icon

Moja macocha čaká dieťa: Ako sa s tým vyrovnať?

28. máj 2024

Ahojte mam 25 rokov jedno dieťa rozvedených rodičov ale o to pokoj lubim ich najviac na svete ide o to ze otec sa po rozvode s mamkou ktory bol pred 6 rokmi dal dokopy s terajsou priateľkou ta ma z predchádzajúceho manželstva 3 dospelé deti .. cez víkend sme sa stretli a povedali mi ze čakajú prírastok ak si dobre pamatam je uz v 17 tyzdni bohužiaľ nemohla som sa s nimi tešiť skôr som im "vynadala" ci sú normálni ved otec ma 45 rokov a jeho priateľka 47 nedokážem sa s tým zmieriť aby jeho vnúčatá boli staršie ako jeho dieťa resp. Môj súrodenec . Neviem ako sa s tým mám stotožniť.

drahomirrra
29. máj 2024

@bessie12 Ty mas 30 a dieta tvojho chlapa ma 24? Ty brdo.

bessie12
29. máj 2024

@drahomirrra no a ? Ani jednej strane to neprekaza.

drahomirrra
29. máj 2024

@bessie12 A nic.

lienka.7
29. máj 2024

@drahomirrra no proste jedna šťastná rodinka 🙈🤣👌

kiwi3
29. máj 2024

To, že niekto mal starších rodičov a ma mindraky, sa už veľmi s dnešnom nedá porovnávať. Dnes sa bežne rodí po 30,40. Takze nejake vysmievanie je dost pase. Ja by som zase povedala, že moji rodicia boli príliš mladí, bolo dosť cítiť, že nie sú úplne zreli. V každom prípade sa snad všetci normálni ľudia snažia starať tak dobre, ako vedia.

subartic
29. máj 2024

@ivik4 lenže doba sa mení . V 70 rokoch sa od 26 rokov platila staromládenecká daň , ak si nemal /nemala deti . 30 ročné matky boli staré matky. Rodilo sa už po strednej škole , alebo hneď po VŠ . Ja som rodila dcéru v roku 1995 prvú , mala som 20 a veru 30tničiek už tam bolo dosť. Posledné som rodila v roku 2017 , tesne pred narodením som dovŕšila 43 rokov. A matiek nad 35+ absolútna prevaha. A myslím že to bude starnúť ďalej , teda množstvo dnes narodených detí nebude mať mladých rodičov ale v staršom veku a stane sa to normou , ako napríklad v Švajčiarsku alebo v Taliansku . Tiež ženy v 50 tke dnes vyzerajú inak , nie sú to tie tety s trvalou a zásterou. Doba sa jednoducho mení, mladí ľudia budú zakladať rodiny neskôr a neskôr. Či je to dobrý trend ukáže len čas.

ivik4
29. máj 2024

@kiwi3 to ale niesu mindraky a uz vobec nie teraz.
To bolo vtedy, ked sme boli deti, nevedeli sme to spracovat, pochopit to a uz vobec nie ze sa na reci druhych mozeme vykaslat. Nas to velmi trapilo a ranilo. Rovnako ma velmi ranilo ked som pocula ako maminu niekto nazval babka a ona bola fakt smutna .
Len pre upresnenie

ivik4
29. máj 2024

@subartic ja toto vobec neberiem ze nie
Len ako pisem, velmi sa na tie deti neprihliada
Kazdopadne ano, doba sa meni, chvalabohu. Deti sa dnes smeju aj za kopec inych veci

ptvw
29. máj 2024

@bessie12 tak sa ich skus spýtať ako by na to pozerali keby si mala 47, lebo v tvojom veku je to este ok podľa mňa (sama som rodila v 32) ale jasne nie každému to vadí rodit pred 50tkou, tak držím palce nech sa zadari

subartic
29. máj 2024

@drahomirrra nikoho názor som nezdeformovala. nesleduješ vlákno . Jasne napísala že nikto nemyslí na tie deti, že to je sebecké ...a potom že píše len svoju skúsenosť, pritom som jej jasne napísala že to na mňa pôsobí ako jej všeobecná norma. Ja neznášam tieto slovné hrkálky citové motanie ako na niekoho sa útočí a nevie sa čítať medzi riadkami , mňa zaujímajú fakty , lebo s faktami pracujem . To že jej rodičia poobede spali že nevládali to a to a že tým trpela neznamená že to tak je u všetkých čo sa rozhodli mať dieťa v neskoršom veku. Dnes je úplne iná doba. Všetci zostarneme , ale záleží ako pomaly .

