Moja úvaha o dnešných rodinách z môjho pohľadu

vetthy
20. dec 2018

za dlhši čas /vybrala som vlanajšiu dovolenku, aby mi neprepadla/ som sadla k počítaču a zablúdila som na koník. čítam,čítam tie príspevky nešťastných žien,mamičiek, a som strašne zhrozená, vianoce sú aj trošku o tom,že sa spomalíme, porozmýšľame o živote, a snažíme byť dobrí. zbierku pre útulok manažuje tento rok moja dcera, ja som sa rozhodla pustiť túto diskusiu.BABY, AKO SME MOHLI KLESNUT TAK HLBOKO? môže za to emancipácia,voľný sex, rýchle životné tempo?pred storočím aj predtým muž a žena sa brali s vedomím,že je to na celý život. že to ovplyvní celý ich osud tu na zemi. Chlap musel voľačo dokázať,či majetkovo,či mať slušné postavenie, vybrané spôsoby atd.LEBO ZENA BOLA DRAHA: pre ženu bolo treba zabezpečiť bývanie, živiť ju a spoločné deti celý život. chlap.ked chcel pravidelný a bezpečný sex, jednoducho to všetko musel mať. samozrejme,nechcel potom ženu hocijakú.musela byť z lepšej rodiny,panna,mať veno aj voľajaké vzdelanie a vo vedení domácnosti eso. a potom tie vzťahy prežili všetko,svetové vojny,znárodnenie , smrť dieťaťa atd.atd. a dnes? ked chlap chce mať sex,ide sobotu do diskotéky, a za päť minút vytypuje babu,komu stačí aj poharik lepšieho drinku,aby s nim šla.a vo vzťahoch? nesobašime sa,lebo papier je načo. ale s tým papierom vezmem na seba zodpovednosť za tvoj život a to prezentujem aj navonok. veľa riskujem,lebo chcem aj veľa získať. ale dnešný chlapi sa do ženby voľajako nehnú.že babám tykajú biologické hodiny,no a... tak baba robí,platia všetko napoly,stará sa o domácnosť a v tichom trpeni starne,lebo aj polovičný vzťah je lepši, ako nič, prečo sú tí chlapi teraz takí?! LEBO IM UMOZNIME BYT TAKI: ok.vačšina z nich vyrastal v neuplnej rodine,bez správneho mužskeho vzoru.alebo ako mamičkin miláčik. s full servisom,začo neočakavalo sa ani dakujem.takže my,ženy-matky pokazíme chlapov pre daľšiu generáciu žien a generujeme tak budúce nešťastné rodiny? vaše názory?

lenocka137
20. dec 2018

@vetthy presne tak!

flientica
20. dec 2018

Tak niekedy su za tym aj nejake ine veci, nie v kazdej z tych situacii je to take cierno - biele ako si predstavujeme ale suhlasim s niektorymi vecami

lindusss2016
20. dec 2018

@vetthy nevera vzdy patrila k manzelskemu zivotu, len neboli technologie, ktore by ju tak lahko odhalili. A zeny muzeli byt ticho, aj ked sa o nejakej klebete dozvedeli. Staci si precitat nejake literarne diela napr.z romantizmu, beletria je plna nemanzelskeho sexu. Ludia sa vtedy vacsinou nebrali z lasky, ale z rozumu a tym padom city neboli take horuce, pripadne problemy sa dali riezit s chladnou hlavou. Ale ani nebolo take lahke nadviazat kontakt, v dnesnej dobe za vela problemov moze skor internet ako diskoteka. Ludia si spoza monitora dovolia viac. Alkoholizmus bol kedysi v pohode trpeny, dnes to uz povazujeme za problem. Bohuzial sa k nemu pridali aj ine zavislosti ako drogy, automaty, je proste toho viac na vyber.

