Moja macocha čaká dieťa: Ako sa s tým vyrovnať?
Ahojte mam 25 rokov jedno dieťa rozvedených rodičov ale o to pokoj lubim ich najviac na svete ide o to ze otec sa po rozvode s mamkou ktory bol pred 6 rokmi dal dokopy s terajsou priateľkou ta ma z predchádzajúceho manželstva 3 dospelé deti .. cez víkend sme sa stretli a povedali mi ze čakajú prírastok ak si dobre pamatam je uz v 17 tyzdni bohužiaľ nemohla som sa s nimi tešiť skôr som im "vynadala" ci sú normálni ved otec ma 45 rokov a jeho priateľka 47 nedokážem sa s tým zmieriť aby jeho vnúčatá boli staršie ako jeho dieťa resp. Môj súrodenec . Neviem ako sa s tým mám stotožniť.
@b_a_m_b_i Zacinajucu psychozu by som mozno tipovala tomu, kto si da meno srnky z rozpravky…
Ahoj.
Čo Ti na to povedať, sama mám dieťa po 15 rokoch od prvého syna a tiež bol jedináčik z vzťahu ktorý v jeho dvoch rokoch skončil rozchodom.
Neviem presne pochopiť čo cítiš. Viem si predstaviť tvoj strach. Trošku. A možno aj hnev na nezodpovedných rodičov. Videla som ho v očiach môjho syna. Veľa som sa o tom so synom rozprávala. Mal dosť čo robiť so svojimi emóciami, puberta v plnom prúde a pre neho neštandardná situácia, zmena statusu z jedináčik na súrodenca. Mal strach, hnev, cítila som z neho neistotu. Aj pre mňa to bolo náročné, bála som sa či dieťatko bude zdravé a či toho dospievajúceho nestratí, či sa neodtrhne, nezačne rebelovať, či budem mať dosť času na oboch.
Skús nájsť v sebe odvahu nebáť sa toho a vyrovnať sa s tým. Kľudne popros otca nech sa o tvojich pocitoch s tebou porozpráva. Stále si jeho dcéra a vždy aj budeš. Alebo aj s mamkou.
U nás sa veľa zmenilo, keď sa malá narodila. Nebolo to však ružové zo dňa na deň, bývali sme v malom byte a syn prišiel o kus súkromia a musel sa prispôsobovať novorodencov. Ale netrvalo to dlho a povedal, že je rád, že ju má. Potom sme sa presťahovali do väčšieho.
Posielam Ti objatie a veľa energie. Môj syn je skvelý veľký brat (nie dokonalý, stále sa to učí, ale stále je to on). Verím, že i Ti budeš. Neviem aký vstah máš s macochou, ale na tom až tak nezáleží. Lebo od teraz budeš mať súrodenca. I keď iná generácia, ale budeš vedieť, že raz keď nebudú tu rodiča, nebudeš sama.
Drž sa zlatíčko.
@kiwi3 si na mňa zvedavá coo? 😀 tak hľadaj a nájdeš 😀 asi máš zlu skupinu
Až tak ma to naozaj nezaujima
Môj manžel má 48rokov... dospelého 27 ročného syna z prvého manželstva...a keď sme mu oznámili, že čakáme babatko (ja 38ročná), tak sa z toho nesmierne tešil...ani si neviem predstaviť, že by nám to neprial, alebo by nám vynadal..a to už máme tretie...🙈
No prepáč, aj ja mám 47 a všetkých môžem mať na háku ak sa ja rozhodnem mať ďalšie dieťa s mužom ktorého ľúbim. Akože čo ti to pomôže sa takto zavzdušňovať? Je už v 17 tom týždni, dieťa sa narodí a za nič nemôže, tak mu buď dobrá sestra. Bude to tvoj jediný po krvný surodenec.
Ozvala sa v tebe žiarlivosť, si rozmaznana. Je to ich život. Kričať po dospelých ľudoch a dokonca po tehotnej to je vrchol ... Toto naozaj treba dať do poriadku, osoravedlň sa im a čím skôr. A nepreháňaj na stužkovej budú mať 64 a 66 rokov nie 70. Ako si život zariadia, tak budú žiť. Ešte nebolo, aby deti prikazovali rodičom. Nebude to ľahké, ale to je ich Ves a možno im to prinesie radosť do života. Je čas, aby si dozrela.
@mantilka Len 66, nie 70... :D No obrovský rozdiel :D
@lenadka Ja není som jedináčik neviem odkiaľ chodíte na túto informáciu ze som jedináčik nikde som to nenapísala ani nespomenula že nemám súrodenca
Treba čítať s porozumením ak to neviete tak vrátiť sa do školskej lavice základná škola 3 ročník
@drahomirrra 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 toto je gol
@subartic tak nejak som pochopila, ze ty vies vzdy najlepsie, aj za inych. Ma zmysel sa potom o tom bavit?
