako králiky
Ale ak viem, že má dcéra frajera, dlhoročného, tak tehotenstvo nemôže byt pre mna prekvapenie a sok.
Prekvapenie by to bolo v prípade ak by slečna panna len sedela v izbe nad knihami a pozerala z okna na kvety
To je rozdiel
Ja som za to, že áno, dieťa je na ceste. Ale treba sa k situcii postaviť celom vpred a začať hľadať riešenia
A chcem vo vseobecnosti povedat, ze uz sa vlastne ani necudujem tym temam, ktore tu pravidelne citavam o dedicstve. Kedy rodicia/svokrovci su plne aktivni, zdravi, pracujuci ludia s majetkom, na ktori si zarobili, na druhej strane deti/nevesty, ktore tam zveladuju, prerabaju, nastahuju sa/"ostanu v detskej a hasteria sa za zivota rodicov o majetky a cakaju na prepis domu,uplne idealne aj s vyplonkovanou starsou generaciou do domova. Hadky medzi surodencami, zavist a rozhadane rodiny pre dedicstvo za zivota rodicov. Kazdy tyzden je tu minimalne jedna tema o tomto. No bodaj by aj nebola ked deti nevediete k samostatnosti. Jedna chce poskytnut startovacku, druha by ich prichylila do dvojizbaku, tretia by dakovala za dar od Boha.. Co tak vstepit do mladych trochu samostatnosti a zmysel pre zodpovednost?
Dobre to tu niekto napisal, dnesni mladi si nedokazu kupit ani psiu budu bez rodicov 🤦
@natinka86 nehnevaj sa, ale mam pocit, ze Ty rovno odpisujes a ani necitas, co Ti pisem, lebo uplne o inom tocis. Ale mne osobne je to jedno, ja o debatu s Tebou nestojim😉
a čo keby rodičia nechávali dospieť svoje deti a plniť si ich sny a nie im furt vnucovať, že sú to malé nesvojprávne detičky, ktoré ešte nič nevedia o živote? A čia je to chyba? Akože sorry, ale to, že ty si mala iné plány, to je tvoj problém. Áno, teraz nech sa oni k tomu postavia zodpovedne a poriešia si situáciu, ale ty si ju mala vychovať k zodpovednosti za svoj život. 21 ročná má byť normálne dospelá a zrelá žena! Tu je zas vidieť, že so sexom nikdy nie je moc skoro, ale na zodpovednosť to už je problém. A ona je vždy spokojná s tvojimi rozhodnutiami? Alebo tvoja mama? Vkuse ti niekto diktuje čo môžeš a čo nie a akí sú z teba sklamaní, lebo nenapĺňaš ich predstavy? Môžeš mať svoje predstavy, ale ona nie je povinná ich napĺňať. Je akurát povinná niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia. Nech už sú akékoľvek.
@slavomira1980 áno, ale v tých minulých časoch ľudia toľko nestudovali a nebývali pomaly do 27 r doma v detskej a rodičia im nevarili a nepriali a potom ďalších 5 r si neuzivali mladosť a necestovali.Moja mama v 21 r mala 2 r dieťa otec bol od nej o 4 r starší a pracoval už 6 r.
Dnes sú deti "deťmi" pomaly do 30 tky
Mala by si sa tešiť, ze budeš babkou. Ja neviem ako môže jedna mater napísať ,alebo povedať, ze je sklamaná ze 21 ročná dcéra otehotnela. To sa nehanbis.
Píšeš to tak ako keby mala 15/16. Ja som ako 21 ročná porodila .. pravdepodobne je jej priateľ vekovo rovnaký alebo starší takže šup šup načase aby si našiel prácu .školu dorobili a zabezpečil bývanie nejaký lacný prenájom
Ja ta chápem, tiež by som nebola nadšená keby mi v 21 oznámi dcéra ze je tehotná. A doma v 2 izbaku by som ju s frajerom a bejbi určite nechcela. Keby je slobodná mama mam väčší byt tak v pohode, ale takto určite nie.
To by som im fakt radšej prispela na nájom, na vybavicku. Zas keby prispejú čosi aj svokrovci a mladí nájdu brigády popri skole, materskej tak to nejako dajú, ved by im stačil 1 izbak
@slavomira1980 tak vieš, dnes sa k bytu len tak nedostaneš. Mladí potrebujú minimálne 20 % hotovosť, aby mohli vziať vôbec hypotéku a nehovoriac o tom, že aby ju dostali, tak treba aj nejaký príjem. A zasa povedzme si na rovinu, čo je lepšie? Či dcéra otehotnie v 21 rokoch a postupne budú nadobudať svoj majetok, alebo v 30ke mať problémy s otehotnením a mať bývanie tiež na hypotéku. Ja kebyže mám dcéru, tak beriem prvú možnosť. V 21 rokoch nie je žiadna tragédia mať dieťa.
autorka... beries veci z praktickej stranky, ale mna osobne zivot naucil, ze ziadna kasa sa neje taka horuca ako sa navari...
akych rodicov ma priatel? disponuju vacsim byvanim ako vy s vasim 2i bytom? ak hej mozu ist mladi tam... ak nie, priatel nech na niaky cas prerusi studium, hajde do prace zarabat peniaze, prenajat 1i byt ako bolo vyssie spomenute... obidvaja nech idu na externe, to sa uplne v pohode da, s tym, ze budes dieta varovat ked budu ucit na skusky a tak
kym sa babo narodi je este kopa casu, aby sa veci stihli utriast
ale garantujem ti, ze dokym bude mat dcera 30 to uz aj zabudnete ake patalie boli na zaciatku a budete sa z vnucata tesit...
