icon

Moja mama sa zmenila

5. dec 2022

Ahojte baby, pisem anonymne lebo toto je pre mna dost citliva tema. Volakedy bola moja mama super, viedla ma k spravnym hodnotam. Inteligentna zena, moj vzor. Avsak hlavne od zaciatku covid sa dala strasne na stranu konspiracnych teorii, ci uz ohladom covid, ockovania…potom uz to islo…prisla homofobia , dokonca jej vadia duhove hracky pre deti. Alebo aj konspiracne teorie ohladom vojny. MYslim si ze do velkej miery ju ovpyvnuje aj jej manzel takymito sprostymi nazormi, alebo uz fakt neviem. Ja mamu velmi lubim a zaoezi mi na nej, ma pekny vztah aj ako babka l vnucatam ale pomaly si s nou prestavam rozumiet. Ma svoj nazor svoju pravdu a absolutne ju nezaujima ze nieco moze byt aj inak ako si ona mysli. Ked s nou nesuhlasim hned sa mi vysmieva atd. Ja neviem mate niektora podobnu skusenost? Vobec neviem ako dalej alebo co s tym. Dakujem

Strana
z2
autor
5. dec 2022

Dakujem vsetkym za odpovede. Mozno mi trochu aj pomohllo vediet, ze v tom nie som sama. Ale mrzi ma samozrejme ze sa nam kvoli tomuto mastrbili vztahy. Z mojej strany ani nie, skor z jej…asi ostava len dufat ze raz sa uvedomi

martinmmartin
5. dec 2022

Clovek sa dostane casom na bod kedy si naozaj uvedomis ze mas vacsinu casu na tejto planete uz naozaj za sebou a bilancovaniu sa nevyhnes.......a teraz stojis pred tym ze musis sama sebe "zaplatit ucet" za svoje zivotne rozhodnutia co neboli urobene dobre a priznat si ze si niekde robila cely zivot chybu ( naprd robota, naprd rodina, ziadne zazitky, cely zivot myslela na druhych a teraz to dopadlo) ALEBO pridesna to ze za to ze tym ze nemas idealny zivot niesu tvoje volby ale medzigalakticke sprisahanie liberalnych zidojasterov co tajne falsuju volby a vlastne vsetko ti pokazili naschval- a nie ty si robila zle zivotne rozhodnutia,
Hadaj ktora moznost je pre vacsinu ludi prijatelnejsia...
Konspiracne teorie umoznuju ludom zbavit sa zodpovednosti za svoje zle zivotne volby a ponukaju im unik pred tym ze sa musia na svoj zivot pozriet bez ruzoveho filtra v zrkadle

gabrielamodrykonik
5. dec 2022

@zmrzlinka2021 toto su velakrat vzdelani ludia so skolami, ktorym vdakabohu nechyba ani ten zdravy sedliacky rozum, ktory im pomohol prezit v akejkolvek dobe. A s vekom prichadza mudrost, taka ta ziskana aj skusenostami. Preto nemozem suhlasit so vsetkym co pisete. Mam velky respekt k starsej generacii, pretoze ta dokaze stale kriticky mysliet a ma snahu sa zaujimat aj o druhu stranu mince. Kdezto mladsia generacia vacsinou len pasivne prijima, to co jej je predostrete. U nas uz davno v mainstreame neplati, ze dam priestor obom stranam, aby som si mohla na zaklade co najviac informacii vytvorit svoj vlastny nazor. Dnes je bohuzial vela mladsich generacii, ktore maju skoly, ale absolutne im chyba kriticke myslenie a vo vyhodnocovani informacii aspon ten zdravy sedliacky rozum. Keby ludom nechybal zdravy sedliacky rozum a empatia k ludom a nazorom aj ineho zmyslania, svet by vyzeral uplne inak.

oblecenie99
5. dec 2022

Najhoršie je, že keď človek chce aspoň zmeniť tému či sa jej nejako vyhnúť, tak dostane výsmech či rovno sa budú rozčuľovať, že ja sa prečo nerozculujem ako oni, som nezodpovedná... ináč sa ani nedá, lebo keby som i len trolilinku prejavila s nimi nesúhlas, asi aj infarkt dostanú, tak to neriskujem. Na druhej strane, tak ďakujem pekne, že sa pomaly nemám o čom baviť s vlastnými rodičmi, lebo niet témy, niet situácie, pri ktorej by sa nevedeli odkloniť k tým svojim overeným s prepáčením p*covinam.. Ja si už hovorím, že prisahám, tá ich permanentná samonasratost a vyhľadávanie zdrojov, vyvolávajúcich ich ďalšiu nasratost ich živý, bez toho by ich asi aj kleplo... "Ako bolo na dovolenke? Tak ako by malo byť? Išli sme, kým sa dá, možno to bola naša posledná dovolenka... Ale veď prečo? Prečo? Sa ešte pýtaš???!! Ty si nečítala správy, nepočula si, čo povedal ten a ten....? Aké ceny budú?" A už to ide.... Alebo moje obľúbené z leta: " no sa smejete, ale veľmi ťažké časy idú veľmi ťažké, aj minule som čítala na FB. Zdochneme!! od hladu, uvidíte" a hovorila mi to sediac v ich vlastnej domácej vírivke.. 🤦

