Moja úvaha o dnešných rodinách z môjho pohľadu
za dlhši čas /vybrala som vlanajšiu dovolenku, aby mi neprepadla/ som sadla k počítaču a zablúdila som na koník. čítam,čítam tie príspevky nešťastných žien,mamičiek, a som strašne zhrozená, vianoce sú aj trošku o tom,že sa spomalíme, porozmýšľame o živote, a snažíme byť dobrí. zbierku pre útulok manažuje tento rok moja dcera, ja som sa rozhodla pustiť túto diskusiu.BABY, AKO SME MOHLI KLESNUT TAK HLBOKO? môže za to emancipácia,voľný sex, rýchle životné tempo?pred storočím aj predtým muž a žena sa brali s vedomím,že je to na celý život. že to ovplyvní celý ich osud tu na zemi. Chlap musel voľačo dokázať,či majetkovo,či mať slušné postavenie, vybrané spôsoby atd.LEBO ZENA BOLA DRAHA: pre ženu bolo treba zabezpečiť bývanie, živiť ju a spoločné deti celý život. chlap.ked chcel pravidelný a bezpečný sex, jednoducho to všetko musel mať. samozrejme,nechcel potom ženu hocijakú.musela byť z lepšej rodiny,panna,mať veno aj voľajaké vzdelanie a vo vedení domácnosti eso. a potom tie vzťahy prežili všetko,svetové vojny,znárodnenie , smrť dieťaťa atd.atd. a dnes? ked chlap chce mať sex,ide sobotu do diskotéky, a za päť minút vytypuje babu,komu stačí aj poharik lepšieho drinku,aby s nim šla.a vo vzťahoch? nesobašime sa,lebo papier je načo. ale s tým papierom vezmem na seba zodpovednosť za tvoj život a to prezentujem aj navonok. veľa riskujem,lebo chcem aj veľa získať. ale dnešný chlapi sa do ženby voľajako nehnú.že babám tykajú biologické hodiny,no a... tak baba robí,platia všetko napoly,stará sa o domácnosť a v tichom trpeni starne,lebo aj polovičný vzťah je lepši, ako nič, prečo sú tí chlapi teraz takí?! LEBO IM UMOZNIME BYT TAKI: ok.vačšina z nich vyrastal v neuplnej rodine,bez správneho mužskeho vzoru.alebo ako mamičkin miláčik. s full servisom,začo neočakavalo sa ani dakujem.takže my,ženy-matky pokazíme chlapov pre daľšiu generáciu žien a generujeme tak budúce nešťastné rodiny? vaše názory?
@beky1813 Clovek sa moze stat obetou vlastneho presvedcenia a strategie. Niekto povazuje svoju osobu a svoju pritomnost za tak vzacnu a dotiahne cakanie a vyber praveho do takeho extremu, ze ked sa konecne rozhodne ju niekomu poskytnut, tak dostane odpoved, bude najlepsie, ak si ju teraz nechas uz len pre seba.
Zatial co ini, menej "narocni" ziju svoj maly realny zivot tu a dnes.
nevera.. len na našej ulici poznám zopár detí ktoré nie sú deti ich otcov...no ale manželstvo trvalo aj naďalej....😉
dnešné ženy majú ďaleko väčšie možnosti ako to bolo pred 50 a viac rokmi...majú vzdelanie, chodia do práce, majú svoje peniaze....čo kedysi - akurát tak bola doma s deťmi, kŕmila dobytok a kydala hnoj spod kráv a svíň...... o vzdelaní mohli len snívať....
@beky1813
ale bolo to spred 18 rokmi,odvtedy som pozbierala voľajaké životné skusenosti. mala som aj druhý vzťah, mám kopu kamarátov,známych,pracujem s ľudmi,takže voľajaké názory mám. ja som svoj uvodný príspevok nepísala ako kázen,ale ako začiatok diskusie,nech so mnou ľudia súhlasia,alebo nech ma presvedčia o opaku. na moje príjemné prekvapko som tu stretla s kopou mudrych a zdravých názorov. vianočný darček pre mna díky všetkým🙂
@vetthy 7000 eur za 10 rokov driny... Uprimne, ak sa zena ma nechat zivit muzom, ako pises vo svojej predstave, tak tato suma z nuloveho prispenia je lepsie ako nic.
Partnera si vyberas sama. Ak si vyberies takeho, ze spolu viete maknut, po 10 rokoch by ste mali mat nejaky ten majetok. Ale ak si clovek neda zalezat na vybere s kym zije, ani sa mu nechce pracovat, rozmyslat, spolu tvorit a ani sa po rozchode o spolocne dielo slusne (podla zasluh) rozdelit, tak je to karma, ze na konci nema skoro nic. Obed zadarmo neexistuje. Niekto musi nan zarobit, uvarit, umyt riad.
