icon

Moja úvaha o dnešných rodinách z môjho pohľadu

vetthy
20. dec 2018

za dlhši čas /vybrala som vlanajšiu dovolenku, aby mi neprepadla/ som sadla k počítaču a zablúdila som na koník. čítam,čítam tie príspevky nešťastných žien,mamičiek, a som strašne zhrozená, vianoce sú aj trošku o tom,že sa spomalíme, porozmýšľame o živote, a snažíme byť dobrí. zbierku pre útulok manažuje tento rok moja dcera, ja som sa rozhodla pustiť túto diskusiu.BABY, AKO SME MOHLI KLESNUT TAK HLBOKO? môže za to emancipácia,voľný sex, rýchle životné tempo?pred storočím aj predtým muž a žena sa brali s vedomím,že je to na celý život. že to ovplyvní celý ich osud tu na zemi. Chlap musel voľačo dokázať,či majetkovo,či mať slušné postavenie, vybrané spôsoby atd.LEBO ZENA BOLA DRAHA: pre ženu bolo treba zabezpečiť bývanie, živiť ju a spoločné deti celý život. chlap.ked chcel pravidelný a bezpečný sex, jednoducho to všetko musel mať. samozrejme,nechcel potom ženu hocijakú.musela byť z lepšej rodiny,panna,mať veno aj voľajaké vzdelanie a vo vedení domácnosti eso. a potom tie vzťahy prežili všetko,svetové vojny,znárodnenie , smrť dieťaťa atd.atd. a dnes? ked chlap chce mať sex,ide sobotu do diskotéky, a za päť minút vytypuje babu,komu stačí aj poharik lepšieho drinku,aby s nim šla.a vo vzťahoch? nesobašime sa,lebo papier je načo. ale s tým papierom vezmem na seba zodpovednosť za tvoj život a to prezentujem aj navonok. veľa riskujem,lebo chcem aj veľa získať. ale dnešný chlapi sa do ženby voľajako nehnú.že babám tykajú biologické hodiny,no a... tak baba robí,platia všetko napoly,stará sa o domácnosť a v tichom trpeni starne,lebo aj polovičný vzťah je lepši, ako nič, prečo sú tí chlapi teraz takí?! LEBO IM UMOZNIME BYT TAKI: ok.vačšina z nich vyrastal v neuplnej rodine,bez správneho mužskeho vzoru.alebo ako mamičkin miláčik. s full servisom,začo neočakavalo sa ani dakujem.takže my,ženy-matky pokazíme chlapov pre daľšiu generáciu žien a generujeme tak budúce nešťastné rodiny? vaše názory?

meredith83
21. dec 2018

Musim suhlasit ze v minulosti nebolo tolko rozvodov ale treba preskumat preco:

1. Vacsina zien bola uplne odkazanych na svojho muza. Nepracovalo takze aj ked boli vo vztahu nestastne tak sa nemohli rozviest
2. Spolocnost sa na rozvedene zeny alebo slobodne mamicky pozerala ako na padnute zeny. Mali to nesmierne tazke a vela skoncilo na ulici a robilo to najstarsie remeslo. V mnohych krajinach boli tieto zeny zatvarane do klastorov. V Irsku kde zijem to bola katastrofa. Zenu zobrali ked otehotnela mimo manzelstva, porodila zobrali jej dieta to bud zabili alebo predali a ju zotrocovali na vela rokov.
3. Muzi podvadzali svoje manzelky a to dost casto. Bohuzial sa zeny nemohli rozviest vid bod 1 & 2. Taktiez nosili domov vseliake pliagy. Syfilisu a inych pohlavnych ochoreny bolo dost vela.
4. Co sa tyka nasilia v rodinach. To bolo tiez dost bezne a zena nemohla od muza odist. V niektorych krajinach mali taky nazor ze zena by mala dostat obcas taku poucnu za ucho. Takze sa trpelo v tichosti

Suhlasim ze nasa spolocnost sa stala v istych aspektoch prilis promiskuitnou. Ludia sa viac zenu za peniazmi a materialnymi vecami. Muzi sa stavaju horsie vychovany ale to je aj na rodicoch ako ich vychovaju. Vela s nich ich ani dakujem a prosim neucia tak co clovek caka ze bude drzat muz pred zenou dvere. Celkovo isla vychova dole kopcom. Co si v dnesnej dobe deti dovoluju je neskutocn.