0silvia0
20. dec 2018

@vetthy podala si to v takom predvianočno-romantickom duchu, ale často to až taká romantika nebola ako píše @lindusss2016

beky1813
20. dec 2018

Ty to vidis strasne ruzovo. To, co popisujes, bolo u vyssich vrstvach, chudobny to mali inac. A myslis, ze vtedy nevery neboli? Chlapi vedeli, ze zenu maju istu, ze neodide, tak za zavretymi dverami boli bitky, ponizovanie, zena nemala casto právo ani na nazor

dominika6
20. dec 2018

@vetthy žiaľ nesúhlasím s tvojím názorom (dúfam že môžem).Tak ako teraz tak aj pred storočím sa dialo toto isté až na to,že chlapi boli neverí,len ženská sladká nevedomosť a absencia sociálnych sietí či operátorov,jej neumožnila zistiť včas,čo má doma...Tým pádom ten vzťah mohol fungoval 100 rokov až do príchodu vyššie spomínaných diablov,ktorí túto chlapskú neresť odhalia.
Takže neži v ružovej bublinke a naštuduj si historiu a zaujímavosti,ktoré sa neučia v školách a zistíš,že zvrhlosti a diali v každej dobe :.-)

dskjhfdlkdjhl
20. dec 2018

@vetthy neviem, ci si taka mlada, ze mas malo zivotnych skusenosti, alebo len naivna, ale taketo iluzie si clovek moze vytvorit vtedy, ak ma nedostatok informacii, casto len sprostredkovanych (napr. citanim). Ani kedysi to nebolo take ruzove a teraz-nuz, kazdy ma tak, ako si zariadi, ak je chlap hlupy, tak mu staci aj prva, co sa na neho zakvaci a podobne je to aj so zenami.
Napisem Ti taky priklad, ktory uz asi kazda zazila. Zmenis pracovisko a prve tyzdne/mesiace mas dojem, ze boze ake je to tu porovnani s tym predchadzajucim pracooviskom super, vsetci mili, vsetko funguje-no, casto je to len o tom, ze zo zaciatku si len "na povrchu", staci sa dostat pod povrch a zrazu zistis, ze toto nefunguje, tamta sa usmieva, ale za chrbtom Ta ohovara a ked si to tak spocitas, zistis, ze je to v podstate hodne podobne, ako v tom predchadzajucom, lebo tu spolocnost robia ludia, a ti sa vzdy a vsade najdu aj taki, aj taki.
Netvrdim, ze mas byt spokojna s tym, co je, ale jednoducho je na kazdom, ako si ten zivot zariadi-niekto to vie lepsie, niekto horsie, niekto vie akurat vyplakavat (aj na MK), ako sa mu vsetko podrbalo😉

dai
20. dec 2018

@vetthy súhlasím s dievčatami - minulosť vidíš príliš ružovo a prítomnosť príliš čierne... Nevera bola vždy len ženy sa ťažšie odputavali keďže vlastne nemali majetok ani vzdelanie a vlastne ani žiadne práva... Vzdelanie žien pozostával len pre určitú vrstvu viac menej z domácich prác - vysvihla sa len raz za čas nejaká vďaka osvietenym rodinným príslušníkom. Jasne ze v minulosti sa nevera aj ťažšie odhalovala.
Uvoľňovanie sexuálnych vzťahoch zákonite v histórii nastavalo v čase blahobytu a mieru - v čase vojen ľudia riešili úplne iné veci...

A detto dnes máš veľa funkčných vzťahov - tým ze je žena v práci vzniká viac trecich situácii, ženy sú nezávislejsie - nemusia byť celý život pri alkoholikov ci tyranovi, vedia sa aj samé o seba postarať. A teda ja mam v svojom okolí minimum rozvedených manželstiev - moji rodicia boli spolu 41 rokov a ich vzťah ukončila smrť jedného z nich - boli svoji prví partneri, svokrovci sú spolu stale.. Ja som s mužom 19ty rok, môj brat 21, druhý 18, svagrovia nie sú vzati ale sú spolu 21 rokov... Netvrdím ze vzťah je vždy len o tých pekných chvíľach, sú aj krízy, aj veľké... Zatiaľ ustate a verím ze ustojíme aj tie co prídu - je to niekde vec rozhodnutia sa a priorít ak to ma vydržať celý život...