oblecenie99
5. dec 2022

@gabrielamodrykonik Tu skôr ide o to, že nás tie ustavične negatívne horekovania a rozculovania sa nad tým, že my nehorekujeme spolu s nimi, ubíjaju. Pre mňa za mňa nech veria, čomu chcú, nech majú vlastný nadhľad, zdravý sedliackym rozum, na to kašlem, ale načo to potrebujú v kuse so mnou preberať a odkláňať a premosťovať každú tému o prkotine (lebo my sa už bavíme len o prkotinach, tie sú ešte ako tak "bezpečné" pár minút) na svoje apokalypticke vízie a očakávania, že s nimi môžem len a len súhlasiť, ináč som hlúpa ja? Ako som písala vyššie, sú negatívni, po dvoch dňoch strávených u nich mám chuť utekať preč na tyzdne, všetko je zle... Pošlem video, ako sa malý vnuk teší z okna z prvého snehu? Reakcia: no nebudete sa dlho takto vytesovat, keď vám vypnú plyn...pri všetkej úcte k prezitym rokom, skusenostiam a nadhľadu: toto normálne nie je.

zaba21
6. dec 2022

Je smutné čítať, ako môžu nám blízki ľudia podľahnúť takýmto konšpiráciam. Našťastie moja mamka je v tomto smere neskutočne múdra na svoj vek. Má 85 rokov, ale myslím, že veľmi zdravé názory a pozitívne nastavenie. Ale zase nechodí na internet a nemá Facebook. Ale čo ma prekvapilo v poslednom roku, podľahla už viackrát otravným telefonátom a objednala si výživové doplnky. Niekedy by u nej nemali šancu:( ale beriem to tak, že vek robí svoje a hlavne na druhej strane sú ľudia školení presne na to, ako oblbnúť človeka, hlavne staršieho. Stojí ma to úsilie hučať do nej, aby sa vedela ubrániť takému nátlaku predávajúcich po telefóne.

martina1985ba
6. dec 2022

pridavam sa do skupiny. okrem toho, ze sa uz bavime iba o neutralnych temach ako pocasie, zahrada, deti tak ju tieto konspiracie rozozieraju aj fyzicky. zostarla, ma depresie, na vsetko kasle. vsetko to zacalo kovidom a tymi nezmyslami ako nenosit rusko, su tam cerviky, menia nam DNA, vsetcia mrtvy su len figuriny...pokracuje to sorosom, iluminatmi, billom gatesom, vojnou na ukrajine kde samozrejme fandi putinovi lebo ,,on sa len brani,,.

negymama
6. dec 2022

@gabrielamodrykonik extremne zovseobecnujes... davas do protikladu mudru a kriticky mysliacu starsiu generaciu , majucu super sedliacke myslenie a poznaju druhu stranu mince... oproti mladym co su otupeni a pasivny a prijmaju vsetko bez rozdielu.
Urcite je dobrych a mudrych starych ludi vela, sama takych poznam, ale su aj opacneho rangu.
.
Jednak ak by to bola generalizovana pravda...tak 1. Preco ta mudra generacia vychovala tak pasivne deti? 2. Preco potom je tak vela pripadov oklamanych starsich ludi, naivne naletiacich aj priehladnym trikom podvodnikov.

Ja poznam aj vela starych ludi alebo v strednom veku, ktory su skostnateni, preberaju zjednodusene casto nenavistne nazory, nemaju rozhlad a maju nulovu toleranciu ku vsetkemu, co presahuje ich skusenosti alebo to, co mylne povazuju za "vlastny nazor".

Ono v tom to je - ze tvoje zovseobecnenia neplatia pre vsetkych zaradom. V beznom zivote sa clovek najviac identifikuje s dobou kde prezil najviac vedomy aktivny zivot. Priklad z utleho detstva si pamatame utrzky, a v starobe uz skor bilancujeme minulost. Najviac sme stotozneni s dobou, kde sme zili cca od 15-45 roku zivota. A kde vtedy zila starsia generacia? Socik, a postsocik. Ziju casto /nie vsetci/ v takej zakonzervovanej naivite, ze to co vidim na papieri ci fotke, ci filme je realita, lebo v ich dobe neboli take digitalne moznosti na retus reality, mnohi starsi ludia podliehajuci hoaxom, ani netusia, ze cele videa ci zabery, mozu byt pozmenene ci komplet vyrobene ako fake. Preto ich skonzumuju ako realitu, napriek vsetkemu sedliackemu rozumu, ktory kriticky hodnoti, len to, co je nauceny kriticky hodnotit. V ich zrelom zivote nebolo tolko manipulacie a zaplavy info ako teraz.