Inak ja by som radsej mala rovnaky plat a podmienky v praci , ja si otvorim dvere aj sama.

moonlight1210
21. dec 2018

@maciatkolulu tak ten pomysleny druhy vyznam toho sme si uz vytvorili my a nase male nerestne ja 🙂 . nie oni.

narecia su rozne. niekedy to znie naozaj smiesne. okolo banskej bystrice je bezne povedat trebars "haluške su na misky" nie "halušky su v miske". okolo liptova zas pocujes "to sa auto", nie " to je auto".

@meredith83 s tym platom a podmienkami suhlasim. to je stale trapenie.

0silvia0
21. dec 2018

@maciatkolulu tu na mk bežne čítam "idem do doktora" alebo bola som "pri doktorovi". Miesto idem k lekárovi, bola som u lekára. Nejako si začínam na to zvykať 🤒

maciatkolulu
21. dec 2018

@moonlight1210 hej,ja rozumiem,ale úprimne mi to znie príšerne😉
@0silvia0

vetthy
autor
22. dec 2018

ad1: prepáčte za jazykové chyby,nie som rodená Slovenka,slovenčinu ovládam cca 20 rokov,ale je pravda,ked viac komunikujem s východnarmi,vyprávam vychodnarsky,ked s Trnavčanmi,už ich napodobnujem,voľajako inštinktne. ad. 2 tých 7000 neriešte,z hľadiska témy je bezpodstatné ad3 kiež by som chcela napísať všetko,čo o téme si myslím, napíšem štúdium,nie príspevok. ja som v podstate chcela len poukázať na to,že voľakedy do celoživotného vuzťahu sa investovalo viac,a nielen finančne,preto bol asi aj viac vážený,samozrejme , bola iná spoločnosť a iné možnosti,nepochybne.a teraz,fakt už na prahu sviatkov,napíšem príbeh rodiny mojej kamarátky.žije vo vzťahu,kde som ,ju s mužom normálnym tonom vyprávať nikdy nepočula,fakt.furt bud sa naťahujú,bud sa hádajú, aj tak ich obdivujem z celého srdca.to len preto, že nie,nie je všetko čisto biele alebo čierne. no tak,kde bolo,tam bolo,žila v susedstve dievčina , kamarátka od detstva,v mojom veku,jedináčka, víločka jemná,s dlhými zlatými vlasmi,dokonale vylakovanými nechtami,ak sa patrí. dievčina zmaturovala,začala sa pracovať ako účtovníčka.v tej firme pracoval jeden statný šofér, v tej dobe už tridsiatnik,starý mladenec, čo sa stalo,čo sa nestalo, za pol roka bola svadba,za pár mesiacov sa narodil prvý syn. scena č.2,cca o sedem rokov neskôr. rodinka už má postavený uhľadný domček v susednej ulici, som na návšteve za dlhšiu dobu. kamarátka,kt.pred rokmi si nevedela ani chlieb ukrojiť, vrtá v kuchyni,varí,peče,nakladá myčku,vybere práčku, kontroluje deckám ulohy, chlap voľakde v šoferuje po Europe.a teraz príde pointa. obráti sa na mna,že nehnevaj sa,ale ja už musím do maštale,svina nám kotí. alebo,ak sa ti nehnusí pod so mnou. natiahne gumáky,monterku,rukavice a ide sa. mimochodom ma opýta,či by si mi nechcelo cez víkend ísť s nou na rolu,treba papriku okopávať. tá baba,kt.spred pár rokmi len farebne vedela rozlíšiť mrkvu od pertžlenu.vieš,muž chce budúci rok kúpiť Aviu,chce založiť firmu,aby nebol tak dlho od nás preč,tak snažim sa prispieť,ako môžem. dalšia scena,v súčasnosti. obidvaja úspešní podnikateľia, dostavajú dom pre najmladšieho syna,kt,študuje v Anglicku.som zas na návšteve.triedime faktúry,účtovné poklady. odrazu kamarátka zdvihne hlavu,to je mužove auto,idem mu zohriať večeru. príde chlap z garáži,už spred dvermi hundre,ako sme zvyknutí. ani čau,ani dobrí večer,ale hned sa do nej pustí. Svieti ti kontrolka,vieš o tom? hadam, máš tam dva deci benzínu.takže už kontroloval ženine auto. Dobre,chod sa najesť, zajtra ráno natankujem. A to ako,ked po ceste nemáš pumpu?ako vidím,dnes to tu plánuješ aspon do druhej a ráno nevyspatá ideš hľadať pumpu,lebo aká si sprostá,ani nevieš,ktorá je nonstop.na jar ti kúpim bicykela zoberiem auto,aj tak si voľajaká tučná,na, kde máš kluče? a už vyťahuje z garderoby kabelu,z tridsiatich neomylne vie,v ktorom sú kľúče,buchne s dvermi a už počujem,že štartuje.odchádzam domov,vidím,že okolo garáža voľakto motká.garáž otvorený,drahé súčiastky,náradia... až potom spoznám ich syna. a ty čo tu? išiel som okolo,vidím,že ešte nemajú odhrnutý sneh,tak som zastavil trošku natrenovať... alebo včera večer. sedíme,kamoška pracuje ako vždy, ja pomáham,chlap vystrety v obyvačke. Vincent, sprav nám dve kávy!ved ti varím každé ráno,nestačí? tú kávu sa nedá piť,furt je studená. nemala by si malovať ten svoj starý ksicht dva hodiny,bola by akurát.ale už servíruje kávu.v živote, že moja drahá,prosím,dakujem, som od nich nepočula,aj tak sú úžasní.tak môj príbeh za krásne príspevky.

