Moja mama - odporca mnohodetných rodín
ahojte. musim sa vam vyrozprávať, neviem, čo s mojou budúcnosťou, ako sa rozhodnúť, aby som niekedy nelutovala moje rozhodnutie. S manželom sme vždy chceli mať veľkú rodinu. najskôr sme sa zastavili na čísle 2,vratila som sa do prace. Boli problémy v manzelskom vzťahu, ktoré vnímala aj moja mama, ale moja túžba po deťoch bola silnejšia, tak som to po rokoch riskla, že sa niečo zmení, keď do našej rodiny pribudne dieta a veru veľmi to nášmu vzťahu pomohlo. a momentálne sme s manželom v situácii, že uvažujeme o piatom. este sa zmesti do bytu a ešte to stíham do 40tky🙂. Jedine, co mi v tomto rozhodnutí bráni, je moja mama. Odjakživa odsudzovali rodiny s veľa detmi, dožila sa však toho, že aj jej dcéra má veľa deti😆,. lenže tie urážky, to jej sklamanie zo mna, prebdene noci kvoli mne, plac... ach, je to proste povaha. ze som ako ciganka, darebna ist robiť, a ze vôbec mat deti s takým muzom, a ze budu z nich chudáka, a ze sa za mna hanbi. a nikomu sa neprizna ze mam štyri. ze som nemoderna žena, ovesana deťmi a načo som študovala. proste množstvo boľavý h slov a doteraz sa každá naša téma zvrtne, že mám veľa detí a načo... ako by ste sa rozhodli vy na mojom mieste? ist si svoje a ublížiť tým mame? alebbrat v tomto aj na nu ohľad? vdaka
@patus_2 ďakujem. nie je nijako zainteresovana do výchovy mojich detí. finančne vôbec a tých mladších ešte ani raz nestrazila😆. nechcem ju zaťažovať. len potom aj ten vzťah vnúča-babka je aký je...
@uradnikova podla mna sa v tejto dobe praveze rozniesol trend veľkej rodiny a rodit v mladom veku 🙂
@ivetamigalova ja mam tiež ten pocit. deti sú z cirkevnej školy a tam sme rodina so 4detmi uplne normalni😆
@uradnikova - Ublížiť mame tým že budeš mať ďalšie dieťa? Nemyslíš vážne. Jediný kto tu ubližuje je ona tebe. Smelo do toho, držím vám palce. Na reči mamy kašli a skús si ich nevšímať hoci to určite nie je príjemné. Ale ona ti nemá čo kecat do toho koľko detí mať. Mám 5 detí je to úžasné. Odporúčam 😀
@uradnikova ja mam 24, 2 deti, a do 40ky stihnem ďalšie 2 😄 aj väčšina mojich rovesnicok ma deti 🙂 vysvetlite mamke, že chcete vychovať perspektivnych mladých ľudí, vďaka ktorým vy na dôchodku nebudete zobracka. Myslenie vašej mamky by pomaly ale iste zabezpečilo vymreli ludi
@uradnikova neriešila by som na tvojom mieste mamu, dôrazne by som jej povedala, že jej neberiem názor, ktorý má, aj keď môj názor je iný, ale tým, že to stále opakuje, stavia medzi nás múr. Ale keby som mala štyri zdravé deti, do piateho by som nešla, nie kvôli mame, ale kvôli sebe. Bála by som sa, že sa moje manželstvo znovu dostane do stavu, v ktorom boli problémy a tentokrát to neustojíme a s piatimi deťmi....a vieš, že ich prípadne môže byť aj šesť
@rubinka ty si sa stretla s akými reakciami okolia?
A čo ju do toho, koľko deti budete mať. Narobis sa v živote dosť , v budúcnosti ešte dlhšie aj v dôchodku , nemusí sa ona o to báť. A navyše , keď on bude chorá , stará , nevládna , kto jej bude pomáhať ??? Veď môže byť rada, že má toľko pomocníkov , neboj, ona keď sa nebude o deti zaujímať, nebudú ani oni potom sa moc zaujímať oňu. Netráp sa, dôležité je, čo chcete vy s manželom, ostatným to môže byť u prdele!!!!
@uradnikova urcite ist do dalsieho je to vasa vec, ak to viete uzivit a postarat sa urcite to zvladnete ja mam 5 deti a vsetci mi vravia ze super mama aj susedia nas chvalia ako sme deti skvelo vychovali s manzelom
veď si jej už "ublížila", nie? 4 alebo 5, to už je detail... Ak máš podmienky, aby na slušnej úrovni u vás vyrastalo viac detí, ich počet závisí len a len od teba a manžela
@uradnikova
V prípade, že sa o deti viete postarať finančne, že sa im venujete a vychovávate ich a že mama tvoje deti nemusí nijako riešiť, nemá ti do toho absolútne žiadne právo niečo hovoriť, koľko ich je. Ja chápem, že také reči od matky zamrzia a asi by som jej povedala niečo v duchu, že ťa jej prístup mrzí a je to niečo úplne iné ako by čakala od babky svojich detí. Ja poznám rodinu s 8 deťmi, ktoré sú úžasné, vychované, pani ich mala zaradom asi od 20, čiže v 40 mala odrodené a ešte aj biznis si rozbehla vlastný. Pokiaľ to s mužom cítite takto, chodte do toho, na mamu kašli.
