icon

Moja dcéra nemá rada moju mamku

9. nov 2021

Som zúfalá. Myslím že som tu už raz písala, keď dcérka mala pár mesiacov. Všetky ste písali, že to prejde. Neprešlo to ani po roku. Moja mamka ju miluje, dala by jej modré z neba. Keby mohla, .... len by ju mojkala, stískala, bozkávala. Nemôže. Ja tomu nechápem. Absolútne s nikým iným nemá problém. Dokonca na ihrisku dá cudzím tetam ruku, a pôjde. Keď potrebujeme s mužom niečo vybaviť, musíme si zaplatiť opatrovateľku, alebo požiadať kamarátku. Celá rodina sme z toho nešťastní. Máme milujúcu babku, ktorá býva na tom istom sídlisku, ktorá chce sa stretávať so svojou vnučkou, a platíme si pestúnku ...
Stretávame sa aj 4-5x v týždni. Ako kedy. Niekedy len 2x, niekedy aj 5x. Ona tam chodí rada, ale musím tam byť s ňou. Keď odchádzame, hovorí- dobre bolo u babky. Spomína ju, pýta sa na ňu, rozpráva čo jej kúpila, čo jej dala jesť. Usmeje sa na ňu,...

ivangeline
10. nov 2021

Tiez ei myslim,ze dieta je este male na to.. Prejde to. Spracuje babku. U mas bolo podobne. Preslo to. Urcite antipatie moje deti maju...ale nedavaju tk najavo clenovi rodiny,o ktoreho sa jedna. ;) No su viac na ihlach ako sa hovori.. Maju 2 a 3r...

slavkajurko
10. nov 2021

U nas bolo to iste. Keď dcérka mala cca 3,5 roka, úplne sa správanim voči babke zmenila o 180 stupňov.

dankanka
10. nov 2021

Netlac na dieta.. inak. Mne ju nikdy nikto nestrazil v tomto veku a tu som 🙂. Vsetko som si obehala, vybehala s malou. Popripade, ak som sla k lekarovi, strazil ju muz.. takze tiez len pozeram, ze co sa tu vlastne riesi s opatrovatelkou. Ale ok, kazdy to ma inak zariadene. V 2,5 roku nastupila do skolky, ja o pol roka do prace a tym sa vela veci vyriesilo. Ale co chcem povedat je, ze nesmies na nu tlacit, a ani babka. Proste to berte ako to je. Ono sa to zmeni. U deti sa vsetko stale meni, ako dozrievaju. Inak mozes byt rada, ze sa vobec s niekym chce varovat, u nas toto nehrozilo a v skolke prvy tyzden prerevala. A ja doma bez nej :D. Ale odznelo to. Chce to len cas.

oblecenie99
10. nov 2021

Aktuálne to akože "riešim" (v úvodzovkách preto, lebo muža to trápi ale mňa až tak nie, lebo viem, aké sú deti), náš ale strašne nerád chodi ku svokrovcom, tam sa vyslovene boji mužovej babky. A ja sa mu ani nečudujem, lebo fakt nič v zlom... Je milá, zlatá, malého zbožňuje, ale ani mne nikdy nebola sympatická 😁 ci to je výzorom, alebo tým vnucovanim, neviem, ale môj syn doslova neznáša, keď ho niekto nasilu pusinku je, on je ako taká mačička, ráno ho preložím do našej postele, no a bud sa chce tulit, tak vtedy super, alebo ma odstrkava od seba, môžem ja skúšať pusinky a mojkanie, zbytočne..a pritom je mojkac, aj sam pribehne objať moju nohu alebo mi dat pusu, alebo má objima zo zadu len tak random počas hry a to denne viackrát, ale tak musí to chcieť on 😁 niekedy sa stáva, že je niečím zaujatý, a pod. A doslova ma odstrci, že nechce sa objímať, normálne, je to dieťa, presnejšie človek, ktorý nemá vždy chuť na tutulimutuli a sú mu niektoré situácie nepríjemné, len je ešte malý na to, aby sa naučil zo slušnosti to strpieť, ako my dospelí.. No a mužova babka podľa mňa skončila u neho práve vtedy, keď u nich naposledy už ku nej sám od seba pomaličky prišiel, no a ona, keďže už veľmi nevládze chodiť a vstávať, tak ako sedela vtom kresle, tak sa za ním naciahla ruku, z ničoho nič, nasilu si ho k sebe pritiahla a vypusinkovala, lebo ona ho proste v kuse chce mojkat a pusinkovat. No... Tak aj tak dopadla.. Malý je znej odvtedy už uplne vyhukany, vôbec sa to nezlepsuje, skôr naopak, minule už odmietal ísť do Izby, kde zvykne byt, a naposledy u nich prereval pol dna, odmietol ísť aj ku svokre. Ona tiež by len pusinkovala a mojkala a keď to on odmieta, tak je celá kopa nestastia. Ku podivu, svagrinu vidí tak 5 krát do roka, a s ňou nikdy nemal problém, práve naopak veľmi si sadli. Všimla som si, že vie veľmi vycítiť, v akom stave a rozpoložení je konkrétna osoba, keď som aj ja nervózna, tak aj on, keď mal moj otec také horšie obdobie, tak sa mu tiež vyhýbal, pritom oni dvaja sú úplne varení pečení, keď sú spolu. Ja by som na mieste babky robila presne to, co píšu ženy vyššie, trosku so seba ubrala, menej sa jej vnhcovala, možno ju tak trošku aj ugnorovala.. A áno, mega veľa robí aj výzor, mňa nemala rada kamoskina mala, az sme zistili, že to bolo okuliarmi, asi som jej pripomínala doktorku, netuším,ale keď som okuliare dala dole, bolo po vreskote a po čase mi aj ruku dala.

