Moja dcéra manipuluje s manželom
Neviem ako mam začať.Ale to lepšie ked začnem tak ako to je.Mam 16-ročnu dceru a neviem si s nou poradiť.Chodi na str,školu EBG do brezna.Je v prom ročniku.Chodi na tyždnovky.Ked je doma,neviem si snou rady.Odvrava mi,nadava,hreši,preklína ma,posiela ma do p... ,at......Ked sa do nej pustim a manžel je doma,tak ešte on sa postavi proti mne.Vynada mi a začnu medzi nami zvady a hadky.Už nevladzem.Niekedy mam take blbe napady.že si sjahnem na život,Lem mam eštedalšie 4:-deti a najmenši má len 3-roky.V utorok oslavujeme,A ja mam v pondelom Kristove roky,33,Bute take dobre poradte mi čo mam robiť..Dakujem
mozno ju skuste ignorovat,ved bude nieco potrebovat
napr.ked pojdete s ostatnymi detmi na nakup alebo do cukrarne, starsiu akoby vynechajte
ja som zacala svoju mamu chapat, az ked som bola vo veku mami a mala som tie iste problemy ako ona
tiez som robila zle prave mamke,ktorá sa starala a otec bol pre mna hrdina, aj ked sa o mna nezaujimal
@barbyna6 Všade sa dočítaš ako treba problémy vydiskutovať, o všetkom sa pekne porozprávať, veci si vysvetliť a bla bla bla.....Na jednu vec však každý akosi pozabúda, že inak ako "ručne stručne" to niekedy nejde. Úprimne ti poviem, že keby mi moja dcéra len raz povedala, že som p... alebo ma tam nedajbože poslala, tak jej takú jednu švihnem, že jej dvere dajú druhú. A s manželom by som si tiež urobila poriadok, pretože svojim správaním tak vašu dcéru len v tom pekne podporuje.
tiez neviete do akej partie sa na skole dostala,a ty ju tiez velmi ovplivnuju
@barbyna6 puberta je skutočne zložité obdobie, sama si pamätám z tohoto veku že som bola voči mame akoby uzatvorená, nikdy som jej nič nehovorila, vôbec som s ňou nekomunikovala, ona vôbec nevedela čo sa v mojej duši odohráva. Keď sa niečo opýtala, jednoslovne som odpovedala typu áno, nie. Ale použiť voči nej vulgarizmy to by som si skutočne nedovolila, to nikdy v živote.
Keďže aj ja mám doma pubertálne deti viem aké je to ťažké obdobie. Cítia sa ako veľkí dospeláci, skúšajú hranice a pritom sú to ešte decká. Samozrejme kamaráti zohrávajú veľkú úlohu. V tomto veku si deti hľadajú autoritu mimo rodičov a pedagógov.
Na tvojom mieste by som si to vydiskutovala najprv s manželom, on sa jednoducho nemôže postaviť na jej stranu - jemu nevadí keď ťa nazve vulgarizmom? Vo výchove musíte mať rovnaké postoje, to je základ.
Dcére treba jasne a stručne povedať, že si neželáš aby ťa takto nazývala a preklínala, takto môže ovplyvniť aj mladších súrodencov, čo tiež nie je vhodné. Ako reaguješ keď ťa nazve vulgarizmami? Začneš plakať? kričať? nadávať jej? Pri prvej nadávke ju treba rázne slovne zastaviť, ak nepomôže, obmedziť financie, neoprať jej, nenavariť, nerobiť nič pre jej pohodlie ako tu už bolo napísané.
Ak to nepomôže, vyhľadaj odbornú pomoc, odborník by ti mohol poradiť nejaké postupy, ktoré by mohli pomôcť. Ideálne ak by si tam zašla s manželom a psychológ mu určite vysvetlí aký postoj má zaujať otec vo výchove.
v prvom rade sa treba porozpravat s manzelom! ak bude mat on takyto postoj, tak (nechcem byt zla, ale) nebudu si ta vazit ani ostatne deti ☹ vazne by sa mal nad tym zamysliet, pretoze nerobi tym zle len tebe ale je zlym prikladom aj pre deti a cela rodina je tym padom na tom dost zle a najhorie na tom je, ze ty vizeras tak akoby to bola vsetko tvoja vina... poznam to stalo sa to aj mojej mame ☹ v prvom rade musia byt manzelia jednotni a potom pojde vsetko ako po masle, drzim palce aby sa uvedomil a tebe prajem vela sil....
