icon

Moja mama nevie akceptovať tretie dieťa

17. aug 2023

Na uvod musim uviest,ze niesme ziadny asocialy,sme slusna mlada rodina,dobre zarabajuca,detom nikdy nic nechybalo,starame sa ako najlepsie vieme,detom sa venujeme,nikdy sme od rodiny pomoc nepotrebovali..
Nedavno sme zistili ze cakame 3 dieta (sice neplanovane ale tesime sa)a postoj rodiny nas nemilo prekvapil..hlavne postoj mojej mamky,ktora to berie ako rodinnu tragediu,a nemiestne to komentuje.posledny telefonat s nou ma natolko urazil,ze som ju uz okrikla nech drzi usta a radsej si 2x premysli,kym niekomu povie svoj nazor..mama sa samozrejme urazila,no ja uz som nevladala pocuvat ze budeme mat debila a ze sme si pokazili zivot a ze to vsetkych zasiahne...
Musim dodat ze vysetrenia mam v poriadku,naozaj pre klud duse som podstupila co sa len dalo.no byvam casto chora (sople,kasle),co starsia donesie zo skolky,to vsetci chytime.a preto stale mama zastava nazor,ze dieta bude isto chore a bez okolkov mi to vzdy splechne do tvare,ako ona nemoze spavat kvoli tomu a ze TO mam dat prec🤦‍♀️
Nikdy mi nechodila pomahat,ani jednu dceru nebola nikdy kocikovat,tak isto aj svokra.nikdy sme nikoho nezatazovali,vsetko sme vzdy zvladli sami.
Samozrejme,viem ze mat 3 deti bude narocne,ale verim ze to zvladneme.no tento jej psych.teror ma vycerpava a jednoducho mu nerozumiem.
Co jej povedat aby s tym prestala,aby pochopila ze taketo reci niesu ok a ze ju v podstate nic do toho?

Strana
z3
mamusa123456789
17. aug 2023

To mate skoro presne tak ako my, tiež bola najstaršia predškoláčka a malý mal rok a sedem mesiacov, keď sa najmenšia narodila, my sme neriešili súrodenecky kočík, lebo nám to prišlo zbytočne, keďže malý rad behal akurat rad spal v kočíku na obed a manžel bol s ním na materskej, tak sme od susedy kúpili kočík, taky istý ako sme mali len v inej farbe.Ohladom kočíka skus napísať do poradne, určite niečo vhodné pre vás nájdete. Kým bude bábätko vo vajíčku tak sa to ešte dá zmestiť sa do normálneho auta ja som kiu ceed sw a dalo sa to zvládnuť kým bola malá vo vajíčku, ale keď išla do normálnej autosedačka, tak najstaršia bola medzi nimi totálne natlačená, toho peugeota sme chceli aj kúpiť, ale cez zimu by sme sa s ním nedostali domov, lebo to lietalo v zákrutách aj za pekného počasia, keď si šiel trosku rýchlejšie, takže u nás prichádzala do úvahy len velka stala stvorkolka, takže mam teraz kiu sorento a je to super,najstaršia tam ma kopec miesta

jaroe
17. aug 2023

@lili1313 ja mám zase opačnú skúsenosť so správaním žien po potrate. Ked som stretla prvý krát susedu v rodnom meste s mojím 4. bábatkom, bola taká dojatá, že jej slzy vypadli. Ona má 3 deti, ale mohli byť 4. Podobnú skúsenosť mám s jednou cudzou pani v parku, ktorá mi obdivovala malého a tiež jej slza vypadla, ked mi rozprávala, že štvrté dala preč, lebo bola neistá doba - koniec 1989.☹

lili1313
17. aug 2023

@jaroe verím, ono to kazda asi spracuje alebo nespracuje po svojom.

mimusina
17. aug 2023

Bože toto sa tak zle číta....ja fakt nepochopím takéto mamy....čo by sa mali tešiť, radovať, pomáhať a len kritika, akoby si - sme boli cudzi....my máme dcérku a momentálne som tehotná - končím druhý mesiac modlím sa nech je všetko ok, predsa som len na začiatku...o tehotenstve viem len ja a manžel ani rodičia ešte nevedia a úprimne? pokiaľ sa bude dať dovtedy nepoviem....tiež mám mamu ktorá vie len kritizovať - hlavne čo sa dcérky týka - typu to nesmieš, tam nechoď, umy si ruky, netrus, nesmieš tam ísť obutá, daj si papučky ... a to máme fakt čistotné a veľmi dobré dievčatko - nechcem sa fakt chváliť, ale je to tak....samozrejme má aj svoje chyby - ako každý ale stále je to veľká rozumná šikulka, no babka na nej vidí len chyby a potm sa čuduje, že ju dcérka nemá veľmi v láske....presne ako píšeš aj naša ani raz nebola kočíkovať, ani raz ju nestrážila - býva pár domov od nás...ona nemá čas - je doma na dochodku - ak príde tak tak len s otcom - ten častokrát chodí sam....lebo ONA nemá čas...keď príde tak len na oslavu a to si sadne ako v reštike a ja obskakujem....keď bola malé bábatko, sa čudovala prečo u nej tak strašne plače - raz ju vzala na ruky....nepoznala ju - bála sa jej....ale ona urobila záver zas po svojom - je uplakaná len plače, vraj bude vymleznaná....ale prečo to už nepovedala....takže milá moja hlavu hore....dieťatko je veľký dar - užívaj si to - a že bude tretie? ako sama píšeš že sa viete postarať takže neni o čom....každý nech sa stará o seba spolu s Tvojou mamou....ani nevedia o čo prichádzaju, tie deti už nikdy nebudú také malinkaté...smutné ale je to tak...