pajinka91
20. dec 2018

vôbec to vtedy nebolo také ružové: Veno žena mala, ale spravoval ho muž. Ak ho prehral v kartách, tak smola. Domáce násilie, nútený sex, boli úplne bežné, veď to bolo mužove právo, manželka mu patrila. A modriny sa neukazovali, veď žena nemá provokovať. Ľavobočkovia a slobodné matky boli tiež, ale testy otcovstva a alimenty nie. Hanbu mala žena, že zhrešila, otec nič. Stačí sa starej mamy opýtať, čo sa na dedinách dialo, ale sa o tom nehovorilo. Strašné veci, žiadna červená knižnica.

mummy01
20. dec 2018

Velmi velmi cierno-biely pohlad na svet a minulost. Vidno ze si robis nazor na minulost na zaklade par romantickych historickych filmov a knih ktore si mozno precitala a mas pramalo realnych vedomosti🤔
Nesuhlasim s Tebou ani omylom.

dominika6
20. dec 2018

pošas vojen boli predsa založené nevestince,špeci pre vojakov,takže doma mohla byť poslušná žienka,no vojaci si povinne užívali kade tade..
a čo sa týka hlbšej historie,na toto je dokonalý odborník @tomiholjubavi.. 😀..
takže zlož ružové okuliare a sleduj čo máš doma...možno budeš sklamaná..

majkeel
20. dec 2018

"Chlap musel voľačo dokázať,či majetkovo,či mať slušné postavenie, vybrané spôsoby atd.LEBO ZENA BOLA DRAHA: pre ženu bolo treba zabezpečiť bývanie, živiť ju a spoločné deti celý život."
Prave si opisala, co vsetko musi dokazat a zvladnut muz, aby mohol mat rodinu. Vlastne si tym prave povedala, ze ak muz nie je z bohatej rodiny, tak ma pravo na sex, vztah a deti az niekedy po 30tke, ked bude bohaty a zabezpeceny. Alebo mozno ani nikdy. Ale to nejak nesedi s tym, ze zene tikaju biol. hodiny uz od 20tky a zaroven nechcu mat prilis stareho partnera (o 10 a viac rokov).
A aka je jej uloha? Sediet doma, prepinat novely v tv, pripravovat sa na ulohu matky, ak nemaju este deti, neskor sa starat o deti a rozhadzovat to, co zarobi?
Ak niekto bude od vztahov cakat iba same pozitiva, istoty, prava a vyberat si z neho iba ceresnicky, je iba na tom druhom, ci mu to bude akceptovat. A muzi to neakceptuju - trend je nechciet deti, ani svadbu. A preco? Zena ocakava dom, byt, 3-4 dovolenky rocne, vysoky zivotny standard, po rozvode najmenej polku majetku (na ktory podla Tvojho komentara by nemala ani nicim prispiet), 30% z platu ex ako vyzivne a dieta/deti patria iba jej. Cize ocakavania mat Ameriku v postkomunistickej rozkradnutej krajine v strednej Europe s priemernym platom 1000 eur.
Moc si to idealizujes. To co pises, bola nutnost v minulosti. Zeny nemali vela moznosti pracovat. Ak si starostlivo nevybrala jedineho partnera a otca svojich deti, tak bola niekde na dedine ona a jej deti pomaly odsudene na smrt hladom, ci celozivotnu biedu. Zeny mali 10 deti, z toho 3 umreli pre zlu zdravotnu starostlivost, v 35tke bola zodreta z prace okolo domu a vyzerala na 60. Vztahy "vydrzali" cely zivot, lebo nemala kam s detmi ist a urcite nechodila na dovolenky na Maledivach.
Ale preco si nezidealizovat krasny idylicky zivot zeny v minulosti. Kedysi bolo vsetko lepsie, aj jablka boli velke ako melony a pecene holuby padali same do hu. 🙂

0silvia0
20. dec 2018

@dominika6 okrem nevestincov sa v rámci vojen znásilňovalo a bola to bežná prax, takže všetci vojaci neboli takí, že v zákope bozkávali historickú fotku svojej ženušky a so slzou v oku snívali romantický sen o svojej milovanej, ale často si svoju sexuálnu frustráciu vybíjali násilným znásilňovacím sexom. Na druhej strane sa tiež stávalo, že chlap sa vrátil z vojny a doma našiel svoju ženu s novorodencom alebo malým dieťaťom, ktoré ani náhodou nemohol spolodiť on.

