icon

Moja mama - odporca mnohodetných rodín

uradnikova
22. dec 2021

ahojte. musim sa vam vyrozprávať, neviem, čo s mojou budúcnosťou, ako sa rozhodnúť, aby som niekedy nelutovala moje rozhodnutie. S manželom sme vždy chceli mať veľkú rodinu. najskôr sme sa zastavili na čísle 2,vratila som sa do prace. Boli problémy v manzelskom vzťahu, ktoré vnímala aj moja mama, ale moja túžba po deťoch bola silnejšia, tak som to po rokoch riskla, že sa niečo zmení, keď do našej rodiny pribudne dieta a veru veľmi to nášmu vzťahu pomohlo. a momentálne sme s manželom v situácii, že uvažujeme o piatom. este sa zmesti do bytu a ešte to stíham do 40tky🙂. Jedine, co mi v tomto rozhodnutí bráni, je moja mama. Odjakživa odsudzovali rodiny s veľa detmi, dožila sa však toho, že aj jej dcéra má veľa deti😆,. lenže tie urážky, to jej sklamanie zo mna, prebdene noci kvoli mne, plac... ach, je to proste povaha. ze som ako ciganka, darebna ist robiť, a ze vôbec mat deti s takým muzom, a ze budu z nich chudáka, a ze sa za mna hanbi. a nikomu sa neprizna ze mam štyri. ze som nemoderna žena, ovesana deťmi a načo som študovala. proste množstvo boľavý h slov a doteraz sa každá naša téma zvrtne, že mám veľa detí a načo... ako by ste sa rozhodli vy na mojom mieste? ist si svoje a ublížiť tým mame? alebbrat v tomto aj na nu ohľad? vdaka

jennky13
22. dec 2021

@uradnikova nepocuvaj mamu, tieto vety velmi doverne poznam od otca a nakoniec bol stastný, ze ma tolko vnukov a vnuciek. Robili mu radost v starobe. Mal ich vsetkych velmi rad. S bratom sme mu dali 5 vnukov a 3 vnucky. Miloval ich a bol na kazdeho hrdý.
On sa len bal, ci ich zvladneme vychovat . Ale hovorili sme mu, ze sa nemusi bat, lebo Boh je s nami a postupne sa aj on ateista pri nich naucil , ze je dobre, ked v zivote moze doverovat niekomu vacsiemu a mudrejsiemu ako je on sam.

krisbar
22. dec 2021

@uradnikova a ma pravdu? Dokazete im dat vsetko co potrebuju? Podporivat ich talent kruzkami, dovolenky, zazitky,...
Lebo mozno ma v niecom pravdu, ty to aj vidis, ale nechces si to priznat.
A na druhej strane..ak su stojis za svojim zivotom..ako ta v tom moze mama odradit? Mme to skor pride ze niekde tam vo vnutri aj citis ze ma pravdu...

basska_b
22. dec 2021

@uradnikova Máš prenádhernú rodinu, až mi slza vhŕkla... moja mama a svokra sú názoru, že dve deti a dosť. Keď sme čakali tretie, tak to prijali so znechutením. O bábätko sme prišli v 11tt... aj keď príčina bola určite inde, prvá vec, čo môjmu mužovi strelila do hlavy, keď sa to dozvedel, bolo, že nabudúce im to čo najdlhšie nebudeme hovoriť, lebo nám ony nepraju a takéto negatívne priania vôbec nepotrebujeme. Nebav sa s ňou vôbec o tom. Ona svoj názor nezmení a bude ťa len zranovat 😢 držím palce, aby k vám prišlo bábätko. Je to len tvoje rozhodnutie s manželom! Nikoho iného

mamina0078
22. dec 2021

Zalezi v akych podmienkach deti vyrastaju. Pokial majú taky standard (oblecenie a obuv nie len po starsich, kruzky, nejake vylety aj zo skoly aj s vami...), ze o nic nie su ochudobnene tak by som sa nehanbila a mala hoc aj 10 deti. Bez ohladu, co si o Tom mysli okolie Pokial by ste zili ako niektore rodiny zo zameny manzeliek, co ledva majú na oblecenie pre deti a zakladne potreby tak potom by som sa hanbila mat viac.