A mladi?...opat ako kto. Su angazovani informovani a scestovani mladi ludia, taki co chcu nieco vediet a dosiahnut - a su ti co vyplachuju mozgy nad hlupymi hrami alebo popijaju a zaujima ich len prachy a konzum.

negymama
6. dec 2022

a dalsia vec, mnohi starsi ludia boli vychovani k uplnemu respektovaniu autority. Kto mal autoritu, o jeho nazoroch sa nespekulovalo.

Preto mnohe zavadzajuce weby presne s tymto operuju. Zastituju sa "akoze" autoritami a "fakty" predavaju kadejaki vymysleni "vedci, analytici, vysluzeni plukovnici americkej armadi, vazeni lekari s titulmi pred i za menom."... atd. Maju casto krkolomne dobre vyzerajuce cudzokrajne mena /uz to ze je odbornik so zahranicia, je pre starsich ludi akoby zarukou kvality a doveryhodnosti/. Ze clanky ci zivot tychto ludi su dohliadatelne, opat len na pochybnych strankach, kopirujucich do kruhu prebrate info, uz koho trapi? Mnohi ani neovladaju tak anglictinu aby sa tym chceli prekusat a v praxi pouzit to slavne kriticke myslenie.

Povedzme si rovno, mnohi ludia nepouziju kriticke myslenie z prachobycajnej lenivosti...

janina1127
6. dec 2022

Mnoho ľudí takto nejak covid zmenil. Tiež mám také prípady v okolí a môžem len skonštatovať, že pri mnohých to zašlo až tak ďaleko, že sme sa prakticky radšej prestali stýkať

alanko20
6. dec 2022

@negymama to je smutné, keď dedo takto rozpráva. Ja mám takého švagra.

alanko20
6. dec 2022

Mam to v rodine a už tie témy nerozoberáme. Ja sa s tými nazormi nestotožňujem, ale nemá cenu vnucovať, presviedčať, argumentovať nazormi študovaných vedcov. Prešla som si aj fázami hnevu, smútku a dnes je mi to už asi aj jedno.

kristiii
6. dec 2022

Ja to mám napríklad v mojom okolí naopak. Väčšina ľudí, ktorí žerú weby typu Infovojna, velebia Putina (autokorekt mi prepísal na pytóna 🤣), popierali covid....sú ľudia medzi 40-50 a ich deti, ktoré od nich prevzali názory. Naopak väčšina starsich ľudí 60+ (hlavne tých s vyšším vzdelaním) sa dali bez reptania zaočkovať, chránili sa ruskami, pomáhali Ukrajincom, odsudzuju Putina a pod. Poznám samozrejme aj výnimky, ale väčšinou to vnímam medzi známymi takto

negymama
6. dec 2022

@kristiii hej, aj ja som si vsimla, ze obcas niektori uz ti naozaj starsi, 65-70+ je s nimi rozumnejsia rec a su laskavejsi ako ta medzi generacia 50-65

sidicek
6. dec 2022

@gabrielamodrykonik no asi slabo sleduješ to svoje vzdelané okolie so "sedliackym"rozumom , alebo tiež patríš ku konspiracnej skupinke , lebo to nejde prehliadnuť, že najviac zdielacov a siritelov týchto teórii, je práve medzi staršími ľuďmi, veľmi často aj vzdelanymi.

negymama
6. dec 2022

@sidicek tipujem tvoje "alebo tiez"😉

maranco
6. dec 2022

@negymama sú stránky na internete kde predávajú "zázračné prípravky", kde vystupuje neexistujúci vedec a kardiochirurg Peter Šedivý, urobil zakázaný objav, v lekárni sa to nedá kúpiť, lebo by to vyliečilo všetko a lekárska elita a oligarchovia venujúca sa len covidu by nezarobila.
Slovenská stránka je prevádzkovaná na ruskom servri, fotka slovenského "lekára" sedí s inou fotkou ruského lekára a identita firmy ktorá predáva "lieky" pre seniorov je utajená.

bororka
6. dec 2022

@oblecenie99 ja som sa tak nasmiala na tvojom príspevku. Ďakujem 👌❤️ Viem, že pre teba to musí byť strašné, tieto reči počúvať, ale takto z diaľky, pobavilo.