Takých krásnych detí, aké už máš, kľudne aj ďalších desať. Chápem, že ťa veľmi mrzí, že má mama s tým problém, ale je to v prvom rade JEJ problém. O svojich deťoch rozhoduješ len ty a tvoj manžel. A keďže už problém s tým má dlho, vlastne sa pre teba ďalším dieťaťom nič nemení, len že problém bude ona mať aj naďalej a ty sa nad to musíš len povzniesť. Držím palce.
Rozumiem ako sa citis. Podobne sa zial stalo aj mne. Uz su to roky co sme sa s mamou pohadali kvoli mojmu tretiemu dietatu. Vtedy mi povedala, ze sa cuduje a nechape nas, ze cakame tretie dieta (ten jej pohlad mam dodnes pred ocami...) Ze to prosto nedokaze pochopit lebo tri su vela... Vtedy mi to velmi ublizilo. Vtedy som jej vykricala, ze by mi mala byt vdacna a nie cydovat sa a nechapat ma, lebo mladsia moja sestra deti nema a ani nebude mat. (Nema dodnes je sama nechce chlapa,rodinu) Potratila som ale....potom som fakt ostala tri mesiace taka, ze mozno by som fakt nemala mat dalsie deti. Svokra mi uz nezila a vedela som,ze uz druhu dceru som mala udrziavane tehotenstvo aj stravene v nemocnici. Ze ak sa to este raz stane a mama by mi musela ostat s detmi...toho som sa velmi bala. Avsak tuzba po tretom bola silnejsia. Otehotnela som a vsetko bolo našťastie ok. Brala som lieky ale inac nastastie je tu a klop,klop najzdravsi z mojich troch deti. Mama sa mi potom ospravedlnila,ze to tak nemyslela. Ze ho samozrejme miluje ako dievcata (tie oslavovala,ked sa narodili) ale len nechcela aby som mala tazky zivot s detmi. Po vsetkych strankach. Povedala som jej len,ze to je moja volba a chcela som vacsiu rodinu. Ze to nikdy nebudem lutovat. Lutovala by som keby sa mi nenarodil. Vzdy by mu tu chybalo to tretie. dodnes, skrz toho vo mne take ostalo,ze este ani raz u nej nespal a minimum ho nechavam s nou fakt skoro nikdy. Nezatazujem ju. Financne tiez nie. Mozno to mamu aj trapi, nerozpravame sa o tom,zijeme normalne a dobre.mamu milujem aj ona nas, len mame iny pohlad na to ako si zit...ale treba si zit svoj zivot. Naozaj kazdy mame inu predstavu. Niekto dve a dost, niekto tri,styri,pat...a niekto nechce deti vobec...nemozeme zit zivot tych druhych...minule som sa tak zasmiala,ze kebyze cakam stvrte ako jedna znama, tak mama sa osali 🙈🙊
@uradnikova pokiaľ sa o deti dokážete slušne postarať a mama sa nijako nepodieľa,tak je to iba vaša vec! A keď bude mať nemiestne poznámky,tak sa jej opýtaj,či máš niektoré s detí utopiť,ako mača,aby jej toľko vnúčat nekazilo image😱
Osobne by som do viacero deti nesla, lebo veľmi rozmyslam nad budúcnosťou, čo keby muž zomrel, rozviedli by sme sa, nie je to jednoduche zostať s viacero detmi sama a to nielen po finančnej stranke, ale aj z hľadiska časového manazmentu(praca, skola, kruzky), rovnako by som im chcela ulahcit vstup do dospelackeho zivota nejakým startovacim bytom atd. Na druhej strane by som sa určite neriadila názormi rodicov, je to tvoj zivot, tvoje rozhodnutie.
Mať veľkú rodinu a veľa detí musí byť úžasné podľa mňa. Ak máte vyriešenú otázku bývania (že nie sú 4 deti v jednej izbe), ak máte na to financie (viete dať deťom každý deň čerstvé ovocie, zaplatiť všetkým krúžky apod), ak ste na tom tak, že ak by si s nimi ostala sama, tak to dokážeš utiahnuť, nemáš čo riešiť. Tvoja mama mala rodinu, akú chcela ona. Teraz maj ty takú, ako chceš ty. A že sa hanbí za vás? Wau. K tomu niet čo dodať. Skôr by sa mala hanbiť ona.
Ako by som o mojej mame čítala, že nech mám maximálne jedno. Haha to ešte nevie, že plánujeme veľkú rodinu 🤣 Maj toľko detí, koľko uživíš.
