icon

Moja rodina kritizuje môj životný štýl aj IVF

28. jún 2025

Bola som dlhé roky single, lebo mi to tak vyhovovalo. V blízkej rodine však máme niekoľkých ľudí, ktorí s tým majú problém. Aj keď mi to priamo nepovedali, dá sa na to prísť podľa narážok, ake občas majú. Nechcem hovoriť o koho presne ide, aby sa v tej téme náhodou nenašli. Poviem len to, že sami nemajú dokonalé životy ale poukazujú na iných. V ich rodinách je psychické týranie, jeden skončil s narcistickou partnerkou, ktorá ponižuje celú rodinu atd.

Keď sme sa stretli, majú poznámky typu, ideš naspäť do prázdneho bytu a podobne. Keď som ich na to upozornila, reagovali, že oni to tak nemysleli a nejako sa z toho vždy vykecali. Raz ma prenasledoval týpek, ktorý bol dosť otravný a vypisoval mi odkazy na sociálnych sieťach. Časť rodiny mi naznačila, že by som mala byť rada, ked niekto o mňa prejaví záujem a nie ho hneď odmietnúť. Ďalší komentujú, že podľa nich málo zarábam a takto si nikdy nenašetrím na byt.

Ale čo sa medzitým nestalo. Zoznámila som sa s jedným mužom a práve podstupujeme vyšetrenia na IVF. A to sa časti rodiny nepáči. Nechcem menovať komu každému, lebo v našom meste je to známa rodina a naozaj by ich niekto mohol podľa toho identifikovať. Dôvodom je náboženstvo. Nič a nik ich nepresvedčí. Z ich úst padli vety ako, že chcem svoje problémy vyriešiť cez dieťa a podobne. Niektorí sa nechali počuť, že keď sa dieťa narodí, tak nech nerátam s ich pomocou, lebo toho majú sami dosť. Pri každej jednej konverzácii mi "nenápadne" podsúvajú vyjadrenia kňazov, ktorí sa vyjadrili k umelému opolodneniu. Ja som im spomenula názor môjho lekára a dostala som odpoveď že dotyčnú nezaujíma názor nejakého Maďara (môj doktor je maďarskej národnosti).

Na druhej strane mi jeden člen rodiny vyjadril podporu a povedal, že s jeho pomocou môžem rátať. To sa, samozrejme, nepáčilo tým ďalším.

Neviem si predstaviť ako budú fungovať naše spoločné stretnutia. Našťastie bývame v inom meste, ale kontakt sa úplne prerušiť nedá. Keď to náhodou niekto z nich znova spomenie, budem musieť odísť od stola.

Čo si o tom myslíte? Cítim, že naše vzťahy odvtedy výrazne ochladli.

Strana
z3
thereisabear
28. jún 2025

Tak s nimi nerozoberaj osobné veci, keď vieš, akí sú. Bavte sa o počasí alebo o futbale.

sella38
28. jún 2025

Ze mas jednu otrasnu rodinu, vobec by som sa s nimi nestykala.

laurinka27
28. jún 2025

Načo si im vešala na nos IVF? Zdeľuj im čo najmenej informácií, keďže ich reakciu môžeš predvídať. A obmedziť kontakt, ja by som vôbec nemala záujem stretávať sa s ľudmi, ktorí na teba majú iba debilné reči a starajú sa do čoho ich nič nie je. 🙂

cimage
28. jún 2025

Naco rozoberas svoj privatny zivot s inymi ludmi aj ked je to rodina? Nikoho nic do toho, ze podstupujete ivf. Radsej by som sa im vyhybala, keby sa dalo.

alica110
28. jún 2025

Poslať ich kam ani slnko nedosvieti. Načo ti je takáto "rodina"? Nič im o sebe nehovor, ja by som ich zrušila hneď.