@barbyna6 niekedy naozaj pomôže len "ručne stručne" ako píše miku1 ☹ nie som síce za takúto výchovu, ale niekedy naozaj pomôže len jedna za ucho, alebo po zadku ☹ Ja mám doma 5 ročnú dcéru, ktorá mi nedávno povedala, že som p..., takú dostala po zadku a povedala som jej len toľko, že keď ma ona takto volá tak nech odo mňa nič nechce, ignorovala som ju a keď pochopila, že mi tak povedať nemala prišla za mnou a ospravedlnila sa mi
Všetci tu zabudate, deti ktore počuju doma nadavanie nadavaju, proste kopiruju vzor z domu.
@barbyna6 skoda, ze nemate jednotny nazor na vychovu. Dcerke by som pohrozila reedukacnym centrom 😠 A ak si nedokaze vstupit do svedomia tak by som ju tam umiestnila
Obrnit sa trpezlivostou, byt asertivna ale laskava, opakovat ze sa tak nehovori (nedat znat ze ta to rana, btw kto toto robi robi to z neistoty a slabosti, potrebuje podrzat a nie vytykat) a snazit sa priblizit je svetu ako preziva internat a mimo domova (citi sa tam dobre?), aj ked casu je isto malo, popri dalsich 4 detoch a len vikendy mat na nu, je to ozaj minimalizmus - kolko cisteho casu spolu travite a travili ste v minulosti predchadzajucej internatu, aky bol vas vztah?...Moze to byt len prechodne, aj ked dlhe obdobie, kedy zakusa prvotny napor slobody a nevie sa s nim este uplne vyrovnat. Vyhrabat nejake pozitivne spomienky z miulosti, snazit sa spravit aj nejaky program vy dve len.
Je to prilis malo infosiek na analyzu, chcelo by to poznat vas prechadzajuci vztah aspon v hrubych rysoch a toho aka atmoska je doma celkovo. Pochybujem ze par skaredych slov od dietata je dovodom premyslania siahnutia si na zivot, skor to bude vrcholcek este ineho ladovca....
@brady1 neni pravda, u nas otec tiez hresil, hadali sa rodicia navzajom alebo s mojou abbou, a maju tri dcery, ktore nehresia neriesia problemy takym tipom ako sa tu niekedy opisuje. mama a otec fajcia a preto aj deti musia? z trch deti len jedna z nas fajci. dve nie... a tiez to bolo z rodinneho prostredia a nepochytili sme to...a to az tak daleko od puberty nemame a pritom mladsia segra ma 16 ...
Veru, nas syn nas poslal di p**e este ked chodil do skolky a tam sa to aj naucil, normalne pochopil ten algoritmus ze ked nieco nebolo podla jeho predstav lebo s a na nas nahneval, vytasil sa s touto znalostou 😨, len sme sa zasmiali, pri dalsich pokusoch bol ignorovany, casom prestal sam od seba...
@barbyna6 skus pospominat aka si bola Ty v jej veku. Ako pocitam tak uz si bola tehotna, takze asi si rodicom nerobila len radost co? Neboj neodsudzujem Ta za to, len sa ju snaz pochopit, je v zlozitej zivotnej etape. Skus ju vziat do mesta na kavu, caj, kolac ku kadernicke a porozpravajte sa osamote. Ziadne hadky, v klude ju popocuvaj a snaz sa aj kludne reagovat.
Vacsi problem je skor manzel. Nejednotna vychova je chyba a to obrovska. Na toto sa zameraj tiez! Dohodni sa s nim ako to budete riesit ked tam dcera nebude a vyzaduj to od neho. Inac Ta necaka nic lepsie ani pri dalsich detoch. Prajem vela sil a trpezlivosti!!! 😉
@barbyna6 vezmi ju k psychologicke.
v nasej skole tento tyzden prisli policajti po jednu ziacku, pretoze rodicia si s nou uz nevedeli rady. NEchcem rozpisovat, o co vsetko islo, ale ak nechces dopadnut tak, skus to riesit cez odbornika.
Inak, mala som uz ziacku, ktora mamu oslovovala MATKA a tiez ju kade tade posielala. bola to ziacka ktora zmizla na tyzden...nakoniec ju vyhodili z domu ☹
Presacuj jej izbu, hladaj marisku, cigarety, alkohol, mozno aj ine drogy. Ak sa neprestane takto spravat, stopni jej vreckove, internet, mobil, atd. Ale ak to je v takom stadiu, pocitaj s tym, ze moze utiect z domu, kradnut, atd.
Toto nie je vec, ktora sa da vyriesit nad kolacikom v cukrarni. Drzim Ti prsty, aby si to nejako zvladla. A este jedna vec, manzela by som pekne krasne posadila k stolu, a povedala mu, co si myslim o tom, ze sa postavi na jej stranu. A kludne jej mozes dat aj priklady, ktore som uviedla, t.j. policiu a nezvestne deti.
@brady1 tak ja som s muzom absolutny abstinenty a mne dcera chodila casto natahana...
Obcas je rodina len divak,co s dietatom spravi puberta a partia..