bessie12
29. máj 2024

@ptvw tak s tym suhlasim, ze to je ine rodit v tom veku. Ale oni chceli babatko. Su dospeli, tak hadam vedia co robia. Ked budem vo veku autorkinej macochy, tak pravdepodobne uz menzes mat nebudem. Takze si nemyslim, ze by som v tomto veku mohla este otehotniet 🙈 ale chapem co tym chces povedat.
A dakujem ❤

vilma7
29. máj 2024

Nečítala som všetky tvoje komentáre, ale ja sama som rodila v 41 a 43, deti zdravé, tehotenstva ukážkové, robila som takmer do pôrodu, keďže v zahraničí sa nejde pomaly v polke tehotenstva na materskú.
Dnes máme s manželom 47 a sme úplne v pohode, deťom sa venujeme maximálne, asi viac sa ani nedá...ešte včera sme poslední odchádzali z ihriska, lebo sme hrali s deťmi futbal...A tak ti poviem, ostatné 30.tnicky matky som nikdy nevidela, že by sa tým deťom na ihrisku aj venovali, sedia na lavičkách a trkocu ako kôčky. Nebude to vekom, ale postojom.
A môj otec sa tiež nedožil mojej stužkovej, aj mladí ľudia umierajú.
Je to pre teba šok, možno časom sa budeš prírastku aj tešiť. Tvoj otec je určite rozumný tak akceptuj jeho rozhodnutia a teš sa kvôli nemu.

ptvw
29. máj 2024

@bessie12 chápem ze je to ich rozhodnutie ale zároveň aj veľmi chápem autorku ze je z toho trochu rozčarovana, každopádne pokiaľ ju nebudú na nič využívať tak to bude v pohode 🙂

bessie12
29. máj 2024

@ptvw no tak to by robit nemali podla mna. Obcas mozno pomoct, ale vyuzivat nie.

stellarstar
29. máj 2024

Za mňa úplne normálne a ok, napr moja sesternica ma 2 synov z 1 manželstva, rozviedla sa a s terajším muzom majú pár r dcérku. On okolo 50 ona okolo 46 r, jej terajším manžel má nejak 25 r dcéru a z ich rodinného kruhu nikto s tým nemá problém. Jej synovia si rozumejú s jej manželom, jeho dcéra s nou a jej synmi, sú spolu šťastný a nik sa do nich nestará kto koľko má rokov, hlavna vec ze sú šťastný

domkakvet
29. máj 2024

Uz ma deti, ale aj tak neviem ako sa jej to v takom veku podarilo, no neostava ti nic ine iba sa s tym zmierit.

darina77
29. máj 2024

@lubkavargova1 autorka písala že macocha nie je v kontakte so svojimi troma dospelými deťmi, takže pochybujem že budú mať s jej otcom vôbec nejaký vzťah

darina77
29. máj 2024

Autorka, mňa najviac zaráža fakt že macochine deti s ňou nemajú žiadny kontakt, to potom ozaj bude matka roka. Keby to bol typ starostlivej maminy, budiš ten vysoký vek, ale takto...

vevesh
29. máj 2024

@kris_tin257 vela zien tu ma viac ako jedno dieta a prve nerodili v/po 40tke, ale posledne ano a tak sa tu k tomu vyjadruju- mne sa prve narodilo v "optimalnom plodnom veku", teraz mam 41 a najmladsie ma rok, pocet si este nechavame otvoreny. Cize vela z nas vie porovnavat porody v mladom a starsiom veku. Ja som napriklad mala naopak mladych rodicov- a tiez nic z toho. Ja som doplatila na to, ze nemali skusenosti a ako bonus mam postihnuteho surodenca- co by tu podla tejto statistiky nemali mat. Moj muz sa stal polosirotou uz v 17 a to ho mali tiez za mlada. Ale je o 17 rokov starsi ako jeho najmladsi surodenec, ktory pozna otca iba z obrazka(a to nie je jediny). Moje najstarsie dieta bude mat rodicov v "norme", ale najmladsie bude mat pri ukonceni skoly dochodcov. A ked si vezmem zeny z nasej rodiny, tak minimalne 7-8 zien rodilo po 40tke od prveho po stvrte dieta - jednoducho vzdy sa rodilo aj hlboko po 40tke. Ja nechapem, kde sa tu vzala moda, ze len do 30tky odrodit a vsetko nad je chore/nenormalne/divne a co ja viem ake adjektiva tu uz odzneli. Kazdy a jeden par si zvazil pozitiva a negativa dietata v danom veku a ked sa narodilo, tak si bol vedomy toho, ze to dieta treba vychovat. Tvoji rodicia by sa urcite nespravali inac, keby ta mali skor -to vsetko je keby bolo keby....