Nebyvajte spolu. Prosim. Nerobte to.
Stalo sa. Hlavne buď dcére teraz oporou, ona sama to isto má so sebou ťažké. Hľadajte riesenia spolu, kde budú mladí bývať a z čoho.
Radšej skor ako nikdy.
Držím palce a želám Ti zdravé vnucatko!
No...Maju 21, čiže dospelí sú. Takže im treba zablahoželať a zbaliť veci do podnájmu. V dnešnej dobe je antikoncepcia dostupná ako cukríky, a ak sa ju rozhodli nevyužiť, nech si vyskúšajú žiť ozajstný život.Dostane materskú, priateľ nech si nájde brigádu a je to. Sorry, ale čo si uvarili, nech si aj zjedia
Ake ste niektore hnusné. Ja som tiez otehotnela 21r. Mama nebola nadšená. Bola som pred bc. Štátnicami. Chvíľu sme byvali u mami o ktoru som sa nakoniec starala ja.. Mala problémy. Rok som mala na starosti dve deti. Syna a mamu. Ked sme ako tak po šetrili išli sme so svojho. VS som dokončila. Zaciatky boli ťažké ale teraz je to uz celkom fajn. Mame co potrebujeme..
@1medvedik1 presne. U nas je to obdobne, ze ocino si.to.inak predstavoval, ze pojdem.robit karieru po skole a az potom dieta a teraz sa tesi z maleho neskutocne. A predsa len je taky maldsi dedko, 48 rocny, tak zvlada s malym aj santit a viac si ho uzivat ako muzovi rodicia, ktory uz maju 65 a radi svoj klud a nevladzu tolko. A ja som.otehotnela posledny rok.skoly, byvali sme v podnajme a aj domcek sa nam podarilo kupit na hypo, aj napriek tomu ze mne ratali len ten mensi rodicak.
A aj ja ako dieta som bola neskutocne rada za babku, ktora mala malo cez 50 a chodila s nami po vyletoch, turach, na ihrisko sa hrat, ze bola taka ciperna. Lebo druha babka bola starsia a aj chora a u tej sme len sedeli a nemali az tak co robit.
Cize si uzivaj , ze budes mat taka mlada vnucatko, a dcerka ti ho bude nosit na prazdniny a na strazenie. Budes vladat s nim robit aktivity, behat kade tade. To je velky dar. A mladi si to uz dako poriesia, vek na to maju uz 🙂
Tak ty poznáš svoju dcéru najlepšie. Snáď to majú premyslené. Ale treba sa tešiť. Vnucatko je radosť.
Prišla som domov 20 ročná, tehotná, študentka a tu som. Bývali sme pol roka u našich, potom sa postavili na vlastne nohy. Dnes mám 28, dve krásne deti a úžasnú rodinu. Nemáš byt prečo sklamaná 🤷♀️
Hlavne nebuď sklamaná, a nehovor jej ze si sklamaná. Je mladá, ale už dosť stará na to aby to zvládla. Teraz obaja potrebujú, aby ste im pomohli. Ja som otehotnela na deň presne, na svoje 20te narodeniny. Celé tehotenstvo som žila u mami, partner u svojich rodičov, keď mala dcérka 3m, presťahovala som sa ku partnerovím rodičom, tiež sme nemali kde bývať. A to môj partner už pár rokov chodil do práce. Nedarilo sa nám zohnať byt, keď sme ho konečne po trištvrte roku od narodenia dcéry kúpili, trvalo nám vyše roka, kým sme ho prerobili. Zatiaľ sme žili u svokrovcov a medzi časom sa nám narodil aj syn. Nikdy nepovedali, ze boli sklamaný. Možno to bol šok aj pre nich. Ale podporovali nás ako len mohli. Nehovorím, že ich máš ubytovať, ak na to nemáš priestor, ale hľadať alternatívy. Dcérin priateľ, nech sa zamestná, školu nech študuje externe. Po pol roku nech požiada o hypotéku, a nech si kúpia byt, ak na to budú finančne stačiť, ak nie, nech si niečo malé na istú dobu prenájmu. Co na túto situáciu, hovoria rodicia chlapca?

@pribinak aj ja som mala dlhorocny vztah a neotehotnela som, lebo sme este nemali byvanie, svadbu….to ze je niekto v dlhodobom vztahu nema hned znamenat, ze sa maju bezhlavo mnozit