Ako zvládnuť dcérin odpor k jedlu?
Dobrý večer poradte mi prosím.
Dcéra čoskoro 9r, odmieta akékoľvek jedlo. Každý deň, je jedno čo navarim aj tak to odmietne. Nie, že nechce jesť ale ona toto nechce, je to nechce. Vždy musím hodiny vymýšľať čo jej dám jesť inak je zlá atď. Rôzny lekári jej pohrozili, že pôjde do nemocnice ak nezačne jesť, nepomáha. Vždy musí jesť to čo chce ona, a nie to čo máme doma. Možno sú poviete, že veď daj jej čo chce. Lenže ak by sme mali doma 10000 veci ona chce nasledujú vec. Mňa to ničí dennodenne krik, hnev atď. Nakoniec to skončí tak, že musím ísť do obchodu a kúpiť. Nepíšte mi,že som ju takto vychovala, doteraz to nerobila robí to rok. Vždy som sa snažila vyhovieť ale už fakt nevládzem. Mám ju nechať hladnu? Alebo, čo mám robiť ?
Toto je masaker. Autorka, ty z nej vychovávaš jedného seriózneho manipulátora, už teraz ťa dáva do pozoru, toto je choré. Tie kilá sladkostí čo každý deň zje jej poslušne kupuješ ty? Prečo? Ty jej chceš dobre, ale neuvedomuješ si, že jej zarábaš na veľké problémy v budúcom živote. Počkaj keď príde puberta, nechcem si predstaviť čo bude, či ťa bude mlátiť alebo čo ak nedostane čo chce. Nastav jej hranice, uč ju, že v živote to nefunguje tak, že dostane vždy všetko čo chce, lebo neskôr v dospelosti ak narazí na realitu a skončí to zle. Bude z nej labilná, nevyrovnaná osoba, neschopná prispôsobiť sa nikomu a ničomu, bude to mat v živote ťažké. Prečítaj si diskusiu “ Mám kolegovi niečo naznačiť?” Tam bola dievčina tiež presvedčená, že vždy dostane to čo chce a ako to dopadlo…
Toto mala moja kamoška syn ľúbil iné a dcera iné varila im každému zvlášť 😐 jeden nemal chuť na to druhá zas na to tak bola pri hrncoch,, u nás to nechceš nejedz hladná si asi neni
@senta_sofia dat jej peniaze je najväčšia sprostosť, lebo mladá si nakúpi sladkosti a bude po vtákoch. Za mna také dieta vôbec nemá mat co peniaze "na jedlo". Ako tu už bolo písané, pokladničky by vedeli rozprávať, co si decka pokúpia👌 ja to vidím u nás ráno v tesco express tiež. Kola a čipsy 👎
Asi vychovávaš moderným spôsobom, u mňa by si týždeň nesadla. 🤢
@leadan toto je normálne, tým si snáď každé dieťa prejde autorke však dcéra nákaze spraviť jej hranolky alebo pizzu o desiatej v noci a keď jej ju na druhý deň spraví tak nechce. Ona vie ze tak môže výstroja lebo maminka skočí a spraví. Poznám chalana ma 12 a od 2 rokov je asi len 5 jedál. Sú také deti ze jedia len určité jedla ale ona reálne vymýšľa a sikanuje rodičov a oni jej to dovolia. Keď nie mama otecko určite lebo jr s nou malo a chce sa jej zavdacit. Tam potrebuje celá rodina psychológa a prestať princeznej skákať okolo riti
@lienka.7 a ty si myslis, ze ked matka naklusa do obchodu, tak preto, lebo mlada si zmyslela jahody?
Moj syn ma len 2 a pol ale tiez tak vymysla. Lenze ja mu nedam nic ine. On napriklad v skolke pekne papa. U babky papa, u prababky tiez… aj bagetu z pumpy zje. Ale doma mu nechuti 😀👌
Niekedy sa smejem a inokedy mam nervy a kricim. Podla toho kolko hodin som stravila v kuchyni.
@evkatk 👏👏👏👍🔝
Moja dcera je aj bola velmi vyberava. Nic nechcela jest, tak som to urobila sposobom, nechces, nemusis, nahradu nedostanes. Sa ti nepaci, kludne si uvar sama. Vysledok - nauvila sa varit ako 10 ročna. Teraz ma 13, uz vie viac jedal uvarit, hladom nezomrela, no kapacitu na to, aby som skakala ako deti piskaju, nemam.
@dankabetka mne ale tvoj prispevok pripada uplne uplne iny, ako autorkin. Mne z tvojho prispevku vychadza, ze si skusila absolutne vsetko, aby syn jedol, ale bezuspesne.
Podla mna autorka nespravila vobec nic. Dcera zakrici, dupne a mama kmita.
@0kristina0 nemusia byt. Skor sa pytaj, preco su niektori rodicia drbnuti? Rozmaznane deti su aj jedinacikovia aj surodenci. Vychadza to od rodicov.
Ale jednoduchsie sa to zhodi na decko, na diagnozu, na povahu, na kazdeho na okolo, len v sebe chybu nevidia.