@uradnikova ak sa o svoje deti dokážete postarať tak nikto nema absolútne právo na takéto slová, o to viac to bolí keď ich vyslovi matka, chápem. Ale je to váš život, vaše rozhodnutie, vaše radosti aj starosti, keď to tak s mužom cítite tak sa riaďte len tým ...
pozri pokial muz dos zaraba a mte dost na to aby kazde dieta mal dostojny zivot tak preco nie.. ale uz ste raz krizu mali .. normlane triezvimi ocamisa pozri na toako to je a ci je ten vztah naozaj ok aby si neostala sama s detmi .. ste este mlady ak by sa nedajboze stalo daco s muzom odide a podobne je byt tvoj? mozes sa zamestnat ked nemas ziadnu prax? mas na to sa strat sama bez jej pomoci?? toto su isto otazky kt ttrapia aj tvoju mamu a ja ju aj viem pochopit .. narobit si deti je lahke ale treba mysliet ajna buducnost ..
No, u nás tak svokra, k tretiemu vnúčatu si cestu nenašla. Keď som bola tehotná, musela som sa "schovávať" pred jej známymi. Netvrdím, že 100% ale má veľkú zásluhu na mojom rozvode. Takže, ja by som sa rozhodla podľa toho, aký človek vnútorne si. Ako sa dokážeš vysporiadať s názormi a odmietaním matky - nie teba ale detí. Ak budeš mať toto v pohode, smelo do toho....aby ťa to vnútorne neninicilo
A čo akože s tým má tvoja mama? Ne žijete s nou, nepomáha vám nejako finančne ani s deťmi, podľa toho, ako píšeš.
Teda v čom je problém? Normálne jej povedz ze do toho vôbec nemá ci hovoriť a keď sa hanbí (aj keď nemá dôvod) je to jej vec nech sa kľudne hanbí aj navždy.
Keď vy chcete vldalsie dieťa a viete, že ho vladzete uživiť zabezpečiť, tak do toho, je to len a len na vás
Ja tu poznám rodinu, kde majú 5 detí, a žena je naozaj upravená, krásna a milá osoba, deti sú ako zo škatuľky ona sa, jednoducho v tom nasla, je spokojná. A veruže nedám ruku do ohňa, že nebudú mať aj ďalšie dieťa, keďže obaja sú čerstvo po 30,brali sa 18 roční...
@uradnikova nas kolega ma 5 deti, su to velmi dobre vychovane a vystudovane deti, zapajaju sa do roznych komunitnych aktivit, robia animatorov, su to zodpovedni a krasni mladi ludia.
poviem ti aj taku vec, ze su mnohi manzelia, ktori nemozu mat vlastne deti a rozhodli sa pre adopciu, maju tiez niekedy problem so starymi rodicmi. pre starych rodicov moze byt problem prijat do rodiny cudzie, pripadne aj romske dieta. keby sme mali vzdy dbat na pocity a predstavy inych, tak by sme nemohli zit svoj zivot. tvoja mama zila tak, ako vedela, robila vlastne rozhodnutia. mozno ani s jej zivotom neboli stotozneni jej rodicia atd. takze zi svoj zivot so vsetkou zodpovenostou, ale podla seba.
Absolútne by ma v takomto niečom nezaujímal mamin názor. Podľa mňa mať viac detí je super. Samozrejme za predpokladu že ich dokážete uživiť a vytvoriť im kvalitné podmienky na život a keď sa mama nezapaja do výchovy, deti vám nestrazi tak ju do toho absolútne nič neni.
@uradnikova moja kamarátka má 6 detí. Veľmi sa teší z nich. No jej mama to neprijala: nadávky, urážky... Čo je horšie,tak ubližuje deťom. Dvom (niekedy aj tretiemu) kupuje väčšie a drahšie hračky a ďalším menšie. Jej druhorodené a piate dieťa majú spolu narodeniny. Pravidelne druhému kupuje väčšiu čokoládu (prip.inú sladkosť aj za 20€ napr.dezert) a tomu piatemu pravidelne iba lízatko. Dve staršie deti veľmi pekne oslavuje no tie ďalšie nie. Majú Máriu a mama ju volá Marča.
Takže pokiaľ mama neubližuje akýmkoľvek spôsobom deťom, tak ju treba ignorovať.
každý nech má toľko detí, o koľko sa dokáže riadne postarať

@uradnikova niekedy ľudia povedia niečo, čo vie ublížiť. Tvoja mama si asi význam svojich slov neuvedomuje. Pokiaľ od nej niesi finančné závislá, nebyvaš u nej a nerobí ti pre deti pestúnku, tak ti môže byť srdečne jedno, koľko detí si praje tvoja mama. Každý rozhodujeme sami za seba a ty, keď to takto cítiš a vieš, že to zvládneš aj po iných stránkach a manžel je tiež za, tak si myslím, že nemáš čo riešiť.