andreatytler
10. nov 2021

Deti su velmi mudre v podstate uz od narodenia a vedia presne co chcu a neboja sa to povedat a zasluzia si aby ich nazor bol respektovany tak ist akoby boli dospelaci. Ked dcera vravi ze s babkou nechce byt, tak ma na to dovod. Respektujte to. Kludne by som sa je opytala ze preco, ale asi ti to nepovie, lebo to este nevie vyjadrit. Ale mozno povie. No a suhlasim s tym co tu uz bolo povedane ze ten dovod je prilisne pusinkovanie. Mala som susedu, co bola jedna z najlaskavejsich a najmilsich zien na svete ale jej prejav a kontakt a to ako na ludi rozpravala bol tak neskutocne silny ze som mala pocit ze ma doslova prevalcovala vzdy ked sme mali aj co i len maly rozhovor na chodbe v panelaku.
Skusili ste vytvorit nejaku spojitost medzi babkou a vnuckou? Napriklad ze obe budu mat rovnake ruzove palciakove rukavicky.

lavender273
10. nov 2021

Ja som takto plakala ked moj dedko prisiel k nam.Od mala proste strach a plac. Velky respekt som mala pred nim este dlho dlho. (Ako clovek bol priatelsky, vtipny, mily .. neviem preco som sa ho bala ).
Moja dcera sa boji muzovho stryka .. nedajboze pride ku nam tak to je cirkus ,vreskot a plac.
Je mi to neprijemne. Keby takto odmietala babku bolo by to tazke pre mna.
Podla mna mozte zacat s malymi krokmi.
Skus sa dohodnut s mamou nech vnucku 'ignoruje', v tom zmysle ze nech mala pride za nou prva. Ziadne mojkacky nic. Babka by napriklad mohla nafukat balon, alebo fukat bublifuk (hocico co zaujme jej pozornost) mozte spolu chytat bubliny. Alebo ak oblubenu sladkost, nech babka to je pred nou a nech ju ponukne. Zapoj sa do toho aj ty.
Inu radu nemam, poriesit sa to rychlo neda, bohuzial jej zmyslanie nevies zmenit jedine vy ako dospele musite akceptovat tuto situaciu, bez toho aby ste dcere nieco vycitali, nutili ju atd.

danielllka
10. nov 2021

Moji rodičia mali kamaráta, ktorý keď prišiel na návštevu, zakaždým nám nejaké fajnové cukríky doniesol, bol veľmi milý, na chlieb by ste ho natreli- no my sme ho neznášali 😃 Práve tá jeho milota, prišlo nám to prehnané, úlisné, schovávali sme sa pred ním v izbe 🙂 Čiže ozaj je niekedy lepšie ubrať, správať sa nenútene a hlavne, aby to babka pochopila. Držím palce 💓

hipuska
10. nov 2021

A inak, prečo nechceš riešiť psychológa? Veď budeš tam s nou. Nie vždy to je "zamerané" na dieťa. Poradí ti aj, ako sa v daných situáciách správať, čo povedať atd. Mohlo by to malej pomôcť, vidieť pohľad niekoho nestranného

autor
10. nov 2021

Skvelé rady ! Ďakujem. Skúsime všetko. Mate pravdu, asi je tej lásky a všetkého na ňu moc.