vetthy
autor
20. dec 2018

díky baby,že ste sa toľkí ozvali,uvod nie je môj nekompromisný názor,je to úvaha,nechcela som písať voľajakí dlhí elaborát,tak len hlavné myšlienky.pristupujete k tomu veľmi zdravo a nadhľadom.samozrejme ináč sa žilo v kaštieľoch,ináč v robotníckych rodinách,jedine,z čoho neodstupujem,je to, že hodnota ženy dnes je devalvovaná celospoločensky..ženy sa stali voľajako lacnými,pritom vlastnia viac,dokázajú viac,akov minulosti,predsa ich nevážia tak,ako zaslúžia.dajme tomu,ja žijem v Blave.v MHD kopa chlapov, aj mladí študenti sedia,ženy,aj postaršie,stoja. takže úcta slušnosť,čo bola voľakedy,je preč.

ink
20. dec 2018

Jeden chlap dostal úlohu od psychológa nájsť prirovnanie pre svoju manželku a pre svoju milenku. Manželku definoval ako chlieb (náš každodenný) a milenku ako chilli papričku.
Myslím, že to vyjdaril veľmi pekne a veľa to hovorí. Ženy všetko zvládnu, idú, zaprú sa, starajú sa o rodinu, starajú sa o domácnosť, sú pracovne vyťažené. Nedovolia si poľaviť, lebo majú pocit, že nikto iný to za nich nespraví, nemôžu ukázať slabosť. Myslím, že to vyhrotila aj táto éra sociálnych sietí. Pozeráme sa na životy iných ako do výkladov a potom prichádza pocit totálnej nemožnosti, že to nemáme rovnako ružové. Ženy preberajú na svoje plecia celý svet, a tak prichádzajú z môjho pohľadu o kus svojej ženskosti. Krehkosť sa teraz akosi nenosí. A muži sa tomu prispôsobili. Mne sa zdá, že sú muži teraz akosi viac krehkí, viac sa hľadajú, boja sa zodpovednosti, boja sa zlyhania, boja sa vzťahov...

majkeel
20. dec 2018

@vetthy Toto ale nesuvisi s temou muzi a zeny, ale ze peniaze sa v spolocnosti stali bohom, drzi a bezohladni su povazovani za najvacsie "hviezdy".

hettinka
20. dec 2018

Veľmi generalizujes. Vôbec to nebola taka romantika, veľa párov sa bralo bez lasky, splodilo deti a okrem toho si žili svoj život. Aj po sexuálnej stránke, hlavne muži. Nevestince boli bežná súčasť života. Ženy si zasa žili svoje, často nešťastne.
Moja babka nar. 1909 sa vydávala s DRUHÝM dieťaťom v bruchu, prvé už malo rok - teda vôbec nie panna. Ale nejaké pozemky mala. Vyrastala bez otca, asi to bol gazda, u ktorého jej mama slúžila. Takze všelijako bolo...

Vnímam krízu súčasnej rodiny, ale ako si kto zariadi život, tak má. Aj akého partnera si vyberie, ako si vzťah buduje, koľko je schopný obetovať. A aj vychovať deti si každý môže podľa svojho presvedčenia a nie vždy v súlade so súčasnými trendami - nič nerobiť a všetko dostať zadarmo.

kvetinka75
20. dec 2018

tiež si myslím, že nevery boli aj vtedy, ponižovanie ženy, ženské mužské práce a pod. Ale rozdiel vidím v tom, že dnes aj keď sú problémy, ľudia , hlavne mladí, ich neriešia ale hne´d vymenia partnera za druhého v nádeji, že ten bude iný, lepší. Ako spotrebič. Nefunguje, no problém, vymení sa. Nesnažia sa pochopiť jeden druhého, ustúpiť, nájsť kompromisy, len si presadzujú svoje. Ja, ja , ja , jenom já. Nevedia sa poriadne porozprávať, počúvať jeden druhého.