lenka.25
28. jún 2025

Toto čo popisuješ nie je rodína , ale neandrtálci. Vôbec by som s nimi svoj osobný život nerozoberala a keď začnú niečo naznačovať čo sa týka teba v sekunde by som ich zastavila , že si to neželám a nech si riešiš svoj život . Ak by neprestali , zdvihnem sa a odídem . Máš evidentne partnera , veľmi Vám želám , aby sa Vám babatko zadarilo a to bude tvoja prava rodina , ktorá ta bude ľúbiť taku aká si 💚

cacianka
28. jún 2025

Asi ti nezostáva nič iné, len ich poslať do PPP, hádam vieš čo tie skratky znamenajú ...
Nech sa starajú do svojich posratych životov a o svoje rodidlá,
Fuj, čo sú to za ludia, chcela som napísať, riadne vytocena znechutením, ostrejšie, ale to by mi za vyjadrenia zmazali účet aj rodný list

alenka58
28. jún 2025

mať okolo seba takýchto spiatočníkov je veľmi náročné, úbožiaci

0silvia0
28. jún 2025

Ked si poznas familiu, cudujem sa ti, ze s nimi vobec riesis svoje potomstvo. Toto stacilo riesit s partnerom. Nemusi kazdy vsetko vediet, naco?

biba_18
28. jún 2025

osobne by som nič o ivf nepovedala.
ale čo už keď si povedala? budeš na dieťa bez pomoci rodiny a určite by som dieťa do takej rodiny nezačleňovala - bohvie čo všetko mu budú schopní natárať…

autor
28. jún 2025

Sestra mi vykričala, že aké je náročné vychovať dieťa. Keď som je oponovala, že ona ich vychovalo niekoľko, odpovedala, že oni ich všetky počali prirodzene. To ma fakt dostalo. A ešte dodala, že je jej povinnosťou postaviť sa proti zlu (v jej chápaní je tým zlom IVF).

autor
28. jún 2025
@biba_18

osobne by som nič o ivf nepovedala.
ale čo už keď si povedala? budeš na dieťa bez pomoci rodiny a určite by som dieťa do takej rodiny nezačleňovala - bohvie čo všetko mu budú schopní natárať…

@biba_18 Povedala som to súrodencovi, o ktorom som predpokladala, že ma podporí. Tak sa aj stalo. Potom mi ale napadlo, že nemôžem to zatajiť pred sestrou, lebo by sa urazila.

dskjhfdlkdjhl
28. jún 2025

Ved im povedz, ze o ich pomoc nestojis, si dospela a dieta bude Tvoje, nie ich. A celkovo sa snaz radsej vyhnut kontaktu a zi si svoj zivot, podla seba.

danica2711
28. jún 2025

Ži si svoj život a na neprajníkov a hlupákov sa vykašli. Psi štekajú, ale karavána ide ďalej...

biba_18
28. jún 2025

tak sa teraz uraz ty - a dieťa od sestry drž ďalej…

kiki68
28. jún 2025

Ja by som sa od nich odsekla a hotovo. Proste zrusit ich a dovi. Ked budes mat dieta, to este len zacnu vyvadzat a to sa prestanes ovladat.

reela
28. jún 2025

Mas na rit rodinu. Odtrhni sa.

mandarinka555
28. jún 2025

Netáraj...prečo by sa urazila, keď by o tom ani nevedela! Nemala si to nikomu vešať na nos a všetci by si mysleli, že si otehotnela prirodzene. Neviem teda, ale prečo máte poniektoré potrebu kvákať okolo seba svoje intímne veci a ešte k tomu takej pošahanej rodine🙈

autor
28. jún 2025
@mandarinka555

Netáraj...prečo by sa urazila, keď by o tom ani nevedela! Nemala si to nikomu vešať na nos a všetci by si mysleli, že si otehotnela prirodzene. Neviem teda, ale prečo máte poniektoré potrebu kvákať okolo seba svoje intímne veci a ešte k tomu takej pošahanej rodine🙈

@mandarinka555 Vo veku 42 rokov je malá pravdepodobnosť, že sa to podarí prirodzene. Ja som oľutovala, že som jej to povedala. Ale neviem to vrátiť späť.
S partnerom však nie sme zosobášení. Takže keby som otehotnela prirodzene, bol by pre nich problém tak či tak.

lenkakravcova
28. jún 2025

A to umelé oplodnenie riešite s darcovskymi bunkami či svojimi?
Lebo ak so svojimi, tak predsa je to len technická pomoc pri oplodnení.

kukuk29
28. jún 2025

A načo každému vešiaš všetko na nos. Vieš ako budú reagovať ....🤷🏽‍♀️🤦🏽‍♀️ Poviem najnutnejšie informácie a basta alebo sa nestretávam s takou osobou.Na mna keď mal niekto narážky, keď som bola sama a vedela som ,že tá osoba ma doma debila ..som hneď povedala ,že nie hneď každej sa podarí stretnúť taķý poklad ako máš ty doma a už bolo po debate 🤣🤣🤣🤦🏽‍♀️

autor
28. jún 2025
@lenkakravcova

A to umelé oplodnenie riešite s darcovskymi bunkami či svojimi?
Lebo ak so svojimi, tak predsa je to len technická pomoc pri oplodnení.