@dankanka myslím ze 2hod v tyzdni ktoré si chceme užiť s manželom osamote, nie je nič hrozné pri 2rocnom dietati.
Muž nemôže stále odbehnúť z prace, keď potrebujem vybaviť niečo, kam dieta nemôže. Obzvlášť v tejto dobe ju nenechám sedieť 4hod v čakárni

jallka11
10. nov 2021

To je podla mna jasne. Neviem, ako mna by napadlo len to, byt s nou a mamkou castejsie. A nejak ju namotivovat, aby u babky robila mozo nieco co doma s vami len tak nemoze

dankanka
10. nov 2021

Tak..ja som bola v piatok sa dat zaockovat s dvojmesacnym, ak maju ludia rozum, tak vas pustia..ja ale ozaj nemam komu dat deti 🙂, preto viem, ze sa s nimi da vsetko. Dokonca som z domu aj pracovala pri chorej malej..

autor
10. nov 2021

@dankanka nie, nedá sa s nimi všetko.

anita6666
10. nov 2021

@zdenka11081983 súhlasím...čo na Tom treba riešiť? Nechce,tak nechce... vybavené

sense
10. nov 2021

Nečítala som všetky komenty ale môže byť problém v tom, že babka ho stiska a pusinkuje... Možno by si v tomto mohla dat babka odstup... Byt s malým a nevnucovat sa na silu, hlavne ttesny fyzicky kontakt... Moja bývalá rovnaká aj keď teda ona sa stráni la aj cudzích ludi, teraz ma 8 rokov s babkou sa zahrá aj všetko ale nemojka, nestiska, nikdy to nemala rada ani od jednej babky, ani dedka ani nikoho iného okrem mňa a jej otca

dankanka
10. nov 2021

Neda lebo nemusis. Ale jasne, lepsie bez deciek, to suhlasim.

autor
10. nov 2021

@dankanka kedy ste boli naposledy s manželom niekde bez deti?

dankanka
10. nov 2021

Nikdy 🙂 deti sme si nerobili preto aby sme boli bez nich. Ani jednemu z nas deti neprekazaju 🙂

autor
10. nov 2021

@sense áno ďakujem, to tu už odznelo veľa krát. Musím babku trosku preprogramovat 😆

autor
10. nov 2021

@dankanka tak to mi je vás veľmi luto

autor
10. nov 2021

@dankanka precitaj si https://www.martinus.sk/?uItem=165397
Tejto kapitole je venovaná dosť veľká časť
Svojím deťom viac skodite ako pomáhate
To ze ste už len rodičmi a vás manželský život je taky aký je, tak okrem iného dávate veľmi zlý príklad svojím deťom. Deti nemajú byť gro celého manzelstva.
Aj my sme si ,,robili" dieta preto, lebo sme ho chceli ale s manželom naďalej randime ...

dankanka
10. nov 2021

Nebudem si nic citat..ja nemam komu dat deti ;). A gro sme si z nich neurobili..

autor
10. nov 2021

@dankanka no vidíš, ja ich mam komu dat. Babke. Preto som založila túto diskusiu🙄

ayanamirei
10. nov 2021

@dankanka nic si z toho nerob, ani my nikomu deti nedavame a nas "manzelsky" zivot je uplne v poriadku a slape ako hodinky 😁😁 lenze to ludia tazko chapu, ked su presvedceni, ze deti su na obtiaz a oni musia "randit"

lavender273
10. nov 2021

@ayanamirei pre niektore manzelske pary je dolezite randit. Ak to prospieva vztahu preco nie. Kazdy potrebuje nieco ine. 🙂

dankanka
10. nov 2021

@ayanamirei ved to..ze ja aj z roboty sa tesim na malu..utekam do skolky..neviem no..