victoryt
22. dec 2018

@vetthy Myslím si, že v minulosti sa tiež stalo, že sa nejednalo so ženami pekne. Ja počujem aj ženy škaredo hovoriť si ich polovičkami. Hoci niektoré len preto, lebo sa ponížili na chlapovu úroveň. Bohužiaľ sú ľudia, ktorí ak si môžu dovoliť, tak rýpu. O to sa cítia byť viac, o čo potlačia druhého dole. A kto je lepší adept, ako žena, ktorá im aj dieťa porodí. Nakoniec sama by bola schopná uniesť celú zemeguľu, tolko sa narobí a samostatne, ale predsa do nej vštepuje aká je neschopná. Myslím si, že takýmto chlapom by sa asi nepostavil, keby svoje ego nemohli trénovať. Ale takýto chlapi tu vždy boli.

evora29
22. dec 2018

@vetthy Ja som asi mimo, ale vôbec nerozumiem vyjadrovaniu autorky...proste mi tie vety idúce za sebou nedávajú zmysel 🤔 piate cez deviate napísané cez seba, takže ani neviem o com točí 😂

dskjhfdlkdjhl
22. dec 2018

@vetthy A co sa Ti na tej opisovanej manzelskej dvojici paci? Ja som tam nic take uzasne nepostrehla.

vetthy
autor
22. dec 2018

@dskjhfdlkdjhl tak som si to nenapísala celkom zrozumiteľne.oni sú pár.ktorí nesmierne nežne sa starajú vzájomne,ale to úplne chýba v ich vzájomnej verbálnej komunikácii.pritom deti majú úžasne vychované,. spoločne doopatrovali najprv jeho rodičov.teraz jej mama má alzheimerku,platia opatrovateľku, ale fakt xkrát tam vidím denne stáť auto,jej,jeho,vnukov,či voľačo netreba.ako rodina žijú podľa mna ukážkovo,pritom hovorím,ich vzájomnú komunikáciu nechápem,vytáča ma.