daniel69
20. dec 2018

@vetthy Neviem popravde,čo si o Tvojom príspevku myslieť. Či si naivná tridsiatka s prehnane pevnými ortodoxnými náboženskými koreňmi, alebo rozvedená päťdesiatnička s rádoby kritickým myslením a umelým retro sentimentom. A hlavne si protirečíš a paušalizuješ, kde sa dá. Píšeš “baby ako sme mohli klesnúť tak hlboko ? Môže za to emancipácia ...atď” . Tak predovšetkým za emancipáciu, tak ako ju zjednodušene chápeš ty, bojovali svojho času hlavne ženy. Či si myslíš, že to tí zlí chlapi dotlačili ženy do emancipačného hnutia ? Píšeš,že chlap musel voľačo dokázať, byť majetkovo zabezpečený a schopný postarať sa...ale veď PRESNE TAK JE TOMU AJ V TEJTO DOBE. Dnes chlapov samotných často ženie dopredu práve nutnosť byť niekým a mať niečo, lebo dnešné ženy to v absolútnej väčšine takto očakávajú, a často pred mocným Jankom z lazov s ručiskami ako lopaty uprednostnia manažéra so sedavým zamestnaním a lenivými spermiami, ktorého len oblek drží pokope aby sa neroztiekol ako roztopená kopa tuku😊. Píšeš,že po takomto starostlivom výbere sa vstupovalo do vzťahov s jasným vedomím, že je to na celý život. Ale to často nebolo z lásky ale z nevyhnutnosti. Kam sa mala na dedine taká žena podieť, keď rodila ako hruška a mala bežne aj sedem detí, zatiaľ čo tatko gazdíčko si na každom jarmoku uľavil niekde v meste, prípadne mal v susednom chotári dáku tú frajárečku ?😊 A to nehovorím o kritických obdobiach ako vojna, kde vojaci siali semeno kadiaľ prešiel front, či už pri znásilňovaní alebo aj dobrovoľne keď gazdinky za frontom uvítali vojenskú ruku na hospodárstve. Príležitostný sex sa dial vtedy tak ako teraz, len jarmoky, vojny, tancovačky a kupecké zálety nahradili azet, facebook a diskotéky. Píšeš,že chlapi sú preto takí,lebo vy(ženy) im umožníte byť takými ....prepáč ale to zneje ako vystrihnuté z filmu Teória tygra s Bartoškom a Balzerovou kde v rodine od nepamäti panuje presvedčenie, že muž sám v podstate nie je schopný existovať a preto jeho fungovanie determinujú svojimi rozhodnutiami prezieravé ženy. Dokonca tvrdíš že vy ženy pokazíte chlapov pre budúce generácie, to myslíš určite ako žart, neverím, že by si to myslela vážne. Ak sa pozriem na súčasný stav so všetkými jeho negatívami, ktorých je určite požehnane, mám silný dojem že sú za tento stav rovným dielom zodpovední ženy aj muži. A tak to má byť, sú to jediné dve pohlavia, a len ich súhrou budeme ďalej ako ľudstvo existovať. Howgh a pokojné sviatky pre ženy aj pre mužov rovnako👍

lenocka137
20. dec 2018

Tak ja neviem nemám veľa skúsenosti so vzťahmi, manžela som stretla keď som mala 20,študovala som, dovtedy som sa úspešne chlapom vyhýbala 🙂 no manžel bol iný,možno tým, že je o 13 rokov starší...zaľúbila som sa,bol a je môj prvý 😉 po pol roku som otehotnela hneď sme sa vzali a teraz máme skoro 3 ročného syna,neviem si nejako predstaviť chodiť po diskotékach a striedať chlapov ako ponožky ale možno som len mala šťastie hneď na prvého...samozrejme chápem keď nejaká normálna baba má "šťastie" na blbcov a trvá jej kým nájde toho pravého...teraz je omnoho lepšie to, že máme šancu vydať sa z lásky a nie ako kedysi...mne sa to takto páči, pre mňa svadba nie je len papier... asi som stará škola 😛 a každej jednej by som dopriala aby našla dobrého muža pretože aj takí stále sú...ale keď vidím každí piatok tie ponapíjané baby čo stvárajú...no neviem také si ma chlap vážiť? A nie sú to len baby 15- ročne ale aj omnoho staršie,ktoré by mali mať rozum UŽ!