@jana35798 tak co som si ja odsledovala tak je to vacsinou v rodine kde je jedno dieta. Sama mam jedno dieta ale snazim sa ho vychovavat tak aby rozmaznane nebolo.
@mariynka ved to je normalne, ze kazdy ma nejaku povahu. Ale nebudem sa na to vyhovarat, ze mam nespratne decko, lebo povaha. Predpokladam, ze aj ked maju rovnakych rodicov, tak kazde z tych deti si vyzaduje rozlicny pristup, a co na jedneho plati, druhy ma v trubke.
Takze s tou povahou viete pracovat, nie sa na nu vyhovarat.
@0kristina0 presne tak, vacsinou. Nie vzdy. Tak ako sa najdu aj surodenci rozmaznani, ale nie su taki vsetci. Tak negeneralizuj.
Ja som jedinacik, rozmaznana nie som. Zatial mam jedno dieta a tiez sa mi zda byt v pohode. Pozna slovo nie, doma je rezim a su zavedene pravidla, ktore musi dodrziavat. Aj ked je este mala, zatial chape hierarchiu rodiny. Mozme mat kamaratsky pristup, ale stale sme rodicia my. Co poviem to plati, to dodrzim. Ziadne rozmary netolerujem a aj ked skusa kde su moje hranice, vacsinou to netrva dlho. Uz vie, ze mna nezlomi ani placom a krikom ani hodenim sa o zem a podobnymi vystupmi.
Je to o vychove a nepresvedci ma tu nikto, ze nie.
Autorka uz dlhsie nic nenapisala. Asi robi hranolky 😇
@liv1

autorka: fakt, ako to dopadlo? lepší sa váš vzťah?
@anonym_autor ahoj ako ste to vyriešili?
@anonym_autor nechaj hladnú.... Mám štyri deti a štyri vymýšľajú, vždy poviem dotyčnému dieťaťu ok, ideš spať hladná a čuduj sa svete o chvíľu už chutí, čo som urobila. Keby som mala kvôli každému rozmaru 4 detí behať po obchodoch, asi sa zbláznim
@anonym_autor nechaj hladnú.... Mám štyri deti a štyri vymýšľajú, vždy poviem dotyčnému dieťaťu ok, ideš spať hladná a čuduj sa svete o chvíľu už chutí, čo som urobila. Keby som mala kvôli každému rozmaru 4 detí behať po obchodoch, asi sa zbláznim
Niečo mi hovorí, že tuto bude väčší problém ako jej nejedenie. Dohodnite sa na týždennom jedálničku, ktorý aj ona schváli a keď potom odmietne, nechaj ju vyhladovať. Ručím tiež že od hladu nezomrie.

Nechceš to počuť, ale nie je to žiadna choroba, iba si zlyhala vo výchove. Postupne si jej povoľovala všetko, čo chcela a robíš to naďalej. Bude to ešte horšie a oveľa horšie. Teraz je to jedlo, potom oblečenie, nočné pobyty s kamarátmi vonku,... Ona vie, že dosiahne to, čo chce, len stačí nástojiť a urobíš jej po vôli. Krik je ďalšie zlyhanie a iba sa ním pred ňou zhadzuješ a prestane si ťa úplne vážiť. Budeš pre ňu iba vzduch. Vhodné je poradiť sa so psychológom. No v každom prípade nedať jej to, čo ona chce jesť je riešením, ktoré môže pomôcť. Hladom určite nezomrie ak 2 dni nebude jesť, čo jej dáš. Musí si uvedomiť, že inak to nepôjde a jesť nedostane. Moja babička nás naučila jesť všetko aj špenát jednoduchým spôsobom. Ak niekto z nás odmietol jesť alebo utrúsil nejakú nevhodnú poznámku na predložené jedlo, zobrala tanier a poslala preč od stola. Ten, kto sa toho dopustil, najbližšie jedlo dostal až na druhý deň v tom istom čase. Teda 24 hod. hladoval. Ona (lekárka) tvrdila, že z toho nikto hladom nezomrie, ale hlava sa hladnému skôr prečistí. To, že sa to prejavilo jedlom u tvojej dcéry až po roku, to je to postupné využívanie toho, že jej všetko povolíš. Predtým mala povolené možno maličkosti, no vekom sa to vystupňuje do absurdnosti. Veľké zlyhanie rodiča nastáva už od útleho veku, ak dieťaťu niečo zakáže, napr. búchať hračkou a pod., ono zákaz ignoruje, dalej to robí a rodič nedonúti ho prestať to robiť, ale vykašle sa na dieťa nech si robí, čo chce. Akýkoľvek zákaz, akékoľvek upozornenie musí dieťa akceptovať a rodič, ak mu čo len trochu na dieťati záleží, musí na svojom trvať. Rodič musí byť pre dieťa autoritou, inak ani v budúcnosti dieťa neprijme nielen upozornenia, ale ani dobré rady. Jednoducho také dieťa má rodiča v paži a v určitom veku mu potom robí schválnosti. Niekedy platí, že radšej nech dieťa poplače z toho, že oprávnene dostalo na zadok, ako by do konca života mali rodičia plakať nad ním.