Moja 21 ročná dcéra je tehotná
Dobry deň, včera večer nám s mužom dcéra oznámila, že je tehotná. Má priateľa asi od 15-16 rokov, majú sa radi. Ale nemajú kde bývať, obaja sú študenti. Teda by pravdepodobne bývali u nás v 2 izbovom byte, kde sa už aj bez toho nemestíme.
Som z nej veľmi sklamaná, neviem si pomôcť. Zažívate alebo ste zažili niečo podobné? Ako mám reagovať? Ako sa mám z toho tešiť? Podľa mňa je ešte mladá. Stále je to moje malé dievčatko.
@oli18
Nečakala som "bitku" pod príspevkom. Rozhodla som sa neodpisovať, aby som nerozpútala ďalšiu. Ďakujem všetkým za názor 🙂. My s mužom to najprv musíme doatatočne stráviť a potom si vytvoríme vlastný. Bude nasledovať ešte mnoho rozhovorov a nakoniec, verím aj radosť na vnúča. Všetkým prajem pekný večer.
Ja ti len napíšem, že ja som otehotnela ako 21 ročná. Študentka. Muž mal o rok viac. Dokončili sme Bc a odišli zo školy. Muž pracovať, ja na rodičak. Dnes, po 4 rokoch máme 4i byt na hypo, dve deti a asi všetko co k životu potrebujeme. 🙂
Oni to zvládnu, aj keď začiatky budú ťažké. Ale ak budú chcieť a budú sa snažiť, tak to zvládnu.
ja jedno nechapem mame cez 40 rokov mame uz dospelu dceru a teda ziaden byt sme nedostali pri dosiahnuty dospelosti bol uz hadam aj 10 rokov socializmus za nami
uroky na hypoteku boli vysoko nad 7 % ziadne 100% hypo vacsina z nas pocas prazdnin makala v zahranici pri detoch na jahodach ci jablkach a robili sme pocas skoly
ked sme zakladali rodiny nebolo bezne zit s rodicmi ved ti mali doma este skolopovinne deti obrovska nezamestnanost veci pre deti neskutocne drahe ziadne lacne tesco a pod
samozrejme ziadne velke kocikove do skolky sme prihlasovali trojmesacne deti a robila sa za 300 ecok v prepocte ak bolo treba a slo sa do prace skor tak sa rodicak odobral
ja nechapem ze si tu niekto mysli ze ta generacia mala nieco zadarmo no urcite hypo platime dodnes 😉
kazda doba ma to svoje ale v kazdej dobe treba vyhrnut rukavy prestat sa lutovat ano mladym sa ma pomoct ale nie vsetko priniest na zlatej tacke
@loginexistuje no ved to su ti dnesni ufnukanci ako tato mlada dama. Utierat to zadky v AT to nebude lebo to je pod uroven, ucit jazyk sa neda lebo nema cas, robit sa neda nie je kedy, usetrit sa tiez neda lebo nie je z coho. Vobec nic sa neda, ale zhrabnut pozemok od rodiny je v poradecku, idealne dom v centre BA a k tomu nove auto. Tam uz nie je problem, postavit sa do radu😉
@raja95 skoda reci s tebou 🤦
@evamarek77 my sme brigadovali od piatej triedy na poli alebo v sklennikoch neskor v bufetoch na jazerach zemiaky cistit a postupne sme postupovali aj za pult a pekne kym sme nemali 15 na mamin obciansky
ja som vyrastala v chudobnejsej rodine na vyske som mala soc stipendium aj
a postupne sme si vybudovali co mame teraz ako dcere platime anglicku skolu ale ona tiez v lete brigaduje min leto tesco vykladat blokovat mesiac a pol bola a neter tiez tak chodi (a tiez by nemusela)
ja ucim ze hanbou nie je praca ale nerobit ked sa robit da
@raja95 co sa hned urazas? 😉 Tu ti baby vysvetlili, ze nic nie je a nebolo zadarmo. Ak chces kolace, treba makat a nie automaticky ocakavat, ze ti kvapne pozemok z dedicstva. V mojom okoli taku 40tnici neziju, som uz vela rokov v zahranici a tu ludia robia na seba a necakaju na smrt rodicov aby mohli dedit 🤦
Chod si zapnut YouTube, blabotaj si do kamery a "ovplyvnuj" tebe podobnych, mozno sa niekto zlutuje a prispeje ti na nocny stolik. To je jedine co dokazete.
