Moja mama mi lezie na nervy
Ako stopnúť matku, ktorá sa neustále stará do toho čo robím, kde robím, koľko zarobím, koľko peňazí mám, celkovo sa jej komunikácia so mnou obmedzuje na prácu a peniaze? To je všetko, nič iné sa nepýta, len práca a práca a práca. Teraz som dala výpoveď, nebola som spokojná z viacerých dôvodov a nadávala mi. Úplne ako zmyslov zbavená. Babke, tete, strýkovi o mne hovorí, aká som nemožná aj s mužom. Muž pracuje pre zdravotný ústav, rozváža krvné vzorky, rôzny biologický materiál, má pružnú pracovnú dobu. A matka rozpráva, že nemá poriadnu prácu. Ja už som z nej hotová. Hlavne ma mrzí to, ako o mne a mužovi rozpráva všade. Všade nás rieši.
Ešte dodám, že mám vyše 30 rokov, 9 rokov mimo dom, nikdy som od nej ani euro nepýtala.
@0silvia0 Tak ona hneď začne zvyšovať hlas ako blázon. Mne je z nej úzko. Popravde aj mám strach jej povedať pravdu
Ak mas na to odvahu, ked ti zacne nadavat jej iba oznam: mami teraz ti zlozim, lebo nepotrebujem pocuvat tvoje nadavky. A zloz. Je to tazke, ale z toho stresu si este privodis choroby. Musis ju brat ako cloveka, ktoremu sa zdoverovat nemozes. Aj ked by si chcela, lebo je to mama. Je to iba tvoje rozhodnutie. Naozaj jej nic nemusis dokazovat, len preto, ze si jej dcera. Doteraz si tak urobila a furt bolo zle.
Veď presne, o plánoch nemôžem povedať nič, lebo všetko je zlé. Chcem kúpiť niečo do domácnosti, juj to si nekupuj, alebo my kúpime, požičiame a nakoniec zistím, že si to, čo som si chcela kúpiť do domácnosti kúpili oni pre seba a vychvaľujú to potom strašne a poučujú ma akoby som ani nevedela, že niečo také existuje a pritom keby som im o svojich plánoch nepovedala, tak o tom ani netušia. Všetko, čo máme my, musia mať aj oni. Tak už radšej o plánoch ani nehovoríme a potom chcú ku nám na návštevu, lebo sú strašne zvedaví, čo sme si nové kúpili a potom si kupujú presne to isté. Tak neviem, či je to závisť alebo čo.
Skus jej to povedat, mama, neznasam ako zvysujes hlas a kricis na mna. Je mi to neprijemne a od takehoto spravania som si odvykla.
Mozes sa naucit kontrolovat a komunikovat bez zvysovania hlasu?
Som dospela, vsimla si si to?
Nezdvihaj telefon aked zdvihnes sa spytaj ci hori dakde ked vola. 10x ked jej takto zdvihnes a zrusis ju ze nech Ti nevola,ked jej nehori strecha nad hlavou, tak prestane. Toxicke osobg
Bojim sa vlastnej matky. Povedz si to nahlas, a skus to riesit s odbornikom. Poznam vela osob v mojom okoli, ktori su na praskoch kvoli takym rodicom.
Ja by som na neprijemne otazky, ale hocijake, co ti je proti voli, neodpovedala. A bodka. Ticho. Potom by som sa opytala: a chcela si este nieco iné? Ak by nechcela, ukoncila by som hovor. Ak by dobrdzala, odpovede : potom/ potom/ to moja súkromná vec.....
Poriadne by som jej dala pocítiť, že ti je nepríjemná. Ak sa ty sama pre seba snazis, to ti musi stacit.
Som si myslela ze to iba ja som taka no hrozne je plánovaná a hlavne ju nezaujíma tvoj názor ale ona žije viacmenej z názorov ľudí.Co ľudia hovoria atd no takáto mama ozaj by som nechcela byť.Tak len pevné nervy musíš ju začať ignorovať lebo sa zblazdnis a hlavne musíš povedať dosť.Ty máš manžela o ktorého sa môžeš oprieť,ale ja som sama nežijeme s manželom tak o to to mam horšie
Dost mi to pripomina tuto temu, skus si precitat https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/mam-spalit-mosty/
@0silvia0 Ďakujem. Vyskúšam to. Aj keď ja som jej to už povedala, ale neprinieslo to výsledky.
@trema Ďakujem, prečítam.
@emilllll Máš tiež takú mamu?
