Moja svokra a môj manžel
Zdravim vas mile zienky.Zacnem asi s tym,ze moj problem sa vola SVOKRA,s manzelom som 13 rokov a z toho sme 2 roky manzelia a mame 2 rocneho synceka,byvame v nasom byte spolu asi 5 rokov,to je len tak na uvod,aby ste vedeli nieco o mne 🙂 .Takze moj problem je vtom,ze vzdy sa musim pretvarovat pred svokrovcami vo vsetkom(napr.fajcim,nesmiem pred nimi nic neslusne rozpravat a nikdy nemozem povedat svoj nazor a x veci...),lebo fajcenie je u nich najvacsi hriech,ale ked sa pride ku nim na navstevu a hned nalievaju pohariky,tak asi alkohol,nie je hriech,len cigarety!No a teraz zacnem s tym,ze ak som otehotnela a oznamili sme im s mm,ze cakame babo,tak svokor na mna vybehol,ze som klamarka,ze klamem,vymyslam si a kade co a svokrina reakcia bola,ze ako si to dalej predstavujete?!!No to ma brutalne vytocili,ostala som zaskocena a manzel si z toho nic nerobil,ako stale,lebo vzdy uprednostnuje svoju mamicku predomnou.Ked som bola tehotna,sme este neboli svoji,no a potom to prislo,ihned nam nakazali zasnuby,to som bola asi mesiac tehotna,hned o mesiac rychlo svadbu,lebo,ze to na mne nebude este vidno,ihned nakazali aj mojim rodicom,ze sa musi spravit svadba,vsak svadba stoji len paru eur,nie?Cely zivot nam daco organizovali od hypoteky az po svadbu,samozrejme manzelovi to vyhovovalo,vzdy bolo aj je vsetko spravne,co robi jeho mamka.Ok,narodil sa nam syncek,uz ma dva roky,zdravy a krasny,chvalabohu.Ak som bola v porodnici,kazdy den chodila za mnou svokra a vzdy ma buzerovala,ze ci kojim,mala som velke problemy s prsnikmi,sa mi zapalili a mala som krvave az chrasty,strasna bolest,horsia nez cely porod a ona ma vkuse s tym kojenim v porodnici buzerovala,bola som psychicky na dne a ona mi vkuse smsky pisala,vyvolavala mi kazdu chvilu,ze ci kojim atd...!No napriek vsetkemu moj manzel nikdy nestal pri mne a to ma dovadza uz k sialenstvu,az to vyustilo do dnesneho dna tak,ze sa mi vyhraza s rozvodom,kvoli tomu,lebo nechcem chodit ku jeho mame na navstevu raz za tyzden,aby videli maleho.Ak ma prepustili s porodnice v ten den sa ku mne nasackovali,nedali mi ani vydychnut po porode,mala som PPD,nevedela som jest ani nic pit,nechcela som nikoho vidiet,ale moj manzel to nevedel pochopit,ze som sebecka atd.Potom neskor,to zacalo s tym,ze nekojim,ze davam kopu penazi na UM,ze ma cumlik,ze je v perinke,mam ho tak obliekat,ked mal 4 mesiace,ze uz ma toto jest,toto pit,vzdy mi klamala svokra,ze nie su chori,len aby sme prisli,zrazu sa isla z toho osalit,od kedy je maly na svete,ale co mi povedali,ak som otehotnela,nato velmi rychlo zabudli,vzdy mi kafreli do mojej vychovy,vzdy ,ked tam prideme,mi ide maleho napchavat so sladkostami,s dzusmi a kade cim,pricom som jej povedala,aby ho s nicim nenapchavala,lebo moj syn mal silny reflux a mu nerobia dobre dzusy ani sladkosti na zaludok,lebo sa zvykne z toho pogrcat,lebo ma asi z toho kyslo v zaludku,a aj tak mi to robi,vobec ma neberu vazne a robia si co chcu,uz ma to cele nebavi,nemam chut tam chodit ani raz za tyzden a maleho nepustim tam sameho ani s tatikom,lebo viem,ze on aj tak poprie,ze co vsetko napchali do maleho,a este v lete sa postavila svokra s malym na parapetu pri otvorenom okne na 6.poschodi,skoro som infarkt dostala,ked som to zbadala,a ona vsak ja ho silno drzim,ale maly ma 16 kg a moze sa jej vytrhnut a dava ho vkuse na balkon a tam su stolicky,no mam strach a manzel to nechce vobec pochopit,ze som vraj nenormalna a sebecka.A uz asi pol roka to strasne medzi nami skripe,az tak,ze sa chce rozviest,len kvoli svojej mamicke,lebo ku mojim rodicom chodim sama s malym skoro kazdy den a ku jeho rodicom nie som schopna ist ani raz za tyzden!!Prosim,co mam robit?Uz nevladzem,vzdy ma uraza a nadava mi,ked zacnem temu na jeho mamicku,ze aka je a ze nemam vobec chut tam chodit!!!Kvoli svojej matke je schopny sa so mnou aj rozviest,ved to je chore,ci nie?