Dnes je to moderne kazdeho "ovplyvnovat", a cakat 10000eur vyplatu za skonceny druhotriedny diplom (ak vobec ten diplom je). Nedavaj mi tu za priklad mladych, ktori sa nastahuju k starym a hadaju sa o podiely, taki motivuju teba, nie mna 😉
Áno nechaj to na nich. A ty im môžeš jedine pomoc koľko je to mozne
Vidím, že všetky sú tu zhrozené, že ste sklamaná... Priznám sa, že ja by som bola trochu sklamaná tiež. Dcéra predsa nemá 16, ale 20... tak už by si aj s partnerom mohli trochu spočítať, že spraviť si dieťa, keď sú obaja študenti a nemajú kde bývať asi nevychádza nijako dobre, obzvlášť keď rodičia nebývajú vo väčšom byte/dome.
Uznávam, že som egoista a trochu aj pesimista, nemám ružové okuliare typu "všetko bude dobré, lebo sa ľúbia", na začiatok by som im pomohla, ale ak by som videla, že sa nijako nesnažia sami, tak by som v tom nepokračovala.
Teraz majú šancu ešte ísť pracovať a niečo si zarobiť... Ak chceli robiť školy, mali na to myslieť predtým. Dcéra by si mala vybaviť tehotenské a ak ostane aj na škole, tak štipendium. Ale možno by bola tiež lepšia práca, lebo školu už asi nestíha dokončiť a potom bude mať 23 a žiadnu prax...
Ja som otehotnela ako 22 ročná pracujúca, bývala som u rodičov a môj priateľ mal 20 rokov,práve nastúpil na VŠ, keď sme prišli na to, že som tehotná... Rodičia ma podporili, hľadali sme si byt, aby sme nemuseli byť s rodičmi, našli sme si 2 izbový byt na prenájom, čo na začiatok stačilo, teraz už sme rok v 3 izbovom síce zatiaľ stále prenájom, ale sme sami, nemusíme sa ani rodičom prispôsobovať ani nič podobné a som za to vďačná... tešte sa na vnúča a podporte ich, je to lepšie ako ich buzerovať a hovoriť dcére, že vás sklamala teraz ju taká vec nepoteší
Uznavam, ze to iste nezapadlo do planu tvojich predstav a ze si ocakavala nejaku postupnost, skola, praca, vlastne byvanie… na druhej strane sledujem okolo seba ludi, co idu v zmysle tejto postupnosti, cize v prvom rade za karierou a potom sa ocitnu na prahu 35tky s tym, ze by chceli uz aj dieta a nejde to alebo sa rozchadzaju z prechodenych vztahov, kde sa kazdy hrabe na vlastnom piesocku, hlavne nemat ziadne zavazky a posledny extrem su taki, co kariera pohlti aj pripadnu rodinu. Vela ludi si aj vysoku skolu robi aj popri detoch. Pozri sa na dobu v akej zijeme, aj vdaka pandemii sme v situacii, ze dnes mas pracu, zajtra mat nemusis, mladi maju hypoteky a zadlzene aj vnucata, len aby mali nieco, co si myslis, ze teraz tym vasim chyba. Netvrdim, ze im mate kupit byt, ale sama pises, ze uz teraz sa tlacite, mozno je to prilezitost, ako zmenit nieco aj pre vas a vystupit zo svojej komfortnej zony. Treba si s nimi sadnut, ake maju predstavy, kde a z coho zit, ako dokoncit skolu, tak zistis, ze ci stoja nohami aspon trosku na zemi a ak nie, neostane ti nic ine, ako ich spravne nasmerovat. To je uloha nas rodicov😉 drzte sa
Mozno ta to zamrzelo, no zas ak sa maju radi a proste nejaky ten rok spolu uz prezili, tak by ma to potesilo. Mohla ostat tehotna po jednorazovke a neviem po com este. Ako treba to brat tak, ze sa stalo a nejak to vymysliet, aby bolo dobre
Keby som som vedela to čo teraz, aj ja by som asi bola radšej tehotná skôr 🙂 Veď to je super, bude viac vládať s bábätkom, počiatočné stradanie sa zlepší a nakoniec bude rada, že má dieťa skôr, ako by to mala odkladať po 40tke.