@lenkakravcova so svojimi. Ked sa nepodarí, možno využijeme aj tie darcovské

autor
28. jún 2025
@kukuk29

A načo každému vešiaš všetko na nos. Vieš ako budú reagovať ....🤷🏽‍♀️🤦🏽‍♀️ Poviem najnutnejšie informácie a basta alebo sa nestretávam s takou osobou.Na mna keď mal niekto narážky, keď som bola sama a vedela som ,že tá osoba ma doma debila ..som hneď povedala ,že nie hneď každej sa podarí stretnúť taķý poklad ako máš ty doma a už bolo po debate 🤣🤣🤣🤦🏽‍♀️

@kukuk29 Keby som toto povedala dotyčnému príbuznému, ktorý má blbé poznámky, tak sa dostanem do konfliktu s viacerými. Lebo on by to vytrhol z kontextu, že som napadla jeho rodinu a pod.

Ale obdivujem tvoju odvahu. Asi tak budem musieť spraviť aj ja.

strawberry0797
28. jún 2025

Načo riešiš, co si kto mysli? Je to tvoj život a za svoje rozhodnutia nesies plnú zodpovednosť - v tomto živote, ako aj v tom ďalšom. Tak ako aj oni.

tanicka907
28. jún 2025

nerozumiem, ze vo svojom veku riesis co hovori a mysli si takato rodina, s ktorou navyse nezijes a nesuhlasis s nim. Ocividne mate nejake nejake nevyriesene traumy. Tiez nerozumiem aku pomoc od nich v reale ocakavas?

lentilka
28. jún 2025

Autorka, nezdieľať takéto intímne veci. Ja som tému dieťaťa riešila/neriešila len s manželom a vykecávala som sa kamoškám, ktoré poznám 200 rokov a podporujú ma vo všetkom. Takúto chúlostivú vec by som nezdieľala v rodine, kde majú úplne odlišné postoje. A taktiež by som neriešila, že som niečo povedala súrodencovi A a tak musím aj súrodencovi B... Treba dávať dôveru ľuďom, ktorí si ju zaslúžia. Stálo to za to? Môže sa stať, že k dieťaťu sa budú inak/zle správať, lebo bude z IVF alebo mu to budú vyhadzovať na oči. Bolo vám to treba??? Vy si poznáte rodinu. Dieťa však bude pre vás najdôležitejšie. S ohľadom naň riešte všetky ďalšie záležitosti. PS: Nemusíte zdieľať všetko, aj keď je to rodina.

klotildabazarik
28. jún 2025

Odstrihni ich

autor
28. jún 2025
@tanicka907

nerozumiem, ze vo svojom veku riesis co hovori a mysli si takato rodina, s ktorou navyse nezijes a nesuhlasis s nim. Ocividne mate nejake nejake nevyriesene traumy. Tiez nerozumiem aku pomoc od nich v reale ocakavas?

@tanicka907 Neočakávam od nich žiadnu pomoc. Ale oni si myslia, že áno.

tanicka907
28. jún 2025

tak potom co riesis? preco pocuvas toxickych ludi?

olimuc
28. jún 2025

Mas 42 rokov … mala by si uz davno poznat svoju rodinu. Nemas im vykvakavat ako si robis dieta … ta informacia je irelevantna. Si nezavisla zena, ale niekde v kutiku ako male decko, co potrebuje ok… nauc sa drzat jazyk za zubami, ked mas slahnutu rodinu. Tvoje dieta nech vznikne z coho chce, tvoje telo … za vyber orca si zodpovedna iba ty a ucty a vychova je len na Vasich pleciach. A co, ze budes slobodna matka, nie si ani prva, ani posledna a dieta si neukradla. To, ze pojdes do pekla je rovnako pravdepodobne ako ze ta zozere dinosaurus. Len sa nauc mlcat a uzivaj si zivot

Strana
z3