Moja dcéra ma vidí negatívne. Čo mám robiť?
13-rocna dcera pisala pred casom domacu ulohu, kde mali popisat clenov rodiny - zakladne vlastnosti. Okrem vonkajsieho popisu tam teda boli vymenovane aj zakladne povahove rysy. Tak manzel bol popisany ako vzdelany, vazny, ale priatelsky. Ja som bola popisana ako naladova, nervozna, precitlivela a urazliva. Pozitivne nic. Nemam samozrejme v unysle jej to vytykat ani nic podobne, mozno maximalne sa spytat, ak vobec, zatial neviem. Nie som idealna, vsak jasne, ze mam svoje chyby, beriem si to ako spatnu vazbu a potrebu popracovat na vztahu s nou. Tu a teraz vsak pisem, lebo sa chcem vyrozpravat. Cloveka, matku zamrzi, ze ma dcera vidi takto a nic pozitivne sa nenajde, je mi z toho smutno. Neviem uz teda, ci vsetko robim komplet zle, proste, v kontexte vsetkeho ma to zamrzelo, zabolelo.
...tento popis, že nervózna, náladová, urážlivá.... to nepočúva často od ocinka? Príde mi to tak. Možno by ste si mali s manželom vyjsť niekam von na večeru a mala by si mu o tom celom povedať ...ako sa cítiš a že to nie je fér. Zároveň ho požiadať, aby ste čokoľvek riešili sami dvaja za zatvorenými dverami. Niekedy to možno celkom nejde, ale aspoň pokúsiť sa nečastovať sa negatívnymi prídavnými menami pred deťmi. Nech ťa podporí a stojí pri tebe. Žena je ten dôležitý element, ktorý vytvára teplo domova a všetci sa tam majú radi vracať. Skús sa s dcérkou viac rozprávať. Nemyslím si, že to mienila v zlom. Potrebujete mať nejaké spoločné hobby, aby ste mali k sebe blízko aj v tomto jej veku. Možno sa to nezdá, ale má v hlave kopec nejasností a potrebuje mamu 🥰. Veľa šťastia!
Spatna vazba. Aspon vies, na kt.vlastnosti/povahove charakteristiky sa mas zamerat, ak chces nieco zmenit.
Alebo sa skus s nou porozpravat cez situacie, pre kt.si ta takto fixuje, stym ze sa obe (cize i ty) zamyslite, ze ako sa da v tych situaciach reagovat inak.
@anketkarka tak to je dosť bežne, matka žiarli na lepší vzťah dcery s otcom, bojuje proti dcere ale samozrejme takým skrytým spôsobom, takže to otcovi často ani nedopne .
Tak asi si neuvedomuje všetky tie pozitíva, ktoré dostala za tých 13 rokov. Smutné
Dcery s mamami superia, tak dako podvedome. Otec, to je prvy milovany muz v zivote..
Ked som sa stala matkou tak jedneho dna som si toto uvedomila ze ma bude moje dieta sudit a kritizovat a hodnotit, prevracat nadomnou oci tak ako to robia vsetky generacie svojim rodicom, velmi mi z toho prislo uzko. Treba pracovat na dobrych vztahoch, tiez mam medzery.
@simona20201309 tiež sa posledne obdobie zamýšľam nad niektorými úlohami.
Neviem ,či sú učiteľky "vypatlane" ,to sa neodvážim povedať.ale neberie sa ohľad na dôsledok nejakých činov,úloh....
Dcéra je prváčka,v prvouke mala za úlohu rodostrom a nakresliť či nalepiť fotky rodiny a starých rodičov a nakresliť,čo sa jej spája s daným človekom
Máme smolu
Muž obidvoch rodičov nemá už dlhšie,takže nepoznali ich(len z fotiek)
mne zomrel otec v marci a s.mojou matkou sa nestretávam.
Dosť taká "morbídna úloha" . Starkých nemajú v podstate
Našťastie,deťom sa snažím veci vysvetľovať,myslím,že sú dosť inteligentne a veci chápu, nepodpísalo sa to na nej nejak,aj keď nechápu starkú, ktorá nemá záujem....
