icon

Moja mama nevie akceptovať tretie dieťa

17. aug 2023

Na uvod musim uviest,ze niesme ziadny asocialy,sme slusna mlada rodina,dobre zarabajuca,detom nikdy nic nechybalo,starame sa ako najlepsie vieme,detom sa venujeme,nikdy sme od rodiny pomoc nepotrebovali..
Nedavno sme zistili ze cakame 3 dieta (sice neplanovane ale tesime sa)a postoj rodiny nas nemilo prekvapil..hlavne postoj mojej mamky,ktora to berie ako rodinnu tragediu,a nemiestne to komentuje.posledny telefonat s nou ma natolko urazil,ze som ju uz okrikla nech drzi usta a radsej si 2x premysli,kym niekomu povie svoj nazor..mama sa samozrejme urazila,no ja uz som nevladala pocuvat ze budeme mat debila a ze sme si pokazili zivot a ze to vsetkych zasiahne...
Musim dodat ze vysetrenia mam v poriadku,naozaj pre klud duse som podstupila co sa len dalo.no byvam casto chora (sople,kasle),co starsia donesie zo skolky,to vsetci chytime.a preto stale mama zastava nazor,ze dieta bude isto chore a bez okolkov mi to vzdy splechne do tvare,ako ona nemoze spavat kvoli tomu a ze TO mam dat prec🤦‍♀️
Nikdy mi nechodila pomahat,ani jednu dceru nebola nikdy kocikovat,tak isto aj svokra.nikdy sme nikoho nezatazovali,vsetko sme vzdy zvladli sami.
Samozrejme,viem ze mat 3 deti bude narocne,ale verim ze to zvladneme.no tento jej psych.teror ma vycerpava a jednoducho mu nerozumiem.
Co jej povedat aby s tym prestala,aby pochopila ze taketo reci niesu ok a ze ju v podstate nic do toho?

tinka8512
17. aug 2023

NOrmalne ako keby si pisala o mojej mame, presne takto reagovala . Lenze my mame uz 5 deti, tiez nie sme asociali a zijeme nadstandartne, deti mame lebo sme si ich mohli dovolit ale pre moju mamu sme len ci..ni . Kade chodi tak sa len stazuje ze tolko deti,pritom ona sa im nevednuje ani pol hodinu nikdy. Nema zaujem. To sa nezmeni,takyto ludia....

arcanne2
17. aug 2023

Zial, zazila som nieco podobne. Nie s mojou mamou, ale svokrou. Mam 2 male deti, neplanovane som otehotnela s 3. Ked sme jej to povedali, orevala to(nie od radosti), svokor si neodpustil poznamku "uprimnu sustrast". Maly ma pol roka a stale pocuvam, ake je to strasne, priserne, a ako to bude len horsie a horsie 🤦‍♀️ obrnila som sa, ale pride mi to vzdy luto. Tiez sme zabezpeceni, prijem na nas kraj nadstandard. Tiez vsetko zvladame sami, nikoho pomoc nepotrebujem. Celkovo som sa stretla s velmi negativnymi komentarmi, ked sme povedali ze cakame 3. Bolo ich urcite viac ako pozitivnych. Viem ako sa citis, ja som tehotenstvo kvoli tym reciam velmi zle znasala. Ked som rodila, mala som doma deti 2 a 3 rocne. Dala som to, su narocne dni, ale je ich menej a menej. Tesime sa z neho mozno najviac, je to milacik ❤️❤️ drzim ti palce, nenechaj sa obrat o radost. Ludia maju tendenciu posudzovat a starat sa do vsetkeho :/

zofizulka
17. aug 2023

Bola som raz v Rumunsku pri Slovakoch, ktorí tam žijú. Rodina s troma deťmi. Otec mal sklerózu multiplex. Žili skromne. A oni si adoptovali ďalšie dieťa! Strašne ho milovali. Všetci. A pani na to povedala len: no čo, ten jeden tanier polievky navyše nás nezabije... Keď už oni to zvládli...
Mamka to berie príliš tragicky, zjavne sputana vlastnými iracionálnymi strachmi. Treba ju nechať nech vychladne, nech sa s tým zmieri, jasne jej predostrieť váš prístup, že vy to dieťa chcete, že ho milujete a tešíte sa naňho, že sa toho nebojíte a zvládnete to a požiadať ju aby to akceptovala a zmierila sa s tým. Bude mať na to niekoľko mesiacov kým sa dieťa narodí. Iste to aj ona zvládne...