@moonlight1210 Samozrejme suhlasím, aby vyskusala vsetko pre zachranu manzelstva... Aby si raz nemusela vycítat, ze neskusiala to, alebo ono.
V jednej téme som sa už vyjadrila, že aspoň mas vlastnú domácnosť. Lebo ja nie a svoktu takú aaach že som vytocena už len pri pomyslení ba jej hnusny zlomyselny face. Ponadavaj si možno nejakej kamarátke a ulavi sa ti. S mužom sa skús porozprávať s chladnou hlavou aby to nebolo tak že na ňu chudatko utocis (tak ako to mám ja s tým mojím) a keď nepomôže ani to tak mu prikyvni na ten jeho rozvod. Myslím si že sú to prázdne slová keď ta už nemá ako umlčať a nemal by gule na to aby sa s tebou rozviedol. Alebo skús ísť na ňu rovnakou mincou. Sprostymi narazkami. Na just keď k nej už pôjdeš dones si svoje jedlo o ktorom vieš že má syncek rad a nepohrdne ním. A keď ti bude skákať do výchovy tak ju uzemni že ona už svoje deti vychovala a teraz máš ty svoje a chceš sa riadiť podľa seba. Pretože je nová doba, a to čo bolo dobré pred stáročiami(narážka na to že je stará, áno fuj zlomyselna) nemusí byť dobre aj teraz, keď všetko pokročilo. Amužovi by možno pomohlo keby mu v tomto otvorila oči aj iná osoba, aby pochopil že sa nesnazis robiť jej prieky len si nenechas skakat po hlave.
@mimififi mas podporu svojej rodiny, ze keby prislo na lamanie chleba, mas kam aj s dietatom ist a dokazu ta podrzat aj po financnej stranke?
Ozaj, vedia tvoji rodicia ako sa maju veci medzi tebou a tvojim muzom?
Ja by som mu mozno spisala na papier vsetky vyhrady, ktore mam s tym, ze ked sa zmenia veci si ochotna chodit na navstevy k jeho rodicom
On k vasim chodi?
Inak, ak sa citis zle, urcite vyhladaj nejaku psychologickz, najma ked si po porod. psychoze, aby si sa nahodou nezrutila, lebo to by bolo zle a psychicka labilita by v pripade rozvidu mohla byt jeho silny argument
Alebo má ešte napadlo skús sa ventilovat rôznymi drobnými zlomyselnostami(áno som mrcha hnusna zlá nevdacna) pr.hovor o nej pred ňou v tretej osobe. Napríklad keď sa budeš baviť so synčekom: tá baba jedna tá kŕmi len samými nezdravymi vecami. Povedz jej nech ti dá ovocie 😠 alebo poutieraj každý jeden pohár, pribor servitkou s ktorými budete jesť 😠
Mňa keď vytaca do nepricetna vyhodim jej nejakú sošku alebo decku. Keď už moc odpojim jej anténu na tv, nech sa nudí. V zime necháva just otvorenú bránu do záhrady nech sa nám zaslúži pes (je biely) ja nechávam na jar keď sadi 😠
Je to hlúpe a detinske. Hanba mi. Lenže keď to chcem riešiť rozumne tak ona je dokonalá. Už len na svätý obrázok dať. Muž sa jej zastáva (čo je pre mňa pochopitelne, lebo si preskakala toho dosť a blabla) a nechcem sa s ním rozviesť lebo v každom inom ohľade je úžasný.