@brady1 neverila by si, ako sa dnes soplave deti zo ZS spravaju v MHD a ako sa rozpravaju. SAme p... a poj.... a neviem co dalej ☹ A ano, su rodiny, kde sa to bezne v domacnosti pouziva, vsak aj tu som uz citala, ze otec im trebars takto doma nadava, a pod, ale vacsinu z toho deti pochytia od spoluziakov, od partie. Taktisto je aj s cigaretami, alkoholom a prvym sexom.
natiahla by som ruku a takú jej vpalilá, že by jej stena dala druhú...!!!!!!!!!!!
@aneri66 a druhu by som dala manzelovi,ked toto dovoli...
@barbyna6 myslím si, že má nejaký problém, ktorý ju trápi, ja tiež, keď mám všetkého tak cez krk tak nadávam tak špatne, že o hodinu si myslím, že načo to bolo dobré. Je ale celkom možné, že sa na internáte dostála do styku s deťmi, ktoré takto bežne rozprávajú. Ja by som to s ňou skúsila najprv pekne, porozprávať sa a ak má nejaký vážny problém, prisľúbila by som jej pomoc a povedala, že takéto reči nič nevyriešia a používajú ich iba málo inteligentní ľudia. Ale ak je to správanie veľmi zmenené tak teraz títo mladí radi experimentujú aj s drogami, to by bol už horší prípad.
@barbyna6 akože všeličo som si v 16 rokoch dovolila, ale poslať mamu do p... veru nie... ani nijak inak jej povedať... otec ma v živote neudrel, ale za toto by som schytala takú, že ešte asi dnes by som mala modrinu (a to mám vyše 30)...
rovnako ako asi ja ostatných ma zaráža postoj tvojho manžela - to on ťa má tiež za p..u,keď mladej toto toleruje? až jemu povie že je k...t tak tiež bude spokojný? toto by som si s ním vydiskutovala a veľmi intenzívne, to je aký vzor pre tvoje ďalšie deti?
inak súhlasím s @miku1, ak na dobré slovo nechápe, kde sú hranice, tak jej to vysvetlím bez slov ale o to intenzívnejšie...
@brady1 ja som nadávky tiež doma počula (nie že by si naši nadávali medzi sebou, ale dovolenky s partiou - tam sa tomu chlapi nevyhli a všetky decká sme to počuli, hokejové zápasy sa tiež neniesli v kostolnom duchu, za volantom bežná vec, atď., skrátka vedela som že tie slová existujú a že sú to nadávky), ale jakživ som si nedovolila doma povedať ani len "hovno", nie ešte niečo horšie a už vôbec nie na adresu rodičov... takže tu problém nebude...
@brady1 štatistika je jedna vec a realita druhá...podľa toho čo píšeš asi deti nemáš, keď máš také názory...ja ťa nechcem súdiť ani poučovať, ale nevieš čo urobí s dieťatom puberta a o partii ani nehovorím - doma može mať dieťa ten najlepší príklad, no zlá partia a puberta urobia svoje.
@brady1 a akú máš teóriu na to, keď doma sa nenadáva, nehreší a pubertiak napriek tomu nezaostáva vo vypúšťaní šťavnatých rečí z úst???
Ja by som to zhrnula takto: puberta je pre hormónami preplnené decká veľká záťaž. Pre pubertiaka nie je vzor nejaký vzorný bifľoško, ktorý má výborné úspechy v škole, poslúcha na slovo rodičov, chodí slušne oblečený a pomáha starším na celej ulici 😉 Pre pubertiaka je vzor výstredný človek, odlišujúci sa v obliekaní, v správaní, fascinuje ho tá vymykajúca sa stránka priemeru , fascinuje ho spôsob ako zaujať a ukázať aký je on dospelý, ako aj on dokáže byť ako veľký chlap/žena. Preto tie vulgarizmy, preto tá šialená móda, piercingy, skúšanie alkoholu, fajčenia, drogy, potrebuje sebaprezentovať seba na tomto svete akýmkoľvek spôsobom najlepšie výstredným. Myslím, že je to normálne, väčšina sme si týmto prešla. Len treba udržať to v normách slušného správania, pokiaľ to pubertiak nepreženie a nedostane sa do nejakých problémov, uvedomenie seba samého príde po určitom čase.
Vulgarizmy v rodine voči rodičovi treba určite rázne zatrhnúť, ale obviňovať zo všetkého rodičov a príklad v rodine nie je u pubertiaka namieste.

ohýbaj ma,mamko,pokiaľ som ja Janko /Janka 😒 len raz by ma niektoré moje decko poslalo do p... a mohlo by zabudnúť na peniaze z domu,pc,kultúru a starostlivosť od rodičov..zlé je to,že manžel je proti tebe 😒 myslím,že toto je už zrelé na radu od psychologa