katkami123
17. aug 2023

@jaroe
To je to… že mnohé si potom potrat vyčítajú celý život 😓, nedokážu to spracovať pri pohľade na novorodenca.

katkami123
17. aug 2023

Autorka, asi by som mame už otvorene šplechla, čo ťa trapi - že ona Vam chleba neplatí ani energie, tak čo sa stara, nikto od nej nič nechce ani nepýta, ty jej to iba oznamuješ a už si aj oľutovala, že si jej niečo vôbec povedala. Nech si ten svoj negativizmus a večné pindanie nechá pre seba, teba to nezaujíma. Inak ma zaráža, koľko veľa matke dovolíš a znášaš, aby s tebou takto komunikovala. Raz by mi niekto povedal, že budem mať debila, vlastná babka si ide nenarodené vnúča preklínať 🤢🤮 letela by ako špinavé prádlo. Inak každá žena ma počas tehotenstva zníženú imunitu a je náchylnejšia na choroby, to mi povedal gynekológ, skús nasadiť nejaké vitamíny pre tehotné, kyselinu listovú.

basska_b
17. aug 2023

Ja len tak na okraj, moja mama zle brala, ked sme cakali tretie a ked som o babatko prisla, tak jej reakcia: "Vsetko je tak, ako ma byt". Mala stastie, ze mi to povedala len do telefonu, bo vytocila ma riadne. Ked sa potom podarilo opat otehotniet, uz si netrufla take reci pustat. Nenechaj si taketo toxicke myslienky pustat do hlavy! To teraz naozaj nepotrebujes! Neboj sa, narodi sa a bude to lepsie snad... zo strany mamy...

jaass
17. aug 2023

V prvom rade gratulujem a prajem veľa zdravia. A čo sa týka tvojej mamy, žiaľ, musíš nastaviť hranice. Nesmie si k tebe dovoľovať určite veci a samozrejme, že ju absolútne nič do toho aj keby si mala 5 deti. Nech sa stará o seba a komenty nech si takisto necha pre seba. Tvoja mama musí byť riadne negatívny človek teda 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ a stretávala by som sa s ňou minimálne najmenej ako by sa dalo

ahhola
17. aug 2023

Poznám takú pani, možno rovesnicka tvojej matky, narodená po 1960 doma 7 hladných krokov, tak o nich hovoril tatko a len prišiel z montážne, pribudlo decko. Ta pani povedala... Načo nás toľko mali, načo? Koľkokrát nám dali do školy krajec chleba s cukrovou vodou, jak ciganom. A táto tetula, vyučená čašníčka chodila na potraty ako na klavír a keď sa ukludnila a chcela babo, už to nešlo. Možno tvoja matka zažívala podobne, dg. Neradostne, núdzne detstvo🥀

mamkabeika
18. aug 2023

Niet čo obdivovať, ver mi... Vtedy, keď boli maličké, čas plynul, rozhodnutia boli pre nás jednoduché a jednoznačné. Dnes, keď postupne vyrastajú, je výchova oveľa náročnejšia, máme 6 jedinečných osobností a častokrát sa neviem rozhodnúť úplne správne.

euka210
21. aug 2023

Ja by som jej uz asi rovno povedala, ze pri 2 nechodila pomahat, tak aky ma ona s tym problem, ze budete mat 3 deti. Vy sa o ne budete starat a nie ona. Je to vas zivot, vasa rodina, vase rozjodnutie, tak nech to akceptuje ako dospely clovek a nehysterci. Ak neprestane, tak nedvihaj telefon a povedz potom aj dovod, nech si uvedomi, ze sa nenechas nicit.
Je to uplne ok. Tiez mame 3 za sebou...najmensi vsetko schytal od skolkarov od babatka, ale v skolke mal potom velmi dobru imunity...bol prvak teraz a chybal ooovela menej ako starsi...takze toho sa neboj.

Strana
z3