Tak som si vravela,že autor prvouky mohol aspoň trošku porozmýšľať....
Už nie sú starí rodičia v plnej zostave,kedy mali okolo 55r +/- ak sa nestalo niečo neočakávane alebo naozaj vážna choroba...
No ja by som v 13 opísala moju mamu tak isto a doteraz je taká 🤣 nič sa nezmenilo 🤷 ale uz v mojich 32 rokoch vidím, že to zanechalo na našom vzťahu šrámy....máš šancu to zmeniť
Prosím ťa, to v ktorom ročníku a na akej hodine píšu takúto DÚ? 13 roční majú svoj pohľad na svet a to musíš tak aj brať. Ty si si to zobrala moc k srdcu a ideš hneď so sebou dačo robiť, lebo dcéra to vidí takto. Prosím ťa, klídek. Ešte bude mať aj 16 a potom 18 a bude zas vidieť svet zo svojho uhla pohľadu a ty nemôžeš sa meniť znova, len aby si sa jej zapáčila a ona ťa začala chváliť, aká si super. Si dobrá žena, dobrá matka, robíš, čo môžeš. A my všetky sme podobné a naše 13 ročné by nás opísali presne tak isto.
Ja by som sa s nou asi porozpravala mna by sa to tiez dotklo mam dve dcery jednu v tvojom veku a ja viem ze aj pre nu som uz ten co nu rozculuje ale osobne si myslim ze by nasla pozitivne vlastnosti lebo my sa vela rozpravame ale celkom dobry prieskum toto asi si s dcersmi dame debatu ze ake pozitivne vlastnosti vidime jeden na druhom v ramci rodinneho vecera...ale zase viem ze ked ma niekde ppisuje 16 rocna tak ma krasne farbisto vyfarbi vacsinou ako tu co jej NIKDY NIC nedovoli a vzdy VŠETKO ZAKÁŽE a tiez ma to obcas rozculuje ked to pocujem a ja som vzdy ta co zjape pritom v zjapani pre vsetko je ona jednicka a nin v rodine nema sancu ju prekricat🤦
Ako sa vnímaš ty sama? Ako ťa vníma iné okolie?
Oj, tak ja sa takto popisujem sama, pritom som bola vždy miernej, láskavej povahy, až kým ma môj elegantný a zbožným manžel neprivoedol na pokraji nervového zrútenia popíjaním, hraním hier, stávkovanim, ohrozením nášho života v aute, keď si tak sadol (na moje prekvapenie) netriezvy alebo keď sa vybral na zamrznuté Certovicu, kde večer predtým v telke videl vážnosť situácie s letnými pneumatikami a skoro nás tam pripravil o život (reálne), o jeho nacistickej matke, ktorá zo mňa robila šialenú a posadnutu diablom (bez príčiny) ani nehovorím... Všetko na mojej hlave, zachraňovala som životy, majetok, robila učiteľku, upratovačku, podnikateľku atď. Ja neviem, čo všetko ste ako maminka musela prejsť, ale chcem Vám len povedať, že ako matky sme často multitaskerky a ja ďakujem Bohu, že som všetko zatiaľ prežila v zdraví, ale reálne cítim, že mávam neurózy a vždy, keď ma to prevalcuje, tak sa svojej 13-rocnej dcére snažím všetko vysvetliť. Môj manžel je na slušnej pracovnej pozícii, slušný človek, jazdy kto nás pozná by asi povedal, že ťa vysunutá som ja. Ale iba ja viem, čo všetko som musela a musím pri ňom skusnut a na konci nemá problém mi povedať, že som si všetko vymyslela a že som šialená a mám to z detstva. Výsledok? Vybudovala som si pozitívny postoj k sebe a nečakám na to, či má