majkeel
20. dec 2018

Este ma napadol jeden aspekt "vymeny" sexu za pohodlny zivot a zivenie druhym. Zeny starnu rychlejsie ako muzi. Vzhlad/sex ako jediny ponukany artikel v mladosti mozno staci na spolocny zivot, ale nestaci po 35-40tke. Vtedy uz tak nezalezi uz len ako kto vyzera, ale doraz sa bude presuvat a coraz viac bude zalezat, ako sa vie jeden, ci druhy postarat, cim a akymi schopnostami vie prispiet do spolocneho fungovania.
Ked muzovi v 20tke povie zena, budes ma budes zivit, alebo odidem, tak zatne zuby a bude robit za dvoch a bude ju zivit. Lebo chce vztah a deti. Ked mu to iste povie po 35tke, tak jej povie, no ako myslis, nikto Ta nedrzi, tam su dvere. Treba vediet nespoliehat sa iba na jedno, neklast alebo vediet zavcasu prestat klast podmienky bud-alebo vo vztahu, inak sa moze stat, ze clovek skonci trvalo sam, lebo s vekom nebude mat co ponuknut tomu druhemu ...

nkem
20. dec 2018

Tvoj prispevok je velmi odsudzujuci. V prvom rade, ako si kazdy nastavi svoj vztah a vyber partnera, je len ich vlastna zodpovednost, ani feminizmus alebo to, ze zeny ziju volnejsie ako kedysi, neznamena, ze preto sa muzi nechcu zenit. Muz sa ozeni vtedy, ked sa on citi pripraveny a chce to urobit. Kolko parov sa berie len kvoli rodine alebo preto, ze zena otehotnela. To, ze zeny sa idu udrat v domacnosti je velakrat len o tom, ze si dokazuju svoju nenahraditelnost, muz a deti sa tiez dokazu zapojit a ked nie, tak si to musi vynahradit inak. Mam kamaratku, ktora si vybera blbcov a potom sa stazuje, ze tie vztahy nevyjdu, jasne, ze nevyjdu, ked uz od zaciatku nie ste kompatibilni. Ludia sa menia, vztahy sa menia, preto sa treba prisposobit, poznat sam seba a svoje hranice a vsetko medzitym, je uz len na partneroch. Preco by mali zeny ostavat v minulosti, ak chcu zit inak. Tak, ako sa niekomu paci byt doma a byt zenou v domacnosti a je tak spokojna, niekto iny je spokojny s inym zivotnym stylom. Tak ako aj deti nerobia zo zeny vacsiu/lepsiu zenu. V dnesnej dobe nie je lahke vyjst s jednym platom a nie kazdy ma za muza podnikatela. Vo vela krajinach to tak funguje dodnes, ked zena je v podstate vmanipoluvana do pozicie, ze aj keby chcela nemoze odist od muza, lebo tak je nastavena spolocnost a mala by to tazke, sama prezit s detmi. Este k tej svadbe, resp spolunazivaniu, papier ti nezaruci, ze chlap na seba prevezme zodpovednost a bude sa starat. Kolko tem tu bolo o zenach po svadbe s malym dietatom a muz totalne na nich kasle...nic nie je take ciernobiele ako sa javi

dskjhfdlkdjhl
20. dec 2018

@vetthy a este nieco k tomu Tvojmu uvodnemu prispevku-zodpovedny clovek bud je, alebo nie je, ziaden papier mu v tom nepomoze. Aj ludia sobaseni sa rozvadzaju, aj taki, co nie su sobaseni, sa rozchadzaju. A niektori zase ostavaju v klamstve, teda v otvorenom vztahu. A nepisem to preto, ze by som ja nemala papier na manzela, sme sobaseni, ale sobas, to je len zaciatok, to vobec neznamena, ze to uz bude do konca zivota krasna rozpravka. Ano, kedysi nebolo tolko rozvodov, ale to neznamena, ze ti ludia spolu krasne zili az do smrti.