Problem je ten, ze aby si jeden mohol zit vo vztahu ako kral/kralovna, tak druhy musi makat. Bud ako sluzka (ona v domacnosti) alebo dret ako otrok (on v praci). Je 21 storocie, nikto nema chut druhemu robit ani sluzku, ani sluhu, kym ten druhy sedi s vylozenymi nohami. Ty ano?
@vetthy trochu dost naivné a až basnicky trápne. Kde si prišla k tomu,že muži za všetko môžu a ženy sú chuderka obete,kdežto v minulosti sa mali ako svine v žite 🤣🤣🤣lebo hlavne,že mala papier a titul manželka a nič nemusela. Kdežto teraz chlap ide DO diskotéky(toto je gramatika vychytávka)a niekoho pretiahne😂😂😂😂. Neviem podľa mňa tá historická predstava by bola,že doma by žena roztiahla nohy,či chcela,či nie a aj tak si odbehol občas chlap inde. Každopádne teraz za všetko môže celkovo životný štýl,celkovo spôsob ako sa žije atď a nie rozmaznaní chlapi.
z niektorých príspevkov sa mi znie,že voľakedyúctu,slušné správanie atd. dostali ženy ako voľajaké odškodné,že žili utláčane a v bezpráví.aj toje názor,aj tak to mohlo byť.
@vetthy no, a dokonca volakedy ludia vedeli napisat aj celu vetu bez chyb a dokonca aj zmysel davala😉
Nevera vždy bola aj bude, len kedysi sa o nej menej vedelo aj menej hovorilo. Dnes mi príde akoby bola viac tolerovana. Manželstvo je pre niektorých naozaj len papier, ktorý sa dá ľahko zahodiť. Pre nich je ľahšie ísť od seba, ako nájsť dôvod byť spolu. Manželstvo nieje vždy prechádzka ružovou záhradou. Je to dielo na ktorom treba spoločne pracovať. Ženy sú dnes samostatné, všetko zvládnu samé. A muži ? Ak by som si ho dnes mala hľadať, asi by som ostala starou dievkou. Muži strácajú mužnosť. Ženy sú dnes náročnejšie. Návod na šťastné manželstvo ani na šťastný vzťah neexistuje. Niekto je šťastný v ňom, niekto bez neho. A niekto v ňom zas trpí a bez neho je šťastný. Každým párom vyhovuje niečo iné. Všetko je o tolerancii 😊
@vetthy tak bud boli utlacane, alebo dostavali uctu. Akosi mi to nejde do kopy a jedno vylucuje druhe.
@rybkoava presne tak, len sa o tom nehovorilo, nebolo to tak viditelne, ale patrilo to k zivotu ci vtedy, ci dnes. A zeny nosili dlhsie sukne 😂 to je asi cely rozdiel...
pani, myslim ze mate vlemi zromantizovane predstavy o minulosti
Ja by som nechcela žiť v minulosti. Aj vtedy existovali ženy, alebo ich rodičia, ktorí išli na peniaze a aj nevera bola, aj neúcta k vlastnej žene, ale žena mala málo šance voči tomu bojovať. Keďže nemala toľko možností sama o seba sa postarať. a aj ochraňovať potrebovala.Dnes nás viac chránia zákony, sami sa rozhodujeme, komu budeme dôverovať a dáme sa s ním do vzťahu a máme čas na to, aby sme ho spoznali, kým sa dáme na materstvo. Lebo aj keď sa vieme uživiť, s dieťaťom po pôrode ťažko byť superhrdinkou a ak chceme vychovať aj psichicky zdravé a múdre dieťa, nestíhali by sme pracovať od nevidím do nevidím. Ale neplatí vždy to pravidlo, akého si vybrala, takého máš. To môžete písať asi len tie ženy, ktoré ste ešte nezažili ako sa vie zmeniť človek. Ani pretvarovať sa nemusí, hoci niektorí majú fakt talent hodný aj na Oskara. Jednoducho sa len zmení. Alebo ukáže pravú tvár neskôr. Či sa len zmenia okolnosti, alebo podmienky a vtedy sa ukáže charakter. Poznám veľa príkladov, kde žena nie len doma má všetko na starosti ale aj prácu má časovo náročnejšiu aj o dieťa sa viac stará a chlap aj tak nepomôže s domácimi prácami. A to je veľký problém. Trebalo by to viac rozpísať, no nemám na to dosť priedtoru. Ale medzi dôvody, prečo je to zle patrí aj to, že zene neostane potom čas na muža.Skratka žena strhaná, páchnuca od kuchyne, ktorá nemá čas si ani nohy oholiť ťažko bude naj spoločníčkou. A potom už všetko ide dolu vodou.