ocenia iní. Ja viem, kto som a čo som pre koho urobila a tiež aj to, že časom sa s nejakými problémami stretne aj moja dcérka a lepšie, keď ma vidí spadnúť a vstať ako sa tváriť, že som stále super. Aj ja si na svoju babku spomínam tak, že ma inšpiruje ako sa ona dokázala pozbierať, keď mala ťažko c živote a rovnako aj moja mama. Netrápte sa tým. Určite rozhovor to chce, ale dnes sa na všade na soc. sieťach prezentuje akože dokonalý život ľudí a rodín atď. a sú to čisté bludy. Majte sa rada, ak človek urobí chybu, je dôležité ako sa k nej následne postaví, o ničom inom ten život není. Hľadáme, snažíme sa, padame, vstavame, ucime sa. Základ je, aby vedela, že ju ľúbite, ona to aj tak raz pochopí sama. Posielam Vám veľké objatie ❤️🙂
@fantaghiro21 inak tieto rodokmeňom a fotkove úlohy mne išli strašne na nervy. A to mame starých rodičov. Dcére som povedala ze keď chce nech si to nakresli a dopíše, žiadne fotky a veci jej na to dávať nebudem (okrem toho ze nevycapujeme to nikde abi sa mi nechce hladat a minat toner na to a uz vobec nebudem nejaké archivne fotky " papierove" jej davat, kt sa ki aji nevratia nakoniec. A do dnes je to tak. Ja odjakživa takéto úlohy ignorujem. Neskôr mali prezentáciu z jazykov. Opisy rodinných príslušníkov.. no úplne rovnako = vymysli si a fotky ani nebrala. Tak myslím ze dala jednu spoločnú co mame traja. A zvyšok nič.
@simca06022011 no presne, ja tieto úlohy považujem za zásah do súkromia. A učiteľ si často neuvedomuje, že nie všetky deti žijú v ideálnej rodine a naozaj nebudú pred všetkými opisovať svoju situáciu.
Hmmm, to aby sa davali ulohy o imaginarnej idylickej rodine a deti by nacvicovali opis... trebars na postavach z filmu.
Zas to neprehanajte s korektnostou.
@subartic "Moja mama je náladová , nervózna ALE .... doma robí to a to , stará a o nás atď." a ked nerobi nahodou ani to (nie kazda mama je idealna), tak radsej o nej nepisat vobec.
To nie je riesenie.
@moonlight1210 Podľa mňa učiteľov nezaujíma realita a osobnosť rodičov. Ale tie deti sa majú naučiť písať opis ( ak to bolo na SJL) a oni to berú poctivo a opíšu to do detailov. 🙂 Rodičia sú nepríjemne prekvapení z výsledku, ale DÚ napísala, pokecať sa o tom dá, pohľad na rodičov bude časom ešte možno aj horší, netreba čítať všetky úlohy, alebo ich radšej robte spolu prípadne nadiktujte. 🙂
Necitam komentare...(ln asi jednu stranu som precitala) a poviem ti ze velmi podobny opis by som dostala aj ja od mojej 12ky. Aktualne sme najhorsi rodicia (vacsinou len ja mama histerka), preroze ju u v skole upozornili kvoli malovaniu očí (z toho teda ubrala) a teraz kvoli ciernym nechtom...a vcera jej otec povedal ze si ich ma odlakovat...ale ze to nikomu nevadi a preco nemoze mať čierne nechty 🤦 snazim sa vysvetlit, lebo su v skole proste nejake pravidla....ale henta a henta ma umele nechty...no lem teda mne je to šumafuk. Ak mi učiteľka povedala ze to vadí tak to riesim...