Poznam ludi postarsich rodicov a ten dvojgeneracny rozdiel vie urobit svoje pri vychove, ci ich rychlejsia strata (alebo rychlo postupujuce a narastajuce zdravotne problemy) na dieta potom nevplyva najlepsie. Nie kazdy sa totiz dozije 80-90 rokov. A ked, tak nie vzdy v plnom (alebo pomerne vitalnom) zdravi.
Skusenost tych deti je, ze rodicov si uziju pomerne kratko (mavaju 25-30, ked im prirodzene na starsi vek, ci choroby spojene so starsim vekom umru).
Chapem, ze sa povazujes za postarsiu matku, kedze mas dieta v 43, a ze sa ta preto tema osobne dotyka, a najskor sa asi citis istym sposobom nepriamo tym osocovana, preto sa v nej trochu utocne angazujes.
Ale naozaj nie je spravne aplikovat svoje dotknutie na druhych, ktori maju skusenost z druheho brehu.
Autorke navyse otec dost napriamo povedal, ze ak budu potrebovat, o dieta sa im bude starat ona.
A hoci som presla vsetky odpovede autorky v teme, neviem najst, kde si vzala “Autorka jednoducho macochu nemá rada, vadí jej na nej asi všetko a toto bola zrejme posledná kvapka.” kedze viackrat povedala, ze s nou dobre vychadza, akurat tymto tehotenstvom ju dostali a na to realne nahnevana je. Alebo neprijemne zaskocena.
A to s tym “ani si nemá čo strážiť majetok otca, to je jeho majetok a keď ho prepíše len na niekoho” nerozumiem odkial je, lebo autorka neriesila, komu z nich dvoch (ak sa rodicia rozhodnu tak aj troch, styroch, piatich, siestich, deti mozu mat tolko, kolko sa zadari) co ostane.
@moonlight1210 toto je asi najlepšia odpoveď v celej diskusii. Veľmi sa s tým stotožňujem
@moonlight1210 presne tak .🫡
@moonlight1210 Absolútne, dokonale vystihnuté. Sto bodov.
@moonlight1210 nechápeš. Som mama všetkých vekových kategórii detí, od mladej matky, po matky v strednom veku až po matku v tom staršom veku . Téma sa ma nijako bytostne nedotýka, moje deti považujem za dostatočne inteligentné na to aby mi nezasahovali do života a ani to nerobia . Či majú 29, 24 alebo 14.
Autorka ju nemá rada, vadí jej v podstate všetko na nej. A toto je posledná kvapka. Musí sa s tým zmieriť - ešte raz s čím sa ona má zmieriť ? Majetok riešil niekto iný v diskusii , že si to má strážiť.
Autorke dosť napriamo rodič povedal ... nie ona si to prevzala za svoje , totiž naša mladá generácia aplikuje pomoc len jedným smerom a to k sebe- pomoc s deťmi , pomoc s financiami alebo akúkoľvek pomoc. Smerom k rodičom to už ide podstatne ale podstatne ťažšie. A ešte existuje čarovné slovíčko -NIE , nepostrážim , nie neurobím . Však nech ho aplikuje a potom nech to je teda obidvoma smermi to slovo NIE.
@subartic Ale ona sa môže zmieriť, sama v sebe s pocitmi, ktoré jej to prinieslo. Vari na to nemá právo? Ja by som bola strašne nahnevaná. Možno sčasti aj doslova zahanbená, za rodičov, ten pocit prenesenej hanby, že proste dedo už nevie, čo od roztopaše. Hovorím za seba.
Autorka nikde nepíše, že nemá macochu rada. Skôr možno z nadsázkou komunikuje štýlom "chcela stará mladou byť". Ale veď pravdivo. 48 ročná žena nie je mladá. Je v strednom veku, ale určite nie mladá. Píšeš "oje deti považujem za dostatočne inteligentné na to aby mi nezasahovali do života a ani to nerobia". Akože dieťa, tým že je tvoje dieťa nie je dostatočne svojbytný človek, aby si vôbec mohlo dovoliť povedať svoj názor? To je akože nejaká cnosť? Že tvoje deti musia držať hubu a krok? A rovnako autorka nikde nepísala ani slovom, že požíva akúkoľvek pomoc od rodičov, tak z akého dôvodu implikuješ, že požíva? Že pomoc ide jedným smerom?
Si extrémne zaujatá, a teda vo veciach, ktoré sa ťa osobne dotýkajú doslova arogantná. Ako nedávno v téme, kde si sa na smrť pochytila s chlapom, ktorého neskôr zmazali, nick si už nepamätám.
