Ako motivovať dieťa k jedlu?

mishrom
6. mar 2014

Dcera ma 3 roky, chodi do skolky a od zaciatku mam s nou problem, ze tam odmieta jest. Denne jej balim jogurt a ovocie, co zje na desiatu a olovrant, ale obeda sa ani nedotkne, i ked maju to, co ma rada. Domov potom pride hladna a nevie sa dojest, niekedy sa preje tak, ze zvracia. Neviem si s tym poradit, ked jej nedam na jedenie nic, je cely den hladna. Cez vikend doma papa normalne, i ked musim jej ponutnut jedlo, ktore ma rada, takze nas jedalnicek dookola obsahuje cestoviny, kur. maso s ryzou a paradajkovu polievku. Poradte mi, ako ju motivovat, aby sa najedla v skolke a aby sa naucila jest aj ine jedla.

ivetlo
6. mar 2014

Keď sa ti doma napapa a v skolke nie, konzultovala by som to hlavne s učiteľkami. Ty to až tak neovplyvniš a čím viac budeš dohovárať malej tým bude dlhšie stagnovat a bude horšie. A učiteľky čo na to? Oni čo hovoria?
A nemá doma obľúbený tanier alebo príbor?
Alebo nech ju skúsia aj nakŕmiť a ona sa chytí jesť.
Mi máme 3, 5ročného a ten zas chodí na duplu ako keby doma nevaríme.
To sa upraví. 🙂🙂🙂

monicm
6. mar 2014

toto musia riešiť učiteľky v škôlke,aj u nás boli deti,ktoré odmietali jesť,ale vždy si s nimi dali rady,nie hned,trvalo to pár týždňov,občas dokonca mesiacov.ak ti v škôlke nezje,doma jej kľudne daj,ale normálnu porciu,aby nevracala,prípadne o trošku viac,ale nech sa neprejedá.hlavne to ale treba riešiť naozaj s učiteľkami,ako povedala @ivetlo , ty s tým veľa nenarobíš,ked tam nie si

janickacrazy
6. mar 2014

@mishrom Ahoj, mám rovnaký problém so synom, v školke nezje vobec nič a učitelky to vobec neriešia, skúšali na začiatku ho krmit, jedol asi týžden, potom mali dačo, čo nelúbil, asi ho nakrmili s tým a teraz už nezje vobec nič. Preto mi ho nechcú zobrat do školky ani na celý den, vraj by bol hladný. Takže ja som na predlženej RD, malý v školke len doobeda a na obed idem prenho, naje sa doma v pohode, ale tiež nepatrí medzi veľkých jedákov. Učitelky mu ponúkajú aj ranajky v školke, ale on stále odmieta, už od septembra, povedali mi, že taký prípad ešte nemali. No asi som ti moc nepomohla, ale aspon vidíš, že nie si sama.

katrinka8
6. mar 2014

Ahoj, my mame presne ten isty problem. Pani ucitelky skusaju vsetko mozne, ale viac-menej bez zspechu ☹ Sice este pred Vianocami raz zjedla 1/2 kolaca, co bol super uspech, ale inak nic. Tento tyzden nam uz obed balia na domov - skusaju, ci zje ci nie, a ked nezje (co je vzdy), tak zabalia domov. Presne kvoli tomuto dcerka chodi na obed domov. Zvolili sme strategiu postupne skusat, netlacit. Ranajky tam neje, ale tie su hned, ked pride rano z domu, cize to si nadeje ani nerobim. Zatial sa zameriavame na obed. Skusaju hocico, aj krmit, ale nic ☹ Nechce a nechce - v strave to nie je, lebo doma ten obed zje. Uz ju aj deticky ostatne skusali krmit, lebo vidia, ze neje. Ale ani to nezabralo zatial. Asi 2-3x jedla trosku ryze alebo cestovin, ale potom bola chora doma 2 tyzdne, a zase sme boli tam, kde na zaciatku. Je pravda, ze zatial viac ako 2 tyzdne v kuse nechodila (vzdy potom ochorela a bola doma, co zase narusilo jej zvykanie na skolku), ale ja verim, ze postupne sa to proste zlepsi. Nam tak odporucili pani ucitelky - pomaly, netlacit na nu, jej tempom... kedze mam moznost ju bravat na obed, tak to zatial riesime odchodom na obed domov. Prve razy sme ju nechali cely den, ale 3 dni nam takto nic nejedla a ani nepila, tak sme to rychlo zrusili - hned ochorela.

janickacrazy
6. mar 2014

@katrinka8 Ja som takisto nosila obedy domov, ale mne ho ani doma nezjedol. Nikdy. Takže ja fakt neviem už čo s ním, moj zje iba to, čo navarím ja, prípadne babka, inak nič. ked ideme ráno do školky, musím ho ešte aj uistiť, že papat tam nebude. 😒