K tym 7000€ by som mala pripomienku... je rozdiel odniesť si tie peniaze zo vzťahu, kde ako rodina nikam sa nedostali, a iné je odniesť si 7000€,ak počas spoločného života sa zveľaďil majetok. Príklad :Žena porodi a vychová tri deti, tak že nevie celí čas chodiť do práce, nehovoriac o tom, že aj keď už vie, nemôže byť workoholičkou. To ostane na chlapa. Kým žena doma drhne záchod a nosi deti aj na krúžky, muž je v praci... ale tak ako deti a domácnosť je spoločná, tak aj zarobené peniaze by mali byť. Alebo takto:kým žena doma varí pre všetkých,muž vonku stavia plot pri dome len pre seba? Skratka žena sa má starať ale mužom zarobené peniaze a z toho robene investicie sú len jeho... veľa mužov to vidí takto. Lebo ich nevychovali k tomu akú cenu má domáca práca a vychova a starostlivosť. To je pre nich samozrejmosť. Neuvedomujú, že nie len ich ruky vedia tvoriť hodnotu ale tú hodnotu tvoria aj ruky ich žien a matiek. Len za to im nikto nedáva výplatu.
Poznám pripad, keď manželia mali dieťa, žena mohla len do takej práce chodiť, kde sama vedela nosiť dieťa do školy a zo skoly, doma v bite ani s vychovou muž nepomáhal a potom začal raz rozrátavať, že :ty zarobiš 5000SK,ja 15000SK. Dáme obaja 5000SK na chod domácnosti, mne ešte stále ostava 10000SK.Tak že matematika funguje. Len pri niektorych selektívne.
No ale nezabúdam ani na opačné pripady, keď dobrí muži ťahajú za kratší koniec. Ale majú šťastie, ich je menej. Aj spoločnosť ich inak berie. Veď napr. aj taký termín krkavcčia matka. Ja nepoznám obdobu na mužov, ktorí opustia svoje deti.
Jaj a to že na MHD nepustia muži sadnúť si ženy. Celkovo česť a zdvorilosť sa vytrácajú z nášho života. A inak mi ženy za to tiež môžeme. Sami kydáme jedna na druhú. Čo ja napr. zažívam, to sú tie slovné útoky na dnešné matky. Ako keby slovné spojenie dnešné matky bola nadávka. Buď za to, že sa veľmi stará o dieťa, alebo naopak.! Zle je ak je bio, aj keď nie. Barefoot alebo protetika, zle! Uvidia jednu matku ktorej je čo vytknúť a už všetky sú také. Matka je neschopná že nevie upokojiť v rde v obchode dieťa ale nikto nepomysli na to, že kedysi ani nemusela tak tak dlho čakať a vždy sa našiel niekto kto to dieťa pomohol zabaviť alebo pomohol ako vedel. No a možno predsa sú tie deti menej vychovsné, ale to si ako spoločnosť uvedomujeme, že niekedy už neostane popri práci čas a energia na tú vychovu? No a o domácich úlohách z niektorých škôl ani nebudem písať. A potom je tu sama spoločnost spoločnosť. Viete koľko krát musím svojmu synovi vysvetlovať, on prečo sa má dobre chovať, ak dospelí naokolo nie? Prečo sa má pozdraviť ak predavač sa ani neodzdraví? Prečo má zastaviť na prechode, ak chodec vedľa nie? No a v hračkárstve na neho prečo zafrfle predavačka keď sa dotkne hoc aj lopty namiesto toho aby sa ho snažila obslúžiť? Vážne, za loptu v sietke ho vyhrešila predavačka. A ja koza ešte v tom obchode som mu chcela kúpiť hračku. Ale to on bol zákazníkom, len predavačka zdvorilostť a obsluhu poskytuje len dospelím.Ale toto som teraz vitiahla z kontextu, v ten deň sa udialo viac vecí, kým som si uvedomila že to s tou loptou nebola nevychovanosť môjho syna.
.... je to oveľa komplexnejší problém ako sa zdá byť, ale pre nás ženy určite lepšie teraz ako kedysi. A super, že sa táto téma zadala, len dufam, že aj čítate tie nazory a porozmýšľate na nimi, nie len ten vlastný sa snažíte zdeliť. Lebo tak to nemá vyznam.
@maciatkolulu “ist do niekoho” nie je gramaticka vychytavka. Je to z nareci na vychode v zmysle “ist niekam”. Napr. ist do baby = ist na navstevu k babke.
Autorka bud bude z vychodu, alebo sa toto narecie bezne pouziva niekde v jej okoli.