domiklik
17. aug 2023

Pre svoju vlastnú psychickú pohodu by som kontakt obmedzila na minimum...

zmrzlinka2021
17. aug 2023

Autorka,

nehnevaj sa na tvoju mamku, zial ona je velmi pozranovana osoba a robi v zivote ako vie. Podstatne je, aby si chapala, preco tak kona, z čoho to vyplyva a hlavne nerobila to, co ti tu mnohe radia - opustit matku, vymazat matku a podobne dnes velmi moderne praktiky "zbavovania sa ludi". Je OK znizit frekvenciu stretnuti, je OK si nastavit jasne hranice, je OK vediet ju stopnut, je OK stat za sebou a svojimi rozhodnutiami, ale vobec nie je potrebne ju odkopnut. Zial, s vysokou pravdepodobnostou ona takto "dozije", a aj tu mozes vidiet, ako patologicka rodina moze vazne poskodit zdravy vyvin jedinca a defacto mu blokovat mozog vo vyvoji v roznych oblastiach.
Inak, aj to, ze vezme tvoje deti na detske ihrisko, je podla mna super. Je dost starych ludi, ktori deti nevezmu nikam, a neznamena to, ze ich nelubia, len proste ani svoje deti nebrali, nieto vnucata. Vsak mame dvor, tu nech sa hraju.

Po mojich skusenostiach a zivotnych tragediach som uznala, ze uz nikdy nechcem nikoho odkopnut. Hranice nastavit ano, ale uz nie sa "odstrihnut".

valeria_h
17. aug 2023

@tanyan Viem o tom svoje, moja mama je presne ako autorkina, treba jej jasne vysvetliť, že je to nevhodné, hlúpe a hlavne to ubližuje. Nech sa nad sebou zamyslí alebo to bude stáť nás vzťah.

stanulienkat
17. aug 2023

@arcanne2 A si so svokrou v kontakte? Asi by ma už v živote nevidela, ani moje deti. A to, čo svokor vypustil z ust, to tiež nie je na mieste.

valeria_h
17. aug 2023

@zmrzlinka2021 Niekedy to ale nejde inak, ako odstrihnúť takéto osoby zo života. Aj keď je to rodina.

jaond19
17. aug 2023

Pokial by mne moja mama povedala ze budeme mat debila, tam by musel byt vztah uz predtym velmi narusený. Tiez som mala 3 dieta neplanovane v 35r(dala som si 2mesacnu pauzu medzi dvomi telieskami a stalo sa), pre nas ziadna tragedia, miesta v dome dost, financne vieme zabezpecit vsetko. Nikto mi nechodí ani pomahat, ani strazit, takze sa to vpodstate nikoho netýka kolko detí máme.... ja by som sa s takou osobou co na mna takto zautoci ohladom dietata nebola schopná rozprávat velmi dlho... vsetku komunikaciu by som ukoncila do doby, kym sa nepride osobne uprimne ospravedlnit. Obavy su jedna vec, nechutne urazanie druhá.

zmrzlinka2021
17. aug 2023

@arcanne2 Je to smutne, ale mozno tych ludi treba rovno konfrontovat a povedat im, ze ich reci su zranujuce a ublizuju ti. Uplne jasno a priamo.

zmrzlinka2021
17. aug 2023

@valeria_h Z vlastnej skusenosti - lutujem to, velmi to lutujem, uz nikdy by som to nespravila. A uz nemozem to zmenit a velmi to boli, chýba mi ...
Nech je clovek akykolvek, vzdy si zasluzi jednoduche milosrdenstvo, pochopenie.