vetthy
autor
22. dec 2018

@evora29 tak to nečítaj,ani ja nerozumiem Cehovu,tak to nečítam, načo siliť,čo ti neide.

dskjhfdlkdjhl
22. dec 2018

@vetthy mne to skor pripada tak, ze ako sa stat putkou domacou za 20 rokov, ale samozrejme, ten Tvoj opis moze by hodne skreslujuci a moze to by aj dobre manzelstvo, len z toho prispevku to tak naozaj nevyzera. Celkovo pises velmi nezrozumitelne, ale asi Ti to nevadi, sudiac podla predchadzajuceho prispevku.

jana_eyre
22. dec 2018

@vetthy no a si zober, ze aj kedysi takychto manzestiev bola kopa, len si u nich nesedela na navsteve a tak si nevidela ako vyzera ich komunikacia.. a to sa zeny rozvadzali tazsie, lebo spolocnost by ich zaradila.. teraz je aspon to, ze ked uz sa k sebe blbo spravaju, maju sancu rozviest sa, nikto (az na par ludi) na nich nebude pozerat cez prsty a zena sa v pohode dokaze postarat o rodinu aj sama..

evora29
22. dec 2018

@vetthy Teraz nerozumiem co je Cehovu 😂

dskjhfdlkdjhl
22. dec 2018

@jana_eyre ona ale tuto rodinu obdivuje-teda nie ich komunikaciu, ale ich sposob zivota, vychovy deti atd.

jana_eyre
22. dec 2018

@dskjhfdlkdjhl jaaaj... tak som to nepochopila teda..

evora29
22. dec 2018

@jana_eyre Ak nerozumies Cehovy, tak to nečítaj. Vety su zrozumitelno bežné (asi pribuzna kpt.Danka)😂😂

jana_eyre
22. dec 2018

@evora29 🤣🤣🤣

alaguema
22. dec 2018

@vetthy tiež som nepoňala melodrámu o šoférovi a víle zlatovláske...Ale stále na mňa z tvojho prejavu ide snaha odovzdať nejaké významné posolstvo, len ono akosi neprichádza. Tuším, že si uviazla v čase a rada by si všetkých presvedčila, že dobre už bolo. Ale svet sa za tebou v čase nevráti. Pôjde ďalej svojim rytmom a často v scenári, ktorý my z našej obmedzenej perspektívy len málo chápeme. Mne je jasné, že pre niektorých ľudí je prítomnosť bolestná, alebo nepochopiteľná, neprijateľná. Ak chceš žiť v minulosti, je to tvoja vec, ale nemám pochopenie, ak ľudia svoje osobné prehry obaľujú do abstraktných pojmov ako "doba je zlá", "spoločnosť je dnes taká", "ženy sú na vine"...Chyba je proste vždy niekde mimo teba, že? Muži tiež nie sú v poriadku...Hm. Prajem ti viac pokoja v duši nie len počas sviatkov.

meredith83
22. dec 2018

@vetthy Pokial si zelas zit tak ako v minulosti tak je mozne sa prestahovat do terbars Saudskej Arabie tam ziju ako sa zilo tu pred 150 rokmi. Tiez su manzelstva vacsinou bez lasky a zeny sa kupuju...Vyskusaj a uvidis co je lepsie...

victoryt
22. dec 2018

@vetthy Ja chápem pointu v príbehu o kraske a chrapúňovi... a čo drží kamarátku pri tom človekovi? Láska? Pekné chvíle? Nedostatok peňazí? Deti?? Alebo ju už tak prevychoval, že nemá žiadne sebavedomie, že by sama zvládla žiť ?

charlie1980
22. dec 2018

Ty si riadne prastena. Na čom ficis, prosím ta....? Tvoje príspevky nemajú ani hlavu, ani pätu, ani jasnú predstavu o vzťahu. Lebo tebe asi nič nie je dobre. Jedna myšlienka odporuje druhej. A ten bordel v tvojej hlave.
Uprac si tam najprv sama a potom posudzuj okolo seba.