Tvoja dcéra je dospelá žena. Prosím uvedom si to. Ja som jedináčik a moja mama plakala na svadbe keď som sa vydávala v 22 že som príliš mladá a isto nám to nevydrží atď. Mali sme kvôli tomu roky veľmi zlý vzťah.. bola som po 1. ročníku výšky, po 4. sa nám narodilo 1. dieťa, počas prerušenia sme stihli 2. 😄 následne som školu dokončila aj keď mamina vôbec neverila že ju ešte dokončím a v 34. sa nám narodil 3. drobec 😊 s mužom sme spolu už 15 rokov, čaká nás 14. výročie svadby a teda sme rovnako starí 🙂 podpor ju, ak bábätko chcú pomôž im koľko chceš a môžeš. Isto sa zvládnu osamostatniť a lepšie mať dieťa skoro ako neskoro či vôbec.. inak prvých cca 8 rokov som počúvala aj od ocina (aj keď on bol vždy na našej strane) že a čo keď sa rozideme. No potom konečne pochopil že aj keď sme sa brali ja ako čerstvá 22 a muž ešte ako 21 ročný naozaj sme to mysleli vážne 🙂 spočiatku sme boli v prenájme, dosť zlý stav nehnuteľnosti, nejdem to sem radšej ani písať.. 😁 ale zvládli sme to 🙂 gratulujem k vnúčatku a prosím nepokaz si vzťah s dcérou, potrebuje ťa teraz viac ako vtedy keď bola to malé dievčatko, ver mi..
Preboha veď ma 21rokov...ja som rodila keď som mala 22rokov. Bábätko sme síce plánovali ale je to úplne v pohode vek na bábätko. Dakedy ženy rodili v 18 rokoch a bolo to normálne, prirodzené...
Musíš ju podporiť !!! A uvidíš keď sa malé narodí budeš hrdá stará mama 🙂
Aj ona bude mladá mamina plná energie. Bude to ok. Už ma na to vek.
Sklamana? Ma 21rokov , skola sa da studovat aj pocas materskej na individualnom plane .. sklamana bude teraz tvoja dcera , ze ked ti to oznamila tak si sa urcite nesla pretrhnut od radosti. Su dospelí , otecko nech hlada pracu, ona keby aspon 3 mesiace niekde porobila - ak nie tak nie .. ale sklamanie nie je na mieste .. dietatko je zivy dar .. si predstav ze je tu medzi nami kopec zien ktore sa o taky pokld snazia a nejde to .. bud rada, ze dcera je zdrava ze moze mat deticky a teste sa preboha ste rodicia- budete starí rodicia … o koho sa ma opriet ked vy budete na nu zazerat a odcudzovat ju zato?🙂
Ved ma 21 rokov je uz dospela. Keby mala 16-17 rokov nic by som nepovedala. Ja som mala dceru v 25 a syna v 27. Ved na tom nic nieje. Otecko moze prerusit studium a ist pracovat. Byvat by mohli aj u jeho rodicov. Ja tiez byvam s manzelom u jeho maminy.
ved nema 16🙂 je dospela. Ma staleho priatela… Chapem ze si ai asi inak predstavovala jej buducnost ale tak co sa da robit,
Zažila som to na vlastnej koži tiež bola zo mňa mamina sklamaná keď som jej oznámila že som tehotná v 20 tke a v 21 sa mi narodil syn. Prerušila som pomaturitné štúdium presťahovali sme sa do podnájmu a dodnes neľutujem toto rozhodnutie. Moje dieťa je zmyslom môjho života. A myslím že keď uvidíte svoje vnúčatko všetko zle prejde. Prajem veľa šťastia, dieťa je najväčší dar.
Ja som tiež oznámila v 21 rokoch že som tehotná. S mužom sme vtedy boli spolu necelý pol rok. Ale nikto ani z mojej ani z jeho rodiny to nebral tragicky. Postavili sme sa k tomu zodpovedne a neľutujem. Syn bude mať 18 keď ja 40. Mám 25 syn chodí do škôlky a súrodenec sa mu narodí v júly. Všetko sa dá zvládnuť. Ja mamu nemám len súrodencov a ocina. Na svokrovcov sa spoľahnúť nedá čiže ako si spravíme tak máme. Obaja pracujeme kúpili sme si byt a sme viac než spokojný. Koľko mladých ľudí študuje študuje a aj tak nerobia nič z toho čo vyštudovali. Zobudia sa po 30 slobodný. Vaša dcéra to zvládne ak má po boku chlapa ktorý sa k tomu postaví tak ako sa na otca patrí
@pupava36 ved je dospela ...
byvat by mohli u rodicov...
😀
To je akoze "dospelost"?
A co ked rodicom bude prekazat mimino? Oni si to dieta nespravili. Mimino ma za rodicov predsa DVOCH dospelych ludi