kris_tin257
29. máj 2024

@vevesh každý má svoj príbeh 😊

toso2007
29. máj 2024

takže, vydala som sa ako 29 r. ,deti som chcela, ale radšej som ich nemala mať, aby sa im niekto nesmial že majú starú mamu? To je logika 😛. Prvé som mala ako 31r, druhé 36, teraz mám 53 a nesťažujú sa, že som si ich dovolila porodiť 😁

jarnajar
29. máj 2024

Nemôžete porovnávať, keď ste mali starších rodičov v minulosti a dnes. Moji mali pár rokov pred 40, vtedy to bola na prvé dieťa rarita. Na ZŠ boli ďaleko najstarší, ale ja som sa tým rada chválila, brala som to ako zaujímavosť 🙂 nikto sa mi absolútne nesmial. Na gympli ma prekvapilo, že jedna spolužiačka mala ešte starších. No a dnes? Rodila som v 35 a bola som na izbe najmladšia :D keď idem do škôlky, tak tiež patrím k tým mladším. Dnes je skôr rarita mať veľmi mladého rodiča, aspoň v prostredí, kde sa pohybujem.

maciatkolulu
29. máj 2024

@drahomirrra si dosť bystrá,teda aspoň podľa seba,tak skús ešte raz porozmýšľať,prečítať si diskusiu a potom klad otázky. Ale ty vole,teraz keď rozmýšľam, môj otec mal v 77' 38 rokov. Vlastne na tú dobu bol asi starý na decko...🤣,neviem. Nestráfala som a ani netúžila hrať futbal,skákať do diaľky,cvičiť v rytme. Vážne sme si stačili doma bez prejdenie všetkých olympijských disciplín. Sa asi hanbiť musím. Teda moji rodičia. Bolo to dobou,asi🤣. Len mi je vážne smiešne ako sa snaží niekto,kto vie o živote ešte fakt veľké hovno,byť múdry ako salamunove vajcia 🤣😜a nafúknutý,tak,že si priam pýta od života jemne vyfucanie. Takže bacha....

pandorra
29. máj 2024

@kristinka92 dakujem za odpoved, som starsi rodic, preto ma to zaujimalo.

drahomirrra
30. máj 2024

@maciatkolulu Akoze, takyto primitivne a agresivne ladeny komentar - si nezasluzi ani hlbsiu analyzu, ze co vlastne chcel basnik povedat.

autor
30. máj 2024

@jarnajar určite nie nechýbala som na hodinách biológie viem ako sa treba chrániť pred nechceným tehotenstvom🙂

autor
30. máj 2024

@kiwi3 do 45 ešte veľmi ďaleko.. och ešte 20 rokov..🙈🙈🙈😀

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
30. máj 2024

@bessie12 to bude možno tým ze máš 30. Skus počkať 18 rokov urobiť si dieťa a potom napíš ich reakciu;)

moonlight1210
30. máj 2024

“ ano to je absolutne gro STUZKOVA 😀 tiez sa na tom vzdy pobavim”

To je vzdy len pars pro toto. Cast za celok. Ukazka toho, ze v dolezitych zivotnych okamihoch dietata, a vobec v celom jeho vyvoji k dospelosti, uz budu o dve generacie za dietatom.
Ide proste o ten vek, o vyssie riziko, ze ho zanechaju “rozrobene”. Umru v jeho puberte.
Alebo ich zacnu kvarit choroby spojene s biologickym vekom, ktore znizia kvalitu zivota celej rodiny i kvalitu, ktoru maju venovat jeho vychove. Proste sa im objektivne nebude dat.

Jasne, toto sa moze stat i mlademu rodicovi, no riziko je podstatne nizsie. U rodica 50+ toto riziko vyrazne narasta.

To sa tou “stuzkovou” chce povedat.