charlie1980
22. dec 2018

Normálne som musela ešte raz a pozorne prejsť celu diskusiu.
Akože toto (tento pohľad, či posolstvo, či čo to chce byt) má byt daň za emancipáciu ?
Akože, Zienky, nehnevajte sa (poniektore), ale odpojte vaše pracky a choďte prať na potok, vypnite chladničky a začnite nakladať do studne, potrhajte vaše plávajúce podlahy a začnite natierať kravskymi vykalmi (ako sa to kedysi robilo), odpojte plyn a choďte drevo narubat, vyhodte postele a ustelte si na slame, zabudnite na hypermarkety, treba zver obriadit, ovce vypravit, vlnu postrihať a košele, odpojte sa od vody a utekajte do kýblov naberať zo studne, riad vo vajlingu na dvore umývať, atd, atd.
Aká emancipácia ? Ja si teda život pred storočím ani predstavit nechcem 😀 A som vďačná za všetky výdobytky modernej doby a emancipáciu žien.
Asi by si sa mala seriózne s niekym porozprávať, kto tu dobu žil. Mali 8 deti a nemali im čo dať jesť. Deti vyrastali na poliach alebo v mastaliach. Že žena vykala mužovi a umývala mu nohy v lavore a bola jeho otrokom, aj v spalni, či chcela, či nechcela, musela byt naporúdzi. A áno, prežili spolu takto aj 60 rokov, aj 8 deti spolu vychovali. A sa nerozviedli 😀 No kam by asi tak išla s ôsmimi deťmi ?! Keď ani právo na vzdelanie nemala žena ?
A idealne to nebolo ani vtedy. To sú bajky starej mamky 😂 Chlapi sa opíjali, ženu zrubali, deti nemali žiadne postavenie.
Tak ty ak chceš, tak kľudne sa presťahuj do nejakého islamského štátu, tam sa s tým všetkým ešte dnes stretneš 😀
Mne je dobre ako je, tu a teraz. S mužom, ktorého som si vybrala.
A že susedovie chlap a žena ako to majú, do toho sa nestarám. Hlavne si strážim to moje. Aby moja rodina fungovala. A fungovať bude iba vtedy, keď ja matka a (manželka) budem spokojná.
No nechcela by som mat 8 deti a byt odkázaná na chlapa a nevedieť kudy kam. Takze vivat emancipácia 😀

0silvia0
23. dec 2018

@vetthy ten pribeh o soferovi a pracovitej zene bola kopa slov bez pointy, potom si dovysvetlovala. Ok, beriem, ty ich poznas, tebe ich pribeh nieco hovori, nam ostatnym dokopy nic. Akurat ze maju mizernu verbalnu komunikaciu ale ziju alo zit maju.
Uvedomila si si, ze kedysi podla teba tie vzacne zeny mladucke isli z domu otca do domu svojho muza? Sebarealizacia nula bodov, rozhodovanie o sebe nula bodov, co bolo na tomto take uzasne? Alebo ktore obdobie tak vyzdvihujes kedy bola zena tou vzacnou chranenou kvetinkou? Lebo ja si az take ruzove obdobie v dejinach nepamatam..