kristinka92
17. aug 2023

@zmrzlinka2021 milosrdenstvo a pochopenie si zaslúži ak to tretie nenarodené dieta. nie aby sa o ňom vyjadrovalo že sa toho treba zbaviť

valeria_h
17. aug 2023

@zmrzlinka2021 Ale keď Ti neustále ubližuje? Keď ani po tom, čo jej vysvetlíš ako Ti jej správanie ubližuje nepochopí a robí to ďalej? To predsa nejde.

zmrzlinka2021
17. aug 2023

@kristinka92 Lenze je matka je traumatizovana a to co hovori, vyplyva z jej nespracovanych traum.

@valeria_h Prave preto si treba nastavit hranice, a nie opustit ju

kristinka92
17. aug 2023

@zmrzlinka2021 lenze tak isto je matka dospela osoba a svoje traumy si ma riesit u psychológa/ psychiatra a nie sa vyvrsovat na tehotnej dcére, zato že čaká tretie dieťatko, ktoré je chcené. povedať dcére aby sa HO zbavila mi príde nesmierne kruté. Nazývať ho debilom len tak? Navyše keď jej niekoľkokrát už povedala aby s tým prestala a ona nič, bez sebareflexie si ide svoje…to naozaj žiadna žena počúvať nemusí na svoje ešte nenarodené dieta. A keď to ako dospela svojprávna osoba nedokáže pochopiť že ma byt ticho tak bohužiaľ sama si zato môže

valeria_h
17. aug 2023

@zmrzlinka2021 S určitými ľuďmi to ale nejde, inak sa budeš stále trápiť.

autor
17. aug 2023

@zmrzlinka2021 lenze ona nie je stara,je to fit ciperna zena,len sa jej jednoducho nechce.ked ju aj volame s nami na vylet,ona nejde a naco.potom doma len upratuje,vari aj 4 chody,a len cumi do TV.konicky ziadne,kamaratky ziadne.co ma zo zivota?nic.ked aj k nam pride,horko tazko daco zje,a vidim ze je cela nesvoja,len daj mi robotu a podme do zahrady,alebo sa zavrie do izby a tam aj hodinu zehli pradlo.ale ze by sme isli na vylet,zmrzku,alebo by si skladala puzzle so starsou to nie...ale vsade rozprava,ako su vnucata jej zivot,ale uzit si ich nevie pritom

mamusa123456789
17. aug 2023

My máme tiež 3 deti, je to náročné, lebo stále niečo vystrajaju, ale pokiaľ na to máte financie, tak nechápem čo rieši tvoja mama, určite by som mamu nekontaktoval a počkala, kým sa neospravedlni...a svokra ma pravdu, treba väčšie auto, nejaké väčšie SUV alebo my sme mali chvíľku požičané peugeot partner teepee a tam bolo vzadu neskutočne veľa miesta a v kufri sme vozili 2 kočíky

katkami123
17. aug 2023

Podľa mňa akýkoľvek dobrý človek nikdy nepovie tehotnej žene “budete mať debila”. Keby mne toto povedala, tak jej odpoviem, že už debila v rodine máme - ju a žijem aj napriek tomu.

zmrzlinka2021
17. aug 2023

@kristinka92
Stale je to jej matka a ano, ona nie je povinna to pocuvat, preot by si mala nastavit jasne hranice a vediet aj tu temu ukoncit, nebavit sa o nej, proste pristup ako "k nesvojpravnej". REalita je taka ze hlavne ludia zo starsej generacie si nesu nespocetne vela zivotnych traum, depresii, uzkosti, ale v tej generacii je stale navsteva odbornika velkym tabu. Vidim to z mojho okolia a niektori ludia maju tendenciu si zo mna robit "psychologicku", co ja odmietam, kedze nie som odbornicka a nemam na to ani vnutornu kapacitu. Tu nejde trpiet take spravanie, ja hovorim o tom, ze vediet si spravit poriadky a jasne dat najavo, ze to s nou nebudes riesit, ale urcite nie je odpisat ako "prasivu". Proste divat sa na takeho cloveka ako na "pacienta" a mat voci danej osobe "navrch", pretoze ste emocne, ludsky, psychicky uplne inde.