Chapem,ake pocity sa asi v tebe miesaju. Viem si predstavit tu bezmocnost,ked ta maju za nic,za handru,ked pchaju blbosti do maleho dietata,ked ho vystavuju nebezpecenstvu a ked sa muz tvari akoby tam ani nebol. A potom tie hadky doma ☹ ... U nas bol tiez spomenuty rozvod. Ale spomenula som ho ja. Ked nedokaze mna respektovat ako manzelku a na detoch mu nezalezi,tak nech sa rozvedie,nech sa nastahuje k mame a mozu si zit ako dve hrdlicky. Tiez byval moj muz ticho,ked bol nejaky problem s jeho mamou,potom sme sa doma hadali. Nedalo sa to vydrzat,nevladala som zit ako zena,na ktorej vlastnemu chlapovi nezalezi,ktorej nazor nic neznamena.... Az konecne po rokoch ,po jednom fakt vaznom konflikte pochopil,ze neni vsetko s kostolnym poriadkom. Pochopil,ze spravanie jeho matky nebolo ok,ze ho citovo vydierala a po "ponuke" bud jeho mama alebo ja a deti,sa uvedomil a osvietilo ho. Prvykrat sa zachoval ako chlap,muz,manzel,otec a pochopil o co islo. Svoju matku ma sice respektovat a mat v ucte,ale ak ma manzelku a deti,tak ma stat pri nich a obhajovat svoju rodinu a stastie..... necele 3 roky potom sa svokra s nami nebavila,vsetko dala mne za vinu,na vlastneho syna povedala,ze hada vychovala na prsiach,vsade nas ohovarala,vsade vyplakavala...... presli sme tym,iste okolnosti nas znovu dali dokopy a je vidiet,ze to odlucenie vsetkym pomohlo. Svokra sa ku mne zacala spravat s uctou,respektuje moje nazory,moju vychovu,potreby deti. My sa k nej tiez znovu spravame s uctou. Samozrejme to neni vztah bez skvrn z minulosti,ale je to akceptovatelny vztah
@mimififi Tvoj manzel je mamickin cecok a poriadny ch*j. Kopla bych ho do prdele. Kasli na slusnost. Bud sama sebou, hovor co chces rob co chces. Je to tvoj zivot tak nedovol aby ti ho riadili druhi. Ze bude zle ked nebudes sama sebou? A? Nie je zle uz teraz?
@laila22 uplne s tebou suhlasim. Necudujem sa jej, ked tam nechce chodit. Ocividne ju provokuju, kedze je jej mm makky a svojim spravanim len nahrava rodicom. Preco by ju jej rodicia nemohli respektovat? Mali by si uvedomit konecne, ze ona je matka a brat na vedomie, co povie. To iste aj jej muz. Uz len z principu by mal drzat stranu svojej zene. Ani sa jej necudujem, ze tam nechce chodit. Keby mala od nich viac porozumenia, verim, ze by tam sla minimalne raz do tyzdna. A oni ak chcu, aby tam chodila, mali by sa trochu snazit, aby sa tam dobre citila. Necudujem sa jej, ze radsej ide ku svojim rodicom.
@mimififi
@karinkinamamicka to si dobre napisala. Na hrubu dieru hruba zaplata. Mozno by ich potom prestalo bavit robit naprieky. Na vlastnej kozi by zistili, ako sa oni spravaju k neveste.
@mala_hobitka veru, horsie uz nemoze byt.
@mimififi rob to, co chces ty. Ved napokon, oni si tiez robia podla seba. Lepsia v ich ociach uz nebudes. A tie, co ti tu radia, ze tam mas chodit napriek vsetkemu, tak tie by som chcele vidiet v tvojej kozi, ako by sa hrnuli ku svokram. Tam, kde by ich "s laskou cakali". Kto to nezazije, ten nepochopi. Maminkiny ceckosi su pre zivot nepouzitelny.
Pre Boha, žienky, vy jej radíte aby dala malého manželovi a nech ide k svokrovcom ked im vobec nemože verit? ked jej robia napriek ? ked im vysvetlila čo si nežela? a aj tak to robia? ved by sa doma zblaznila pri pomyslení čo sa tam deje. to si neviem predstavit, to by som naozaj radšej zahryzla do drievka a išla s malým len nech viem že aspon prežije. Bože, to je hrozné, lutujem ta a necham že manžel nestojí na tvojej strane. Je to chudak, ktorý nevidí dalej ako po konček nosa na svoju mamku. A nemyslím si, že by si nemala pravo chodit k svojim rodičom viac. Ved su to tvoji rodičia a pravdepodobne ta rešpektuju. Tu nejde o to, že maš niečo proti svokrovcom ako takým ale o ich postoj k tebe. oni ta nutia ich nemat rada a bat sa malého pustit k nim. Myslím, že ten istý postoj by si mala aj k svojim rodičom ak by to boli šialenci, ktorý nechaju dieta stat na prapete!! to sa mi ani verit nechce. Keby sa to stalo mne, už by som podala trestné oznamenie za ohrozenie. Bodka
Ja by som tam isla a bez manzela svokre by som svoje povedala napr:babka ja viem si starsia a chces mi pomoc za to ti dakujem ale...dnesna doba je uplne ina v akej si vychovavala ty svoje dieta...povedala by som jej ze si neprajem aby to ci ono robila a ked aj napriek mojim varovaniam si bude robit po svojom prestanem k nim chodit s malym a este by som jej povedala ze ak sa jej syn neumudri tak to skoncim aj s nim!nie on sa ti bude vyhrazat rozvodom ale ty ho podas!!!inak aj moja svokra bola zo zaciatku taka mohla som od jedu puknut ale vsetko chce svoj cas a hlavne si urcit pravidla....nie oni sa budu starat o tvojho maleho do konca zivota ale Ty!..drzim palce a bojuj za svoje.... 😉
inak nechapem co sa ma tvoj muz hrat s tabletom ked ste na navsteve u jeho rodicov???to je co za chovanie?