@biglovemom a scoho je matka taká? No lebo otecko nič nerobí, nerieši,tak ako u nas ja ta zla a on dobrý tatinko
Nic si stoho neob u nas detto,oni to pochopia neskor,už dve deti mám dospelé a prezila som to a teraz s 13 rocnou,ocko najlepší lebo neresi bordel v detskej,ucenie,,
Tak milá autorka, dá sa dopadnúť aj horšie 😀 Keď mala dcéra 5 rokov, robili v škôlke taký pozdrav ku dňu matiek, srdiečko a v ňom popis od detí. Všetky mamičky mali opis, aké sú milé, pekné, dobré...a v mojom srdiečku bolo napísané moja mamka stále kričí a pije víno ☹ Na upresnenie situácie, srdiečko robili v tom týždni, keď bol manžel vycestovaný, deti boli po nejakej viróze a ako utrhnutí z reťaze, stále sa hašterili, ja unavená, nevyspatá som po nich kričala. A k tomu vínu, s manželom sme si zvykli v sobotu večer ku filmu naliať pohár vína, ja väčšinou deci vína a doliala som kolou (jednu 7dcku sme dvaja pili mesiac!). Vieš si predstaviť ako som sa cítila, dávaš im celý život všetku lásku, starostlivosť a milé slová a nakoniec po jednom nešťastnom týždni som v jej očiach vyznela ako ukričaný alkoholik. Nie jednu noc som preplakala...
Ale prosim ta…aj ja som napisala kedysi do dennika, ze mama je krava…ona si to precitala, revala. Ci som to tak myslela? No v tej chvili ano, bola som v puberte. Ci si to myslim obecne? Fakt nie…a aj v tej chvili, ked som to pisala, som ju mala velmi rada. Ale ked uz to tak menovite vymenovala, tak mozno sa nad tym vazne zamysli. Moja mama je napriklad extremne urazliva a fakt je to velmi neprijemna crta, kvoli ktorej sa clovek vyhyba vzajomnej interakcii, skutocne nazory si nechava pre seba a hovori jej, co chce pocut. Mamu mam rada, byva vedla mna, ale fakt jej nehovorim, co si myslim, ked sa nechcem pohadat. Tak si napriklad toto premysli.
@anketkarka prave preto, ze oni sa nikdy o pocitoch a nazoroch nerozpravaju,nechcu, kedysi sa city nesmeli prejavovat a zvlast tie negativne..ja som velmi emotivny/citlivy človek, takze mi hlboke rozhovory vzdy chybali.. Vojnove pole - domacnost kazda ju chce mat podla svojich predstav, a ak su aj rozdielne povahy, a este prirodzene rozdielne generacie, tak to doma potom vrie
Ako matku by ma to zamrzelo, keby to nenapísal 13 ročný človiečik čo vie h...no o živote, o ľuďoch a rýpe v kuse tam, kde môže. A kde môže, resp.do koho? No do rodiča..máme ho doma, vraždiť by som vedela každý deň, a knihu napísať o somarinách, čo dokáže povedať...vlasy jak ovca, 3* denne sa kúpe, všetko kritizuje a keď dnes povedal,že on bude mesačne zarábať 100.000 a ja budem od neho pýtať peniaze, tak som už povedala, aby začal žiť reálny život, dívať sa okolo seba, a prestal si namýšlať kým mu nedám cez ústa..
@autorka ahoj 😊 si mila a sympaticka maminka. Mi pride, ze vychovavas viac ty ako otec, vsak?
Napadlo mi, ci si jej za posledne obdobie nedavala podobnu spatnu vazbu. Nemam na mysli vymenovane vlastnosti pouzite na teba, Ale ci ju nahodou neoslovujes najma vtedy, ked povie nieco nevhodne, urobi nieco inak ako si predatavujes, atd. Hm?
@autorka az teraz som si precitala komentare a aj to, kde pises, ze ste sa o tom porozpravali. Stale plati, ze si mila a sympaticka maminka a drzim vam celej rodine palce 🍀 super, ze ste sa s dcerkou porozpravali a mas spatnu vazbu.
Ja nesuhlasim, ze robite veci zle. Jednoducho mas s muzom iny pristup. Ciel vsak mate rovnaky. A to je najdolezitejsie. Niekedy zaberie jeho pristup, niekedy ten tvoj 😊
Ak je dcere neprijemny muzov pristup, treba dcerke povedat, ze je proste taky, takymto sposobom on komunikuje a objatie a pochopenie jej vies ponuknut ty. Kazdy sme iny. Aj ked chceme to iste..

@ina2405 dakujem, racionalny a vyrorvnany uhol pohladu 👍