@valeria_h No vidis, a trapim sa teraz, lebo som odstrihla namiesto jasne vymedzenych hranic. Uz nikdy tuto chybu v zivote neurobim.

zmrzlinka2021
17. aug 2023

Autorka,
moja svokra tiez ziadne vylety, radsej bude vyvarat doma. Proste to je taky typ cloveka. Nevidi zmysel vo flakani sa, tarani po vyletoch, ked "doma si mozem nieco porobit" alebo "doma je najlepsie". A pritom je to laskava a dobra zena a velmi si ju vazim.
Proste nemenim ludi na svoj obraz, respektujem ich

katkami123
17. aug 2023

@zmrzlinka2021
Je vidieť z tvojich komentarov, že si si takú osobu nikdy nezažila. Tam môžeš mať aj titánové hranice, tí ľudia žijú z toho dokazovať ti ako si aj napriek tomu zakaždým, cely život pôjdu svoje a tvoje hranice ich vôbec netrápia, aj keď sa na hlavu postavíš.

mamkabeika
17. aug 2023

Nič nepomôže, nič jej nehovor. Len ju vypočuj, ona má chorobný strach o svoje dieťa, teda o Teba. Je jej jedno, že by si kvôli tomu šla na potrat, ona len nechce, aby si akokoľvek trpela.

Ja som si to zažila. Rodičia nesúhlasili so žiadnym z mojich detí. Prvé dve boli príliš skoro do mojich 23. rokov, po druhom pôrode som mame povedala, že by som chcela ešte tretie bábo, na čo mi na verejnosti, pred ľuďmi povedala, že ona to neprežije, ak budem ešte rodiť.

Potom som mala rakovinu v poslednom štádiu, bol zázrak, že som sa z toho dostala. Bolo mi povedané, že už pravdepodobne nebudem môcť mať deti. No 2 mesiace po liečbe som zistila, že som tehotná, veľmi som sa tešila, aj onkológ to odobril, no najväčší problém bol s rodinou. Nevedeli to prijať, báli sa následkov liečby na dieťa, báli sa o mňa, že sa mi rakovina vráti, atď.

No ja som sa cítila výborne, plná elánu a energie, mala som ešte ďalšie 3 deti rok po roku a reči som sa snažila si nebrať k srdcu.
Dosť nám pomohlo, že sme sa odsťahovali 200 km od domu, už nemala rodina na nás taký dosah, no aj tak stačil jeden telefonát a bolo po nálade.

Najviac mi aj im pomáhalo, že som si vypočula ich názory, povedala, že ich chápem a viac som sa k tomu nevracala. Keď mama obnoví tému, povedz len to, že už poznáš jej názor, že Ťa s ním už oboznámila, že nie je nutné ho opakovať. Ak bude stále dobiedzať, preruš na nejaký čas kontakt. Snaž sa vyhnúť telefonátom, stretnutiam, nech to mama nejako spracuje.

Ty musíš byť v psychickej pohode. Ty si na prvom mieste. To, že mama má chorobný strach, je jej problém, Ty jej ho nepomôžeš vyriešiť. Len tá nervozita prejde na Teba.

autor
17. aug 2023

@mamusa123456789 tak my sme si vedomi ze to nebude med lizat,ale myslime pozitivne,ostatne sa doriesi za pochodu.auto uz riesime,sice mame 2 vacsie ale ani do jedneho nevojdu 3 autosedacky.vies poradit surodenecky kocik?mladsia bude mat 1apol roka ked sa drobec narodi,starsia je uz predskolacka.

negymama
17. aug 2023

@zmrzlinka2021 uplne jasne a priamo nastavit hranice tym, ze cloveku povies ze ti ublizuje, je mozne len u cloveka, ktory ti ublizovat NECHCE. Tam mozes vyvolat haloo efekt, ze aha, ja ti tym ublizujem, to ma nenapadlo, myslel som ze ti "pomozem" ...od starosti, od sklamania, od unavy...atd.
A dajme tomu, ze slovne ohradenie to ublizovanie zastavi.