ma sa venovat im tebe a hlavne svojmu decku...hrat sa s tabletom moze ked uz vsetci spite 🙂
podla mna je problem v nom ze ta dako ignoruje som si ista ze keby sa vam viac venoval aj na tej navsteve nebolo by to take zle. skuste manzelsku poradnu mozno sa da vsetko vyriesit ked vam pomoze odbornik..ukaze vam veci z pohladu toho druheho -nezaujate..
tu ti tak mozu baby maximalne poradit aby si to prekusla a sla k nim na navstevu alebo aby si sa rozviedla..
a podla mna ani jedno nie je uplne idealne riesenie nieco treba zmenit treba na tom popracovat-spolu
Ja by som mu na ten rozvod v klude pritakala. Ziadne hadky pritom, len proste "Suhlasim s rozvodom" a uviest dovody preco si sa tak rozhodla. Liecba sokom je niekedy velmi ucinna. 😉
Ale chlap co visi na mame by mi teda neimponoval. Nemam take typy rada ...
@mimififi zaciatok konca, ak chces zachranit ako tak ,aby ste fungovali,ak to teda chces, nesmiete tvrdohlavo stat oproti sebe.
Uprimny rozhovor medzi vami dvoma mi pomohol,v klude si vydiskutovat co ta trapi,ale nie krikom a vycitanim,ze Ty a Ty este Ty. Ale skor najdi vhodne vety, na to,aby som mu povedala,ze potrebujes jeho blizkost,aby stal pri Tebe, aby sa ta zastal.
Uvidis,ked to pocitis zo strany muza,zmeni sa tvoj pohlad na svokru,mozno by bolo dobre, nechat ho ist s malym ku svokrovcom,ved ho tam snad neotravia a ty si za ten cas oddychni,relaxuj.
Chyba vam ta povestna ,,rodinna pohoda.
Ja si myslim,ze zena ma vytvarat prostredie rodiny, na sebe viem,ked som jas spokojna,usmiata, u nas doma je veselo.
Ked som podrazdena, retazovo sa to prenasa od najmensej po manzela. Ked vidim ze zacina dusno,necham deti muzovi ,zoberiem sluchatka a idem sa prejst.
Odporucam precitat knihu 5 jazykov lasky.problemom nie je svokra,ale vas nevyRovnany vztah s muzom.
@mimififi ty máš problémy dva, ale svokra medzi nimi nie je.
1. problém - byť asertívna
2. problém - tvoj manžel
Žiadna svokra na svete by ma nedotlačila do svadby, ak by som ju ja sama nechcela. Ak by ma terorizovala v pôrodnici telefonátmi o kojení a mne by boli neríjemné, tak by som jej to najneskôr pri treťom povedala a potom by som jej už nebrala telefón. Sadnúť s mužom, len vy dvaja a porozprávať sa. Keď nepomôže rozobrať to s niekým, na koho on dá, ak by si ho dotiahla do poradne, bolo by to ideálne. Ak chce, aby jeho matka videla vnuka, môže ho tam zaniesť, ale ty nie si povinná znášať jej poúčania.
ale sak chodte tam vsetci traja, svokre si povedala, co ti vadi, v momente, ked to zacne robit a nebude ta respektovat, beries dieta a ides prec. potom o tyzden pridte na navstevu zas a zas ked ta nebude respektovat, odchod. bez slov, hadok - jedna veta - ak ma nerespektujete ako matku, odchadzame. ci po 5 minutach alebo po dvoch hodinach. a ak tak velmi chcu vnuka vidiet, mozu prist na navstevu oni k vam, ja tiez k svokrovcom sama nejdem, lebo sa tam sama necitim komfortne, ale nemam problem aby k nam prisli bez ohladu na to ci je chlop doma (ak nemam iny program samozrejme)
@pribinak vies,mne staci,ked este len vojdem ku nasim do bytu a sa pozru na mna,tak hned vedia,ze daco nie je v poriadku,takze ano vedia o vsetkom,a mi povedali,ze je to vsetko na mne ako sa rozhodnerm,ze oni ma nebudu v nicom nutit,co ja nechcem a ani moj syn,ze izbu mam stale volnu u nich doma kedykolvek.Aj by som isla ku psycholoske,ale skor ju potrebuje moj muz ako ja,lebo on nevie ako sa ma spravat voci mne a synovi a ako ku svojej mamicke 😖
Povedzte mi vy co ste na MD s detmi,a byvate blizko svojich rodicov,ako casto tam chodievate?A ako casto navstevujete svokrovcov?