e1i
22. dec 2021

@uradnikova vztah vnuca babka ma aj svokra taky nijaky a to ma jedinu vnučku. Keby spoznam môjho muža skôr, tiež mam deti viac, budeme radi ak bude aspon surodenec pre malu. Povodne vravel ze chce tri.. To uvidime. Ale odpoved svokry na 3 deti (co nie je podla mna extra vela, ja som z 3) bola že naco vam tolko bude. Reku na to aby sme vychovali. Moja svokra je vsak divny clovek. Fandim ti. Mam spoluziacku co ma 5 deti a su vsetky uzasne.

uradnikova
autor
22. dec 2021

@krisbar majú všetko čo potrebujú. kvalitné potraviny, pekne oblečenie, športy, skaut, lyžovačka, letná dovolenka, výlety. syn s muzom dokonca ako koníček lozia po skalach(s vodcom). po tejto stránke všetko ok

number19
22. dec 2021

@uradnikova Mama ma pravo na svoj nazor, aj ked s nim nesuhlasis.
Co sa tyka 5. dietata, je to rozhodnutie na vas 2.
Ale treba pocitat s tym, ze deti ti vztah nezachrania. Ani vacsi pocet deti. Mali ste krizu sli ste na 4 dieta, veris ze ste to vdaka nemu ustali (mozno docasne, mozno trvale - to nevies). Ak zase citis nejaky diskomfort vo vztahu a veris ze dalsie dieta to vyriesi rozhodne do toho nechod.

loginexistuje
22. dec 2021

@uradnikova na chvilu obmedzte kontakt nech si to urovna v hlave praveze v dnesnej dobe je vela mnohodetnych rodin my sme tiez chceli dopriate nam nebolo mame uzasnu dceru a som za nu velmi vdacna
neries inych deti su darom a uzivajte si rodinu

acrobaleno
22. dec 2021

Mama môže mať názor aký chce s tým nič nespravíš, ale to neznamená, že sa musíš podľa toho riadiť. Nehnevaj sa, ale tie jej dôvody sú strašne primitívne. Možno by bolo vhodné si s ňou úprimne pohovoriť.

olivia1425
22. dec 2021

@uradnikova
Ak ste sa natom zhodli obaja s muzom
Ak ty potom tuzis
Ak nepotrebujes mamu na starostlivost
Ak to financne zvladnes
Tak smelo do toho 👌
Je to TVOJ zivot

jazzy03
22. dec 2021

Urcite ma mama pravo na svoj nazor, ale ked pridava urazky, natlak… to nie je normalny vztah medzi Vami. Je to pre nu tazke, ale sprava sa velmi neprimerane. Chapem jej obavy, ale je to len vase rozhodnutie. Musi to byt bolestive zazivat s vlastnou mamou.

Par prispevkov tu bolo napisanych ako bez citania s porozumenin…
Drzim palce nech mama statocne zabojuje so svojimi strachmi.

krisbar
22. dec 2021

@uradnikova tak potom kasli na nu. asi by som jej raz ked bude takto vyryvat povedala nieco v zmysle, "rozhodli sme sa mat velku rodinu a od teba ocakavam len respekt" a ked opat zacne vyryvat tak ju hned zrusit, ani jej to nedovoli.
a precitat si knihu 4 dohody, najma cast "nepripustajte si nic osobne". to ze nechape mnohopocetne rodiny je JEJ problem, JEJ strachy z niecoho, JEJ predsudky.

anita6666
22. dec 2021

@uradnikova suhlasim s tvojou mamou.

uradnikova
autor
22. dec 2021
gina17
22. dec 2021

@uradnikova Nemôžeš si podľa Tvojej mamy alebo nejakej @anita6666 na koníku robiť rozhodnutia. Keď vieš, že sa o deti postaráš tak nad čím váhaš? Keď to tak chceš, máte dostatok financií, máte kde bývať, tak aký problém? Ja chcem tiež veľkú rodinu a určite sa nebudem riadiť radami na MK.