Toto je strasny drist 🙂. Partnerske vztahy boli vzdy komplikovane, ludia sa aj podvadzali, aj opustali, rodiny sa rozpadali. Model rodiny sa prirodzene vyvija a ked sa pozries na cisla, oproti 90tym rokom sa rozvodovost znizuje a pocet sobasov zvysuje. Tieto vyrony o zlej zlej emancipacii a o tom, ako by zo seba zena mala urobit drahy tovar, aby bol muz do konca zivota ochotny za nu platit, z tohto mi je fakt smutno. Mne osobne dava hodnotu nieco ine.
@vetthy ja si myslim, ze na tu idealizaciu minulosti by si bolo treba naordinovat kompletne celu prozu nasich realistov od timravy po hecka.
Idu vianoce, tak citaj.
A vedz, ze ti autori si to o tych ludoch a ich rodinnych vztahoch nevymysleli. Len pisali, co bezne okolo seba v rodinach a po susedoch videli. A nebolo to zdaleka tak idealne.
(Hoci jasne, ze aj vtedy sa vyskytovali manzelstva, kde si dvaja super rozumeli po cely zivot. Ako sa vyskytuju aj dnes.)
Tu timravu odporucam zvlast.
@victoryt no toto bol elaborat 😁 ale mas pravdu, jednu moju babku muz vydeloval s peniazmi a bol despota a druhy si chodil za druhymi.. tieto veci boli a budu ako je ludstvo stare, ako tu uz predomnou spomunuli vydat sa z lasky nie je az taky stary koncept. Kedysi zili rodiny spolu, vychovavala prakticky cela dedina, skusil by teraz niekto cudzi nieco povedat a dostane vyhubovane, aj ked ma pravdu. Ale smutne je to, ze zeny sa najviac davaju dole a odsudzuju, chlap to ani tak neriesi, krasny priklad tuto modry konik. V dnesnej dobe uz to tak nie je citit, ale stale su to zeny, co tahaju za kratsi koniec a je velka skoda, ze sa nevieme podporit..
@vetthy osobne nevidím zmysel vo vyplakávaní o dobách dávno minulých, ktoré sme, mimochodom, ani nezažili. Každá doba mala svoje problémy a ľudia boli stále ľuďmi, so svojimi slabosťami. Žijeme tu a teraz, treba robiť veci najlepšie ako vieme a v rámci toho, na čo máme dosah. Teda moja osobná disciplína a výchova mojich deti, môj vplyv na moju rodinu a blízke okolie a tiež myšlienky a vibe, ktorý vysielam. Mne toto príde len ako prázdne moralizovanie o zlom svete od človeka, ktorý je čo? Mimo tento svet? Si tu tak isto súčasťou tejto reality a spoluvytváraš ju, potom niekedy na konci si možno budeš môcť povedať, že si veci robila najlepšie ako si vedela a necháš za sebou deti, ktoré toto ponesú ďalej. A možno nie...Možno pochopíš, že si sa v mnohom mýlila.
Tiež súhlasím...je to daň za emancipáciu...
...čo keby sme začali viac odpúšťať?
prepac, necitam celu diskusiu, dnes nejako nemam cas.. ja len, ze bez urazky mi tema zase zavana "spomienkovym optimizmom" alebo"kedysi to bolo vsetko super a dnes je vsetko na prd" ..
neviem preco som na toto tvrdenie tak strasne alergicka, asi preto, ze som vzdy tak rada pocuvala starsich co pocuvali a teda nespominali vzdy len pozitivne. a asi je to aj tym, ze poznam vela ludi, ktori nie su iba taki ako popisujes vo svojom prispevku.. jednoducho a jasne, nemam rada toto konikovske (resp.internetove, lebo to prevlada vsade) zovseobecnovanie a neviem ho pochopit..
@rybkoava a predsa citam diskusiu 😅.. vobec dnes nie je viac tolerovana, mame len vacsie moznosti informacii.. kedysi si vedela o susede a tete, dnes vdaka internetu a mediam vies o x zenach a muzoch o ich pristupoch k neveram.. za cias mladosti mojich rodicov (cize 70-80roky) to bolo tiez bezne, ze muz mal frajerku a zena ticho vyplakavala.. frajerku (alebo aj frajerky) mal moj otec, krstny mojho muza, dedo sa rozviedol s babkou, lebo si nasiel zenu mladu ako bola jeho dcera, moj majster zo strednej casto spominal na svoje zalety a ze dostal telegram od frajerky domov, ze "prisla cervena stop" akoze "fuu, nie som tehotna".. vacsinu nevier co som o nich pocula bola brana tak, ze "hmm, to su chlapi, zapaluju sa im lytka 🤷" a zeny doma prali plienky.. este bude trvat mnoho a mnoho rokov kym si ludia (ak niekedy) prestanu robit zle..
@moonlight1210 nuž je to gramaticka vychytavka a znie to príšerné😆 "ísť do niekoho".....

Najvtipnejsie je, ze sama autorka je rozvedená