A ako to vníma ďalší súrodenec, autorka? Tiež musí byť nadšený 😀
Len aby to decko bolo zdravé. S vekom je vyššie riziko všelijakých chorôb, aj down syndróm je väčšia pravdepodobnosť po 40
@subartic “ tak očakávajú áno pretože bývam najbližšie pri nich brat je v zahraničí. Ešte keď povedal citujem keď bude niečo treba prídeš pomôcť. Tak ako haló ja chodím do práce sama mam dieta ktoré nedávno nastúpilo do škôlky svoje problémy starosti posledné čo mi chyba je chodiť 45 ročnému otcovi varovať dieta . Ale ak bude treba pôjdem už len kvôli tomu ako sa o mňa staral a ako ho ľúbim ale nech si nemysli že to budem robiť dennodenne akože mam z roho nervy v kybli.”
Ano, povedal to napriamo. A ano, povedala (nie v tejto citacii), ze ked si urobili, budu sa starat hlavne oni, takze im bude vediet povedat nie, ale zaroven sa citi povinna pomoct.
Nerozumiem, preco sa jej stale snazis vnutit povahu, ktoru si ty predstavujes, ze ma.
Autorka viackrat povedala, ze macocha je v pohode. Akurat to planovane tehotenstvo ju hneva kvoli ich vysokemu veku na take zamerne vedome zarty s prirodou, a tiez vie o nej, ze vie byt trochu pohodlna, takze sa zamyslela nad starostlivostou o dieta, ako to asi budu rodicia zvladat. Co neimplikuje, ze ju neznasa a vadi jej na nej uplne vsetko. Mozes mat niekoho rada a mat zaroven triezvy pohlad na jeho schopnosti, povahu, moznisti, atd.
@moonlight1210 je rozdiel o niekom povedať je v pohode a mať ho rada. Nemá ju rada a ani to nie je jej povinnosť ju mať rada. Jednoducho lezie jej na nervy, považuje ju za starú korytnačku čo chce byť mladá a zaklincuje to " deckom ".
To skutočne je taký problém akceptovať rozhodnutie dvoch dospelých ľudí mať dieťa ? Skutočne je potrebné aby toto rozhodnutie odobril niekto tretí kto ani v tej rodine nežije , len tam chodí na návštevy ? Je naozaj v poriadku zvyšovať hlas na otca že sa rozhodol mať ďalšie dieťa s ženou ktorú má rád aj keď vo vyššom veku . Je nesvojprávny aby niekto rozhodoval za neho a vyjadroval sa k niečomu k čomu ani nebol požiadaný ?
Autorka nech sa drží svoje rodiny a do tej otcovej nech nezasahuje a nestará sa do vecí do ktorých jej nič nie je. Lebo jej skutočne nič do toho nie je . Ak nechce pomôcť nech nepomáha , stačí povedať NIE nepomôžem vám , nie neurobím to a nebude mať nervy v kýbli a nemusí sa s ničím zmierovať, svoje pocity nech si nechá pre seba, ani otec a ani macocha o ne zrejme nestoja. Ale nech neočakáva ani pomoc spätne k sebe. V konečnom dôsledku ani otec a ani macocha o jej názor pred počatím nestáli , urobili si po svojom .
Dievčatá, vystihli ste to do bodky. Tlieskam
Autorka je jedno velke rozmaznane decko ktore ma pocit ze moze kafrat otcovi do jeho zivotnych rozhodnuti. Co si otecko vychoval, to ma. Toto dieta co bude mat vo vyssom veku snad vychova lepsie. Predsa len bol sam takmer dieta ked sa mu narodila autorka temy....a potom to tak aj vyzera....
@subartic “ je rozdiel o niekom povedať je v pohode a mať ho rada. Nemá ju rada a ani to nie je jej povinnosť ju mať rada. Jednoducho lezie jej na nervy, považuje ju za starú korytnačku čo chce byť mladá a zaklincuje to " deckom ".”
Myslim, ze toto vystihuje dovod tvojho negativneho postoja k autorke. Ze si sa rozhodla pre taketo presvedcenie.
Jednoducho si sa rozhodla, ze taka je a koniec, odpis, uz s tebou nic nepohne, ty vies najlepsie.
@moonlight1210 no a ty si sa rozhodla že to tak nie je a bodka . Iná cesta nie je, je v pohode, má ju rada a praje im .
Je to môj názor . Vyplýva z toho čo popísala. Kľudne maj iný .
Už to neriešim. Otec mi volal s tým ze chápe že som bola zaskočená a úplne chápe moju reakciu . V nedeľu sme pozvaní na obed , ja upečiem nejaký koláč a uvidíme co bude ďalej😀🙂
Jaj mat skoro o 30 rokov starsiu sestru a este s takouto detinskou reakciou na tehotenstvo tomu malemu nezavidim 🙂
No zvykaj si uz nebudes jedinacik.

Normálne som si pozrela ten active live, co mal byť asi life, ale nejak tam nič také nevidim