uradnikova
autor
22. dec 2021

@gina17 ďakujem. ja som len chcela poznať názor ludu🙂

siera_springs
22. dec 2021

Neuveritelne, ze taky ludia ako tvoja mama existuju. Nech ta ani nenapadne urobit rozhodnutie s ohladom na nu. Samozrejme, chod si za svojim! Ja by som jej pekne krasne dala najavo ze uz nikdy nechcem od nej pocut namietky na velkost svojej rodiny a ze jej prebdebe noci ta nezaujimaju. Podla mna je to obycajna manipulatorka, jedna matka taketo veci hovorit dcere. Kazde dieta je DAR a keby bola normalna tak si vazi kazdy jedno tvoje dieta. Ja by som sa s takou mamou ani nestretavala co si nevazi mna a moju rodinu.

cloviecka
22. dec 2021

Nečítala som predchádzajúce príspevky, ja už mám po 40-ke a chcem ti povedať, že určite sa nenechaj ovplyvniť názormi tvojej mamy. Je to tvoj život, ona si prežila svoj podľa svojho uváženia, nemá právo ti komandovat ten tvoj.si dospelá, máš svoju rodinu.a čo sa týka ďalšieho dieťatka, to je len a len medzi tebou a tvojim mužom.nikoho do toho nič, ani tvoju mamu nie.A určite do toho choď ✊✊✊ každé bábo je veľkým pozehnanim♥️.

daniela2202
22. dec 2021

@uradnikova je to predsa o tebe a mužovi....🖐

elizita
22. dec 2021

Rodicia maju akosi velmi casto ine predstavy o zivote ako ich deti a vobec si asi neuvedomuju,ze nam tym ublizuju. Aspon to v poslednej dobe tak vnimam u nas aj v okoli. Niekde sa riesi pocet deti, inde pohlavie, inde zase byvanie.. nie si v tom sama... bud sa voci tomu obrnis alebo ta to pohlti, ja som este na rozhrani.., su to nase zivoty, nie je to len fraza,ze zijeme len raz... tak to skusme podla nasich predstav a nie tych druhych.. aj ked je to tazke pokial su ti druhi nasi blizky...

melonik7
22. dec 2021

@uradnikova robite s muzom velmi pekne deti 🤗ak sa na to fyzicky aj psychicky citis a financne tiez vsetko ok...urobte si aj piate..velka rodina je 👍❤

mima172
22. dec 2021

@uradnikova Pozrela som si tvoj profil, máš prekrásne deti. To naozaj sa babka nimi nepýši? 😌 Ak obaja s mužom cítite, že chcete ďalšie dieťa, dokážete sa on postarať aj po materiálnej stránke, tak mama-nemama, choďte "do toho". Je veľmi smutné, ak ti mama vraví veci, ako si napísala. Co je podla nej zlé na tom mat veľkú rodinu? K tomu koncu, ci "ublížiť mame", tak úprimne - zbožňujem moju maminu, nedokážem si predstaviť, žeby mala taký názor, no aj keby áno a takto ma vedome zranovala, urážala, doslova sa hanbila za počet svojich vnúčat, tak by som ju viac-menej odstrihla z nášho života. Deti si zaslúžia milujúcu babku a nie niekoho, kto sa na tie mladšie pozerá ako na nieco navyše 🙂

luckamjar
22. dec 2021

Mne len zasvietila kontrolka, že ste mali manželské problémy, ktoré ste riešili ďalším dieťaťom, to bol dosť risk, ale tak pises, že to pomohlo. Ak to bola naozaj len manželská kríza, ktorá prehrmela, tak kľudne sa rozširujte koľko chcete, len ak ma mama čo i len z časti pravdu čo sa týka muza a vášho vzťahu (ktorú samozrejme mat nemusi ale môže to byt aj trosku tvoja naivita ze je všetko ok a manželstvo zachranujete deťmi) tak by som naozaj zvážila či do toho ísť, lebo naaaahodou zostať potom sama…no nebolo by to jednoduche.