@autorka
Ja mám takého muža a celá jeho rodina je v podobnom mysliacom režime. Poviem ti môj pohľad.. Pred asi +15r som sa sama zbláznila podobne. Čítala som zem a vek a samozrejme podobné info som vyhľadávala. Po čase som aj tak dospela k tomu, že si nekúpim chatu a nezaplnim si ju jedlom, lebo zachvilu pride vojna 😂 Proste som si vybrala, že život v strachu ma nebaví a každá generácia zažila veci horšie ako si viem predstaviť. Prečo by som mala byť výnimkou? Tak som sa s tým zmierila a svoj pohľad smerovala inam.
Teraz k životu s "Dezolátom". Toto mi dalo zabrať, keďže keď vypukol Covid, bolo to peklo. Iné info ako tohto smeru odmietol prijať. Aj sme sa hádali, aj som odišla keď 697x opakoval tie bludy. Nakoniec som pristúpila na spoločnú reč ohľadom Ruska, Covid, 5G siete a očkovania. Vie, že video alebo článok bez dohľadatelneho zdroja u mňa neprejde. Ak ma chce presvedčiť, musí si naštudovať aj stranu B a potom sa môžeme baviť.
A kde tu v príjemnej atmosfére som povedala, ako ho ľúbim a ako vidím, že ho to ničí.
Viem, že dané médiá sleduje, lebo má veľa času, ale už mi tým neuberá životnú energiu a nezdieľa to so mnou.
Keď sa na návšteve táto téma otvorí, poviem, že každý má svoj pohľad na túto vec, ja rešpektujem ich pohľad, ale nech si zavolajú a pokecajú bezo mňa. Ja sa teším spoločnému času s nimi a odmietam riešiť politiku, vojnu, a že Kráľovná Alžbeta pila krv detí 😂😂😂 Toto ma ozaj dalo do kolien, keď som to počula.
Myslím si, že keď jeden nemá nadhľad, má ho mať druhý. Pokiaľ chceme aby vzťahy fungovali, vždy treba kúsok diplomacie. Ja dúfam, že časom im to podochadza, za príklad vždy dávam 5G sieť. Tiež si možno vyber hoax, ktorý časom nebol úspešný a skús im ho priateľsky pripomenúť. Proste som na oblaciku daleko nad nimi, nejdem do konfliktu a som v pohode. Je to rodina ❤️ Drzim palce

oblecenie99
6. dec 2022

@bororka Hej, je to taký smiech cez slzy 😅

julish
6. dec 2022

@gabrielamodrykonik nie, toto je iné. nemajú skúsenosť s internetom a triedením informácií, všetko je pre nich akoby relevantne, aj články bez autora a montáže. Ps:nič, čo je zadarmo, zadarmo nie je

katkati
6. dec 2022

Tých homofóbnych a rasistických ľudí sa treba opýtať, ako by sa cítili, keby boli v koži tých, ktorých tak nenávidia.

teleskop
6. dec 2022
katka700
6. dec 2022

Problém ani nie je v tom, čomu veria ale že sústavne ostatným vnucuju svoj názor. Viac tolerancie v rodinách by nezaškodilo. Myslím si, že to bolo už pred kovidovom ale vtedy sa to cele zhoršilo.

bobrica
11. mar 2023

@negymama Akoby sme žili v dobe, kedy vznikli dve náboženstvá. Prívrženci sú neochvejne presvedčení o svojej pravde, podľa toho, ktorú propagandu počúvajú. Riešenie: pripustiť, že to, čo považujem ja za pravdu, môže byť ... vyrobená pravda, z ktorej profitujú alebo budú profitovať (ak zmenia verejnú mienku) isté skupiny ľudí. Pravda je asi niekde v strede medzi extrémnymi názormi...

bobrica
11. mar 2023

A možno niekto naozaj mal zámer - naštrbiť rodinné vzťahy! Nezabúdajme, že staršia generácia prežila dobu, v ktorej nemohli veriť systému, v ktorom žili. Akurát že vtedy, v osemdesiatych rokoch, bolo už málo tých, čo v komunizmus verili, a veľa z dnešného pohľadu "konšpirátorov!. Takže to bolo v opačnom garde. Na smiech a poľutovanie boli tí, ktorí boli zažratí komunisti a nikto sa s nimi nechcel baviť. Zažiť ten obrat v spoločnosti, kedy sa spoločnosť obráti o 180 stupňov a z bývalých vlastníkov moci a oficiálnej pravdy sa stanú terče ľudskej túžby po odplate. A tieto premeny sa diali počas 2. svetovej vojny (obyvateľstvo Slovenska sa postupne vzoprelo poslušnosti Nemecku - známe ako SNP), pri nástupe KSČ k moci, potom v 1968, potom v 1989. A vždy sa menila "pravda". To je zas to, čo my nemáme - a tí starší aj toto zahŕňajú do pojmu "sedliacky rozum".

anaj_janka
11. mar 2023

https://fb.watch/jcxKhbauV5/ tu je to pekne vystrelené

Strana
z2