dankanka
10. nov 2021

Ved ok.. len ked bude zrela, bude sa ti tam pytat sama.. netreba stresovat, tlacit.. je to len dieta, uvidis, vyrastie z toho

autor
10. nov 2021

@ayanamirei
@dankanka
vy ste poriadne prastene zenske ....
Vy tu idete zo mňa robiť krkavciu matku co sa zbavuje svojho dieťaťa?! Tak ak už naozaj potrebujete vyvolať konflikt, teraz sa vám to podarilo.
Dovolím si otvorene a sebavedome povedať, že maaaalo ktorá matka sa tak venuje svojmu dieťaťu ako ja, z oblasti pedagogiky a psychológie mam doktorát, takže, svoje dieťa rozvijam vsestranne a harmonicky. Je zahrnovane laskou, denne spolu tvoríme, objavujeme, sportujeme cvičíme, čítame...ako nepotrebujem sa obhajovať ale ste tak stupidne, že si tu potrebujete napísať také kraviny, až mi je z vás zle.
Ja svoje dieťa neplánujem dat do MŠ skôr ako v 4r, a tiež by som mohla útočiť, ako si sa zbavila decka v 2,5r, a ako si si nasekala 3 deti a nemáš šancu sa im venovať rovnako..... nedovolím si to tvrdiť, lebo ta nepoznám.
Tak LASKAVO SI ODPUSTITE TIE SPROSTÉ RECI a teraz sa vážne ovládam , lebo keby som išla naplno tak mi do hodiny zablokuju účet.
To ze mam male dieťa, neznamená ze 3roky neuvidím nechtarku, kaderníčku, kozmeticku, že s muzom prestaneme chodiť na volejbal, ....
A ze ju budem so sebou ťahať na gyndu....
Úplne od veci tie vaše totalne trápne poznámky dievčatá...

autor
10. nov 2021

Keby som sa jej potrebovala zbaviť večer, lebo chcem ísť do baru, alebo by som nechavala prespavat ju niekde, ako to robí drvivá väčšina rodičov, tak dobre, nepoviem. Ja som v tejto diskusii riešila VZTAH S BABICKOU!!!!! Nie to, že sa jej potrebujem zbaviť. A áno, jedine co naozaj potrebujem je 1,5hod 1x v týždni aj s cestou. Vtedy mame s manželom spoločný koníček, berieme to ako ale rande, je to ale šport. Napriek tomu tieto anonymné sociálne siete nám dodávajú odvahu a silu útočiť za každú cenu. Odsúdiť a zhodnotiť človeka bez dôvodu, bez toho, aby sme na to mali dôvod....
Hanbite sa a modlite sa, aby sa raz vám tieto slová nevrátili ako bumerang.

Mimochodom, deti, ktorých rodicia nemajú svoj vlastný život, bohužiaľ v budúcnosti tiež majú problém žiť ten svoj- vlastný. Je dosť pravdepodobné, že ich budete mat doma na krku veľmi dlho a nebudú schopné sa v zivote posunúť, napriek tomu ze im život bude nukat príležitosti.
Ale ti by ste si museli o tom niečo naštudovať .

sense
10. nov 2021

Milá autorka, né nič si nervy... Nerobíš absolútne nič zlé že ti dieťa občas po stráži niekto iný.... Aj mne strážila opatrovateľka a teraz nejakú dobu mama aj keď dcéra už chodí do školy, bolo to síce kvôli práci a aj kvôli môjmu duševné u zdraviu a pritom môjmu dieťaťu nič nechýba, nemá z toho žiadnu traumu.... Keď som nemala nikoho chodila so mnou aj po lekároch aj úradoch, keď som niekoho mala na po stráženie bolo to praktickejšie ist sama.... A to ze som matka neznamená ze ďalších x rokov musím obetovať a byť len matkou, bez vlastných potrieb lebo iným to kole oči...

autor
10. nov 2021

@ayanamirei dieťa na obtiaž....
Vieš moja.... nespočetné množstvo manželstiev sa rozvádza po rokoch. A vieš prečo? Keď deti výletná s hniezda, manželia zistia, že ich spolu už nič nespája....nemajú si co povedať, v podstate sa ani nepoznajú. Veľmi často dôvod rozvodov. Prečo ty toľko žien plače, že muž si ich nevšíma, ignoruje, nemiluje ich?
Moje dieťa už zaspalo. Odchádzam k mužovi a ideme si to konečne po týždni rozdať poriadne ako sa patrí. (Skončili mi moje dni)
Tak krásny večer prajem.