jankalukasova
22. dec 2021

@uradnikova množstvo ľudí na Slovensku je v otázke počtu detí v rodine, veľmi úzkoprsých. Spoločnosť je nastavená na dve deti v rodine a každý kto sa tomu vymyká je divný. V praxi asi nasledovne:
Keď máš len jedno si divná (prečo jedináčik? Chudáčik, sám bude vyrastať, čo bude robiť, Keď sa poberiete?).
Keď máš dve, tak si v poriadku.
Tretie je ospravedlnené len v prípade, že prvé dve sú rovnakého pohlavia.
Keď máš tri pričom už si mala doma aj dievča aj chlapca, tak sa na 100% šmyklo a nechceš si to priznať (to som ja... lebo je nemožné aby niekto chcel tri deti, aj keď má doma aj chlapca aj dievča).
Keď máš tri rovnakého pohlavia si chudera.
Keď máš 4 a viac tak si asi totálne padnutá na hlavu.
Ja mám tri deti a tiež boli reakcie okolia rôzne. Lenže s manželom je nám to jedno, vieme prečo sme chceli tri, vieme prečo máme tri a hlavne sme s nimi šťastní. Ostatné je irelevantné.

yoxinka
22. dec 2021

@jankalukasova
Presneeeeeee! Toto si úplne trafila. Ja som mala babu a chalana a čakali sme tretie a každý sa ma pýtal, či sa nám šmyklo. My máme tiež tri deti, lebo sme ich chceli a plánovali, nič sa nám nešmyklo. Ale tiež som si už vypočula komentáre, že tri deti, v dnešnej dobe … a to ma furt pobaví, lebo keď si tak očkom preletí človek dejiny, tak zistí, že žije v najpokojnejšej a najlepšej dobe aká kedy bola. Ešte aj v pokojnej časti sveta, takže argument “dnešný svet” je pre mňa na smiech.

canis_lupus
22. dec 2021

Ja tiež nechápem ľudí, ktorí majú viac ako dve deti 😃 Ja aj snúbenec sme zo 4 detí a zhodli sme sa, že max 2. Aj to s väčším vekovým odstupom. Moja švagriná má 3 deti a teda taký krik a chaos by som nedala 😂 ALE ja to každého osobná vec, koľko má detí. Tvoja mama by mala do toho čo hovoriť jedine v prípade, že by si sa jej chystala vešať tie deti na krk alebo pýtať od nej peniaze, čo ty očividne nechceš. Ja by som tie komentáre ignorovala, povedala jej, že sa na túto tému nechceš baviť. Možno zmení názor, keď sa dieťa narodí 🤷 A nechápem, prečo by sa za teba mala hanbiť, keď nie si na podpore, po poslednom dieťati aj tak budeš ešte pravdepodobne ďalších 20 rokov pracovať, tak nechápem, kde je problém...

number19
22. dec 2021

@yoxinka No, nezariekni, este sme nedozili a doba zacina byt dost nepokojnou ak si si nevsimla...

nevelyn
22. dec 2021

Ak mate financne i casove zazemie, tak netreba brat na takyto nazor ohlad Ja sama som z viacdetnej rodiny a hanbila som sa za to, ale to preto, ze sme na nic nemali peniaze, stale sa iba setrilo, spoluziakom som zavidela, ziadna dovolenka, a rodicia sa este k tomu stale hadali. Teraz vo svojom okoli vidim 4 a viacdetne rodiny, co maju dostatocne prijmy na domy/velke byty, dovolenky u mora i na horach kazdy rok a i super kruzky (napr. hokej). To je uplne o inom a pred takou rodinou iba hlboko sklanam hlavu, ako to dokazu, pze to su obrovske casove a financne naroky na oboch partnerov, ale presne taketo rodiny potrebujeme, aby sme ako populacia nezostarli, takze im velmi fandim. A podla fotiek mate krasnu rodinu! My by sme mohli mat napr. tiez 3 mozno aj 4 deti, ale porazilo by nas, pretoze uz s 2 detmi je na nas akosi moc prace a nervov, nie sme na to typ🙂. Ale nase babicky by nas v tom plne psychicky podporili a boli na nas i pysne, pristup vasej mamy mi pride dost spatny.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
uradnikova
autor
22. dec 2021

@jankalukasova je to tak😆