kakali10
20. dec 2018

Zaujimave čítaníčko 🙂 kazda jedna tu ma kus pravdy , ja by som si mozno len trochu zastala dnesnych muzov, lebo kolkokrat su zeny este horsie ako chlapi 🙂 kolko zien ide na tu prave spominanu diskoteku aby sa mali “na čo napichnut”. Kolko zien ma priatelov a popri nom este milenca. Poznam takych XY, takze dnesny svet smeruje do riadnej rite nie kvoli muzom ale vseobecne kvoli ludom 🙂

0silvia0
20. dec 2018

@vetthy inak asi je pravda, že ľudia sú dosť orientovaní na seba a na svoje "dobro", ale na druhej strane mne osobne tá stádovitosť, ktorá tu bola ešte pred rokom 1989 vôbec nevyhovovala. Ľudia sa akoby nad ničím nezamýšľali, len stádovito konali. Rodiny mladých ešte tvárnych ľudí šikovali do vydaja, ľudové piesne nás presviedčali, že dievčatá sa majú najneskôr v dvadsiatke vydať a hneď rodiť deti. Poďme, poďme, poďme, všetci narovnako, kto nekonal stádovito, bol vysmievaný, ženy boli častované výrazmi "stará dievka, čo sa neminula", tak ženy rýchlo popadli často prvého chruňa, ktorého pozbierali spred šenku, aby len "na ocot" nezostali a potom sa s ním celý život trápili. Niekedy to aj vyšlo, ale dnes sú mladí rozhľadenejší, nedajú sa navliekať rodinou do niečoho, čo sami nechcú, a mne sa to páči. Kedysi mali rodičia nad mladými veľkú moc, dnes sú mladí samostatnejší, scestovanejší. Jasné, výnimky boli aj vtedy aj teraz, je plno vyrastených detí, ktorí trčia pri rodičoch miesto toho aby šli svojou cestou, ale vo všeobecnosti sú dnešní mladí vyspelejší, ale zasa menej zruční a menej technicky založení čo sa týka bežných životných záležitostí.

stefka33
20. dec 2018

Ja mám pocit, že to pomaličky ide k lepšiemu. Síce stále sú ženy, ktoré popri plnom úväzku robia doma full servis po vzore vlastnej matky, ale badám stúpajúce počty uvedomelých párov, kde sa rovnako muži ako ženy podieľajú na chode domácnosti.

dominika6
20. dec 2018

@0silvia0 tak toto už je o inom,tu sa skôr bavíme o vzťahoch ako takých,že nevera bola,je a bude..

dai
20. dec 2018

@vetthy ja chodím Mall MHD ale keď som išla tak sa mi nestalo ani 1x a teraz si fakt nevymyslam - žeby sa niekto nepostavil - jasne teda ze nepíšem o období keď som bola študentku a cestovali sme v 39ke bez držania lebo ta držal dav... Ale v normálnych spojoch je to normálne... Detto s kočíkom vždy niekto pomôže etc....
Podľa mňa žena je taka dráha pre muža ako si ju váži - všetko je to k vyberte partnera - vyberieš si ch. Ja - žiaľ budeš ho mat, vyberieš si princa - budeš mat princa... Inak môj muž nemal nič keď som si ho vybrala a aj tak je to princ azabezpecuje všetko čo má 🙂

0silvia0
20. dec 2018

@dominika6 keď si prečítaš príspevok od @vetthy tak zistíš, že to rozhodne nie je len o nevere, ale o celkovom vnímaní partnerstva a manželstva a o celkovom zakladaní vzťahov. Len mi pri tejto príležitosti napadlo, že aj takto sa zakladali vzťahy, len aby niekto niekoho mal a nejaký prezieravý výber partnera až tak nefungoval. Išlo o to, nezostať na ocot.

0silvia0
20. dec 2018

@dai a mne to nevadí, že sa mi nikto nepostaví v MHD, aspoň mám pocit, že nie som ešte stará 😂😂 A keď budem stará a nebudem môcť vydržať stáť, tak pekne poprosím. Ja si pamätám za mladých čias, vstúpila babka do MHD a hrubo vyháňala decká zo sedačiek. Tak takéto babky tiež nie sú sympatické ...