Su ale ludia, co ziadne hranice respektovat nebudu, bud preto ze nechcu alebo co je horsie, oni CHCU UBLIZOVAT, takze info o tom, ze ublizuju a traumatizuju okolie, ich nedojme, prave naopak.
Tam pomoze fakt, len pud sebazachovy a odstrihnut sa.
Ci je toto pripad autorkinej mamy, my nevieme. Ano ona je traumatizovana, treba ju chapat.... Ale zaroven, retazi traumu dalej, kto bude chapat autorku traumatizovanu svojou matkou, ked bude mat ona nasledky? Napr. psychosomaticke.

mamkabeika
17. aug 2023

A nemusíš sa báť, ja som v každom tehotenstve bola chorá. Po liečbe som mala veľmi zlú imunitu a počas tehotenstva som vždy učila deti, dostala som každú chorobu, ktorá sa premlela v detskom kolektíve a mám 6 zdravých detí.

autor
17. aug 2023

@mamkabeika mas moj velky obdiv 👌

zmrzlinka2021
17. aug 2023

@katkami123
Ak by si citala moje komentare, tak citas aj to, ze som si tym vsetkym presla a riesila som to uplnym odstrihnutim a dnes to lutujem. Uz by som to nikdy, nikdy nespravila.

@negymama Stale mozes dotycnej povedat - ak budes pokracovat v tychto reciach, budem musiet ti zlozit telefon. A proste pri nerespektovani - zlozit. A ked toto budes robit pravidelne, tak to bude mat pravidelne. Odstrihnut cloveka, rodica, dieta, je velky rez do zivota celej rodiny a najma vo vacsine pripadov tym ludom vobec nepomozes. Iba ich utvrdis v tom, ze to ty mas problem, ale hlavne, ze su ti ukradnuti a pre tvoj zivot zbytocni.
Ja mam z kazdym clovek urcity vztah. S niektorymi ludmi doverny, hlboky, s inymi ludmi neutral a s niektorymi formalny, ale slusny - bez toho, ci ide o rodineho prislusnika alebo kolegu alebo len znameho.

arcanne2
17. aug 2023

@stanulienkat som s nou v kontakte, chodievame tam, aj oni k nam. Ona ma deti rada, venuje sa im. Kvoli muzovi nechcem robit rozbroje v rodine. Je to predsa jeho mama. Aj ked si myslim, ze tie slova velmi zranili aj jeho. Aj starsie deti ju maju radi.
Len si stale neodpusti poznamku, ze ich je vela a naco atd. Ze nestiham, nezvladam. Pritom s muzom sa im venujeme naozaj vela. Najmensi ale akoby citil z nej tu negativitu voci nemu, je to jedina osoba pri ktorej reve len ju vidi na fotke, alebo na messengeri.

negymama
17. aug 2023

@zmrzlinka2021 chapem co chces povedat, ale ak clovek nema iny kontakt ako telefonicky, tak aj zlozenie telefonu, je take odstrihnutie.
Inak mam podobnu skusenost... moja mama mala podbne reakcie aj ked nie az take surove, pri mojom stvrtom tehotenstve, rodila som skoro 41 rocna. Tiez to bolo "TO" s ktorym trebalo ist na potrat, a kedze poznam svoju mamu, ona nie je ten typ co by sa o mna bala, skor ju trapilo co povedia ludia, a tiez predstava ze robime nieco "netradicne", z jej pohladu antispolocenske, moze sa jej niekto smiat, ze dcera ma tolko deti atd...
ach jo...nejak som to prekusla, pardoxne maly si s babkou celkom ladia. Neprerusila som vztahy, ale mam uz v pozadi mzsle uz vzdy taky odstup. Predtym sa mi to nestavalo, ale teraz si musim doslova pripominat a nutit sa, ze "zavolaj mame, uz si dlho nevolala" , podobne s navstevami.