@nwnw Stalo sa, že volala v čase keď som mala byť v práci (vtedy som už dala výpoveď), bola som s mužom v meste a asi omylom som to v kabelke zdvihla. Potom mi prišla sms-ka "čo nedvíhaš, počula som ťa hovoriť s mužom".. tak som jej volala späť, že nemám čas, sme v meste a je tu hluk. A hneď že prečo nie som v práci veď mám rannú atď...
Jeden deň musíš už na ňu ísť veľmi striktne. Títo nie je normálne. Keď vám zavolá na budúce a začne otravovať takým otázkami tak jej odpoviete " Toto všetko čo ťa zaujíma a boli? Keď nie si spokojná zo svojou robotou, platom.ci životom tak nemusia to prenášať na mňa. Sú aj dôležitejšie veci ktoré sa normálna mama pýta svoje dieťa. "
Obmedzíte kontakt na minimum a bude dobré, nemá čo u vás vyvolávať strach a úzkosti. Pokiaľ nevie komunikovať normálne tak radšej nech sa neozýva.
Bohužiaľ áno len vieš problém je v tom ze všetko prekruti na prospech seba to ma trápi najviac ona je tá chudera atd chodí po meste a sťažuje sa ľuďom čo som to za dcera
@emilllll Tak to máme asi rovnakú mamu.
A preco je taka? Ma nejaku financnu nudzu? Vyrastala v chudobe?
Ako pise @hermiona12 skus ju tiez konfrontovat co je ona za matku, ked ju zaujimaju len peniaze. Ze su aj matky, ktore zaujimaju deti samotne, ako sa maju, co robia, ako sa maju ich deti🤷♀️
@komplikovana Ja by som jej rada povedala všetko, len to by sa musela inak správať.
@lilitela Netuším.
Možno je taká, lebo kedysi som jej klamala, zo strachu, lebo som vedela čo ma čaká. Ale to nie je ospravedlnenie, viem.
@0silvia0 To ona po výčitkách dodá, že "čo inak robíte"..
Musis byt raznejsia a vymedzit si hranice.
Ale pises, ze riesi prevazne financnu otazku, resp pracu. Ak by to bolo klamstvom, tak by sa to tykalo vsetkeho, ci klamala si jej vo veci prace? Ak uz dlho byvas mimo matky, tak uz naozaj nie je dovod aby ti robila kontroly. Takze to bude mat iny dovod. Preto ma napadlo, ci sama nemala v zivote tazke financne obdobie. Normalne jej povedz najblizsie, ze vies co mami, ze nejako sa mi v poslednom case tazko s tebou rozprava, lebo sa pytas na pracu a pod. a vies ja uz mam 30 rokov, fakt je to moj zivot, co keby sme sa dohodli, ze o tejto veci sa ma uz nikdy nebudes pytat? Ved je kopec inych peknych tem, napriklad, co susedia, co dovolenky, vikendy volny cas a pod.
@lilitela Kedysi som jej klamala ohľadom práce.
Malo to klamstvo nejake zavazne dosledky?
@lilitela Aké závažné dôsledky myslíš? Dlhy som nikdy nemala.
@lilitela Ale ona chcela aby som pracovala (pochopiteľne) ale ja som sa hľadala, hľadala som čo budem chcieť robiť, menila som prácu. Keď sa mi tam nepáčilo tak som dala výpoveď, ale vedela som, že sa to mama nemôže dozvedieť inak by bol krik doma. Nepopieram, že to nebolo v poriadku, ale jej správanie a večne kontrolovanie tiež nie.
neviem. ale ak nevies ani ty o ziadnych, tak je to ok. AK si uz vtedy byvala sama,,ked si zaklamala, a nemala si dlhy a nemalo to iny dopad, akoze niekto volal mame a stazoval sa, ako si narobila niekomu znamemu v praci problemy, alebo co, nenapada ma, tak ani to nie je dovod, aby sa tak starala. Niekedy nie je zle pohladat tu pricinu, mamy si sa narovinu nepytala, ze preco to stale riesi?
Cize ta vnima nestabilne? Ale ma krku si jej neostala, tak to by som jej pripomenula, ze "mami sice menim, ale nebojsa, teba sa to netyka."

Nemusite sa hadat, len ju vopred upozorni, ze ked zacne s tymi jej recami o praci a peniazoch a ked zacne ziadat dokazy, koncis debatu.
O comkolvek inom sa rada porozpravas.