charlie1980
23. dec 2018

Hlavne tým vzácnym mladučkým ženám častokrát muža "pridelili" 😀 Ti vyššie postavení v rodine. Veď aj na chlapa sa dá zvyknúť, o tom niet pochýb. A deti sú raz deti, o tie sa trebalo postarať. Držala ich pokope práve ta chudoba. A mizerne postavenie ženy.
Mohli byt radi, keď postavili dom z blata, vlastný, zväčša žena odchádzala do mužovho domu a bývali v ňom aj 3 generácie. Kde ta vzácna mladučká žena mohla držať hubu a krok a starať sa ako sa patrí.
Tiež som nepochopila pointu šoféra v Európe...najprv píšeš o akejsi emancipacii a potom následne o akomsi pohrdani, kam ta žena len "spadla", lebo nevedela kedysi ani mrkvu rozlíšiť. Takze z tohto dôvodu nerozumiem tvojim myšlienkovým pochodom, ale kľudne si si mohla dať deň predtým z nejakého vianočného puncu.
Vedz, že dnes máš právo slobodne sa rozhodnúť, aký život budeš mat....aspoň čo sa vzdelania týka, muža si môžeš vybrať podľa svojich predstav. Dokonca sa môžeš zbaliť a odísť na druhu stranu zemegule. A keď budeš do konca života bezdetna, nikto na teba ani prstom nebude ukazovať, lebo to bola tvoja slobodná voľba.
Skôr mi príde, že si tu kompenzujes svoje osobne neúspechy a nám tu podsúvaš nejaké zvláštne teórie o dokonalosti v minulosti. Takze pozbieraj sa, dievča, hľadaj si nového muža, lebo toto za teba (chvalabohu) nikto neurobí a hlavne dohliadaj na to, aby fungovala verbálna komunikacia u vás 😀 Viac poradiť neviem.

0silvia0
23. dec 2018

@charlie1980 teraz mi napadlo, kedysi za zlu volbu partnera mohli zeny aspon cely zivot nadavat "tatenkovi" a zbavit sa zodpovednosti, ale veru v ramci tej emancipacie aj zodpovednost za vyber partnera nesu na svojich pleciach, veru je ta emancipacia zla vec 😰

charlie1980
23. dec 2018

@0silvia0 Však áno, asi mal rozhodnúť tiež tatik v tomto prípade a možno by z toho bolo dnes šťastne manželstvo 😀

No každopádne, buď vďačná za tu emancipáciu, pretože inak by si dnes ani rozvedená pravdepodobne nebola 😀 A ako bonus by si porodila ešte dalšíe 2 deti k tomu. Minimálne.
Staré a prastaré mamy by ti vedeli porozprávať....ak máš cca. 30+ Aká len bola žena kedysi vzácna a aká verbálna komunikacia kedysi jestvovala 😀

dskjhfdlkdjhl
23. dec 2018

@0silvia0 a mozno si trafila klinec po hlavicke-niektori ludia namiesto riesenia problemu (napr. v manzelstve), radsej hladaju vinnika. Takze, ak niekomu vyberu rodicia zenicha a nevyjde to, tak aspon vedia, ze za to mozu rodicia. Sice im to problem nevyriesi, ale do konca zivota mozu na ich vyber nadavat.

peter2404
23. dec 2018

mam jednu kacirsku otazku:
viacere tu pisu ako niekedy boli zeny nieco menej ako chlap, ako boli utlacane..
je to dnes lepsie ?

majkeel
23. dec 2018
https://www.youtube.com/watch?v=c4BTX3aYhWk

Poezia zivota na dedine
Chceš radšej takého, čo ťa bude biť?...Hej, ale je aspoň chlap..." 🙂

charlie1980
23. dec 2018

@peter2404 U mna určite 😀 Inak by som sa dnes asi tiež kŕmila ilúziou dokonalosti v minulosti 😀
Myslím si, že dnes je to už vo väčšine rodín tak....aspoň v tých kruhoch, kde sa pohybujeme my....
Ak je to niekde inak, potom je za tým skôr nejaký iný problém, napr.existencny.
Ani dnes nie je sranda pre ženu zbaliť sa s tromi deťmi, všakže. Ale možné to je. Nie je to sranda ani v iných rozvinutejších štátoch v Európe. Takze ani tu nie sú veľké ilúzie o emancipacii namieste.
Jednoznačne, ženu robia slobodnou zákony, rovnoprávnosť vo vzdelávaní a v zamestnaní, slobodná voľba....tieto možnosti kedysi ženy nemali. Moja babka sa napr.ucit nemohla....cez deň robila ako dieťa ako otrok a v noci jej nedovolili svietiť. Veď načo by sa vzdelávala, jej budúcnosť predpovedali inak.....
Aj dnes sa dokáže zvrtnúť život zo dňa na deň nečakane. Ale žena má možnosti a je rovnopravna. Ak je tomu inak, potom sa niekde stala chyba.