@mimififi ja k mm rodicom nechodim od nasej svadby, t.j. 6 rokov. malu tiez este nevideli. z mojej strany som sa snazila spravit krok vpred a pozvala som ich na oslavu 1.narodenin, ale robili mi len take nervy, raz ze pridu, potom zasa ze pride iba mm otec a kazdy den inak,nevedela som ako a zariadit, co cakat, tak som to pozvanie pre nich zrusila. mm tam malu neberie proti mojej voli a pritom moznosti mal dost, ale respektuje, ze si to neprajem. ja ich ani nevolam svokrovci, ale iba mm rodicia, pre mna su to uplne cudzi ludia. oni su kaptola sama o sebe. nebudem to tu rozpisovat.
moji rodicia byvaju 5 min od nas, a chodievam tam tak 2X do tyzdna. kedysi som tam bola aj 5X v tyzdni.
na tvojom mieste by som to spravila asi tak, ako radi @lubmo
ahoj...jedna chyba podla mna je to, ze manzel nedrží s tebou....mali by ste nájsť nejake kompromisy. Na jednej strane ty začni brať obe rodiny (tvoju a manželovu) ako rovnocenné, zájdi raz k nim, raz k nim...Manžel by sa ta mal zastať aspon pri nejakych veciach, aby jeho mama nebola "na koni". Aby on aspon raz za čas mamu upozornil (aj ked tam budes ty) že napr. sladkosti nech malému nedáva. Rozvod to je najzbabelejšia vec pre ludí, ktorí nevedia ustúpiť a hladať riešenia...problémy sa maju riesiť, a nie pred nimi utekať. A čo sa týka teba, prosím, zvolni trosku z tých pravidiel, nejdem ta sudiť, ale poznám pár žien, ktoré to prehánaju, a dobre že by decko nestrčili do nejakého skafandra a nedezinfikovali mu ešte aj vzduch, ktorý dýcha, v skratke-supermatky. Neboj sa, svokra nieje blbá, určite by nedovolila aby sa malému niečo stalo, je to jej jediný vnuk, neboj sa. Chce to len pokojný rozhovor a nejaké rozumná dohoda, kde by každý z vás trošku zo svojho upustil a bude to dobré.
@mimififi ešte na tvoju otázku že ako casto chodime k rodicom, tak ja bávam blizko svojich rodicov, ktorí maju zdravotne problemy, takze aj z toho dovodu, ale aspon raz do týzdna sa snažím ísť aj k svokre, hoci aj autobusom s deťmi, ked je muž v robote, aj ona chce predsa vidieť vnučatá, aj ked má tiez svoje muchy, ktoré sa mi nepáčia, vážim si ju, vychovala mi predsa manžela. 🙂 skús to brať trošku s nadhladom a bude to dobré, neboj. držím palce.
Moja zlatá,iba toľko....chod od neho preč čím skôr.Ono to bude už iba horšie a horšie.Aj keby sa svokrovci pominuli,on s tým nikdy neprestane.Urobí tebe aj tvojmu synčekovi zo života PEKLO!!! To mi ver,viem o čom píšem.
Nemá vôbec žiadny zmysel bojovať o chlapa,ktorý sa nevie odpútať od maminej sukne.....nikdy sa nezmení.

@moonlight1210 nech skusi byt tolerantna, lenze vies co nikam to nepovedie... bude nervozna a frustrovana rovnako ako aj teraz. Kludne nech da dieta manzelovi, nech si ho brava k rodicom a ona nech si robí svoj program. Len ja nerozumiem tomu, aky príklad daju tomu dietatu a nerozumiem fugovaniu takejto rodiny... Mam s niecim podobnym skusenost a ja beriem vsetko alebo nic... Neznavam taketo chore vztahy...
@mimififi moze polavit, zo svojich narokov, moze ustupit,ale jej manzel a svokra ju nebudu respektovat...a ona nebude spokojna a stastna...